Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2015

Αφιερωμένο στη μνήμη των Ποντίων προγόνων μου!

6 Νοεμβρίου 2015, 1:01 μμ
 

Πριν από πολλά χρόνια, όταν πήγαινα σχολείο, είχα έναν καθηγητή φιλόλογο που ήταν ιδιαίτερα κοντός. Το «κουσούρι» αυτό όπως το αντιλαμβανόταν ο ίδιος, πιθανότατα ήταν η αιτία που κατέφευγε σε ενοχλητικές ενέργειες και κυνικές απόψεις που τον εμφάνιζαν αντιπαθητικό, στα μάτια όχι μόνο των μαθητών αλλά και των συναδέλφων του.
Ο κύριος λοιπόν αυτός απέπνεε μια πλαστή αυτοπεποίθηση που έτεινε στην αλαζονεία όταν είχε απέναντί του μαθητές. Κατέχοντας εξουσία ως καθηγητής, δυσανάλογη του παιδαγωγικού του υποβάθρου, ειρωνευόταν, ενίοτε χλεύαζε και πολλές φορές προκαλούσε, όσους θεωρούσε …ψηλότερους απ’ αυτόν! Είτε σωματικά είτε πνευματικά. Το σκοτεινό μυαλό του «εξοφλούσε» παράλληλα, ένα μέρος της κακοποίησης που πιθανότατα υπέστη στην παιδική του ηλικία αφού οι άνθρωποι και ιδίως τα παιδιά, δύσκολα αποδέχονται μια εξόφθαλμη ιδιαιτερότητα. Ο ίδιος άνθρωπος όμως όταν είχε απέναντί του κάποιον προϊστάμενο, εκτελούσε πειθήνια τις εντολές και αποδεχόταν δουλικά όλες τις προσβολές του.
Μια μέρα λοιπόν το τμήμα μου είχε ενοχληθεί ιδιαίτερα από ένα προσβλητικό σχόλιο που εκτόξευσε αδιακρίτως προς όλους. Αυτός, παρόλο που αντιλήφθηκε την ενόχληση αντί να ζητήσει συγγνώμη, κατέφυγε στην …επιστήμη, εξοργίζοντας τους πάντες ακόμη περισσότερο! Βρήκε ευκαιρία, να μας καθοδηγήσει ως σωστός …παιδαγωγός, συμβουλεύοντάς μας το αμίμητο, «αν δεν μπορείτε να είστε συμπαθείς, να είστε τουλάχιστον αντιπαθείς, αρκεί να μην περνάτε απαρατήρητοι»!
Δυστυχώς, πιστεύω πως ο νυν Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, ταλανίζεται από παρόμοιο σύμπλεγμα! Όχι, δεν είναι σωματικά κοντός! Πνευματικά όμως απεδείχθη ελάχιστος παρά την αναμφισβήτητη … επιστημονική του κατάρτιση! Μπορεί, να μην ολοκλήρωσε ποτέ τις σπουδές στη Νομική αλλά αυτό προφανώς του εξασφάλισε απεριόριστο, ελεύθερο χρόνο. Κι επειδή «ο χρόνος είναι χρήμα», αποφάσισε να βελτιώσει τις …ιστορικές του γνώσεις. Όχι βέβαια στα πάντα αφού η κομματική του δράση προείχε. Ο ΣΥΡΙΖΑ «όφειλε» απέναντι στην Ιστορία (αυτή την ενοχλητική), να συγκροτήσει την πρώτη «αριστερή» κυβέρνηση! Αρκούσε λοιπόν να μάθει τόσα ώστε να γίνει αντιπαθής αφού δεν μπορούσε, να είναι συμπαθής!
Για να καταφέρει λοιπόν ένας τιποτένιος, απαίδευτος κοινωνικά άνθρωπος, να γίνει μισητός, δεν χρειάζεται κόπο. Αρκεί, να προσποιηθεί τον …επιστήμονα και να είναι έτοιμος, να παίξει οποιονδήποτε ρόλο, στα πλαίσια της προώθησης, μιας ισοπεδωμένης πνευματικά, παγκόσμιας κοινωνίας. Που θα κινείται με κεντρικό «όραμα», την με κάθε μέσο δημοσιότητα και το δόγμα, του άφρονος πλουσίου του Ευαγγελίου, «φάε, πιες και γλέντησε» και βασική προϋπόθεση κοσμικής αναγνώρισης, την ηθική ισοπέδωση.
Αποκτώντας λοιπόν εξουσία ο συγκεκριμένος Υπουργός, δεν έχασε δευτερόλεπτο. Το καθήκον τον καλούσε, να μοιραστεί τις …γνώσεις του και να αποκαταστήσει την …επιστημονική αλήθεια! Μόλις του δόθηκε κατάλληλο βήμα (Star και Enikos για να μην ξεχνιόμαστε), ξέροντας πως θα ενοχλήσει και θέλοντας να προκαλέσει, βεβηλώνοντας βάναυσα την ιστορική μνήμη, αποκάλεσε «εθνοκάθαρση», την ψηφισμένη από την Βουλή (1994) και αναγνωρισμένη διεθνώς (2007) γενοκτονία των Ποντίων!
Ρωτώ τον κ. Φίλη και ως Υπουργό και ως …επιστήμονα. Την ώρα που η χώρα υποδουλώθηκε στους ξένους, που συζητιέται το κρίσιμο ζήτημα, της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών, την ώρα που συμβαίνουν τόσες φοβερές οικονομικές επιθέσεις εναντίον των κατοίκων της, αυτός βρήκε τη στιγμή, να αποκαταστήσει την επιστημονική «αλήθεια»; Μήπως είναι ένας ωφέλιμος αποπροσανατολισμός; Αφού όλως τυχαίως, την ίδια μέρα που (ξανα)υπογράφονταν «σημεία και τέρατα» από τους «σωτήρες» του Έθνους μας, η συζήτηση που κυριαρχεί παντού, αφορά την επιστημονικότητα ή μη, των απόψεων του Υπουργού ενώ έξω από τη Βουλή γίνονται επεισόδια από απολύτως δικαιολογημένα, εξοργισμένους Ποντίους.
Γιατί όμως επέλεξαν κάποιοι πως πρέπει να θιγούν οι Πόντιοι; Μα επειδή μέσα από αμέτρητους πολιτιστικούς συλλόγους, διατηρούν ατόφια την εθνική τους συνείδηση, ψηλά τη θρησκευτική τους πίστη, το οικογενειακό δέσιμο και την αστείρευτη πολιτιστική τους παράδοση. Ανάμεσα στους ούτως ή άλλως «μισητούς» Έλληνες, οι Πόντιοι παραμένουν αταλάντευτοι, σε εκείνες τις αρχές και τις αξίες που ενοχλούν κι εμποδίζουν αφάνταστα, το θολό «όραμα» της Παγκοσμιοποίησης που μια διεστραμμένη ελίτ προσπαθεί, να επιβάλει δια της βίας, στρατιωτικής και οικονομικής, σε όλους τους λαούς της γης.
Όμως ο κ. Υπουργός που ανέλαβε την ευθύνη, να προσβάλει τόσο πολλούς, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα αλλά και με τόσο απροκάλυπτο τρόπο, είναι ο καημένος πολύ «κοντός»! Ελάχιστος είναι, μπροστά στη δημιουργικότητα και την παλληκαριά, των Ποντίων παππούδων και γιαγιάδων μας που μεγαλούργησαν στον Πόντο ενώ επιβίωσαν και στη σημερινή Ελλάδα. Αυτός μάλλον τα βρήκε έτοιμα και δεν δοκιμάστηκε ιδιαίτερα στη ζωή του αφού το μόνο που κατάφερε ήταν, να γίνει δημοσιογράφος (στην Ελλάδα συνήθως αποτελεί προσβολή) και τελικά διευθυντής, μιας μικρής, κομματικής φυλλάδας που «Κύριος οίδε» πώς επιβίωνε τόσα χρόνια χωρίς σοβαρές πωλήσεις!
Α, ναι! Συγνώμη! Η παραπάνω επαγγελματική …αποτυχία του κ. Φίλη, υπήρξε αφορμή, στην σημερινή Ελλάδα του τίποτα, να επιβραβευτεί με Υπουργικό θώκο. Νομίζοντας πως τα κατάφερε, επιδεικνύει περισσή αλαζονεία! Δείτε και την θρασύτατη δήλωση – πρόκληση περί «πενταροδεκάρων» για το ΦΠΑ της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ο εγωισμός και η δημοσιότητα τυφλώνουν, τόσο τον κ. Φίλη όσο και τους «ατυχείς» υπόλοιπους Υπουργούς που δεν αντιλαμβάνονται οι καημένοι πως ο συγκεκριμένος τίτλος σήμερα, δεν περιποιεί τιμή στους κατόχους του. Ατίμωση και κατάντια αποτελεί γι αυτούς που σήμερα είναι Υπουργοί, σε μια χρονική περίοδο, κατά την οποία τρίζουν τα κόκκαλα των προγόνων, του ηρωικού αυτού τόπου.
Προσωπικά, η παιδική μου ηλικία στιγματίστηκε από τις ιστορίες θρίλερ, της γιαγιάς μου της Μαρίας. Απ’ τους λίγους που γλύτωσε την …εθνοκάθαρση όπως την αποκαλεί ο σπουδαίος …επιστήμονας, κ. Φίλης. Μια από τις αδελφές της ευτυχώς γλύτωσε και κατέφυγε στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Τα υπόλοιπα αδέλφια της όμως δεν τα κατάφεραν ενώ αρκετοί συγγενείς της βασανίστηκαν και πέθαναν μπροστά στα παιδικά της τότε μάτια.
Οι «καλοκάγαθοι γείτονες», των οποίων την υποκουλτούρα υφιστάμεθα κατά κόρο τα τελευταία χρόνια μέσω των αμέτρητων Τουρκικών σειρών, έσφαζαν, βίαζαν, έκλεβαν και σκότωναν, όσους μπορούσαν περισσότερους. Τι διαφορετικό εκφράζεται με τη γενοκτονία, κ. Φίλη; Ο όρος «γενοκτονία» αιτιολογείται από την πρόθεση των εμπνευστών της και όχι από το αποτέλεσμα, άθλιε «επιστήμονα»! Το ότι επέζησαν τελικά κάποιοι, δεν μετατρέπει τη μαζική σφαγή 353.000 Ποντίων σε εθνοκάθαρση αφού συνέβη απλώς επειδή δεν προλάβαιναν, να τους σφάξουν όλους. Αν ίσχυε αυτό που εντελώς αντιεπιστημονικά ισχυρίζεται ο κ. Φίλης, καμμία άλλη γενοκτονία ούτε το Ολοκαύτωμα υπήρξαν ποτέ αφού τελικά κάποιοι …επέζησαν!
Παρεμπιπτόντως, δεν θα τον καθαιρέσετε κ. Τσίπρα όπως σωστά πράξατε εν μια νυκτί με τον κ. Δημήτρη Καμένο που έθιξε το Ολοκαύτωμα των Εβραίων; Όπως είμαι σίγουρος επίσης πως θα κάνατε αν κάποιος τολμούσε να θίξει την τάξη των ομοφυλοφίλων ή την πίστη άλλων μεταναστών. Κύριε (Πάνε) Καμένε; Οι κόκκινες γραμμές σας τι απέγιναν; Ξεθώριασαν πολύ! Κινδυνεύετε πλέον με αχρωματοψία! Τι κρίμα που άρκεσε το δέλεαρ μιας Υπουργικής θέσης για να κάνατε «γαργάρα» τα πάντα. Αν δεν το καταλάβατε, η Ιστορία ήδη σας κατέγραψε με τα πλέον μελανότερα των χρωμάτων. Κι αν βάλουν φωτογραφία στη βιογραφία σας, δυστυχώς θα είναι «στα τέσσερα»! Θυμάστε την σχετική σας δήλωσή ή υπέστη …έντιμο συμβιβασμό;
Πίκρα και απογοήτευση με κυριεύει επειδή η γενιά, των σημερινών πενηντάρηδων, στην οποία ανήκω προσωπικά, κάτι δεν έκανε καλά. Αισθάνομαι τύψεις απέναντι και στα παιδιά και στους προγόνους μας. Όλοι έχουμε ευθύνες που το επιτρέψαμε να συμβεί. Καταντήσαμε, να μας κυβερνούν κάτι περίεργοι τύποι σαν τον κ. Φίλη (αμέτρητοι είναι σαν κι αυτόν απ’ όλες τις παρατάξεις) που προκαλούν ανενδοίαστα την ιστορική μας μνήμη ενώ δεν σέβονται τους προγόνους ούτε καν κάποιων ψηφοφόρων τους. Να μας κατευθύνουν δημοσιογράφοι, τύπου Πρετεντέρη, Μπάμπη και τόσων άλλων, επίσης άκαμπτων «υπηρετών», του θολού οράματος της Παγκοσμιοποίησης. Να μας διασκεδάζουν «καλλιτέχνες», τύπου «Ελληνοφρένειας» κι άλλων παρομοίων τηλεοπτικών εμεσμάτων που σε κάθε εκπομπή τους χλευάζουν είτε Ορθοδόξους Ιερείς είτε τα σύμβολα της Πίστης μας είτε και τα δύο μαζί, στο όνομα μιας παντελώς κακόγουστης σάτιρας!
Οι συντελεστές, της παραπάνω «σατιρικής» εκπομπής, αυτολογοκρίνονται μόνο όταν πρόκειται, να σατιρίσουν την πίστη πολιτών, άλλων θρησκευμάτων. Αν ποτέ παρασυρθούν από το διεστραμμένο «δημιουργικό» τους οίστρο και περάσει από το μυαλό τους, η ιδέα να το πράξουν, αμέσως το βουλώνουν, ενθυμούμενοι την «προοδευτική» τους κουλτούρα που επιβάλλει «σεβασμό στο αντίθετο»! Στην πραγματικότητα όμως τα «παλληκάρια της φακής», οι αδέσμευτοι αυτοί «καλλιτέχνες» αναλογίζονται τι θα συμβεί αν σατιρίσουν Μουσουλμάνους (βλέπε Γαλλία) ή τολμήσουν, να αγγίξουν Εβραίους (βλέπε Καμένος)!
Κι ενώ οι παραπάνω αντιδρούν σφοδρά είτε βιαίως είτε με μαζικές διαμαρτυρίες, εμείς …άρχοντες! Σεβασμός στην ελευθερία του Τύπου και της σάτιρας όταν βλασφημείται η Πίστη μας αφού «εμείς τον Χριστό τον έχουμε στην καρδιά μας»! Δυστυχώς όμως ούτε Χριστός απέμεινε στην καρδιά, μεγάλης μερίδας συμπολιτών ούτε τίποτε άλλο ιερό. Σκοτείνιασε η ψυχή αρκετών Ελλήνων και δεν αντιδρούν πια πουθενά. Κι αν κάποιος αντιδράσει όπως επιβάλλει η Πίστη μας, οι υπόλοιποι τον κρίνουν ως υπερβολικό ή γραφικό! Και γι αυτό ντρέπομαι! «Άλλαξε κανάλι» σε δασκαλεύουν οι γύρω αν θιχτείς που βλασφημούν την Πίστη σου! «Πολύ ευαίσθητος είσαι», σε περιπαίζουν κάποιοι άλλοι. «Κλείσε την τηλεόραση» σε προτρέπουν μερικοί θεοσεβείς, εκ των οποίων αρκετοί παρακολουθούν παρόμοιες βλασφημίες σε άθλιες ιστοσελίδες του Ίντερνετ και τις αναπαράγουν μετά για να τις …κατακεραυνώνουν με αυστηρότητα!
Παππού Δημήτρη και Στέφανε, γιαγιά Ελένη και κυρίως γιαγιά Μαρία που σε γνώρισα καλά και χάραξες στην ψυχή μου, αρχές και αξίες, ζητώ συγγνώμη που είμαι αδύναμος, να αντιδράσω αποτελεσματικά, στον Αρμαγεδδώνα αυτό της σήψης. Που παραμένω απαθής ενώ ξεπουλήθηκε η Πατρίδα μου, απαξιώνεται η Θρησκεία και χλευάζεται η Πίστη μου ενώ υποβαθμίζονται και οι αρχές, με τις οποίες μεγάλωσα.
Ας είναι αιωνία η μνήμη, των Ποντίων προγόνων μας είτε πέθαναν σε γενοκτονία είτε σε «εθνοκάθαρση». Όσο για τον κ. Φίλη που όταν στριμώχτηκε, δήλωσε πως «σέβεται τον πόνο και τις θυσίες των Ποντίων», του απαντώ πως για να καταλάβεις τον πόνο κάποιου, πρέπει να τον νιώσεις. Για να τον νιώσεις, πρέπει να μπεις στη θέση του. Κι αυτό είναι αδύνατο για κάποιον βολεμένο που κατάντησε Υπουργός επειδή το μόνο διαφορετικό που μπορούσε να κάνει, ήταν να διευθύνει μια κομματική εφημερίδα. Για τον συγκεκριμένο δε Υπουργό προβλέπω πως ο επόμενος ανασχηματισμός όποτε κι αν επισυμβεί, θα αποτελέσει το τέλος, της πολιτικής του καριέρας ως αποτέλεσμα …«Υπουργοκάθαρσης».
Ας με συγχωρήσει ο Υπουργός αν ο παραπάνω όρος δεν στέκεται …επιστημονικά αφού πολλοί, έστω κι απ’ αυτούς τους σημερινούς Υπουργούς, ντρέπονται ήδη που τον έχουν δίπλα τους. Αν ζούσε δε σήμερα η γιαγιά μου, θα σχολίαζε την παραπάνω αντίδρασή του, με τη φράση «ο σκύλον έλειξεν τα κατσία’ τ»! Που σημαίνει σε απλή απόδοση, «τον φτύνουν κι αυτός νομίζει ότι βρέχει»!
Δημήτρης

Όταν οι Τσέτες έκαψαν Πόντιους μέσα στην εκκλησιά!

 

Αφηγείται η Σοφία Κυνηγοπούλου, το γένος Σιδηροπούλου (καταγωγή: Πάτλαμα Κερασούντας)   Το γεγονός συνέβη το 1921 στο χωριό της, και ήταν αυτόπτης μάρτυρας.   Ήταν πρωί, όταν τα σκυλιά του χωριού άρχισαν –λες και ήταν συνεννοημένα– να γαβγίζουν με πάθος που ξεσήκωσε όλους μας. Βγήκαμε στα παράθυρα να δούμε τι συμβαίνει. Και ξαφνικά βλέπουμε από το βάθος του δρόμου καβαλάρηδες να χτυπούν με το μαστίγιο τα άλογά τους για να τρέξουν πιο γρήγορα. Το ποδοβολητό τους σε τρόμαζε.   «Τσέτες!» έκανε ο πατέρας μου. Και ζύγωσε περισσότερο για να βεβαιωθεί. «Ναι! Τσέτες του Τοπάλ Οσμάν είναι!»   Η μάνα μου, γυναίκα που δεν φοβόταν, ρώτησε κάπως αφελέστατα τον πατέρα μου «Ντο επορούν να εφτάνε μας;». Εκείνος την αγριοκοίταξε και χωρίς να χάσει καιρό πρόσταξε: «Μαζέψτε ψωμία και ό,τι άλλο εβρίκεται και βάλτε τα σε σακούλε!».   Η μάνα μου έτρεξε στα ντουλάπια κι εμείς καρφωμένοι στο παράθυρο προσπαθούμε να δούμε για να μαντέψουμε τι θα εξελιχθεί.   Μέσα στην παραζάλη ακούμε την άγρια φωνή τους: «Όλοι να μαζευτείτε στον αυλόγυρο της εκκλησίας και μην φοβάστε, δεν θα πάθετε κακό».   Πολλοί από τους άνδρες του χωριού, που ήθελαν οι Τούρκοι να τους στρατολογήσουν, ήδη βγήκαν στα βουνά. Με φόβο πήγαμε στην πλατεία. Ο πατέρας μου από το πίσω παράθυρο πήδηξε κι έτρεξε στο βουνό να κρυφτεί. Εμείς που υποτίθεται δεν κινδυνεύαμε, πήγαμε στο προαύλιο της εκκλησίας που βρισκόταν καμιά πενηνταριά μέτρα μακριά…   Μας διέταξαν να μπούμε μέσα. Και όταν μπήκαμε μέσα όλοι, γυναικόπαιδα και γέροι, έκλεισαν την ξύλινη πόρτα απ’ έξω και τοποθέτησαν γύρω-γύρω καλαμπουκόφυλλα. Ο παπάς κατάλαβε πως κάποιο κακό θα συμβεί, πήγε στο ιερό και άρχισε τις ψαλμωδίες, ενώ όλοι κάναμε την προσευχή μας. Ξαφνικά άρχισαν να μας ζώνουν φλόγες, και πυκνοί καπνοί να μπαίνουν μέσα από παράθυρα που έσπασαν. Ο κόσμος άρχισε να βήχει, να φωνάζει, να κλαίει και να παρακαλάει τον Χριστό να μας σώσει.   Φωτογραφία-ντοκουμέντο, της αμερικανικής αποστολής: τα πτώματα των κατοίκων απλωμένα έξω από την εκκλησιά…   Η μάνα μου μπήκε μπροστά, πήγε στο Ιερό, έσπασε το παράθυρο, έβαλε ένα μικρό καρεκλάκι και παρότρυνε τις άλλες γυναίκες, κυρίως τις εγκύους, να δραπετεύσουν στο διπλανό βουνό. Βγήκανε καμιά πενηνταριά μαζί με τα παιδιά τους. Βγήκα κι εγώ και περίμενα τη μάνα μου. Όταν οι τσέτες αντιλήφθηκαν ότι δραπετεύουμε, έτρεξαν στην πίσω μεριά της εκκλησιάς. Εμείς είχαμε φύγει, αλλά τη μάνα μου που έμεινε πίσω και βοηθούσε στο φευγιό τους άλλους χωριανούς, οι Τούρκοι την πυροβόλησαν από το παράθυρο και την σκότωσαν μέσα στην εκκλησιά.   Σε λίγα λεπτά οι φωτιές έζωσαν όλο το ναό. Από μακριά βλέπαμε τις φωτιές και τους καπνούς να υψώνονται και κλαίγαμε για την καταστροφή, ενώ οι τσέτες χαιρόντουσαν και καθώς έφευγαν άρχισαν να τραγουδάνε: « Γιασά Κεμάλ γιασά…»   Είχαν ολοκληρώσει το εγκληματικό τους έργο ευτυχείς. Τουλάχιστον διακόσια γυναικόπαιδα και γέροι κάηκαν ζωντανοί κι έγιναν στάχτη μέσα στην εκκλησιά… Ανάμεσά τους και η μάνα μου… Η μυρωδιά από τις καμένες σάρκες είχε απλωθεί σ’ όλη την περιοχή…   Αφήγηση της Σοφίας στην ποντιακή το 1993 (ηλικία, τότε, 90 ετών).   Μεταφορά: Τάσος Κ. Κοντογιαννίδης
Πηγή: pontos-news.gr

Η απάντηση στον εθνομηδενιστή Φίλη για τη γενοκτονία των Ποντίων

Από την Thea Halo (συγγραφέως του “Ούτε το ‘Ονομα μου”)


November 5, 2015
Προς  τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Σε σχέση με τις παρατηρήσεις του Υπουργού Παιδείας της Ελλάδας, κ. Φίλη, ο οποίος πρόσφατα αρνήθηκε την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, αναρωτιέμαι αν υπάρχουν άλλες εθνικές ομάδες που αρνούνται τέτοιου είδους τραγικά γεγονότα που καταρράκωσαν το ίδιο τους το έθνος. Ή ίσως εκείνοι οι Έλληνες που αρνούνται την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου δεν θεωρούν τους Πόντιους δικούς τους ανθρώπους. Αυτό θα μπορούσε να είναι μέρος του προβλήματος, μαζί με τον κατευνασμό της Τουρκίας και ένα σύνδρομο ήρωα που προωθεί την πεποίθηση ότι οι Έλληνες δεν θα έπρεπε ποτέ να θεωρούνται απόλυτα θύματα.
Βεβαίως ο Νίκος Φίλης δικαιούται να έχει τις δικές του απόψεις ως ιδιώτης. Αλλά δεν θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα να παραθέτει την εκ μέρους του άγνοια της Ιστορίας ως Υπουργός Παιδείας της Ελλάδας, ούτε να του έχουν εμπιστευθεί την μόρφωση των Ελληνόπουλων, όταν εκατοντάδες κορυφαίων μελετητών γενοκτονίας ανά τον κόσμο διαφωνούν αρκετά μαζί του ώστε να έχουν εκδώσει μία διακήρυξη που βεβαιώνει την γενοκτονία τόσο των Ποντίων όσο και των άλλων Ελλήνων της Μικράς Ασίας και Ασσυρίων στην Οθωμανική Τουρκία μεταξύ 1914 και 1923. Η διακήρυξη της IAGS (Διεθνούς Ένωσης Μελετητών Γενοκτονίας) του 2007 μπορεί να διαβαστεί στην διεύθυνση
Ως κόρη μιας από τους πολλούς Πόντιους που στάλθηκαν σε πορεία θανάτου εκτός Τουρκίας, της Sano Themia Halo (γνωστής και ως “γιαγιάς όλων των Ποντίων”), και ως απόγονος μιας οικογένειας που δεν θα γνωρίσω ποτέ, ούτε θα δω σε φωτογραφία, βρίσκω τις παρατηρήσεις του κ. Φίλη εξαιρετικά προσβλητικές και ασεβείς προς την μνήμη των 353.000 Ποντίων που φονεύθηκαν επί τόπου ή χάθηκαν κάτω από τις πιο σκληρές συνθήκες, τους 700.000 άλλους Μικρασιάτες Έλληνες που επίσης φονεύθηκαν, και τους υπόλοιπους πλέον του εκατομμυρίου Έλληνες που εξορίστηκαν δια της βίας από την γη που ο λαός μας κατοίκησε επί 3.000 χρόνια. Φοβάμαι ότι ο χαρακτηρισμός “εθνοκάθαρση” του κ. Φίλη, ακόμη και με μία αποδοχή βίας και θανάτου, ωχριά μπροστά στην καταρράκωση που υπέστησαν όλοι αυτοί οι αθώοι.
Εν όψει των παραπάνω, ο κ. Φίλης θα έπρεπε να απομακρυνθεί από την θέση του ως Υπουργός Παιδείας. Θα είναι τότε σε θέση να ξεστομίζει τις απόψεις του παίζοντας ντάμα στο καφενείο της γειτονιάς του. Αυτό θα του δώσει επίσης περισσότερο χρόνο να διαβάσει και να κατατοπιστεί σχετικά με αυτά τα τραγικά ιστορικά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων των πολλών καταθέσεων από αυτόπτες μάρτυρες ιεραπόστολους, διπλωμάτες, και εθελοντές που βεβαιώνουν ένα Οθωμανικό και Κεμαλικό πρόγραμμα εκμηδένισης αυτών των ιστορικών Χριστιανών και των κοινοτήτων τους.
Τέλος
Date November 5, 2015°
From Thea Halo (author of Not Even My Name
To. Members of the Greek Parliament
Concerning the remarks of Greece’s Education Minister, Mr. Filis, who recently denied the genocide of the Pontic Greeks, I wonder if there are other ethnic groups who deny such tragic events that devastated their own people. Or perhaps Greeks who deny the genocide of Pontic Greeks don’t think of the Pontians as their own people. That may be part of the problem along with appeasement of Turkey and a hero complex that subscribes to the belief that Greeks should never be viewed as ultimate victims. Certainly, Nikos Filis has a right to his opinions as a private citizen.
But he should have no right to display his ignorance of history as Greece’s Minister of Education, nor be entrusted with the education of Greek children when hundreds of the world’s leadinggenocide scholars differ with him enough to have issued a resolution affirming the genocide of both Pontian and other Asia Minor Greeks and Assyrians in Ottoman Turkey from 1914-1923. The 2007 IAGS Resolution can be viewed at:
http://www.genocidescholars.org/sites/default/files/document%09%5Bcurrent-page%3A1%5D/documents/IAGS-Resolution-
Assyrian%20and%20Greek%20Genocide.pdf
As the daughter of a survivor of one of those Pontians who was sent on a death march out of Turkey, Sano Themia Halo, (aka, the Yia Yia of all Pontians) and as a descendant of a family I will never know, nor even see in a photograph, I find Mr. Filis’ remarks particularly offensive and disrespectful to the memory of the 353,000 Pontians who were murdered outright and/or perished under the cruelest of conditions, the 700,000 other Asia Minor Greeks who were also murdered, and more than a million remaining Greeks who were forcibly exiled from the home and country our people had occupied for 3,000 years. I’m afraid Mr. Filis’ designation of “ethnic cleansing,” even with an admission of violence and death, falls far short of the devastation these innocents suffered.
Inasmuch, Mr. Filis should be removed as Minister of Education. He can then have ample time to spout his opinions over a game of checkers in his local cafe. It will also give him more time to read up and educate himself on these tragic historic events, including the many eye-witness accounts from missionaries, diplomats, and relief workers who affirm an Ottoman and Kemalistagenda of annihilation of these historic Christians and their communities.
End

http://agiotokos-kappadokia.gr 


 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg