Σάββατο, 12 Μαρτίου 2016

Συναγερμός για κρούσμα ηπατίτιδας στην Ειδομένη

sunagermos-gia-krousma-ipatitidas-stin-eidomeni
Χάος επικρατεί στην Ειδομένη όπου 14 χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν στον καταυλισμό. Συναγερμός στο ΚΕΕΛΠΝΟ καθώς ένα 9χρονο κοριτσάκι μολύνθηκε από τον ιό.
Χάος επικρατεί στην Ειδομένη όπου 14 χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν στον καταυλισμό. Συναγερμός έχει σημάνει στο ΚΕΕΛΠΝΟ καθώς ένα εννιάχρονο κοριτσάκι μολύνθηκε από τον ιό της Ηπατίτιδας Α με τους γιατρούς να ψάχνουν πλέον τη διαδρομή που έκανε η οικογένεια. Εδώ και μέρες ανθρωπιστικές οργανώσεις, ΜΚΟ και εθελοντές προειδοποιούν για τις άθλιες συνθήκες υγιεινής που επικρατούν.   Το παιδί που έχει προσβληθεί από ηπατίτιδα Α έχει μεταφερθεί στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης και η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή.
Τι αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ
Χθες 11 Μαρτίου 2016, δηλώθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ περιστατικό ηπατίτιδας Α σε προσφυγόπουλο από την Συρία, ηλικίας 9 ετών, που διέμενε στην Ειδομένη. Το περιστατικό νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς υγείας, έχει αναλάβει δράση με στόχο την πρόληψη και περιχαράκωση της νόσου στον ευαίσθητο προσφυγικό πληθυσμό. Τα μέτρα  περιλαμβάνουν:
α) την τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής, όπως η υγιεινή των χεριών ιδιαίτερα πριν την ετοιμασία και κατανάλωση τροφής και μετά από κάθε χρήση τουαλέτας, η απολύμανση των τουαλετών, καθώς και η χρήση καθαρού πόσιμου νερού και
β) η έγκαιρη αναγνώριση των περιστατικών, η παροχή φροντίδας και κατάλληλη απομόνωση.
Προγραμματίζεται άμεσος εμβολιασμός των στενών επαφών και επινόσων ατόμων.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει πως η συνήθης κοινωνική επαφή δεν ενέχει κινδύνους για τη μετάδοση του ιού της ηπατίτιδας Α στον γενικό πληθυσμό.
Ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου, Γιώργος Κυρίτσης, το ΚΕΕΛΠΝΟ μαζί με τις αρχές δημόσιας υγείας ξεκινούν απολύμανση του χώρου γύρω από τη σκηνή του ατόμου, καθώς και των χώρων υγιεινής του camp. Επίσης, ο στρατός αναλαμβάνει να μεταφέρει νερό στην Ειδομένη με δικά του μέσα, ενώ θα γίνουν και εμβολιασμοί εφόσον χρειαστεί. Όπως προσθέτει ο ίδιος, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στις χώρες προέλευσης των προσφύγων υπολογίζεται ότι το 90% των ενηλίκων έχουν αντισώματα στην ασθένεια αυτή και δεν κινδυνεύουν να κολλήσουν.

Συμπλοκές για ένα ζευγάρι παπούτσια 

Την ίδια ώρα σημειώθηκαν συμπλοκές μεταξύ προσφύγων για ένα ζευγάρι παπούτσια και ένα πιάτο φαγητό. την περιοχή βρίσκονται πάνω από 14000 πρόσφυγες οι οποίοι, σε άθλιες συνθήκες, περιμένουν, ματαίως, να ανοίξουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ.
 
Υπουργείο και ΕΛΑΣ ετοιμάζουν σχέδιο αποσυμφόρησης της περιοχής. Ήδη έχει συνταχθεί και μοιράζεται στους πρόσφυγες ενημερωτικό φυλλάδιο το οποίο μεταφράζεται σε τρεις γλώσσες αραβικά, φαρσί και παστούν. 
 
 
http://www.thetoc.gr/koinwnia/article/sunagermos-gia-krousma-ipatitidas-stin-eidomeni 

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg