Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015

Βαρύ κλίμα και κατηγορίες εκατέρωθεν συνθέτουν το σκηνικό στη Νέα Δημοκρατία

Βαρύ κλίμα και κατηγορίες εκατέρωθεν συνθέτουν το σκηνικό στη Νέα Δημοκρατία

Το απόλυτο χάος σημαδεύει ανεξίτηλα τη ΝΔ την ώρα που όλο και περισσότερα στελέχη κάνουν λόγο για «παρασκήνιο» την ημέρα του εκλογικού φιάσκου, υπονοώντας ουσιαστικά «σαμποτάζ».
Την αιχμή αυτή άφησε σαφέστατα η Ντόρα Μπακογιάννη πυροδοτώντας νέα ένταση και μπλέκοντας ακόμα περισσότερο του κουβάρι για το τι οδήγησε στον ευτελισμό της κορυφαίας εσωκομματικής διαδικασίας και στη Βαβυλωνία που ακολούθησε.
Οι παραιτήσεις που πέφτουν βροχή , η τοποθέτηση του Γιάννη Πλακιωτάκη ως προσωρινού προέδρου που αμφισβητείται αλλά μία ώρα μετά νομιμοποιείται και το νέο οργανωτικό μπάχαλο ήρθαν πάνω στις πρωτοφανείς,στείρες και εξευτελιστικές κόντρες να δώσουν νέο χτύπημα στην εύθραυστη ενότητα που δεν απειλήθηκε ούτε μετά από δύο συνεχείς εκλογικές ήττες.

Την ίδια ώρα η σιβυλλική δήλωση του Ανδρέα Παπαμιμίκου περί «κωλύματος» που τον αναγκάζει να αποχωρήσει από την προεδρία της ΚΕΦΕ και το γεγονός ότι με απόσταση κάποιων ωρών έθεσε θέμα Γιάννη Πλακιωτάκη και στη συνέχεια το πήρε πίσω ενίσχυσε τις φωνές όσων μιλούν για ένα κρυφό και βρώμικο παρασκήνιο.

Στην Κ.Ο. οι πρώην πρόεδροι Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς και Βαγγέλης Μεϊμαράκης ήταν απόντες δίνοντας αλγεινή εντύπωση σε στελέχη, μέλη αλλά και ψηφοφόρους του κόμματος που ευελπιστούσαν στην ενωτική παρουσία τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κώστας Καραμανλής δέχθηκε πολλές εισηγήσεις από στελέχη να δηλώσει το «παρόν» στην Κ.Ο. και να σηματοδοτήσει μία νέα αρχή "εν ειρήνη" αρχή για τη ΝΔ. Παρά το γεγονός ότι το σκεφτόταν έως την τελευταία στιγμή τελικά δεν πήγε.

Αναμενόμενη ήταν η ηχηρή απουσία του Αντώνη Σαμαρά μετά τη σκληρή σύγκρουση με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Η παρουσία του ενδεχομένως να δυναμίτιζε το κλίμα που γίνεται προσπάθεια - αν και προσχηματική για κάποιους - να εκτονωθεί.

Ερωτηματικά προκαλεί η στάση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη που προτίμησε την ώρα της συνεδρίασης της Κ.Ο να βρίσκεται στο γραφείο του στη Βουλή. Οι ερμηνείες που έχουν δοθεί είναι δύο. Αφενός το γεγονός ότι δεν ήθελε να βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον Απόστολο Τζιτζικώστα με τον οποίο έχουν και τη μεγαλύτερη κόντρα και αφετέρου ότι με τη στάση του θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι επιβεβαιώνει το «παρασκήνιο» που κατήγγειλε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία τον στηρίζει στην υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΝΔ.

Η συνεδρίαση της Κ.Ο. έγινε σε βαρύ κλίμα, κρατήθηκε όμως σε χαμηλούς τόνους μετά τις εκρήξεις των προηγούμενων ημερών. Η απόφαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να ορίσει αντιπρόεδρο του κόμματος τον Γιάννη Πλακιωτάκη δεν αμφισβητήθηκε επισήμως, ενώ ο ίδιος καταχειροκροτήθηκε όταν μπήκε στην αίθουσα.

Η ομιλία του ήταν σύντομη και ενωτική. Επεσήμανε ότι δεν θα μιλήσει και δεν θα λειτουργήσει ούτε ως αντιπρόεδρος, ούτε ως μεταβατικός πρόεδρος αλλά ως απλός στρατιώτης και μίλησε για «οργανωτικό φιάσκο» που πλήγωσε την εικόνα της παράταξης και τους ανθρώπους της.

«Αντί να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων όλοι και να συμβάλουμε στην άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος συμμετείχαμε σε ένα γαϊτανάκι εσωστρέφειας που μόνο κακό κάνει στην πληγωμένη εικόνα, το κύρος και την αξιοπιστία της παράταξής μας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κάθισε δίπλα στον Άδωνι Γεωργιάδη ζήτησε εκλογές έως τις 13 Δεκεμβρίου και πρότεινε κώδικα δεοντολογίας με δύο άρθρα:
α) να μη προσωποποιούνται οι όποιες διαφορές
β) να μην αναμειγνύονται πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι του κόμματος στην προεκλογική και εκλογική διαδικασία.

«Είμαστε σε μία τεταμένη εποχή, σε μία πολύ τεταμένη περιοχή, η χώρα δοκιμάζεται, ένας ανίκανος πρωθυπουργός ζητά συναίνεση, δηλαδή συνενοχή σε έναν αδιέξοδο δρόμο».

Υπέρ της διεξαγωγής εθνικής συνδιάσκεψης πριν από τις εσωκομματικές εκλογές τάχθηκε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος επέλεξε να καθίσει στα πίσω έδρανα μόνος του, ίσως και λόγω αμηχανίας καθώς δεν είναι βουλευτής. Ζήτησε εκλογές έως τις 6 Δεκεμβρίου και συμφώνησε με την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην υπάρχουν προσωπικές αναφορές κατά τη νέα προεκλογική περίοδο.

Ο κ. Τζιτζικώστας προτίμησε να μη θέσει θέμα Πλακιωτάκη, κάτι που δεν αναμενόταν καθώς λίγη ώρα πριν από την συνεδρίαση της Κ.Ο. το θέμα είχε θέσει ο Χαράλαμπος Αθανασίου. Ο βουλευτής της ΝΔ χαρακτήρισε παράτυπο το διορισμό Πλακιωτάκη από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, επειδή ο τελευταίος ήταν μεταβατικός πρόεδρος και όχι εκλεγμένος και υποστήριξε ότι την προσωρινή ηγεσία βάσει καταστατικού έπρεπε να αναλάβει ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο οποίος όπως φαίνεται την έχασε ...μέσα από τα χέρια του μετά το φιάσκο της Κυριακής.

Υπέρ της διεξαγωγής συνδιάσκεψης τάχθηκε και ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος πάντως αναφέρθηκε και στην τρέχουσα επικαιρότητα με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για διάλογο συναίνεσης με τους πολιτικούς αρχηγούς και κάλεσε τους υποψηφίους προέδρους να τοποθετηθούν στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ.  
 

Ο Μεϊμαράκης παρέδωσε στον Πλακιωτάκη

 

ο χρονικό μιας προαναγγελθείσας παραίτησης πήρε σάρκα και οστά το απόγευμα της Τρίτης, με την αποχώρηση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη από τη θέση του μεταβατικού προέδρου της ΝΔ, έπειτα από 141 ημέρες στην ηγεσία του κόμματος.


Λίγες ώρες νωρίτερα, ο κ. Μεϊμαράκης όρισε ως αντιπρόεδρο του κόμματος τον μέχρι πρότινος γραμματέα της Κ.Ο. Γιάννη Πλακιωτάκη, στον οποίο εν τέλει παραχώρησε την καρέκλα του προσωρινού προέδρου.

Όπως διευκρίνισε, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής παραμένει υποψήφιος στην κούρσα της εκλογής νέου αρχηγού του κόμματος, υπογραμμίζοντας ότι η απόφασή του ελήφθη προκειμένου να διαφυλαχθεί η ενότητα της παράταξης.

Παρελθόν ο Παπαμιμίκος - «Μύλος» το κόμμα

Την ίδια στιγμή, μετέωρη είναι η εκλογική διαδικασία και ακέφαλο ουσιαστικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς η επιλογή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να ορίσει αντιπρόεδρο του της ΝΔ τον γενικό γραμματέα της Κ.Ο. Γιάννη Πλακιωτάκη προκάλεσε νέο χάος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βάσει των διατάξεων του καταστατικού, αντιπρόεδρο δεν μπορεί να ορίζει ο εκτελών χρέη μεταβατικού προέδρου, αλλά μόνο ο εκλεγμένος πρόεδρος.

Στον αέρα όμως βρίσκεται και η ΚΕΦΕ. Όπως διαρρέεται από τη Συγγρού, υπάρχει γνωμοδότηση από τον νομικό σύμβουλο του κόμματος Στέλιο Στάικο, σύμφωνα με την οποία από τη στιγμή που παραιτήθηκε από πρόεδρος της ΚΕΦΕ ο Ανδρέας Παπαμιμίκος θα πρέπει να αντικατασταθεί από τον Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος όμως κωλύεται καθώς έχει οριστεί αντιπρόεδρος του κόμματος.

Το μπέρδεμα αυτό, που έχει μπλοκάρει για μία ακόμα φορά τις διαδικασίες, ξεκίνησε μετά την δήλωση που έκανε ο Ανδρέας Παπαμιμίκος ότι «κωλύεται» να παραμείνει πρόεδρος της ΚΕΦΕ.

Ο κ. Παπαμιμίκος ζήτησε συγνώμη από τα στελέχη, τους φίλους και τα μέλη της ΝΔ για το βατερλό της εκλογικής διαδικασίας και ανέλαβε το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί ώστε να υπάρξει εκτόνωση του κλίματος.

Μετά το ντόμινο όμως των νομικών αμφισβητήσεων που ακολούθησαν άρχισαν οι διαρροές από τη Συγγρού, ότι η δήλωση κωλύματος από τον Ανδρέα Παπαμιμίκο δεν είχε σκοπό να αποφορτισθεί η ένταση, ενόψει και της συνεδρίασης της Κ.Ο. αλλά το αντίθετο…

Για το λόγο αυτό, όπως έγινε πριν από λίγο γνωστό, στελέχη του κόμματος συγκεντρώνουν υπογραφές για να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά του πρώην προέδρου της ΚΕΦΕ.

Το who is who του μεταβατικού προέδρου

Ο Ιωάννης Πλακιωτάκης γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου 1968. Είναι βουλευτής Λασιθίου, ενώ έχει διατελέσει υφυπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας από το 2014 ως τον Ιανουάριο του 2015 στη κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

Κατάγεται από τη Σητεία και θείος του ήταν ο επίσης βουλευτής Λασιθίου Μιχαήλ Χλουβεράκης. Ο Γιάννης Πλακιωτάκης έχει σπουδάσει Βιοχημικός Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Ουαλίας. Κατέχει μεταπτυχιακούς τίτλους στη Βιοχημική Μηχανική στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο City University Business School. Στα νεανικά του χρόνια ήταν αθλητής του Σ.Α.Ο.

Το 1987 εντάχθηκε στη ΝΔ. Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος (1998-2002) στον Δήμο Σητείας και το 2001 έγινε μέλος της επιτροπής Τουρισμού. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στο Λασίθι με τη ΝΔ στις εκλογές του 2004. Επανεξελέγη στις εκλογές των ετών 2007, 2009 και σε εκείνες του Μαΐου και Ιουνίου του 2012.

Στις περιφερειακές εκλογές του 2010 ο Πλακιωτάκης κατήλθε ως υποψήφιος με τη ΝΔ, ηττήθηκε όμως από το Σταύρο Αρναουτάκη του ΠΑΣΟΚ, κατατασσόμενος στην τρίτη θέση με ποσοστό 14,88% στον πρώτο γύρο. Επανεξελέγη βουλευτής με 6.274 σταυρούς στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

Την 1η Φεβρουαρίου 2015 με απόφαση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά προτάθηκε για τη θέση του νέου γενικού γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης επανεξελέγη βουλευτής στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, για 7η συνεχή θητεία στη Βουλή των Ελλήνων.

Είναι παντρεμένος με την Κύπρια επιχειρηματία, Αφροδίτη Δωρίτη, από το 2015.

Μαλλιά κουβάρια στη ΝΔ

Με τη μία παραφωνία να διαδέχεται την άλλη, το κουαρτέτο υποψηφίων προέδρων της Νέας Δημοκρατίας εξακολουθεί να παιανίζει σε υψηλούς τόνους, τη στιγμή που το «πλοίο» της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλησιάζει επικίνδυνα προς το... παγόβουνο.


Ειλημμένη μοιάζει να είναι η απόφαση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη να εγκαταλείψει την ηγεσία του κόμματοςΟι προσπάθειες των τεσσάρων ανθυποψηφίων να πέσουν οι τόνοι περιορίζονται σε ευχολόγια, καθώς, παρά τις δημόσιες εκκλήσεις να πρυτανεύσει η λογική, άπαντες δείχνουν να αρνούνται να επανατοποθετήσουν τα ξίφη στις θήκες τους.

Κορυφαία στελέχη του κόμματος εκφράζουν ανησυχίες για τη συνοχή της παράταξης, εκτιμώντας ότι η εμπλοκή του Αντώνη Σαμαρά στην εμφύλια σύρραξη και η βαθύτατη απογοήτευση που διαρρέεται από το περιβάλλον Καραμανλή προκαλούν ανεπανόρθωτη ζημιά.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης φέρεται να βρίσκεται μία ανάσα από την απόφαση να εγκαταλείψει την καρέκλα του μεταβατικού προέδρου, ακολουθώντας το παράδειγμα των κ.κ. Μητσοτάκη και Γεωργιάδη, που αμφότεροι παραιτήθηκαν από τις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων.

Μάλιστα,  σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μεϊμαράκης σκοπεύει να ανακοινώσει την απόφασή του ενώπιον της Κ.Ο. του κόμματος που θα συνεδριάσει στις 19:00 το απόγευμα της Τρίτης, ενώ θα προτείνει ως διάδοχό του τον Γιάννη Πλακιωτάκη.

Η διαδικασία θα είναι η εξής: Θα χρίσει ως αντιπρόεδρο τον Γιάννη Πλακιωτάκη και θα του δώσει αρμοδιότητες του μεταβατικού προέδρου. Κάτι το οποίο έκανε και ο Αντώνης Σαμαράς με τον ίδιο τον κ. Μεϊμαράκη.

Στον αντίποδα, ο έτερος διεκδικητής του χρίσματος της κεντροδεξιάς παράταξης, Απόστολος Τζιτζικώστας, αρνείται κατηγορηματικά να εγκαταλείψει τον θώκο του περιφερειάρχη Μακεδονίας.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν έχει καμιά σχέση με το χθεσινό φιάσκο. Οι άλλοι τρεις υποψήφιοι πρόεδροι είναι διορισμένοι στις θέσεις που κατέχουν, ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας εκλεγμένος. Ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε την παραίτηση του κ. Μεϊμαράκη, μετά το χθεσινό φιάσκο και δεν την είχε ζητήσει τις προηγούμενες πενήντα μέρες. Επίσης, οι πολίτες καταλογίζουν ευθύνες στον κ. Μεϊμαράκη για το φιάσκο» ανέφεραν συνεργάτες του.

Ακολουθώντας την τακτική του σκοτσέζικου ντουζ, αφού πρώτα ανέβασε τους τόνους της αντιπαράθεσης, ακολούθως, ο εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενος υποψήφιος, επιχείρησε να ενισχύσει το συναινετικό του προφίλ, επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Άδωνι Γεωργιάδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε να πραγματοποιηθεί συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων, προκειμένου να επικρατήσει κλίμα ενότητας.

Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Γεωργιάδης φέρονται να απάντησαν ότι θα τοποθετηθούν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ μέχρι τώρα δεν έχει πραγματοποιηθεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των κ.κ. Τζιτζικώστα και Μεϊμαράκη.

Και στο βάθος... debate

Τούτων δοθέντων, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης θεωρεί ότι η επόμενη πράξη του... εσωκομματικού δράματος πρέπει να διαδραματιστεί μπροστά στον τηλεοπτικό φακό. Ως εκ τούτου, απηύθυνε πρόσκληση προς τον Απόστολο Τζιτζικώστα να διασταυρώσουν τα ξίφη τους εφ όλης της ύλης.

Η αντίδραση του βασικού -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- αντιπάλου του νυν προέδρου αποτελεί γρίφο, ωστόσο, άπαντες γνωρίζουν ότι ενδεχόμενη τηλεμαχία μεταξύ των δύο ανδρών θα πληγώσει περαιτέρω την αιμορραγούσα παράταξη.

Πού θα κάτσει η μπίλια

Με τη διαδικασία να μετατίθεται για τα μέσα Δεκεμβρίου, τα επιτελεία των υποψήφιων προέδρων καταστρώνουν τα επόμενα σχέδιά τους, σε συνθήκες διαχείρισης κρίσης, προκειμένου είτε να ξεπεράσουν κατά το δυνατόν πιο αναίμακτα τις συνέπειες του φιάσκου, είτε να τις μετατρέψουν σε λάβαρο, στον δρόμο προς τις κάλπες.

Στη διεξαγωγή εκλογών στα μέσα Δεκεμβρίου προσανατολίζεται η ΝΔ έπειτα από το φιάσκο της ΚυριακήςΠλέον, όποτε και αν αποφασιστεί να γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας, σε όποιο τρόπο καταλήξουν -είτε βάσει καταστατικού είτε μέσω συνεδρίου- η ζημία έχει γίνει όχι τόσο με το φιάσκο των εκλογών, όσο με τις εν θερμώ δηλώσεις και καταγγελίες που ακολούθησαν και περιέπλεξαν την κατάσταση.

Ακόμα και αν μέχρι την επόμενη εκλογική ημερομηνία όλα κυλήσουν ομαλά, η μικροπολιτική και οι κατωτάτου επιπέδου κόντρες τους έχουν αφήσει όλους εκτεθειμένους έλεγαν στελέχη του κόμματος και έχουν «υπογράψει» δύσκολες ημέρες για τον νέο πρόεδρο που θα εκλεγεί καθώς θα δεχθεί την αμφισβήτηση των συνυποψηφίων του, μελών του κόμματος και κυρίως του κόσμου της ΝΔ που ένιωσαν με τον ευτελισμό που ακολούθησε το φιάσκο ότι η ιστορική παράταξη έχει γίνει «μικρομάγαζο» σκοπιμοτήτων.

Η επανεκκίνηση της διαδικασίας, πάντως μετά τη «ψήφο εμπιστοσύνης» των τεσσάρων υποψηφίων προς την ΚΕΦΕ ξανάρχισε από το μηδέν ενώ την Τρίτη ή το αργότερο την Τετάρτη θα συγκληθεί και η κοινοβουλευτική ομάδα.

Οι ημερομηνίες που πέφτουν στο τραπέζι είναι σύμφωνα με πληροφορίες η 5η ή 13η Δεκεμβρίου ο πρώτος γύρος και μία εβδομάδα αργότερα ο δεύτερος, χωρίς να αποκλείεται πάντως να καθυστερήσουν και άλλο ώστε αυτή τη φορά να είναι όλοι σίγουροι ότι τουλάχιστον δεν θα υπάρξει τεχνικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες την ημερομηνία ουσιαστικά θα καθορίσει η τεχνική εταιρεία που θα επιλεγεί με το χρονοδιάγραμμα που θα καταθέσει προκειμένου να προλάβει να στήσει τη διαδικασία.

Επιμέλεια: Μανώλης Φουσκολαγουδάκης
 

Ρεσιτάλ ανικανότητας

Ρεσιτάλ ανικανότητας

Το ρεσιτάλ ερασιτεχνισμού συνεχίζεται, ως φαίνεται, εσωκομματικά στη Νέα Δημοκρατία.

Έπειτα από το χθεσινό εκλογικό φιάσκο, από νωρίς το πρωί σήμερα βουλευτές και εκπρόσωποι του κόμματος αντί να αναζητήσουν εκτενώς τους τρόπους που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας, επιδόθηκαν σε έναν αντιπαραγωγικό και φαύλο κύκλο απόδοσης ευθυνών, με εκατέρωθεν πυρά.

Ο ένας ζήτησε την παραίτηση του άλλου και όλοι μαζί την παραίτηση του συνόλου των υποψήφιων προέδρων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης!

Όλα ξεκίνησαν με αφορμή πρωινές δηλώσεις του Μάκη Βορίδη, ο οποίος ανέφερε ότι ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης οφείλει να ζητήσει συγγνώμη για την ακύρωση της εκλογικής διαδικασίας, αφήνοντας παράλληλα αιχμές περί παραίτησής του.

Από τη μεριά του, ο κ. Μεϊμαράκης εμφανίστηκε διατεθειμένος να παραδώσει την καρέκλα του μεταβατικού προέδρου της ΝΔ, εάν παράλληλα παραιτούνταν από περιφερειάρχης ο Απόστολος Τζιτζικώστας και από κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι οι Άδωνις Γεωργιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης!

Ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι είναι έτοιμος να παραδώσει την καρέκλα του εάν παράλληλα παραιτηθεί από περιφερειάρχης ο Απόστολος Τζιτζικώστας και από κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι οι Άδωνις Γεωργιάδης και Κυριάκος ΜητσοτάκηςΞεκαθάρισε, δε, ότι δεν είναι «γαντζωμένος» στην καρέκλα του.

Προχωρώντας ακόμη ένα βήμα, δεν δίστασε να προτείνει ορισμένα πρόσωπα που θα μπορούσαν να αναλάβουν τη θέση του μεταβατικού προέδρου. Ειδικότερα αναφέρθηκε στη Μαριέττα Γιαννάκου, στον Γιάννη Βαρβιτσιώτη, στον Δημήτρη Σιούφα και στην Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη.

O κ. Γεωργιάδης, μετά το αίτημα του κ. Μεϊμαράκη, ανακοίνωσε μέσω twitter την παραίτησή του, αναφέροντας πως αναμένει να κάνουν την ίδια κίνηση και οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Μητσοτάκης.

Στις δηλώσεις του, ο μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος εκτίμησε ότι επρόκειτο για ένα τεχνικό πρόβλημα και ως εκ τούτου «δεν έπρεπε να πολιτικοποιηθεί».

Η επιστολή παραίτησης του Άδ. Γεωργιάδη:Αιχμές κατά των συνυποψηφίων του αλλά και κατά του Αντώνη Σαμαρά

O κ. Μεϊμαράκης διερωτήθη μεταξύ άλλων: «Την ώρα που το καράβι πάει να βυθιστεί, αντί να το σώσουμε, αυτοί κάνουν επιθέσεις και ζητούν και την παραίτησή μου;» ενώ άφησε αιχμές κατά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά: «Και ο κ. Σαμαράς είχε εγγυηθεί σε συνεργάτη δικό μου για την εταιρεία, γιατί λοιπόν εκπλήσσονται όλοι;Τόσο θράσος σήμερα να λένε ότι έφταιγα εγώ, μάλλον έφταιγα γιατί τους εμπιστεύτηκα».

«Όλοι γνώριζαν τη συγκεκριμένη εταιρεία, καθώς οι εκπρόσωποι των υποψηφίων μετέχουν στην ΚΕΦΕ. Βρίσκω πολύ υποκριτικό να δείχνουν χθες ότι δεν γνώριζαν και να ζητούν την παραίτηση του προέδρου, ο οποίος δεν είχε ανάμειξη στα τεχνικά θέματα. Αντιθέτως, θέλω να θυμίσω ότι, όταν παρενέβην για να είναι διαφανείς οι διαδικασίες με την εταιρεία, είπαν ότι δεν είναι θέμα του προέδρου, αλλά του γραμματέα, του τεχνικού διευθυντού και του διευθυντού της μηχανοργάνωσης. Όταν έγινε ο διαγωνισμός και όλοι ρωτήσαμε να μάθουμε ποια εταιρεία είναι αυτή, ελέχθη ότι είναι εταιρεία που έχει αναλάβει κατά τη διάρκεια που ήμασταν και εμείς κυβέρνηση, ελέχθη ότι τις έφερε εις πέρας και ότι είναι μία εταιρεία που θα κάνει καλά τη δουλειά της» είπε.

Ο κ. Μεϊμαράκης συνέχισε με ειρωνικό ύφος και στέλνοντας τα βέλη του σε υπουργούς της κυβέρνησης Σαμαρά και προς τον Μάκη Βορίδη.

«Βρίσκω πολύ υποκριτικό υπουργοί της κυβέρνησης που γνώριζαν την εταιρεία και τους ανθρώπους της, όπως άκουσα και τον κ. Βορίδη να λέει ότι πρέπει να ζητήσω συγγνώμη. Ήταν υπουργός της κυβέρνησης και από ό,τι γνωρίζω την ήξερε την εταιρεία και είχε και δικηγορικές σχέσεις μαζί της και ταυτόχρονα να πω ότι και οι άρτι αφιχθέντες πρέπει να σέβονται λίγο την προσφορά όλων εκείνων που επί 31 χρόνια έχουν δώσει τη ζωή τους στο κόμμα. Να είναι, λοιπόν, όλοι πιο προσεκτικοί και να μη μας κάνουν οι άρτι αφιχθέντες μαθήματα δημοκρατίας» τόνισε.

Δεν προτίθεται να παραιτηθεί ο Τζιτζικώστας

Δεν τίθεται θέμα παραίτησης του Απόστολου Τζιτζικώστα από τη θέση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, όπως ζήτησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Τζιτζικώστα.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στον περιφερειάρχη, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν έχει καμιά σχέση με το χθεσινό φιάσκο.

«Οι άλλοι τρεις υποψήφιοι πρόεδροι της Ν.Δ. (Μεϊμαράκης, Μητσοτάκης, Γεωργιάδης) είναι διορισμένοι στις θέσεις που κατέχουν, ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας εκλεγμένος. Ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε την παραίτηση του κ. Μεϊμαράκη μετά το χθεσινό φιάσκο και δεν την είχε ζητήσει τις προηγούμενες 50 μέρες. Επίσης, οι πολίτες καταλογίζουν ευθύνες στον κ. Μεϊμαράκη για το φιάσκο» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Παραιτήθηκε και ο Μητσοτάκης

Στο ντόμινο εξελίξεων προστέθηκε και η παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Όπως έγινε γνωστό,  ο κ. Μητσοτάκης είχε αποστείλει μία επιστολή εμπιστευτική προς τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη με ημερομηνία 11 Νοεμβρίου.

Σε αυτή, όπως υποστηρίζει, είχε αναφέρει δυσλειτουργίες στο τεχνικό σύστημα και καθιστούσε υπεύθυνο τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για οτιδήποτε πήγαινε στραβά την ημέρα των εκλογών.

Η επιστολή αυτή, πάντα κατά τον κ. Μητσοτάκη, αποδεικνύει την απόλυτη ευθύνη του μεταβατικού προέδρου, ο οποίος ήταν ενήμερος εδώ και ημέρες για τα τεχνικά ζητήματα που είχαν ανακύψει.

Η εμπιστευτική επιστολή του κ. Μητσοτάκη:
Στην επιστολή παραίτησής του αναφέρει τα εξής:

Άκουσα τις δηλώσεις του κ. Μεϊμαράκη. Ειλικρινά δυσκολεύομαι να καταλάβω αν παραιτήθηκε ή όχι. Αν η Νέα Δημοκρατία έχει μεταβατικό Πρόεδρο ή όχι.

Σε κάθε περίπτωση:

1. Παραιτούμαι από Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος δίχως να εξαρτώ την ενέργειά μου αυτήν από το τι θα κάνουν οι συνυποψήφιοί μου.

2. Δίνω στη δημοσιότητα την εμπιστευτική επιστολή που έστειλα στον κ. Μεϊμαράκη την 11η Νοεμβρίου 2015 με την οποία επισημαίνω ότι η πολιτική ευθύνη μιας αποτυχίας στη διεξαγωγή της εκλογής νέου Προέδρου βαρύνει πρωτίστως τον Πρόεδρο του Κόμματος.

3. Ζητώ από την ΚΕΦΕ, παρά τις προφανείς αδυναμίες της, να δώσει μια λύση ώστε η εκλογή να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατόν δίχως το Kόμμα να υποστεί περαιτέρω φθορά.

Το σύνθημά μου «Νέα Δημοκρατία από την Αρχή» σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ.Στα όρια της διάσπασης

Μπροστά σε βαθύ ρήγμα με βαριά τραυματισμένη την κομματική αλλά και τη θεσμική του αξιοπιστία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλέει χωρίς καπετάνιο σε τρικυμιώδη νερά.

Η λέξη «ντροπή» ακούγεται από όλα τα στελέχη που βλέπουν το κόμμα να διαλύεται και την κυβέρνηση να παίζει μπάλα χωρίς αντίπαλο. Η οργή και η απογοήτευση εναλλάσσονται με υπόνοιες να σέρνονται δεξιά και αριστερά περί «στημένου παιχνιδιού» προς όφελος συγκεκριμένων υποψηφίων που φωτογραφίζονται αλλά δεν κατονομάζονται.

​Ο κίνδυνος της διάσπασης είναι πιο ορατός από ποτέ παρά τις ενωτικές φωνές που καλούν σε ομόνοια για να ξεπεραστεί το φιάσκο της εκλογικής διαδικασίας που δεν έγινε ποτέΟ κίνδυνος της διάσπασης είναι πιο ορατός από ποτέ παρά τις ενωτικές φωνές που καλούν σε ομόνοια για να ξεπεραστεί το φιάσκο της εκλογικής διαδικασίας που δεν έγινε ποτέ. Σύμφωνα με πληροφορίες ιδιαίτερα οργισμένος φέρεται ο Κώστας Καραμανλής ο οποίος από την πρώτη στιγμή της κήρυξης των εσωκομματικών εκλογών ανέφερε ως προτεραιότητα την ενότητα του κόμματος. Δεν είναι λίγα τα στελέχη που περιμένουν παρέμβαση από τον Κώστα Καραμανλή ενώ έχουν επικοινωνήσει και με άλλα στελέχη που έχουν επιρροή όπως τη Ντόρα Μπακογιάννη και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο .

Οι πλέον ψύχραιμοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στα κομματικά όργανα για να βρουν άμεσα λύση, ενώ πολλά στελέχη ζητούν την άμεση σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας, έκτακτο συνέδριο και μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών για τις αρχές του επόμενου χρόνου.

Η πρόταση αυτή όμως σκοντάφτει στους Κυριάκο Μητσοτάκη, Απόστολο Τζιτζικώστα και Άδωνι Γεωργιάδη που ζητούν άμεση διεξαγωγή των εκλογών βάσει του καταστατικού. Άποψη με την οποία συντάσσονται πολλά γαλάζια στελέχη εκτιμώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα δοθεί χρόνος για κινήσεις «αποστασίας» και δημιουργία νέου κόμματος μέσα από το σώμα της ΝΔ.Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται και θα συνεχίσει να δέχεται τις επόμενες ημέρες ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης για να αποχωρήσει από την προεδρία του κόμματος και να οδηγηθεί στο κόμμα σε συνέδριο και εκλογή νέου προέδρου. Την παραίτησή του ζητούν πολλά στελέχη τα οποία όμως, από την άλλη θεωρούν την εκλογή από τα κομματικά όργανα ως πισωγύρισμα για την παράταξη και τάσσονται υπέρ ανοιχτής εκλογής από τους πολίτες.

​Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται και θα συνεχίσει να δέχεται τις επόμενες ημέρες ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης για να αποχωρήσει από την προεδρία του κόμματος και να οδηγηθεί στο κόμμα σε συνέδριο και εκλογή νέου προέδρουΤο στρατόπεδο Μεϊμαράκη κρατά τα χαρτιά του κλειστά προς το παρόν για την απόφαση που θα ληφθεί. Φαίνεται να συμφωνούν στη σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας αλλά λένε «όχι» σε συνέδριο και ζητούν να συνεδριάσει άμεσα η ΚΕΦΕ και να ορίσει ημερομηνία εκλογών σε δύο με τρεις εβδομάδες.

Μία προσωρινή λύση για να αποφορτισθεί το εμφυλιοπολεμικό κλίμα θα ήταν η τοποθέτηση ενός ευρείας αποδοχής στελέχους ως μεταβατικού προέδρου του κόμματος μέχρι να αποφασιστούν από κοινού οι επόμενες κινήσεις χωρίς κίνδυνο διάλυσης. Η Μαριέττα Γιαννάκου Κουτσίκου δέχθηκε ήδη πρόταση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ στο τραπέζι έχουν πέσει και ονόματα ιστορικών στελεχών όπως των Σταύρου Δήμα, Δημήτρη Σιούφα και Ιωάννη Βαρβιτσιώτη. Το πρόβλημα όμως είναι ότι κανένα από τα πρόσωπα αυτά δεν είναι εν ενεργεία βουλευτής και ως εκ τούτου θα ανακύψει πρόβλημα κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του κόμματος σε μία περίοδο που στη Βουλή θα βρεθεί το δεύτερο και πλέον σκληρό πακέτο προαπαιτούμενων, το φορολογικό νομοσχέδιο, το ασφαλιστικό και ο προϋπολογισμός.

Στο μόνο που συμφωνούν και οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι αλλά και η πλειονότητα των στελεχών είναι στην παραίτηση του γραμματέα του κόμματος και προέδρου της ΚΕΦΕ Ανδρέα Παπαμιμίκου , η οποία δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες. Σε περίπτωση παραίτησης χρέη προέδρου της ΚΕΦΕ θα αναλάβει ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Γιάννης Πλακιωτάκης.Ανακοίνωση για το εκλογικό φιάσκο έβγαλε και ο ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας λάδι στη φωτιά και ενισχύοντας φωνές γαλάζιων στελεχών που έκαναν λόγο για ιδιαίτερο όσο και περίεργο ενδιαφέρον για τα εσωτερικά της ΝΔ.

"Η ΝΔ δυστυχώς αδυνατεί να ολοκληρώσει τη διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας, αν και στις κρίσιμες στιγμές που διανύουμε η χώρα χρειάζεται μία σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση" αναφέρεται στην ανακοίνωση όπου γίνεται και καυστικός σχολιασμός της προεκλογικής περιόδου και των εξελίξεων.

"Εδώ και μήνες παρακολουθούμε ένα διαγωνισμό ανέξοδης αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρητορείας από τους υποψηφίους αρχηγούς της ΝΔ χωρίς ίχνος δημιουργικής αντιπρότασης.Αν αυτό συνεχιστεί θα είναι 
πολύ επιζήμιο για τον τόπο". 
 

Εκλογικό φιάσκο

 

Μάριος Βελέντζας, Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα, Άντζελα Πεΐτση

Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας σταμάτησε πριν καν αρχίσει λόγω... σοβαρών τεχνικών προβλημάτων στο ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας, βυθίζοντας ακόμα περισσότερο στην εσωστρέφεια το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πλέον, στον αέρα βρίσκεται η ημερομηνία των εκλογών, ενώ πληθαίνουν οι φωνές για ορισμό μεταβατικού προέδρου που θα ολοκληρώσει τη διαδικασία βάσει του υπάρχοντος καταστατικού.

​Την παραίτηση του προέδρου της ΚΕΦΕ Ανδρέα Παπαμιμίκου ζητούν υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα, στελέχη και βουλευτές της Νέας ΔημοκρατίαςΣε μια επεισοδιακή συνεδρίαση, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) αποφάσισε την αναβολή των εσωκομματικών εκλογών. «Με βάση τις διαβεβαιώσεις της νομικής υπηρεσίας του κόμματος, η εταιρεία που είχε αναλάβει το τεχνικό μέρος της διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη νέου Προέδρου στη Νέα Δημοκρατία δεν τήρησε τις συμβατικές υποχρεώσεις της. Ως εκ τούτου, καθίσταται αδύνατη τεχνικά η διεξαγωγή της διαδικασίας των εκλογών για σήμερα, η οποία και αναβάλλεται» επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΚΕΦΕ.

Η αναβολή των εκλογών και -κυρίως το... αλαλούμ που δημιουργήθηκε με το λογισμικό των υπολογιστών στα εκλογικά τμήματα- προκάλεσε καταιγισμό πυρών προς το πρόσωπο του προέδρου της ΚΕΦΕ Ανδρέα Παπαμιμίκου από στελέχη και βουλευτές του κόμματος, που τον κατηγορούν για το -όπως το αποκαλούν- εκλογικό... φιάσκο. Βασίλης Κικίλιας (φιάσκο από τα λίγα, ανικανότητα), Νικήτας Κακλαμάνης (ο Ανδ. Παπαμιμίκος πρέπει να παραιτηθεί) και Γιώργος  Κουμουτσάκος (προστατεύστε την παράταξη) ζήτησαν παραιτήσεις και διασφάλιση της ενότητας στη Νέα Δημοκρατία. Την ίδια στιγμή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Βρούτσης απηύθυνε έκκληση για ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Το απόγευμα της Κυριακής από τη Συγγρού, ο Γιάννης Πλακιωτάκης, γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ δήλωσε ότι «αν και οι υπεύθυνοι είναι γνωστοί, δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών», ενώ ενημέρωσε ότι θα περιμένει τον συντονισμό της ομάδας που μπορεί να γίνει και απόψε...Παράλληλα, κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας αναφέρουν δεν τίθεται άμεσο θέμα παραίτησης του γενικού γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Παπαμιμίκου.

Χειρόγραφη ανακοίνωση στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο
Χειρόγραφη ανακοίνωση στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο
Θεσσαλονίκη: Πίσω στα κουτιά το εκλογικό υλικό
Θεσσαλονίκη: Πίσω στα κουτιά το εκλογικό υλικό


Ζητάνε αποζημίωση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ

Η ΝΔ αποφάσισε να προχωρήσει στην κατάθεση αγωγής κατά της εταιρείας Infosolution και τη διεκδίκηση αποζημίωσης ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για τα προβλήματα του online συστήματος που τελικά οδήγησαν στην αναβολή της διαδικασίας εκλογής του νέου προέδρου του κόμματος.

Παρά το γεγονός ότι ο υπεύθυνος της εταιρείας, σε συνάντηση που είχε με στελέχη της ΝΔ, αποδέχθηκε την ευθύνη του και επέστρεψε την προκαταβολή που του είχε καταβληθεί, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφάσισαν να προχωρήσουν στην υποβολή της αγωγής, καθώς θεωρούν ότι το κόμμα υπέστη τεράστια δυσφήμιση από την εικόνα που δημιουργήθηκε την Κυριακή.

Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή είχε υποδείξει την εταιρεία ως υπεύθυνη για όσα συνέβησαν την Κυριακή. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά στην απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής με την οποία ανακοινωνόταν η αναβολή της εκλογικής διαδικασίας: «Με βάση τις διαβεβαιώσεις της νομικής υπηρεσίας του κόμματος, η εταιρία που είχε αναλάβει το τεχνικό μέρος της διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη νέου Προέδρου στη Νέα Δημοκρατία δεν τήρησε τις συμβατικές υποχρεώσεις της».

Μεϊμαράκη βγάζει το άτυπο… exit poll

Με ενδεικτικά αποτελέσματα από κάποια εκλογικά κέντρα στα οποία -έστω και χειρόγραφα- είχε ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία απαντά η πλευρά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στις κατηγορίες ότι ο πρόεδρος της ΝΔ επιθυμούσε την αναβολή των εκλογών.
Σύμφωνα με το επιτελείο του κ. Μεϊμαράκη, τα αποτελέσματα αυτά αλλά και το ρεύμα που υπήρχε μεταξύ των ψηφοφόρων έδειχναν νίκη με μεγάλη διαφορά του νυν προέδρου.

Οι αντιδράσεις των υποψηφίων

Τον εκνευρισμό του για την αποτυχία της εσωκομματικής διαδικασίας να αναδείξει τον επόμενο αρχηγό του κόμματος και την απόφαση της ΚΕΦΕ για αναβολή των εκλογών εξέφρασε σε φίλους και υποστηρικτές του ο Ευ. ΜεϊμαράκηςΑπό τα Χανιά όπου βρέθηκε για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, ήρθε και αυτός αντιμέτωπος με τα τεχνικά προβλήματα του ηλεκτρονικού συστήματος.Ο εκπρόσωπός του κ. Μεϊμαράκη, Θοδωρής Αμπατζόγλου, ξεκαθάρισε πως αυτό που προέχει είναι η ενότητα της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει καταστατικό» που οδηγεί «συντεταγμένα το κόμμα στην επόμενη ημέρα», κάτι που σημαίνει ότι «τα αρμόδια όργανα θα συνεδριάσουν για να πάρουν αποφάσεις για τη μετέπειτα πορεία».Σε δηλώσεις του έξω από εκλογικό κέντρο του Περιστερίου ο Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε την παραίτηση του κ. Παπαμιμίκου, καλώντας τον μεταβατικό πρόεδρο της ΝΔ Ευάγγελο Μεϊμαράκη να δώσει εξηγήσεις για τα όσα κωμικοτραγικά εκτυλίχτηκαν από το πρωί. Με νεότερη ανακοίνωσή του ξεκαθάρισε πως «δεν θα διαλύσει κανείς τη Νέα Δημοκρατία» και απηύθυνε έκκληση να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό.Από τη μεριά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε επίσης την παραίτηση του κ. Παπαμιμίκου, γνωστοποιώντας ότι τηλεφώνησε στη Μαριέττα Γιαννάκου και της ζήτησε να γίνει μεταβατική πρόεδρος του κόμματος προκειμένου να οδηγήσει το κόμμα σε εσωκομματικές εκλογές.

Την παραίτηση του Ευ. Μεϊμαράκη και τον ορισμό μεταβατικού προέδρου ζήτησε στις πρώτες του δηλώσεις ο Απόστολος Τζιτζικώστας, στον απόηχο της αναβολής των εσωκομματικών εκλογών στη Νέα Δημοκρατία λόγω σοβαρών τεχνικών προβλημάτων. Μιλώντας έξω από τα γραφεία του στη Θεσσαλονίκη, πρότεινε συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων στα κεντρικά του κόμματος στη Λεωφ. Συγγρού, στις 19.00 το απόγευμα, προκειμένου να καθοριστούν «τα επόμενα βήματα» και να σταλεί ένα «ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας».Το... επίμαχο λογισμικό

Η αδυναμία σύνδεσης στην κεντρική βάση δεδομένων των υπολογιστών, που βρίσκονται σε πολλά εκλογικά τμήματα ανά την ελληνική επικράτεια, τίναξε στον αέρα τον προγραμματισμό των σημερινών εκλογών, προκαλώντας έντονο προβληματισμό και αμηχανία στα επιτελεία των τεσσάρων υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα.

Το «επίμαχο» λογισμικό
Το «επίμαχο» λογισμικό


Παράλληλα, πυροδότησε ένα γαϊτανάκι ευθυνών για τα όσα κωμικοτραγικά συνέβησαν.

​Αναβλήθηκε η εσωκομματική εκλογική διαδικασία λόγω τεχνικών προβλημάτωνΑπό την πρώτη στιγμή ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης έθεσε το ζήτημα αναβολής της διαδικασίας, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσε ακόμα και να αποσύρει την υποψηφιότητά του για το προεδρικό χρίσμα. Από τη μεριά τους οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Αποστόλης Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησαν να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνέχισης της διαδικασίας μέσω χειρόγραφης καταγραφής των ψήφων. Ωστόσο, η νομική υπηρεσία έθεσε το ζήτημα της διαβλητότητας του αποτελέσματος και το κατά πόσο αυτό διαφυλάσσεται.

Στην απόφασή της η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή έλαβε υπ' όψιν της και το γεγονός ότι πολλοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας στήθηκαν από νωρίς στα εκλογικά κέντρα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα -χωρίς να τα καταφέρουν- αποχώρησαν απογοητευμένοι και ήταν πολύ δύσκολο να επιστρέψουν.

Τεχνικά προβλήματα

Από τις 07.00 το πρωί παρατηρήθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις σε διάφορες περιοχές της Αττικής λόγω τεχνικών προβλημάτων στο on line σύστημα ψηφοφορίας.

Πολλοί υπολογιστές σε εκλογικά κέντρα δεν είχαν εγκατεστημένο το λογισμικό για τη σύνδεσή τους με την κεντρική βάση δεδομένων​
Ειδικότερα, σε αρκετούς υπολογιστές δεν είχε εγκατασταθεί το ειδικό λογισμικό, ενώ αρκετοί από τους χειριστές δεν διέθεταν την κατάλληλη τεχνογνωσία για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αποτέλεσμα ήταν οι ψηφοφόροι να μην μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και να σχηματιστούν μεγάλες ουρές και ταλαιπωρία. Η διαχειρίστρια εταιρεία διαβεβαίωνε ότι η κατάσταση θα εξομαλυνόταν μέχρι τις 08.30, κάτι όμως το οποίο δεν έγινε.

Τα προβλήματα αυτά προκάλεσαν αναβρασμό στα επιτελεία των τεσσάρων υποψηφίων, τα οποία εξέφρασαν φόβους ακόμα και για κατάρρευση του ηλεκτρονικού συστήματος της ψηφοφορίας -εξέλιξη που θα έπληττε το κύρος της διαδικασίας, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το εκλογικό αποτέλεσμα. Σε μια προσπάθεια να υπάρξει λύση, σε ορισμένα εκλογικά κέντρα ξεκίνησε... χειρόγραφα η διαδικασία (Αγρίνιο), ωστόσο η νομική υπηρεσία του κόμματος τονίζει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και οι ψήφοι θα ακυρωθούν.

Τα tweets Μητσοτάκη και Γεωργιάδη για τα... τεχνικά προβλήματα

Για προβλήματα στην εκλογική διαδικασία έκανε λόγο, μέσω μηνύματός του στο Twitter, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας τον κόσμο να μην πάει να ψηφίσει πριν από τις 09.00 το πρωί.Στο ίδιο μήκος κύματος και το tweet του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχουν προβλήματα στο σύστημα.Μεταμεσονύχτια σύσκεψη για τα προβλήματα

Έχοντας λάβει γνώση για τα τεχνικά προβλήματα, εκπρόσωποι των τεσσάρων υποψηφίων έδωσαν το παρών σε συνεδρίαση της ΚΕΦΕ, η οποία ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου και κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

Στόχος ήταν η εύρεση λύσης στο τεχνικό πρόβλημα της εγκατάστασης και λειτουργίας του ειδικού λογισμικού στους φορητούς υπολογιστές που θα χρησιμοποιηθούν στην ψηφοφορία. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ήρθαν στην επιφάνεια και άλλες... αδυναμίες, όπως η έλλειψη φορτιστών για τους υπολογιστές, ενώ δεν έλειψαν και απόψεις για την ικανότητα των χειριστών σε όλα τα εκλογικά τμήματα της χώρας (ειδικά σε ορεινές περιοχές) να ανταποκριθούν στο έργο της ταυτοποίησης και καταγραφής των ψηφοφόρων.

Οι κάλπες

Οι 1.290 κάλπες στα 883 εκλογικά κέντρα ανά τη χώρα και 44 στο εξωτερικό ήταν προγραμματισμένο να ανοίξουν στις 07.00 το πρωί και να παραμείνουν ανοικτές μέχρι τη δύση του Ηλίου.

Ο βαθμός συμμετοχής των πολιτών στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του προέδρου της ΝΔ αλλά και το αν θα διευρυνόταν το εκλογικό σώμα από μη μέλη του κόμματος θα έκρινε σε μεγάλο βαθμό και το αποτέλεσμα των εκλογών (εφόσον αυτές διεξάγονταν τελικά). Στην προηγούμενη εκλογή προέδρου, τον Νοέμβρη του 2009, είχαν προσέλθει -σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ΝΔ- πάνω από 700.000 πολίτες (781.396 για την ακρίβεια). Τωρινός στόχος είναι οι 100.000 ψηφοφόροι.

Ο νικητής

Νικητής από τον α' γύρο είναι όποιος υποψήφιος συγκεντρώσει το 
50%+1 ψήφο. Αν δεν επιτευχθεί η απόλυτη πλειοψηφία, οι δύο πρώτοι μονομαχούν εκ νέου μετά από μια εβδομάδα, οπότε θα εκλεγεί εκείνος που θα συγκεντρώσει μεγαλύτερο ποσοστό.

Υπενθυμίζεται ότι για να ψηφίσει κάποιος στις εκλογές πρέπει:

  • Να έχει δελτίο αστυνομικής ταυτότητας η διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης.
  • Να υπογράψει δήλωση με την οποία θα αποδέχεται τις ιδεολογικές, καταστατικές και προγραμματικές αρχές της ΝΔ.
  • Να προσέλθει σε όποιο εκλογικό τμήμα επιθυμεί ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του.
Αν απαιτηθεί β’ γύρος, οι ψηφοφόροι θα πρέπει να προσέλθουν στο ίδιο εκλογικό κέντρο που ψήφισαν και στον α' γύρο. Για να συμμετάσχει κάποιος στον β’ γύρο θα πρέπει να έχει ψηφίσει και στον πρώτο.

Τα στοιχήματα που έχει μπροστά του ο νέος πρόεδρος

Οι εσωκομματικές εκλογές θα κρίνουν το μέλλον της ιστορικής παράταξης, σε μια κρίσιμη συγκυρία για τον τόπο. Ο ένατος πρόεδρος από την ίδρυση της ΝΔ θα έχει να αντιμετωπίσει:

  • Την εκλογική κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ με ορίζοντα τετραετίας.
  • Την προσωπική πολιτική κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα.
Παράλληλα, θα κληθεί:

  • Να αναδείξει το κόμμα και να το θέσει σε τροχιά διεκδίκησης της εξουσίας μετά τη δεύτερη εκλογική ήττα μέσα σε λίγους μήνες.
  • Να αρθρώσει πειστικό πολιτικό λόγο που να εμπιστευτούν οι πολίτες ότι η ΝΔ μπορεί να αποτελεί εκ νέου εναλλακτική λύση διακυβέρνησης.
  • Να ισορροπήσει τη στάση του κόμματος στις ψηφοφορίες της Βουλής με τα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές και την αντοχή των πολιτών.
  • Να διαχειριστεί τους ηττημένους αντιπάλους του την «επόμενη ημέρα» της ανάδειξης του νέου προέδρου.
  • Να είναι σε θέση να διαχειριστεί ενδεχόμενο συμμετοχής της ΝΔ σε σχήμα συγκυβέρνησης ή οικουμενικής κυβέρνησης.
Το zougla.gr εξασφάλισε φωτογραφικό ρεπορτάζ και δημοσιεύει τα τέσσερα ψηφοδέλτια για τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ. Κάθε ψηφοφόρος θα επιλέξει το ψηφοδέλτιο του υποψηφίου προέδρου που υποστηρίζει, χωρίς να χρειαστεί "σταυρός" προτίμησης. 

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg