Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2015

Στις 11 μονάδες το προβάδισμα Μεϊμαράκη από Κυριάκο

meimarakis--mitsotakis-kunigoun-twra-summaxies-nikis

Στις 11 μονάδες η διαφορά Μεϊμαράκη με Μητσοτάκη σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα αποτελέσματα που
έδωσε η ΝΔ.
Τα τελευταία επίσημα  αποτελέσματα που ανακοίνωσε λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ Γιάννης Τραγάκης επιβεβαιώνουν και τυπικά ότι οι κ. Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης θα είναι οι αντίπαλοι στο β' γύρο της 10ης Ιανουαρίου.       
Στα 1062 από τα 1251 εκλογικά τμήματα συγκέντρωσαν:          
Βαγγέλης Μεϊμαράκη:  39,51%
Κυριάκος Μητσοτάκης: 28,27%
Απόστολος Τζιτζικώστας : 21,15%
Αδωνις Γεωργιάδης : 11,07%   
'Οπως διευκρίνισε ο Γιάννης Τραγάκης η πλειοψηφία των τμημάτων που απομένουν ακόμη να επικυρωθούν τυπικά τα αποτελέσματα είναι στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί πως τα υπολειπόμενα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αύριο.    

Νωριτερα το thetoc έγραφε 
Ενώ η Ν.Δ συγκεντρώνει ακόμη τα fax που ...πιστοποιούν (!) την ακρίβεια των αποτελεσμάτων που εστάλησαν μέσω των tablets, για να ανακοινώσει επισήμως αποτέλεσμα,οι κ.Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης έχουν μπει ήδη στη δεύτερη σκληρότερη και τελική αναμέτρηση της 10ης Ιανουαρίου.
Η αργόσυρτη διαδικασία και η μη ανακοίνωση τελικού αποτελέσματος προκαλεί εκνευρισμό στα επιτελεία των κ Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη καθώς εκτιμούν ότι «αμαυρώνεται» η μεγάλη επιτυχία της ΝΔ να αφυπνίσει και να φέρει στις κάλπες 400.000 οπαδούς και φίλους.    

Η νέα μάχη και οι νέες συμμαχίες         

Η μάχη των δυο για την ηγεσία της ΝΔ προσλαμβάνει άλλα χαρακτηριστικά, ιδεολογικά και πολιτικά και αρκετοί θεωρούν ότι αποτελεί μια νέα εκδοχή αναμέτρησης Καραμανλικών - Μητσοτακικών αν και αναγνωρίζουν στον Κυριάκο απόλυτη πολιτική αυτονομία από την οικογένεια Μητσοτάκη.
Οι συμμαχίες και η στάση των ηττημένων αποτελούν κομβικό στοιχείο για το ποιος θα λάβει - θεωρητικά - κεφαλή, αν και οι 400.000  ψηφοφόροι της ΝΔ που ψήφισαν δεν θεωρούνται ως «κομματική δεξαμενή» που μπορεί να διοχετευθεί συντεταγμένα προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση.

Οι εκτιμήσεις για τα ποσοστά  

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στο 46% των ψήφων που έχουν διασταυρωθεί μέσω fax το ποσοστό του κ. Μεϊμαράκη είναι στο 38% ,του Κ.Μητσοτάκη στο 28% του Απ.Τζιτζικώστα στο 23% και του Αδωνι Γεωργιάδη στο 11%.    
Η εκτίμηση είναι ότι ο κ. Μεϊμαράκης θα συγκεντρώσει ένα ποσοστό πολύ κοντά στο 40%, ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται μεταξύ του 29 και 30%, ο κ. Τζιτζικώστας 20% και ο Α. Γεωργιάδης στο 12% αν και ο ίδιος όπως είπε το απόγευμα της Δευτέρας υπολογίζει πως το ποσοστό του θα κινηθεί λίγο κάτω από το 15%.

Ο Αδωνις ανακοίνωσε ότι στηρίζει Μητσοτάκη στο 2ο γύρο  

  Με καθαρό τρόπο ο Αδωνις Γεωργιάδης σε δήλωσή του το απόγευμα της Δευτέρας ανακοίνωσε ότι στο δεύτερο γύρο της 10ης Ιανουαρίου θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
  «Χωρίς να εκληφθεί ως γραμμή» όπως είπε ,εξήγησε τους τρεις λόγους για τους οποίους θα στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Πρώτον, πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα για ανανέωση. Δεύτερον, είναι σημαντικό δύο άνθρωποι από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες να μπορέσουμε να συναντηθούμε, να φτιάξουμε την κεντροδεξιά στην πράξη. Και τρίτον, δεν ξεχνώ ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης είχαμε μια άψογη συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Πρόκειται για μια προσωπική μου επιλογή και δεν δεσμεύει κανέναν. Τιμώ και σέβομαι τον Β. Μεϊμαράκη».

Ερωτηματικό η στάση Τζιτζικώστα

Πολλά ερωτηματικά προκύπτουν σχετικά με την στάση του Απόστολου Τζιτζικώστα ο οποίος στην πρώτη δήλωσή του το βράδυ της Κυριακής άφηνε να εννοηθεί ότι θα κρατούσε μια ουδέτερη στάση.
Ωστόσο οι εισηγήσεις που δέχεται από στελέχη που τον στήριξαν, όπως οι κύριοι Βορίδης και Μηταράκης, αλλά και η κυρία Ασημακοπούλου, είναι να προβεί σε δημόσια δήλωση στήριξης του κ. Μητσοτάκη.
Η «σκληρότητα» της αντιπαράθεσης του στρατοπέδου Τζιτζικώστα με τον Β. Μεϊμαράκη δεν επιτρέπουν σε πολλούς να θεωρήσουν πως η ουδετερότητα θα είναι η τελική επιλογή του 38χρονου Περιφερειάρχη.

Η Ντόρα σε πολιτική και οικογενειακή πίεση 

Σε δύσκολη πολιτική και προσωπική θέση είναι από το βράδυ της Κυριακής και η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία στήριξε στον πρώτο γύρο τον Β. Μεϊμαράκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Μπακογιάννη δέχεται από εισηγήσεις μέχρι και πιέσεις να αναπροσαρμόσει την στάση της και να στηρίξει δημόσια και με τον προσωπικό της μηχανισμό την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Όσοι εισηγούνται την αλλαγή στάσης της κας Μπακογιάννη σημειώνουν ότι ήταν άλλο πράγμα ο πρώτος γύρος, όπου στήριξε τον κ. Μεϊμαράκη, και άλλο ο δεύτερος γύρος από τη στιγμή μάλιστα που σε αυτόν πέρασε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Αναμφίβολα όμως, το γεγονός ότι θα υπάρξει δεύτερος γύρος με τον Κυρ. Μητσοτάκη παρόντα σημαίνει πολλά για τον πρώην υπουργό που πλέον, ακόμα και να ηττηθεί στις 10 Ιανουαρίου, η πολιτική μετοχή του είναι ιδιαίτερης και σημαντικής αξίας, καθώς αυτός θα είναι ο κεντρικός παίκτης της επόμενης μέρας στο εσωκομματικό πεδίο και μάλιστα χωρίς να τον έχει στηρίξει ούτε ένας βουλευτής, εκτός από δυο ευρωβουλευτές, τον Γιώργο Κύρτσο και τη Μαρία Σπυράκη.

Ο Μεϊμαράκης...ακρογωνιαίος λίθος του καραμανλισμού  

Ο Βαγγ. Μεϊμαράκης έχει την στήριξη των καραμανλικών, τους οποίους και ευχαρίστησε χθες τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του και με αναφορές όπως «Ο Κώστας Καραμανλής είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της παράταξης».
Κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει και την έκπληξη και ο Κυρ. Μητσοτάκης να κόψει το νήμα, αν και το κόμμα είναι «καραμανλικό» κάτι που φάνηκε και χθες, αφού το 60% περίπου πήγε κόντρα στην επιλογή του Κώστα Καραμανλή που ήταν ο Βαγγ. Μεϊμαράκης.

Η αποτυχία Σαμαρά πίσω από την αποτυχία Τζιτζικώστα

Μεγάλος χαμένος από τη χθεσινή ψηφοφορία είναι ο κ. Σαμαράς, λόγω της αποτυχίας του κ. Τζιτζικώστα να περάσει στον δεύτερο γύρο αλλά και του κ. Γεωργιάδη. Συνεργάτες του πάντως επιμένουν πως « ο μόνος ουδέτερος είναι ο πρώην πρόεδρος» και μάλιστα προς επίρρωση αυτού ανέφεραν πως στην Μεσσηνία πρώτος αναδείχθηκε ο κ. Μεϊμαράκης.           
Και μπορεί δημόσια ο κ. Σαμαράς να ομνύει στην ενότητα της ΝΔ ωστόσο σύμφωνα με το ρεπορτάζ επιθυμεί το come back στην κεντρική πολιτική σκηνή κάτι που εξαρτάται και από τις εξελίξεις στο εσωτερικό της ΝΔ αλλά και από τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις.
Αν για παράδειγμα είτε η πλευρά Μεϊμαράκη είτε η πλευρά Μητσοτάκη επιδιώξει την εθνική συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα ο κ. Σαμαράς δεν αποκλείεται ακόμη και να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος. Σε αυτήν την περίπτωση θα παίξουν ρόλο και οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ σε σχέση πάντα με τον ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά οι άριστες σχέσεις που διατηρεί με τον κ. Βενιζέλο.
http://www.thetoc.gr/politiki/article/meimarakis--mitsotakis-kunigoun-twra-summaxies-nikis  photo signature_zpsd2a79fd8.jpg