Σάββατο, 5 Μαρτίου 2016

Ενας θησαυρός από τη «Θαλασσα των Ελλήνων» στο Λονδίνο


enas-thisauros-apo-ti-thalassa-twn-ellinwn-sto-londino 
Μοναδικά ευρήματα από δύο πόλεις της ελληνιστικής Αιγύπτου που εδώ και εκατοντάδες χρόνια έχουν βυθιστεί, θα φιλοξενήσει σύντομα το Βρετανικό μουσείο.

Η μία είναι το Ηράκλειον (ή Θώνις κατά τους αρχαίους Αιγύπτιους), ήταν μια παραθαλάσσια πόλη με λιμάνι δυτικά της Αλεξάνδρειας άνθισε για δύο αιώνες, από το 550 π.Χ. ως το 331 π.Χ. Η πόλη ήταν κτισμένη επάνω σε νησιά που συνδέονταν με γέφυρες. Οι Αιγύπτιοι την ονομάζαν και «λιμάνι στην θάλασσα των Ελλήνων». Καταστράφηκε πολλές φορές και τελικά εξαφανίστηκε τον 8ο αιώνα μ.Χ.
Λίγο δυτικότερα βρισκόταν η Κάνωπος μια πόλη στη Φαραωνική Αίγυπτο και σημαντικό κέντρο λατρείας των Αιγύπτιων θεών. Η ανακάλυψη αυτών των δύο «Ατλαντίδων» βοήθησε τους σύγχρονους μελετητές να κατανοήσουν την βαθιά σχέση ανάμεσα στους δύο κορυφαίος πολιτισμούς της αρχαιότητας, του Ελληνικού και του Αιγυπτιακού.
Οι δύο πόλεις, για εκατοντάδες χρόνια έμειναν θαμμένες στην λάσπη από τις εκβολές του Νείλου. Τα τελευταία 20 χρόνια η υποβρύχια αρχαιολογία υπό την καθοδήγηση του παγκοσμίου φήμης γάλλου αρχαιολόγου Φρανκ Γκοντιό έχει φέρει στο φως εκπληκτικά ευρήματα τα οποία σε μερικές εβδομάδες θα εκτεθούν στο Βρετανικό Μουσείο.
Τίτλος της έκθεσης, «Βυθισμένες πόλεις: χαμένοι κόσμοι της Αιγύπτου». Οι διοργανωτές δηλώνουν ότι θέλουν να καταδείξουν την ομορφιά και τη δύναμη της ύστερης φαραωνικής κουλτούρας και τον κοσμοπολιτισμό της αρχαίας αιγυπτιακής κοινωνίας. Ομως αυτές οι πόλεις ξεχωρίζουν ως ελληνικές.
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 19 Μαϊου έως τις 27 Νοεμβρίου 2016.

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg