Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2016

Διπλό «ράπισμα» στη Μέρκελ για προσφυγικό & ακροδεξιά

diplo-rapisma-sti-merkel-gia-prosfugiko--akrodeksia

Σοβαρές απώλειες υπέστη το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ στις τοπικές εκλογές της Κυριακής, πληρώνοντας το «τίμημα» της πολιτικής που άσκησε στο προσφυγικό.
Σοβαρές απώλειες υπέστη το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ στις τοπικές εκλογές της Κυριακής, πληρώνοντας το «τίμημα» της πολιτικής που άσκησε η γερμανίδα καγκελάριος στο θέμα της προσφυγικής κρίσης. Την ίδια στιγμή, το φάντασμα της ακροδεξιάς επανέρχεται για πρώτη φορά μετά τις αρχές της δεκαετίας του '90 με το ξενοφοβικό κόμμα της λαϊκιστικής δεξιάς «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) να σημειώνει εντυπωσιακή άνοδο, κερδίζοντας μάλιστα τη δεύτερη θέση στο κρατίδια της Σαξονίας-Άνχλαντ, καταφέροντας να κεφαλαιοποίησει τη δυσαρέσκεια και την ανασφάλεια των γερμανών ψηφοφόρων απέναντι στις όλο και αυξανόμενες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. 
Ειδικότερα, στις πρώτες τοπικές κάλπες που στήθηκαν μετά το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης, το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) δείχνει να καταλαμβάνει την πρώτη θέση μόνο στο κρατίδιο Σαξονίας-Άνχαλντ, με το ποσοστά του να σημειώνουν σοβαρή πτώση στα υπόλοιπα δύο κρατίδια. Οι πράσινοι φαίνεται να κερδίζουν στο κρατίδιο Βάδης-Βυρτεμβέργης, ενώ οι σοσιαλδημοκράτες του SPD στο κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο.
Η εκλογική ήττα της κ. Μέρκελ στο εσωτερικό έρχεται σε μια στιγμή που η γερμανίδα καγκελάριος επιχειρεί να πείσει τους ευρωπαίους να υποστηρίξουν μια αρκετά αμφιλεγόμενη συμφωνία με την Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες εκτιμήσεις η ήττα αυτή ενδεχομένως να επηρεάσει και τη στρατηγική της στο θέμα των προσφύγων, κάτι που μπορεί να έχει συνέπειες και για την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών αναμένεται να εντείνουν την εσωκομματική κριτική απέναντι στην γερμανίδα καγκελάριο τις επόμενες ημέρες, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στις 18 Μαρτίου.
Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και μέσα ενημέρωσης επιμένουν πάντως ότι τα διαφαινόμενα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών δεν καταδεικνύουν μονάχα μια αποδοκιμασία της πολιτικής της κ. Μέρκελ στο προσφυγικό αλλά και μια εδραίωση στο γερμανικό πολιτικό σκηνικό της ακροδεξιάς στη χώρα για τον ίδιο λόγο, ενώ προβλέπουν ότι οι πιέσεις στο εσωτερικό για τη γερμανίδα καγκελάριο θα αυξηθούν. Ενδεικτικές πάντως των προθέσεων της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD) είναι οι δηλώσεις που έκανε η επικεφαλής του κόμματος Φράουκε Πέτρι, η οποία λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων προβλέψεων έσπευσε να ζητήσει την παραίτηση της κ. Μέρκελ. Χαιρετίζοντας το διαφαινόμενο αποτέλεσμα, η επικεφαλής της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» Φράουκε Πέτρι ανέφερε: «Έχουμε θεμελιώδη προβλήματα στη Γερμανία τα οποία οδήγησαν στο σημερινό αποτέλεσμα».
Εάν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν, τότε το ξενοφοβικό AfD θα βρίσκεται στα 8 από τα 16 περιφερειακά κοινοβούλια της Γερμανίας, καταλαμβάνοντας στα τρία κρατίδια ποσοστά που κυμαίνονται από το 10% έως το 23%.
Πλήγμα ωστόσο υπέστη και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), με τον αντικαγκελάριο και ηγέτη του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να δηλώνει πως η σοσιαλδημοκρατία στη Γερμανία δεν έγινε ισχυρότερη αλλά μικρότερη, κάτι που όλοι πρέπει να πάρουν στα σοβαρά.

Τα τελευταία exit poll

Σύμφωνα με τα τελευταία exit poll, οι συντηρητικοί της Μέρκελ χάνουν το ιστορικό τους προπύργιο της Βάδης-Βιρτεμβέργης, όπου λαμβάνουν το 27,5% των ψήφων, ενώ πρώτο έρχεται το κόμμα των Πρασίνων με 32,3%.

Στην Σαξονία-Ανχαλτ, της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, το AfD αναμένεται να καταλάβει τη δεύτερη θέση, με 23% των ψήφων, σε μία άνευ προηγουμένου εξέλιξη για μία χώρα όπου το ναζιστικό παρελθόν είχε κρατήσει μέχρι σήμερα στο περιθώριο της δυνάμεις της ακροδεξιάς. Η CDU εξακολουθεί να είναι εδώ πρώτη δύναμη με το 29% των ψήφων.

Στη Ρηνανία-Παλατινάτο, η φιλόδοξη αντιπρόεδρος της CDU Γιούλια Κλέκνερ, η οποία έλαβε αποστάσεις από την γενναιόδωρη προσφυγική πολιτική της Μέρκελ, δεν καταφέρνει να ηγηθεί στο κρατίδιο που παραμένει στα χέρια των σοσιαδλημοκρατών (SPD), το οποίο εξασφαλίζει το 37,5% των ψήφων, έναντι 32,5% της CDU.
 http://www.thetoc.gr/diethni/article/diplo-rapisma-sti-merkel-gia-prosfugiko--akrodeksia

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg