Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2015

Όσο υπάρχουν αυτές οι γιαγιάδες " Η Ρωμιοσύνη εν να χαθή όντας ο κόσμος λείψη"

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ποντιακών σωματείων στο Σύνταγμα

Διαμαρτυρία στο Σύνταγμα ενάντια στην κυβέρνηση «για την αρνητική στάση της απέναντι στον Ποντιακό ελληνισμό», πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης (5/11) μέλη ποντιακών σωματείων ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ).
Πλήθος κόσμου από νωρίς το απόγευμα ήταν στην πλατεία Συντάγματος με μουσική και τραγούδια του Πόντου, λάβαρα και παραδοσιακές στολές από μέρος της νεολαίας. Με πανό δηλωτικά της γενοκτονίας με την «19η Μαΐου διεθνή ημέρα μνήμης των θυμάτων του Κεμαλισμού» αλλά και συνθήματα αποδοκιμασίας προς όσους επιχειρούν να παραχαράξουν την ιστορία.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ποντιακών σωματείων στο ΣύνταγμαΟ πρόεδρος της ΠΟΕ Νοτίου Τομέα Γιώργος Βαριθυμιάδης με δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφορικά με την κινητοποίηση είπε ότι με τον ορισμό της «εθνοκάθαρσης» που απέδωσε στο ιστορικό και διεθνώς αναγνωρισμένο γεγονός της γενοκτονίας των 353.000 Ποντίων ο υπουργός Παιδείας «ξεχείλισε το ποτήρι». Χαρακτήρισε «διαδοχικά και ουσιαστικά» τα χτυπήματα σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού, όπως είναι: Η κατάργηση του βοηθήματος επιβίωσης στους 42.000 ομογενείς Ποντίους και η αφαίρεση από την διδακτέα ύλη της Γ΄ Λυκείου του κεφαλαίου "Παρευξείνιος Ελληνισμός". Στο κεφάλαιο αυτό, σημείωσε, γινόταν μοναδική σαφής αναφορά στον όρο γενοκτονία και «τώρα με την λογοκρισία στην παιδεία θανατώνεται η μνήμη και παραχαράσσεται το μέλλον μας».
Ο πρόεδρος της ΠΟΕ Χρήστος Τοπαλίδης διαβάζοντας το ψήφισμα το οποίο στη συνέχεια επέδωσαν στη Βουλή, χαρακτήρισε «εμπαιγμό» την «υπαναχώρηση» της κυβέρνησης να αποδώσει στους συνταξιούχους ομογενείς το επίδομα που τους στέρησε η προηγούμενη κυβέρνηση με τον ν 4093/2012.
Σε ότι αφορά την τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας περί εθνοκάθαρσης σημείωσε ότι «η συγκυρία και η διεθνής αναταραχή δεν προσφέρονται για αμετροεπείς δηλώσεις, που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τα εθνικά μας δικαιώματα. Ούτε μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στις σύγχρονες Γενοκτονίες που συντελούνται. Υπενθύμισε ότι η Ελληνική Βουλή το 1994 ομόφωνα αναγνώρισε την 19η Μαϊου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Επίσης το ψήφισμα, που εξέδωσε η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών, με το οποίο αναγνωρίζεται η Εθνική εκκαθάριση που υπέστησαν οι Ελληνικοί πληθυσμοί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς, ανήκει στη νομική κατηγορία των εγκλημάτων Γενοκτονίας όπως αυτή ορίστηκε από τον ΟΗΕ το 1948.
Η συγκέντρωση στιγματίστηκε από την επίθεση που δέχθηκε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος από αγνώστους οι οποίοι τον ξυλοκόπησαν με γροθιές και κλωτσιές.

Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2015


Μια γιαγιά… Στα γόνατα με σκυμμένο το κεφάλι.. Υποκλίνεται στους νεκρούς, τιμά το αίμα όσων θυσιάστηκαν, όσων χάθηκαν, όσων υπήρξαν για να το παίζουμε σήμερα εμείς ελευθεροι-μοντερνοπολιτισμενοι …

Σα να ήρθε ο χρόνος και κοντοστάθηκε στο παρών. Σα να ψιθύρισε κάτι στους νεκρούς. Ίσως ένα σύντομο τρισάγιο. Μικροκαμωμένη… Γονυπετής ακουμπούσε το κεφάλι της στη μαρμάρινη πλάκα του μνημείου, κάνοντας το σταυρό της πολλές φορές. Κανένας δεν την γνώριζε. Η Θεία Ιερή στιγμή, που έγινε μετά από 96 χρόνια. Ίσως ότι πιο συγκλονιστικό έχει γίνει στο Σύμπαν για τους νεκρούς μας. Και μετά κουτσαίνοντας και δίχως να γυρίσει πλάτη στους νεκρούς, εξαφανίστηκε…

makeleio.gr
http://trelogiannis.blogspot.gr/2015/11/blog-post_46.html 

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg