Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015

Αγία Αικατερίνη σήμερα,μεγάλη η χάρη της.

 Αγία Αικατερίνη

Μεγαλομάρτυς της Χριστιανοσύνης. Η μνήμη της εορτάζεται στις 25 Νοεμβρίου και στις 24 Νοεμβρίου στο σλαβόφωνο χριστιανικό κόσμο.
Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, η Αικατερίνη γεννήθηκε και έζησε στην Αλεξάνδρεια επί Ρωμαίου αυτοκράτορα Μαξιμιανού (250-310). Ήταν κόρη του επάρχου της πόλης Κώνστα και διακρίθηκε για τη σπάνια σοφία και ομορφιά της. Με διαταγή του Μαξιμιανού συμμετείχε σε συζήτηση με 50 φιλοσόφους, γύρω από τη χριστιανική πίστη. Όχι μόνο έπεισε πολλούς από αυτούς με τα επιχειρήματά της, αλλά κατόρθωσε να τους μεταστρέψει προς τον Χριστιανισμό.
Ο Μαξιμιανός, μόλις το πληροφορήθηκε, εξοργίστηκε και προσπάθησε να καλοπιάσει την Αικατερίνη. Μόλις, όμως, πληροφορήθηκε ότι ή όμορφη αλεξανδρινή διανοούμενη προσηλύτισε τη σύζυγό του Φαυστίνα, τον σωματοφύλακά της Πορφύριο και 200 στρατιώτες, διέταξε τον αποκεφαλισμό τους και τη σύλληψη της Αικατερίνης, την οποία εξόρισε.
Η επιμονή της να μην απαρνηθεί τον Χριστιανισμό, προκάλεσε τη δήμευση της περιουσίας της και την καταδίκη της σε αργό θάνατο στον οδοντωτό τροχό. Ο τροχός έσπασε μόλις άγγιξε το σώμα της κι έτσι ο Μαξιμιανός διέταξε τον αποκεφαλισμό της. Τότε, από την ασώματο κεφαλή της, αντί για αίμα έτρεξε γάλα, σύμφωνα πάντα με την εκκλησιαστική παράδοση. Τον έκτο αιώνα ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουστινιανός μετέφερε το λείψανο της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, όπου ιδρύθηκε η ομώνυμη περίβλεπτος μονή.
Η Αγία Αικατερίνη είναι προστάτιδα του Πανεπιστημίου των Παρισίων και διαφόρων επαγγελματικών κλάδων σε πολλές χριστιανικές χώρες του κόσμου, όπως των δικηγόρων και νομικών εν γένει, βιβλιοθηκονόμων, φιλοσόφων, μυλωνάδων, γανωματήδων, νοσοκόμων, γραμματέων, στενογράφων, βυρσοδεψών και των αγγειοπλαστών. Ακόμη, είναι προστάτιδα των ετοιμοθάνατων, των παρθένων και των ανύπαντρων γυναικών.
Στην Ελλάδα, η Αγία Αικατερίνη είναι προστάτιδα των γεωργών, επειδή η εορτή της συμπίπτει με τη σπορά. Υπάρχει, μάλιστα, πανελλήνια παράδοση, ότι αν τυχαίνει να υπάρχει ανομβρία, η αγία «δανείζεται νερό» από άλλον άγιο για να βρέξει την ημέρα της εορτής της και να ευχαριστήσει τους γεωργούς.
Στις Κυκλάδες οι άγαμες κοπέλες ζυμώνουν αλμυροκουλούρες την ημέρα της εορτής της αγίας και τρώνε ένα κομμάτι προτού κοιμηθούν, λέγοντας: «Άγια μου Κατερίνα, ντοτόρου θυγατέρα, / άμε στην άρουρα, στην κάρουλα / στη μαρμαροχρυσοπηγή / που ν’ οι Μοίρες τω Μοιρών/ κι αν είν’ κι εμένα η δική μου / και αν είναι άξια και καλή / πες της νάρθει να με βρει». Το ίδιο βράδυ αν δουν στο όνειρό τους ότι κάποιος τους δίνει νερό να ξεδιψάσουν, τότε αυτός θα είναι ο μελλοντικός σύζυγός τους.
Η Αγία Αικατερίνη είναι πολιούχος της Κατερίνης. Η πρωτεύουσα της Πιερίας ονομάστηκε αρχικά Αικατερίνη από το όνομα της αγίας.

Απολυτίκιο της Αγίας Αικατερίνης

Την πανεύφημον νύμφην Χριστού υμνήσωμεν,
Αικατερίναν την θείαν και πολιούχον Σινά,
την βοήθειαν ημών και αντίληψιν ότι
εφήμωσε λαμπρώς τους κομψούς
των ασεβών του Πνεύματος τη μαχαίρα,
και νυν ως μάρτυς στεφθείσα,
αιτείται πάσι το μέγα έλεος.

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/727#ixzz3sSEdWoLh

Άλλες Γλώσσες

ΑγγλικάΚάθριν (Catherine), Κάθι (Cathy), Κέιτ (Kate), Κίτι (Kitty)
ΓαλλικάΚατρίν (Catherine)
ΓερμανικάΚαταρίνα (Katarina), Κατρίν (Katrin), Κάρεν (Karen)
ΙσπανικάΚαταλίνα (Catalina)
ΙταλικάΚατερίνα (Caterina), Ρίνα (Rina)
ΠορτογαλικάΚαταρίνα (Catarina)
ΡουμανικάΚαταλίνα (Catalina), Κατίνα (Catina)
ΡωσικάΓιελατερίνα (Yekaterina), Κάτια (Katya), Κατιούσα (Katyusha)   


Ομόρριζα Επώνυμα

ΑικατερινάκηςΑικατερινάκη
ΑικατερινάρηςΑικατερινάρη
ΑικατερίνηςΑικατερίνης
ΑικατερινιάδηςΑικατερινιάδη ή Αικατερινιάδου
ΑικατερινίδηςΑικατερινίδη ή Αικατερινίδου
ΑικατερινόπουλοςΑικατερινοπούλου
ΚατερίναςΚατερίνα
ΚατερίνηςΚατερίνη
ΚατερινιόςΚατερινιού
ΚατερινόπουλοςΚατερινοπούλου

Ομόρριζα Τοπωνύμια

Κατερίνη

Διασημότητες

 • Αικατερίνη (Κάθριν Χάουαρντ) (1521-1542), Βασίλισσα της Αγγλίας, πέμπτη σύζυγος του βασιλιά Ερρίκου 8ου, η οποία αποκεφαλίστηκε για μοιχεία.
 • Αικατερίνη Α' (1683-1727), αυτοκράτειρα της Ρωσίας.
 • Αικατερίνη Β' (1729-1796), αυτοκράτειρα της Ρωσίας, αποκληθείσα και Μεγάλη.
 • Αικατερίνη Βερώνη (1867-1955), σπουδαία ηθοποιός των αρχών του 20ου αιώνα.
 • Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ (γ. 1939), ελληνίδα ποιήτρια.
 • Κατερίνα Ανδρεάδη (1903-1993), γνωστή ως κυρία Κατερίνα, ηθοποιός και θιασάρχης, που λάμπρυνε την ελληνική θεατρική σκηνή επί τέσσερις δεκαετίες.
 • Κατερίνα Βαλέντε (γ. 1931), γαλλοϊταλίδα τραγουδίστρια.
 • Κατερίνα Βασιλάκου (1941-2001), ηθοποιός.
 • Κατερίνα Βόγγολη (γ. 1970), δισκοβόλος.
 • Κατερίνα Γιουλάκη (γ. 1938), ηθοποιός.
 • Κατερίνα Γώγου (1940-1993), ποιήτρια και ηθοποιός.
 • Κατερίνα Διδασκάλου (γ. 1960), ηθοποιός.
 • Κατερίνα Θάνου (γ. 1975), σπρίντερ, ολυμπιονίκης των 100 μ.
 • Κατερίνα Κορνάρο (1454-1510), βασίλισσα της Κύπρου.
 • Κατερίνα Κόφα (γ. 1969), παλαίμαχη σπρίντερ.
 • Κατερίνα Κούκα (γ. 1960), τραγουδίστρια.
 • Κατερίνα Λέχου (γ. 1967), ηθοποιός.
 • Κατερίνα Μουτσάτσου (γ. 1972), ηθοποιός.
 • Κατερίνα Παπουτσάκη (γ. 1979), ηθοποιός.
 • Κατερίνα Στανίση (γ. 1957), τραγουδίστρια.
 • Κατερίνα Τσάβαλου (γ. 1977), ηθοποιός.
 • Κατερίνα Χέλμη (γ. 1939), ηθοποιός.
 • Κατίνα Παξινού (1900-1973), ηθοποιός.
 • Καίτη Γαρμπή (γ. 1963) τραγουδίστρια.
 • Καίτη Λαμπροπούλου (1926-2011), ηθοποιός.
 • Καίτη Μπελίντα (1923-1978), καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Αικατερίνης Πολιτοπούλου, ελληνίδα τραγουδίστρια του ελαφρού τραγουδιού, που διακρίθηκε στα 1950 - 1970.
 • Καίτη Χωματά (1946-2010), τραγουδίστρια του Νέου Κύματος.Χρόνια Πολλά ΚΑΤΕΡΙΝΑ και ΜΕΡΚΟΥΡΙΕ

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ (Αικατερίνα, Κατερίνα, Αικατερίνη, Καίτη, Κατίνα, Κατερινιώ, Κατινιώ, Κατίνγκω, Κατίγκα, Τίγκα, Κάτια, Ρίνα, Καλοτίνα, Κάρεν)
ΜΕΡΚΟΥΡΗΣ (Μερκούριος, Μερκούρης, Μέρκουρας, Μάρκορας, Μερκουρία)

Αικατερίνη:
μοιάζει συνήθως νεότερη από την ηλικία της. Διχασμένη ανάμεσα σε πρακτικές και πνευματικές επιθυμίες, είναι γενναιόδωρη κι έχει το χάρισμα του λόγου. Είναι χαρακτήρας δυνατός, ικανός να αντιμετωπίσει και τις πιο δύσκολες καταστάσεις. Η εξαγνισμένη, εαρινή, ανοιξιάτικη.

Αικατερίνη
Αικατερίνη, υπάρχουν πολλές θεωρίες για την ετυμολογία του ονόματός σου. Μία από τις πιο διαδεδομένες, είναι ότι προέρχεται από το ελληνικό όνομα «Εκατερίνη» που προήλθε από την λέξη εκάτερος. Οι Ρωμαίοι, είχαν συνδέσει το όνομά σου με την λέξη αγνότητα (pure). Στην Χριστιανική Ορθόδοξη Εκκλησία, η Αγία Αικατερίνη, είναι η προστάτιδα των νεαρών κοριτσιών και των φοιτητριών. Σύμφωνα με την αριθμολογία, το όνομά σου έχει λεξάριθμο το 8 και αυτό σημαίνει ότι είσαι μία γενναία, φιλόδοξη και αρκετά δραστήρια γυναίκα. Ξέρεις τις δυνατότητές σου, έχεις βαθιά πίστη στον εαυτό σου και είσαι πραγματικά μία γυναίκα που δεν καταθέτεις τα όπλα αλλά μάχεσαι για το καλύτερο! Όταν βάλεις κάτι στο μυαλό σου, δεν υπάρχει περίπτωση να μην καταφέρεις να το κάνεις πραγματικότητα. Έχεις τόσο μεγάλο πείσμα αλλά και επιμονή, που σε ωθούν να προσπαθείς με όλα σου τα "όπλα" να πετύχεις όλα όσα βάλεις στόχο. Ωστόσο πολλές φορές "κολλάς" σε υποθέσεις που σου δείχνουν ότι δεν μπορούν να εξελιχθούν, ελπίζοντας ότι θα καταφέρεις να ανατρέψεις τα δεδομένα. Το αποτέλεσμα είναι να χάνεις τον χρόνο, την διάθεσή σου αλλά και νέες ευκαιρίες που μπορεί να ήταν πιο σημαντικές!
 

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg