Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2016

Από την καλή μας φίλη Ελένη : Μπουτάκια κοτόπουλο και ρύζι με “αρώματα” Ανατολής




flavored-rice_1
flavored-rice_4
Χρόνος παρασκευής: 40 λεπτά
Μερίδες: 4 άτομα

Υλικά για το ρύζι:
  • 3 φλ. Ρύζι Basmati Uncle Ben’s
  • 9 φλ. βραστό Νερό
  • 3 & 3 κ.σ. Ελαιόλαδο
  • 1 Κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 200 γρ. Ξηρούς καρπούς & φρούτα ( κάσιους, κουκουνάρι, χουρμάδες και σταφίδες )
  • Αλάτι-Πιπέρι
  • 1/2 κ.γ. Κανέλα
  • Σπόρους Ροδιού ( προαιρετικά για το στόλισμα )

Υλικά για το κοτόπουλο:
  • 8 μπουτάκια Κότας
  • 3 & 2 κ.σ. Ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. χυμό Λεμόνι
  • 1 κ.σ. Μουστάρδα
  • 1 κ.γ. Πάπρικα γλυκιά
  • 1 σκελίδα Σκόρδο
  • 3 κλωνάρια Θυμάρι

Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα, πάνω σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνω το λάδι και ρίχνω το ρύζι. Ανακατεύω για 2-3 λεπτά, μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτω το νερό, αλατίζω, σκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω 10 λεπτά περίπου, μέχρι το ρύζι να “τραβήξει” όλο το νερό. Σε βαθύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνω καλά το λάδι, ρίχνω το κρεμμύδι και μαγειρεύω μέχρι να καραμελώσει. Τώρα προσθέτω τα κάσιους ( χοντρό-σπασμένα), το κουκουνάρι, τους χουρμάδες ( ψιλοκομμένους) και τις σταφίδες. Ανακατεύω καλά, προσθέτω λίγο νερό απο το ρύζι που βράζει και μαγειρεύω για 5-6 λεπτά. Αλατοπιπερώνω, πασπαλίζω με την κανέλα και τραβώ από την φωτιά. Σε βαθύ σκεύος, ρίχνω το λάδι, το λεμόνι, την μουστάρδα, την πάπρικα, αλάτι-πιπέρι και ανακατεύω να ενωθούν. Ρίχνω τα μπουτάκια στο μίγμα κάνοντας τα “απαλό μασάζ” ώστε να απορροφήσουν την μαρινάδα. Σε αντικολητικό τηγάνι, προσθέτω 2 κ.σ. ελαιόλαδο και αφήνω να κάψει καλά. Ρίχνω το σκόρδο, το θυμάρι και αφού δώσουν τα αρώματα τους, τα αποσύρω από το λάδι. Τώρα προσθέτω τα μαριναρισμένα μπουτάκια και τα μαγειρεύω από κάθε πλευρά 5 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα και να γίνουν τραγανά. Σε μεγάλη πιατέλα, ανακατεύω το ρύζι με τους ξηρούς καρπούς, “ξαπλώνω” τα τραγανά μπουτάκια και στολίζω με τους σπόρους ροδιού.
flavored-rice_2
flavored-rice_7
flavored-rice_4
http://www.majeriko.gr/mpoutakia-kotopoulo-kai-rizi-me-aromata-anatolis-3069/

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg