Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2016

Η Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016 που πέρασε ήταν ημέρα γιορτής και χαράς για τα γραφεία κόσμημα του Π.Σ.Α.Ο.Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ στην Καλαμαριά-Θεσσαλονίκης.
Αγαπητοί μου φίλοι και φίλες καλημέρα σας
Μετά την …ξαφνική απόφαση της τότε εξουσίας το 1983 που με νόμο κατήργησε και έκλεισε το Ορφανοτροφείο-Τεχνική Επαγγελματική Σχολή του Αριστοτέλη.......
Μέχρι τότε πέρασαν και φοίτησαν πάνω από 20.000 άπορα και ορφανά παιδιά από την Βόρειο Ελλάδα με ένα φάσμα όλων των βασικών επαγγελμάτων της κοινωνικής δομής και του εργασιακού δυναμικού της χώρας …επαγγέλματα όπως του Μηχανοτεχνίτη-Τορναδόρου-Εφαρμοστή,Ξυλουργού-Επιπλοποιού,Ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, Σιδερά, στιλβωτή.
Ο Αριστοτέλης με την κρατική δομή που είχε ως Ορφανοτροφείο εξελίχτηκε  γρήγορα μία από της καλύτερες  επαγγελματικές σχολές 
της χώρας, και χωρίς καμία υπερβολή σε αυτό.
Έτσι από όλοι την χώρα είχαμε μαθητές που έγιναν  χρήσιμα μέλη με άρτια και άριστη κατάρτιση στη κοινωνία.
Ο Αριστοτέλης είχε μία πολυσχιδή  δράση παιδείας σε όλους τους τομής που χρειάζεται ένα αγόρι-έφηβος-να γίνει χρήσιμος  άνθρωπος.
Ποδόσφαιρο με ομάδα στην τότε Α ερασιτεχνική Θεσσαλονίκης όπου ήταν και το φυτώριο με μεγάλους ποδοσφαιριστές  της εποχής έως 
και την Εθνική Ελλάδος και βέβαια  παίχτες ταλέντα που έπαιζαν  
στον ΑΠΟΛΛΩΝ  Καλαμαριάς της Θεσσαλονίκης, και σε ομάδες ΠΑΟ,ΠΑΟΚ,ΗΡΑΚΛΗ,ΑΕΚ,ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ,ΕΘΝΙΚΟ…
Επάνδρωνε  όλα τα αθλητικά τμήματα του Α.Γ.Σ.ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ, με σημαντικότερο το ποδοσφαιρικό τμήμα, την πυγμαχία και την άρση βαρών .
Η φιλαρμονική  μπάντα του Αριστοτέλη μια από της καλύτερες στη Θεσσαλονίκη όπου έδωσε μεγάλους μουσικούς ,και μαέστρους έως τα  κρατικά  μουσικά σύνολα  της χώρας με διεθνή ακτινοβολία και για όσους γνωρίζουν την κλασική μουσική παιδεία αναφέρω ένα μεγάλο όνομα τον Χρήστο Μπαμιώτη και ακόμη τους καταξιωμένους μουσικούς συνεργάτες του Σ.Παπάζογλου, Κ. Σαμψαρέλος, Α. Τσάγκας, Ν. Μασούγκας  και ο πολυτάλαντος μουσικός της γενιάς μου φίλος  ο Κώστας  Σιώπης .
Αριστοτελίτες με ψυχή και κύρος που τίμησαν και τιμούν επάξια την..ιδέα πλέον του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ  και φυσικά Έλληνες  γνωστούς τραγουδιστές.
Μεγάλους Επιχειρηματίες  με γνωστές εταιρίες στην χώρα και στην Θεσσαλονίκη.
Όπως ο Διαμαντής Μασούτης. Ονόματα πολλά και γνωστά που έχουμε γράψει επανειλημμένος που έχουν διακριθεί σε όλους τους επαγγελματικούς επιστημονικούς τομής της χώρας..
Αναφέρω ενδεικτικά  ένα σημαντικό μεταξύ των άλλων έργο  σε συνεργασία με το αδελφό….. Ορφανοτροφείο Παπάφειο το τότε  τμήμα ξυλουργών με τους άριστους τεχνίτες μαθητές και Καθηγητές κατασκεύασαν τα έδρανα και το προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων που βλέπουμε ως σήμερα…
Δυναμικά διεκδικήσαμε  και δημιουργήσαμε στο χώρο των παιδικών μας και εφηβικών μας βημάτων 28 χρόνια  πριν τα γραφεία του συλλόγου μας.
Όλες οι κτιριακές κρατικές  δομές του Αριστοτέλη ήλθαν στην διαχείριση του Δήμου Καλαμαριάς και έτσι άρχισαν  να δημιουργούνται  διάφορες  κοινωνικές δομές-υπηρεσίες για τους πολίτες-δημότες .
Το Δ.Σ του Συλλόγου μας πάντα  με την καλύτερη αδελφική συνεργασία με την εκάστοτε Δημοτική αρχή και ιδίως με τους δύο τελευταίους Δημάρχους τον πρώην και τον σημερινό, πάντα ομόφωνα των συμβούλων και της αντιπολίτευσης δια να γίνει πράξη το όνειρο των δύο προέδρων του Συλλόγου μας και των συνεργατών τους Κώστα Αθανασιάδη και Γιώργο Τσιφλόγλου, το κεντρικό κτίριο που κάποτε ήταν η Διοίκηση του Αριστοτέλη να ανακηρυχτεί και ανακηρύχτηκε διατηρητέο .
Οι Δήμαρχοι που έκαναν πράξη με τον αγώνα τους,  με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες  της  κεντρικής  εξουσίας  των Αθηνών ήταν ο πρώην Δήμαρχος  επίτιμο  μέλος του Συλλόγου μας Χριστόδουλος Οικονομίδης και ο νύν Δήμαρχος και επίτιμο μέλος του Συλλόγου μας  
Θεοδόσης Μπακογλίδης.
Τα εγκαίνια του Συλλόγου μας και επιστροφή στο σπίτι των παιδικών μας αναμνήσεων έγιναν με κάθε επισημότητα  που ταιριάζει  στον "Αριστοτέλη" μας.
Παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νέας Κρήνης Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνος που καθυστέρησε  λίγη ώρα την εκδήλωση διότι….. έπεσε και αυτός «θύμα» καθυστέρησης από Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης  λόγο των αγροτικών κινητοποιήσεων κλείνοντας την Εγνατία οδό!!!
Τέλος καλό όλα καλά.
Την παράσταση ….έκλεψε ο πρώην Υφυπουργός Αθλητισμού 
κ. Γιάννης Ιωαννίδης που ήταν το τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης που ανακηρύχτηκε  από το Δ.Σ του Συλλόγου μας ομόφωνα,  επίτιμο μέλος και Μέγας ευεργέτης του Συλλόγου μας με πλακέτα με τα εξαιρετικά λόγια γραμμένα από τον φλογερό και άξιο Πρόεδρο μας Γιώργο Τσιφλόγλου και ως παλαίμαχος Αθλητικός συντάκτης έβγαλε
το ταλέντο του με την γραφίδα του ενεργού αθλητικού συντάκτη.
Επίσης δόθηκε το Λεύκωμα του "Αριστοτέλη" που εκδόθηκε από το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς το 2002 που την επιστημονική επιμέλεια είχε ο Ιστορικός και φίλος Κυριάκος Στ. Χατζηκυριακίδης.   
Με ειδική αφιέρωση από τον Πρόεδρο σε ένδειξη τιμής και σεβασμού στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Ιουστίνο.
Το λόγο στην συνέχεια  κλήθηκε να πάρει  για ένα χαιρετισμό ο μεγάλος ο μοναδικός παλαίμαχος ποδοσφαιριστής  Αχιλλέας Ασλανίδης γέννημα θρέμμα Αριστοτελίτης  που μας θύμισε και …..στα ποντιακά την μητέρα των ..Αριστοτελιτών την κυρά Μαρία που θυμόμαστε όλοι μας για το ανθρωπιστικό και κοινωνικό της έργο στα 420 παιδιά του Ορφανοτροφείου και όχι μόνο…
Ο Αχιλλέας έθεσε θέμα στην παρούσα Δημοτική Αρχή για την ομάδα θρύλο τον Απόλλων Καλαμαριάς να βοηθήσει να βγει από το τέλμα που έχει μπει ο σύλλογος ,βέβαια έκανε αναφορά βλέποντας τις φώτο του Συλλόγου μας στον πρόσφυγα τον ένα και μοναδικό αξέχαστο βάρδο του λαϊκού τραγουδιού μας Στέλιο Καζαντζίδη.
Αμέσως μετά κάλεσε στο βήμα μία άλλη μεγάλη ποδοσφαιρική φυσιογνωμία του Απόλλωνα τον Γιώργο Νυφαδόπουλο παλαίμαχο φυσικά που έθεσε θέμα  στην παρούσα Δημοτική αρχή του Δήμου Καλαμαριάς την αλλαγή του ονόματος του Γηπέδου της ποδοσφαιρικής ομάδας του Αριστοτέλη που πρόσφερε μεγάλους ποδοσφαιριστές  μετέπειτα στον Απόλλων Καλαμαριάς σε ονομασία του Θρυλικού σκόρερ όλων τω εποχών του Απόλλωνα Καλαμαριάς αείμνηστου Κυριάκου Μυταριώτη.
Στα εγκαίνια του Συλλόγου μας διακρίναμε εκτός του πλήθος των φίλων Καλαμαριωτών και Αριστοτελιτών τα αξιόλογα πρόσωπα της Καλαμαριώτικης Κοινωνίας:
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης-Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνος.
Ο Πάτερ Εμμανουήλ στον αγιασμό των εγκαινίων γιός του αγαπητού μας Μιχάλη και Χρυσούλας Αποστολίδου.
Γιάννης Ιωαννίδης πρώην Υφυπουργός Αθλητισμού.
Το κάλεσμα μου δέχθηκε παρά τον φόρτο εργασίας του ο πολύ καλός φίλος Ιστορικός-Ερευνητής του Ελληνισμού των χαμένων πατρίδων Κυριάκος Χατζηκυριακίδης .
Χριστίνα Κελεσίδου Εντεταλμένη Σύμβουλος Τομέα Πολιτισμού - Πρόεδρος Κέντρου "Μαύρη Θάλασσα"  Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας .
Ο υποψήφιος  βουλευτής  στην Α΄ Θεσσαλονίκης Στράτος Σιμόπουλος
Η Δήμητρα Ρετσινά Φιλόλογος & Συγγραφέας από την  οικογένεια του "Αριστοτέλη" που δίνει το παρόν στις εκδηλώσεις του Συλλόγου μας, είναι ανεψιά του αείμνηστου "Αριστοτελίτη" Δημήτρη Τραπότση.
Ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δήμου Γιώργος Τελίδης
Θεοδοσιάδης Παναγιώτης (Αντιδήμαρχος)
Νικολέτου-Σκάρλιου Βάσω (Αντιδήμαρχος)
Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο της Διοίκησης και της Αντιπολίτευσης.
Ο κ. Σταύρος Ζαμπέτογλου.
Και βέβαια πρώην Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Καλαμαριάς.
Το Δ.Σ του Συλλόγου μας:
Γιώργος Τσιφλόγλου, Ματθαίος Ματθαιόπουλος.
Μιχάλης Αποστολίδης, Γαβριήλ Σιάρκος, Στέφανος Ποιμενίδης, Χρήστος Ιωάννου, Μαραγκός Κρυστάλης, Κώστας Αθανασιάδης.
Οι πρώην Πρόεδροι του Συλλόγου μας:
 Με μεγάλη προσφορά ο Νίκος  Εμμανουλίδης, και ο Κώστας Αθανασιάδης.
Μεταξύ άλλων: Ο Απόστολος Χαρουπάκης μετά της συζύγου του.
Ο Ηλίας Αραμπατζής μετά της συζύγου του.
Ο Μύρων Λεμονίδης, η..αφεντιά μου, ο Δημήτρης Τσιμώνης, και ο Παναγιώτης Κυριαζίδης όλοι πετυχημένοι στον τομέα τους, με τους τρείς αγαπημένους φίλους βρεθήκαμε σε ουζερί στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς και ξεδιπλώσαμε μετά από πολλά χρόνια τις παιδικές  μας αναμνήσεις  και τις ώριμες ανησυχίες μας  που απασχολούν την καθημερινότητα .
Ο Γιατρός του Αριστοτέλη Νίκος Κουλούρης, και ο Στέλιος Ματσαρίδης.
Δημοσθένης Σαρηγιάννης(πρώην Αντιδήμαρχος).
Δημήτρης Τελίδης, Αχιλλέας Ναλμπαντίδης, Σωτήρης Γεωργιάδης
Γιώργος Αμπατζίδης ,Γιώργος Παπαδόπουλος, Γιώργος Κλειδαράς.
Το παρόν πάντα δίνουν και οι παλαίμαχοι του Απόλλωνα Καλαμαριάς:
Αχιλλέας Ασλανίδης, Γιώργος Νυφαδόπουλος ,Γιώργος Σιαμίδης.
Τελευταίους άφησα τους ποιο αγαπημένους μας :   
Καθηγητές και τεχνικούς που μας έμαθαν και μας έδειξαν τον δρόμο στην κοινωνία και την επαγγελματική μας αποκατάσταση ήταν παρόντες:
Νίκος Δαμουλάκης, Χρήστος Δάμπαλας, Ευθύμιος  Αντύπας.
Δύο σημαντικοί άνθρωποι που έπαιξαν τον σημαντικότερο ρόλο στην ισορροπημένη εφηβεία μου ήταν ο αείμνηστος  Παιδαγωγός (Επιμελητής) Κωνσταντίνος Γριζόπουλος,
Ο Καθηγητής μου Ευθύμιος Αντύπας στην Σχολή "Ο ΛΕΥΚΙΠΠΟΣ" και ο μέντορας μου Τεχνικός - Μηχανολόγος Καθηγητής που διαμόρφωσε την τεχνική μου σκέψη και ωριμότητα στην  επαγγελματική μου σταδιοδρομία, ο Χρήστος Δάμπαλας  που τον οφείλω  ένα μεγάλο ευχαριστώ που έγινα ένα χρήσιμο μέλος στην κοινωνία…….
Τον είδα για πρώτη φορά μετά από 42 χρόνια !!!!   
Από το 1974 που άνοιξα τα φτερά μου για τον δύσκολο δρόμο της ζωής. Τον είδα υγιή και λεβέντη, η χαρά μου και η συγκίνηση ήταν μεγάλη.
Δώσαμε υπόσχεση να βρεθούμε και να θυμηθούμε τα παλιά.
Επιμέλεια : Παύλος Π.Νούνης 
Φωτογραφικό υλικό: ο πολύ καλός φίλος Ιστορικός-Ερευνητής του Ελληνισμού 
των χαμένων πατρίδων Κυριάκος Χατζηκυριακίδης .
 ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Τσιφλόγλου
η...φωνή και η γραφίδα του "ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ"

 Γιάννης Ιωαννίδης πρώην Υφυπουργός Αθλητισμού.
και τιμόμενο πρόσωπο Η πλακέτα στον μεγάλο ευεργέτη του Συλλόγου μας
Γιάννη Ιωαννίδη

 αριστερά Γιώργος Τσιφλόγλου,Γιάννης Ιωαννίδης 
και ο Ματθαίος Ματθαιόπουλος Την πίτα του συλλόγου μας έκοψε ο Δήμαρχος Καλαμαριάς
Θεοδόσης Μπακογλίδης


Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης 
Νέας Κρήνης Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνος Ο Δήμαρχος Καλαμαριάς
Θεοδόσης Μπακογλίδης


 Στο βήμα ο πρώην Δήμαρχος Καλαμαριάς
Χριστόδουλος Οικονομίδης


Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του 
Απόλλωνα Καλαμαριάς
Γιώργος Νυφαδόπουλος 

 Το λεύκωμα του "ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ" από τον Πρόεδρο
 στον Μητροπολίτη  κ.κ.Ιουστίνο

Στο βήμα ο πάντα πληθωρικός παλαίμαχος 
ποδοσφαιριστής και φίλος

Αχιλλέας Ασλανίδης
 Εδώ ο γράφων δεξιά, στην μέση 
ο Αχιλλέας Ασλανίδης και αριστερά
ο  Καθηγητής μου Χρήστος Δάμπαλας..

 1970-1974 Κάποτε τα συνεργεία-Εργαστήρια 
μηχανουργοί-τορναδόρο-σιδεράδες  του Αριστοτέλη
…και ένα απρόοπτο συμβάν ο φύλακας έφυγε 
και κλείδωσε… τον αύλιο χώρο του 
Αριστοτέλη  και για δύο…. ώρες έμεινα….. 
περιμένοντας τον φύλακα ..άγγελο!!!!
Ευχαριστώ πολύ τον Πρόεδρο 
Γιώργο Τσιφλόγλου τον Ματθαίο, 
τον κ. Ζαμπέτογλου που μερίμνησαν
 για την έξοδό μου!!!
Κυριακή αργά το απόγευμα!!!
Το πάθημα έγινε ..μάθημα!!!!!

Επιμέλεια: Παύλος Π.Νούνης 

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg