Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2015

Τέλη κυκλοφορίας... με το χιλιόμετρο! Το σχέδιο "βόμβα" για νέους φόρους στα αυτοκίνητα που προανήγγειλε ο Τρύφωνας Αλεξιάδης

- "Βόμβες" από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη.
- Τόνισε πως υπάρχουν σκέψεις για επιβολή τελών κυκλοφορίας ανάλογα με τα χιλιόμετρα!
- Τι λέει για τον φόρο ακινήτων που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ.
- Κατηγορηματικός εμφανίστηκε για το περιουσιολόγιο: "Δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε τα στοιχεία για να βάλουμε φόρο περιουσίας".

- "Όποιος συσχετίσει το περιουσιολόγιο με επιβολή φόρου, δεν θέλει να κάνει περιουσιολόγιο. Θέλει να πυροβολήσει τα πόδια του".
- "Οι απλοί νομοταγείς πολίτες δεν έχουν να φοβούνται τίποτα. Μας ενδιαφέρει ο μεγάλος πλούτος, όχι τα δαχτυλίδια της γιαγιάς".
- Ξεκαθάρισε πως οι εφοριακοί δεν θα κάνουν... εφόδους στα σπίτια για μικροποσά.
- "Κάποιος που δήλωνε 40.000 εισόδημα κι έκανε κατάθεση 500.000 ευρώ τι πρέπει να του κάνουμε; Να του στείλουμε λουλούδια και ποτά για τη γιορτή του;"

Το περιουσιολόγιο είναι το θέμα των ημερών, ωστόσο ο Τρύφωνας Αλεξιάδης έβγαλε... είδηση σχετικά με τα τέλη κυκλοφορίας! Στην τηλεοπτική εκπομπή Καλημέρα του skai βρέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και μίλησε για όλα τα "φλέγοντα" θέματα της οικονομίας. Ο αναπληρωτής υπουργός ρωτήθηκε αρχικά αν υπάρχει γερμανική πρόταση για φόρο περιουσίας.

Τέλη κυκλοφορίας... με το χιλιόμετρο!
Το... καλύτερο το άφησε για το τέλος της συνέντευξης. Ο Τρύφωνας Αλεξιάδης έριξε... τη βόμβα για τα τέλη κυκλοφορίας, αφού προανήγγειλε τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με το πόσα χιλιόμετρα κάνει κάποιος!
Αυτό σημαίνει ότι αν για παράδειγμα ένας πωλητής κάνει εκατοντάδες χιλιόμετρα κάθε χρόνο θα πρέπει να πληρώνει πολλά περισσότερα τέλη σε σχέση με κάποιον που χρησιμοποιεί λίγο το αυτοκίνητό του!
Συγκεκριμένα τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός: "Πρέπει να αντικαταστήσουμε όσα σημεία είναι άδικα στα τέλη κυκλοφορίας. Εξετάζουμε να υπάρχει ένα μικρό τέλος κυκλοφορίας σε όλους και να συνδεθεί το τέλος κυκλοφορίας με τη βενζίνη. Άλλο αυτός που έχει ένα αμαξάκι να πηγαίνει στη δουλειά του κι άλλο εκείνος που κάνει πολλά χιλιόμετρα. Σκεφτόμαστε να υπάρχει σε όλα τα αυτοκίνητα ειδική σήμανση για να βλέπουμε τα πάντα, αν έχει πληρώσει τα τέλη, αν είναι ασφαλισμένο κλπ". 
"Επιστημονική φαντασία οι έφοδοι εφοριακών στα σπίτια"
Ο Τρύφων Αλεξιάδης, πριν την... ρουκέτα για τα τέλη κυκλοφορίας, είχε τονίσει πως δεν υπάρχει καν στη σκέψη της κυβέρνησης οτιδήποτε που να σχετίζεται με όσα ακούγονται τις τελευταίες ημέρες για... εφόδους των εφοριακών στα σπίτια ή και... στο δρόμο.

"Αυτοί που έχουν χρήματα στο εξωτερικό και δεν φορολογούνται, αυτοί που τόσα χρόνια ήταν στο πάρτυ και δεν πλήρωναν το λογαριασμό, αυτοί πρέπει να φοβούνται. Οι απλοί νομοταγείς πολίτες δεν έχουν να φοβούνται τίποτα. Να σταματήσει η καταστροφολογία".
Για την επιβολή φόρου περιουσίας, ο κ. Αλεξιάδης τόνισε: "Η επιστημονική φαντασία μου αρέσει πάρα πολύ. Επειδή δηλώνουμε κάτι για τα παιδιά μας, σημαίνει ότι θα τους πάρουμε το νεφρό;".
Και συνέχισε λέγοντας κατηγορηματικά: "Δεν σχεδιάζουμε να συσχετίσουμε το περιουσιολόγιο με φόρο περιουσίας. Στο έγγραφο που έχουμε δώσει στους Θεσμούς, υπάρχει ειδική παράγραφος που λέει ότι το περιουσιολόγιο δεν θα αποτελέσει την βάση για φορολογία. Σαφέστατα. Άλλο πράγμα να καταγράψεις την περιουσία κι άλλο να την χρησιμοποιήσεις για φορολόγηση".
Για να συνεχίσει: "Το περιουσιολόγιο το χρειαζόμαστε για ελεγκτικές διαδικασίες. Όποιος συσχετίσει το περιουσιολόγιο με επιβολή φόρου, δεν θέλει να κάνει περιουσιολόγιο. Θέλει να πυροβολήσει τα πόδια του. Αυτοί που θέλουν να κρύψουν στοιχεία, να το σκεφτούν όχι μόνο δύο φορές...".
Ο σχεδιασμός  του περιουσιολογίου κι ο αντικαταστάτης του ΕΝΦΙΑ
"Εμείς έχουμε ένα σαφή σχεδιασμό. Άμεσα η εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων. Μετά έρχεται το περιουσιολόγιο και μετά προχωρούμε σε νέο φόρο ακίνητης περιουσίας που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ και θα γίνει με βάση τις εμπορικές. Αναπροσαρμόζουμε τις αντικειμενικές, αλλά μέσα στο 2016 θα έχουμε νέο σύστημα εμπορικών αξιών για να είναι δίκαιες. Ο νέος φόρος ακινήτων πρέπει να είναι πιο δίκαιος και αναλογικός. Πρέπει να βρούμε λύση για τα 2,65 δισ. που έχουμε συμφωνήσει, αλλά ο ΕΝΦΙΑ ήταν άδικος κι έκλεισε τον κύκλο του", συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας.

Για να συνεχίσει, απαντώντας στα ερωτήματα σχετικά με τους ανθρώπους που έβγαλαν χρήματα και τα έχουν... κάτω από το στρώμα: "Κρατήστε το βίντεο για να εκτεθώ ή εγώ ή οι άλλοι. Δεν θα ασχοληθούμε με μικροποσά. Με ποσά πέντε, δέκα, είκοσι χιλιάδες δεν θα ασχοληθούμε. Ούτε πολιτικό στόχο έχουμε, ούτε αποτέλεσμα θα έχει ενώ κυνηγάμε τα μεγάλα ψάρια".
Για να καταλήξει με το... ποιες περιπτώσεις τελικά θα ασχοληθεί το υπουργείο: "Όταν ανοίγουμε τη λίστα Λαγκάρντ ή οποιοδήποτε άλλο φάκελο και διαπιστώνουμε ότι ένας πολίτης που δήλωνε 40.000 ευρώ εισόδημα, έκανε 500.000 ευρώ κατάθεση, ή άλλες τέτοιες περιπτώσεις, αυτόν τι πρέπει να κάνουμε; Να του στείλουμε λουλούδια και ποτά για τη γιορτή του; Εκεί δεν θα πάμε απλά στο σπίτι του, θα κατασκηνώσουμε στην επαγγελματική του εγκατάσταση. Κάποιοι έχουν δηλώσει το σπίτι τους ως επαγγελνματική εγκατάσταση, άρα αναγκαστικά θα πάμε εκεί".
"Με τον παππού που ίσως ξεχάσει να μεταβιβάσει το χωράφι του, δεν θα πάμε να του κάνουμε φασαρία. Είμαστε αναγκασμένοι να επιβάλουμε δύσκολους φόρους, αλλά αναγκαίους. Από τη μία κάνουμε αυτό κι από την άλλη να δεχθώ από υπουργό κάτι ανάλογο; Παίρνω την τσάντα μου και φεύγω την άλλη μέρα από το υπουργείο. Το μόνο άβατο για εμάς είναι αυτό του Αγίου Όρους. Δεν υπάρχει καμία εξαίρεση, θα πληρώσουν όλοι αυτά που πρέπει να πληρώσουν" συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός.
Έτσι θα γίνει το περιουσιολόγιο
Ο Τρύφων Αλεξιάδης εξήγησε και το πως θα ξεκινήσει η διαδικασία του περιουσιολογίου: "Μετά τις φορολογικές δηλώσεις θα αναρτηθεί στο Taxis μία φόρμα που θα έχει τα περιουσιακά στοιχεία που ήδη ξέρει του υπουργείο, για παράδειγμα αυτοκίνητα, ακίνητα, οικόπεδα κλπ. Θα υπάρχουν ακόμη κενά τετράγωνα για να βάλει ο πολίτης αυτά που δεν ξέρουμε. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν θα κάνει μεγάλες διορθώσεις στο περιουσιολόγιο".
"Όποιος δε μπορεί να δηλώσει όσα έχει, του δίνουμε τη δυνατότητα να τα νομιμοποιήσει"
Ακολούθως, μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός αποκάλυψε πως περισσότερα από 1.300.000 ΑΦΜ είναι σε ελεγκτική στόχευση, ενώ τόνισε πως είναι η τελευταία ευκαιρία για όσους θέλουν να δηλώσουν ό, τι δεν έχουν δηλώσει ως τώρα, λέγοντας πως αυτό θα γίνει με συμπληρωματικές δηλώσεις, για να βγαίνει ένας φόρος, να διαγράφονται προσαυξήσεις "κι αυτό που εξετάζουμε είναι να έχουμε και μία μείωση του φόρου".
Σχετικά τώρα με τα προσωπικά δεδομένα, ο Τρύφων Αλεξιάδης ξεκαθάρισε πως τα στοιχεία των πολιτών θα είναι πλήρως διασφαλισμένα και μάλιστα πως ούτε ο υπουργός Οικονομικών και ο αναπληρωτής υπουργός δεν θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία, παρά μόνο ο εκάστοτε ελεγκτής.


Τέλη κυκλοφορίας 2016: Ποιοι θα... πληρώσουν τη νύφη και ποιοι γλιτώνουν τα τέλη κυκλοφορίας

Τέλη κυκλοφορίας 2016: Ποιοι θα... πληρώσουν τη νύφη και ποιοι γλιτώνουν τα τέλη κυκλοφορίας 

Ο Δεκέμβριος είναι παραδοσιακά ο μήνας που η φράση "τέλη κυκλοφορίας" γίνει εφιάλτης για εκατομμύρια οδηγούς και ιδιοκτήτες αυτοκινήτων. Και φέτος, τρεις στους 10, περίπου 1,2 εκατ. φορολογούμενοι δηλαδή, θα κληθούν να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Γιατί; Γιατί ανήκουν σε εκείνους που θα πληρώσουν αυξημένα τέλη κυκλοφορίας για το 2016.

Και μάλιστα μέσα στις επόμενες 45 μέρες. Αντίθετα, υπάρχουν και κάποιοι πιο... τυχεροί. Είναι περίπου 840.000 φορολογούμενοι, που ευνοούνται από το νέο τοπίο στα τέλη κυκλοφορίας και θα πληρώσουν λιγότερα. Ούτε κρύο ούτε ζέστη για 2,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, που θα πληρώσουν όσα τέλη κυκλοφορίας πλήρωσαν και το 2015.
Πρόσφατα, ο Ελεύθερος Τύπους αποκάλυψε αναλυτικά στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που περιλαμβάνουν την κατανομή του αριθμού των Ι.Χ. αυτοκινήτων ανά χρονική περίοδο πρώτης κυκλοφορίας, αριθμό κυβικών εκατοστών κινητήρα ή εκπεμπόμενων ρύπων και ύψος τελών κυκλοφορίας. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν αναλυτικά για ποια ακριβώς Ι.Χ. τα τέλη κυκλοφορίας αυξάνονται, για ποια μειώνονται και για ποια παραμένουν αμετάβλητα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:
1. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή 4.223.970 Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα, συμβατικά και αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Από αυτά, 3.835.491 έχουν ταξινομηθεί και κυκλοφορήσει για πρώτη φορά στη χώρα μας πριν από την 1η Νοεμβρίου 2010, ενώ τα υπόλοιπα 388.479 έχουν τεθεί σε κυκλοφορία στην Ελλάδα από την 1η-11-2010 μέχρι και σήμερα.
2. Από τα 4.223.970 κυκλοφορούντα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα Ι.Χ. αυτοκίνητα:
- τα 1.195.794 (ποσοστό 28,31% του συνόλου) επιβαρύνονται με αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας,
- τα 843.335 (19,97% του συνόλου) ευνοούνται με μειώσεις,
- τα υπόλοιπα 2.184.841 (51,72% του συνόλου) δεν έχουν καμία μεταβολή στα τέλη κυκλοφορίας του 2016.

3. Από τα 3.835.491 Ι.Χ. αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν πριν από την 1η-11-2010 (ή μέχρι την 30ή-10-2010):
α) 834.417 επιβαρύνονται με αυξήσεις 4,55% έως 6,67% στα τέλη κυκλοφορίας του 2016. Πρόκειται για αυτοκίνητα με κινητήρες άνω των 1.357 κυβικών εκατοστών, τα οποία κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1η-1-2006 μέχρι την 30ή Οκτωβρίου 2010. Ουσιαστικά δηλαδή είναι αυτοκίνητα μεσαίου και μεγάλου κυβισμού «παλαιότητας» άνω των 5 ετών και μέχρι 10 ετών και… 10 μηνών!
β) 843.335 ευνοούνται με μειώσεις στα τέλη κυκλοφορίας. Πρόκειται, ειδικότερα, για:
- 100.295 Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών που ταξινομήθηκαν και κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το 2001 έως το 2005, για τα οποία τα τέλη κυκλοφορίας του 2016 μειώνονται κατά 4,55%.

Περιουσιολόγιο: Από 50.000 και πάνω το όριο των αδήλωτων καταθέσεων - Καταργούνται οι αντικειμενικές έρχονται οι εμπορικές

Περιουσιολόγιο: Από 50.000 και πάνω το όριο των αδήλωτων καταθέσεων - Καταργούνται οι αντικειμενικές έρχονται οι εμπορικές

Τρύφων Αλεξιάδης: Αυτά θα περιλαμβάνει το περιουσιολόγιο - Ψηφίζεται μέσα στον Δεκέμβριο - Πως θα είναι η φόρμα
- Τελευταία ευκαιρία μέσα στον Δεκέμβριο για τις αδήλωτες καταθέσεις στο εξωτερικό και στο εσωτερικό
- Θα κατάσχονται αυτόματα όσα περιουσιακά στοιχεία δεν θα έχουν δηλωθεί
- Καταργούνται οι αντικειμενικές και θα αντικατασταθούν από τις εμπορικές αξίες που θα επικαιροποιούνται μια φορά το χρόνο
- Πως θα είναι ο νέος ΕΝΦΙΑ

Για το πως θα είναι το Περιουσιολόγιο αλλά και τι θα γίνει με τις αδήλωτες καταθέσεις, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στο Νίκο Ευαγγελάτο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.
Ο κ. Αλεξιάδης για το περιουσιολόγιο είπε ότι είναι μια ελεγκτική διαδικασία για να ξέρει το υπουργείο Οικονομικών όλα τα περιουσιακά στοιχεία του πολίτη και όταν πάει το κράτος για έλεγχο να έχει πλήρη εικόνα της περιουσιακής του κατάστασης. Έτσι, όταν αλλάζει κάτι και δεν δικαιολογείται να γίνεται αυτόματα έλεγχος.
Είπε ακόμα ότι το περιουσιολόγιο θα έρθει ως διάταξη μέσα στον Δεκέμβριο και μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα αναρτηθεί μια φόρμα που θα έχει όλα τα στοιχεία που έχουν ήδη δηλωθεί. Η φόρμα θα έχει κενά τετραγωνίδια στα οποία θα συμπληρώνει ο φορολογούμενος αυυτά που δεν ξέρουμε. Δηλαδή: χρήματα στο εξωτερικό, καταθέσεις, ομόλογα, αμοιβαία, συμμετοχή σε εταιρείες. Ο κ. Αλεξιάδης απέδωσε σε παραφιλολογία που συζητάμε το βράδυ στις ταβέρνες για να περνάμε τις ώρες μας τα περί κοσμημάτων, χρυσών δοντιών κ.τ.λ.. «Δεν θα ασχοληθούμε με αυτά. Ας βρούμε πρώτα σε ποιές υπεράκτιες εταιρείες ή σε ποιές επενδύσεις έχουν κάποιοι τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Τα χρήματα στα στρώματα πρέπει να δηλωθούν αν είναι από ένα ύψος και πάνω. Δεν έχει καθοριστεί αυτό το ύψος. Έχουμε καταθέσει μια πρόταση στους θεσμούς και είμαστε σε διάλογο μεταξύ μας. Δεν μπορώ να πω ακόμα το όριο».
Όταν ρωτήθηκε για το που προσανατολίζονται είπε ότι τα ποσά των 20.000 και 30.000 ευρώ δεν είναι αξιοσημείωτα. «Αλλά αν ο άλλος έχει πάνω από 50.000 σπίτι του δεν πρέπει να τα δηλώσει κάπου;»
Τι θα γίνει με τα αδήλωτα
Ο κ. Αλεξιάδης είπε ακόμα οποιοσδήποτε έχει χρήματα είτε στο σπίτι του, είτε στο εξωτερικό θα του δώσουμε την δυνατότητα με άλλο νομοσχέδιο να τα νομιμοποιήσει αυτά τα χρήματα. Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία, όπως είπε μέσα στον Δεκέμβριο. Στο ερώτημα πως θα νομιμοποιηθούν τα αδήλωτα χρήματα είπε ότι θα δοθούν κίνητρα στον φορολογούμενο και μέσω της συμπληρωματικής δήλωσης που θα υποβάλλει και ανάλογα με το τι θα κάνει τα χρήματα ο φόρος θα μειώνεται.
«Έχουμε μαζέψει πάνω από 1 εκατομμύριο ΑΦΜ που πρέπει να ελέγξουμε. Κάποιοι το ξέρουν και πιστεύω ότι θα θελήσουν να τα νομιμοποιήσουν τα χρήματα αυτά». Και πρόσθεσε: «Είναι άλλο πράγμα λοιπόν αυτός που έχει τα χρήματα στο εξωτερικό και θέλει να τα νομιμοποιήσει και να τα φερει την Ελλάδα και να αγοράσει ενα ακίνητο και να βοηθησει την χώρα του και αλλο αυτό που θα επιλέξει να τα έχει στο εξωτερικό. Κινούμαστε στο όριο να μην είναι κάτι χαριστικό αλλά να είναι και ελκυστικό για να έρθουν να δηλώσουν τα χρήματά τους».
Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι «Οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο δεν έχει δηλωθεί θα δεσμεύεται αφού εντοπιστεί από το ελληνικό δημόσιο».
Για την φορολόγηση των ακινήτων και τις αντικειμενικές αξίες
«Δεν έχουμε μια λογική υπερφορολόγησης ή συνεχούς καταδίωξης του πολίτη. Θέλουμε να εφαρμοσθεί αυτό που λέει το Σύνταγμα. Να πληρώσουμε όλοι. Υπάρχει υπερφορολόγηση στα ακίνητα. Από τα 600 εκατομμύρια που πληρώναμε το 2009 τώρα έχει φτάσει στα 3 δισ. Το πρώτο βήμα είναι να σταματήσουμε το σύστημα των αντικειμενικών αξιών. Θα πάμε στις εμπορικές αξίες. Δεν θα μπορεί να δηλώνει ο άλλος ό,τι θέλει αλλά σε ένα δίκαιο συστημα εμπορικών αξιών. Θα ονομάζεται σύστημα εμπορικών ή αγοραίων αξιών. Ο στόχος θα είναι οι αξίες αυτές να επικαιροποιούνται μια φορά το χρόνο. Το σύστημα θα προσεγγίζει την πραγματικότητα. Έχουμε αδικίες με τις αντικειμενικές και θα τις αποκαταστήσουμε.
Το 2016 ο στόχος είναι με τον φόρο που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ να εισπράξουμε όσα και το 2015 και το 2014. Θα γίνει πιο δίκαιος και πιο αναλογικός. Όσοι έχουν ακίνητα στο εξωτερικό και φορολογούνται στην Ελλάδα θα πρέπει να τα δηλώσουν. Εκτός από μια λίστα που έχουμε για ακίνητα του Λονδίνου δεν έχουμε τίποτε άλλο».

Όλο το σχέδιο για το Περιουσιολόγιο - Δηλώστε όλη σας την περιουσία αλλιώς και θα δεσμεύεται από το Δημόσιο και θα πληρώνετε υπέρογκο πρόστιμο

Όλο το σχέδιο για το Περιουσιολόγιο - Δηλώστε όλη σας την περιουσία αλλιώς και θα δεσμεύεται από το Δημόσιο και θα πληρώνετε υπέρογκο πρόστιμο 

- Στο Περιουσιολόγιο θα δηλώνονται υποχρεωτικά: Ακίνητα, αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, σκάφη, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, κινητά μεγάλης αξίας, καταθέσεις στις τράπεζες και θυρίδες.
- Το Περιουσιολόγιο θα είναι έτοιμο με νόμο που θα περάσει στις επόμενες ημέρες – Θα είναι ατομικό ανά ΑΦΜ.
- Τα στοιχεία της περιουσιακής κατάστασης του φορολογούμενου που δεν θα περιλαμβάνονται στη δήλωση Περιουσιολογίου θα δεσμεύονται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου οποτεδήποτε και οπουδήποτε εντοπιστούν.
- Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2016 όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τα περιουσιακά στοιχεία τους.

Αυτό είναι το σχέδιο για το περιουσιολόγιο
Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2016 όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τα περιουσιακά στοιχεία τους συμπεριλαμβανομένων των αριθμών των τραπεζικών τους λογαριασμών (χωρίς τα ποσά) και των θυρίδων που έχουν μισθώσει σε τράπεζες ( χωρίς το περιεχόμενο τους) με τη δήλωση Περιουσιολογίου που θα υποβάλουν ηλεκτρονικά.
η νομοθέτηση του περιουσιολογίου προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου
Τα στοιχεία της περιουσιακής κατάστασης του φορολογούμενου που δεν θα περιλαμβάνονται στη δήλωση Περιουσιολογίου θα δεσμεύονται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου οποτεδήποτε και οπουδήποτε εντοπιστούν και θα αποδεσμεύονται, όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του ελέγχου. Επίσης, θα επιβάλλεται χρηματική ποινή, ανάλογη με την αξία του στοιχείου.
Αυτό προβλέπεται στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη δημιουργία του νέου Περιουσιολογίου, η νομοθέτηση του οποίου προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου. Μεταξύ των προτάσεων που εξετάζονται, απο τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, είναι για τη δήλωση των μετρητών να έχει προηγηθεί υποχρεωτικά η κατάθεσή τους σε τράπεζα. Μετρητά εκτός τραπεζών δεν θα λαμβάνονται υπόψη.
ο φορολογούμενος θα δηλώνει τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού, και η πληροφορία για το ύψος της κατάθεσης λαμβάνεται από την τράπεζα
Πρόκειται για ρύθμιση η οποία αποτελεί κίνητρο για την επιστροφή στις τράπεζες μετρητών που είχαν αποσυρθεί απο τους καταθέτες τους προηγούμενους μήνες. Η επιστροφή των καταθέσεων αυτών θα δώσει ανάσα στο τραπεζικό σύστημα και κρίνεται απαραίτητη για την ενίσχυση της συμβολής του στη χρηματοδότηση της οικονομίας με δάνεια προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις
Απο το 2017 και τα επόμενα έτη, οι μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης εξετάζεται να υποβάλλονται τις ίδιες ημερομηνίες με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας.
Το Περιουσιολόγιο θα αποσκοπεί στη συγκέντρωση όλων των στοιχείων που αφορούν την κινητή και ακίνητη περιουσία (κάθε μορφής) κάθε φορολογουμένου. Έτσι οι φορολογικές Αρχές θα είναι σε θέση να παρακολουθούν διαχρονικά πώς εξελίσσονται οι αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων και να ελέγχουν στοχευμένα αυτούς που παρουσιάζουν αδικαιολόγητες αποκλίσεις.
Τι θα δηλώνετε στο Περιουσιολόγιο
-Το Περιουσιολόγιο θα περιέχει τα περιουσιακά στοιχεία του συνόλου των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, οι οποίες έχουν έδρα την Ελλάδα, καθώς και των φυσικών προσώπων, τα οποία είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας. Το Περιουσιολόγιο είναι ατομικό (ανά ΑΦΜ)
-Τα περιουσιακά στοιχεία του Περιουσιολογίου αφορούν και αυτά τα οποία βρίσκονται στην αλλοδαπή.
-Στο Περιουσιολόγιο περιλαμβάνονται ενδεικτικά: Ακίνητα, οχήματα (εκτός από τα μηχανάκια 50cc), εναέρια μέσα μεταφοράς, σκάφη, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, εταιρικά μερίδια, εταιρικές μερίδες, συμμετοχές σε επιχειρήσεις με οποιαδήποτε μορφή κ.λπ, κινητά μεγάλης αξίας (αρχικά εφόσον αυτά είναι ασφαλισμένα), άλογα ιπποδρόμου,τραπεζικούς λογαριασμούς, μίσθωση θυρίδων τραπεζών (όχι το περιεχόμενό τους.
Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα δημιουργήσει μία ηλεκτρονική εφαρμογή, στην οποία θα εμφανίζονται εκείνα τα στοιχεία του Περιουσιολογίου, που υπάρχουν στις ηλεκτρονικές εφαρμογές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ή και σε άλλες πηγές (π.χ. Τράπεζες, Χρηματιστήριο κ.λπ.). Τον βασικό κορμό αυτού αποτελεί το Οολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολόγιο (ακινήτων). Η συλλογή των στοιχείων θα αναφέρεται στην 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.
Τα στοιχεία θα λαμβάνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, και ο φορολογούμενος υποχρεούται να συμπληρώσει συγκεκριμένα πεδία ή και να τροποποιήσει στοιχεία που κατά τη γνώμη του δεν απεικονίζονται ορθά (π.χ. ο φορολογούμενος δηλώνει τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού, και η πληροφορία για το ύψος της κατάθεσης λαμβάνεται από το τραπεζικό ίδρυμα).
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

http://www.newsit.gr/oikonomia/Olo-to-sxedio-gia-to-Perioysiologio

 

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg