Σάββατο, 26 Μαρτίου 2016

Ο προκλητικός πάπυρος–πορνό των αρχαίων Αιγυπτίων που σόκαρε τους ερευνητές...

turin8 

Το πρώτο ερωτικό περιοδικό για άνδρες ανακαλύφθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα στην πόλη Ντέιρ ελ-Μεντίνα της Αιγύπτου και φιλοξενείται στο αιγυπτιακό μουσείο στο Τορίνο της Ιταλίας. Πρόκειται για έναν πάπυρο που ξεπερνά τα 2,5 μέτρα σε μήκος και αποδίδει με έναν άκρως χιουμοριστικό τρόπο τις «ιδιαίτερες σεξουαλικές στιγμές» των Αιγυπτίων, γύρω στα 1150 π.Χ. Ο πάπυρος αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο, εμφανώς σατυρικό, εμφανίζονται ζώα να λειτουργούν σαν άνθρωποι, να παίζουν μουσικά όργανα και να οδηγούν άρματα. Στο δεύτερο μέρος, ο δημιουργός μπαίνει κατευθείαν στο ψητό. Σεξουαλικές περιπτύξεις μεταξύ ενός γενειοφόρου άντρα και μίας καλλίγραμμης γυναίκας, σε διαφόρων ειδών στάσεις που κεντρίζουν το ενδιαφέρον και ερεθίζουν τον αναγνώστη της φαραωνικής Αιγύπτου. Οι ρίζες του ερωτικού παπύρου δεν έχουν εξακριβωθεί. Αυτό δεν μειώνει τη σημασία του για τους σύγχρονους Αιγυπτιολόγους, καθώς δίνει πληροφορίες για την καθημερινότητα των αρχαίων Αιγυπτίων που μέχρι σήμερα αγνοοούσαμε. «Εικόνα τερατώδους χυδαιότητας» Οι σκηνές που απεικονίζονται είναι τόσο προκλητικές που οδήγησαν τον Γάλλο μελετητή, Ζαν-Φρανσουά Σαμπολιόν, στο εξής σχόλιο: «Προκειται για μια εικόνα τερατώδους χυδαιότητας που μου δημιούργησε περίεργες εντυπώσεις για τη σοφία και την ψυχραιμία των Αιγυπτίων». Ο Σαμπολιόν ήταν γέννημα θρέμμα, μίας περιόδου που φημίζεται για τα πουριτανικά της ιδεώδη. Ίσως θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την αντίδρασή του υπερβολική. turin7 Ψηφιακή αναγέννηση Το πέρασμα του χρόνου έφθειρε τον πάπυρο. Για χρόνια έλειπαν πολλά κομμάτια, τα οποία «γέμισαν» ψηφιακά το 2009. Ο πάπυρος εμφανίζεται ολοκληρωμένος στο ντοκυμαντέρ του History Channel με τίτλο, «Σεξ στον αρχαίο κόσμο – Αιγυπτιακός ερωτισμός» («Sex in the Ancient World – Egyptian Erotica»). turin6 ...

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/o-papiros-porno-ton-egiption-pou-so/

Το πρώτο ερωτικό περιοδικό για άνδρες ανακαλύφθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα στην πόλη Ντέιρ ελ-Μεντίνα της Αιγύπτου και φιλοξενείται στο αιγυπτιακό μουσείο στο Τορίνο της Ιταλίας. Πρόκειται για έναν πάπυρο που ξεπερνά τα 2,5 μέτρα σε μήκος και αποδίδει με έναν άκρως χιουμοριστικό τρόπο τις «ιδιαίτερες σεξουαλικές στιγμές» των Αιγυπτίων, γύρω στα 1150 π.Χ. Ο πάπυρος αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο, εμφανώς σατυρικό, εμφανίζονται ζώα να λειτουργούν σαν άνθρωποι, να παίζουν μουσικά όργανα και να οδηγούν άρματα. Στο δεύτερο μέρος, ο δημιουργός μπαίνει κατευθείαν στο ψητό. Σεξουαλικές περιπτύξεις μεταξύ ενός γενειοφόρου άντρα και μίας καλλίγραμμης γυναίκας, σε διαφόρων ειδών στάσεις που κεντρίζουν το ενδιαφέρον και ερεθίζουν τον αναγνώστη της φαραωνικής Αιγύπτου. Οι ρίζες του ερωτικού παπύρου δεν έχουν εξακριβωθεί. Αυτό δεν μειώνει τη σημασία του για τους σύγχρονους Αιγυπτιολόγους, καθώς δίνει πληροφορίες για την καθημερινότητα των αρχαίων Αιγυπτίων που μέχρι σήμερα αγνοοούσαμε. «Εικόνα τερατώδους χυδαιότητας» Οι σκηνές που απεικονίζονται είναι τόσο προκλητικές που οδήγησαν τον Γάλλο μελετητή, Ζαν-Φρανσουά Σαμπολιόν, στο εξής σχόλιο: «Προκειται για μια εικόνα τερατώδους χυδαιότητας που μου δημιούργησε περίεργες εντυπώσεις για τη σοφία και την ψυχραιμία των Αιγυπτίων». Ο Σαμπολιόν ήταν γέννημα θρέμμα, μίας περιόδου που φημίζεται για τα πουριτανικά της ιδεώδη. Ίσως θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την αντίδρασή του υπερβολική
 turin7
Ψηφιακή αναγέννηση 
Το πέρασμα του χρόνου έφθειρε τον πάπυρο. Για χρόνια έλειπαν πολλά κομμάτια, τα οποία «γέμισαν» ψηφιακά το 2009. Ο πάπυρος εμφανίζεται ολοκληρωμένος στο ντοκυμαντέρ του History Channel με τίτλο, «Σεξ στον αρχαίο κόσμο – Αιγυπτιακός ερωτισμός» («Sex in the Ancient World – Egyptian Erotica»). .

turin6Η ιστορία της πορνογραφίας


O πάπυρος του Τορίνου Νο 55001


Τι είναι πορνό;
Σε όλες τις εποχές τόσο οι οπαδοί της πορνογραφίας όσο και οι πολέμιοί της έχουν δυσκολευτεί να την εντάξουν σε ένα πολύ συγκεκριμένο θεωρητικό πλαίσιο.
Τα τελευταία χρόνια η επιστήμη αναζητά τους λόγους της διαχρονικής παρουσίας αλλά και της διαχρονικής λογοκρισίας της πορνογραφίας στην ανθρώπινη ιστορία. Η πρώτη δυσκολία αυτού του εγχειρήματος; Να δώσει, κατ’ αρχάς, ένα σαφή ορισμό για το τι είναι πορνογραφία.
Το 1964 ο Αμερικανός δικαστής Πότερ Στιούαρτ είχε δηλώσει:
«Δεν μπορώ να ορίσω την πορνογραφία, μπορώ όμως να την αναγνωρίσω».
Αυτή η δυσχέρεια έχει γίνει αληθινός πονοκέφαλος για τους ερευνητές που ασχολούνται με το ζήτημα. Για να χαρακτηριστεί πορνογραφική μια εικόνα, πρέπει να παρουσιάζει σεξουαλικές δραστηριότητες με σαφή τρόπο. Αλλά αυτή η συνθήκη, παρ’ όλο που είναι αναγκαία, δεν είναι και επαρκής. Η υποκειμενικότητα του χαρακτηρισμού «πορνογραφικός» ξεσκεπάζεται σε ένα σλόγκαν που χρησιμοποιείται σε δράσεις όπου εκτίθεται ερωτικό υλικό: «Αν καταγράψουμε ό,τι συμβαίνει στο κρεβάτι σου, θα είναι πορνογραφία;».
Η λέξη πορνογραφία δημιουργήθηκε το 1803, σαν δάνειο από το αρχαιοελληνικό πορνογράφος (αυτός που γράφει για πόρνες) στα γαλλικά, από όπου πέρασε στις υπόλοιπες γλώσσες. Ωστόσο τη σημερινή της έννοια την απέκτησε κατά τη βικτωριανή εποχή και συγκεκριμένα τη δεκαετία του 1860. Μέχρι τότε η λέξη σήμαινε  κείμενα που σχετίζονται με πόρνες.H σύγχρονη έννοια της λέξης ξεκίνησε το 1864 όπως και αναφέρεται στο λεξικό Webster’s: «έκλυτη ζωγραφική που χρησιμοποιούνταν για τη διακόσμηση τοίχων σε αίθουσες βακχικών οργίων, παραδείγματα των οποίων υπάρχουν στην Πομπηία»:
Παλαιολιθικό πορνό
Οι ρίζες της πορνογραφίας χάνονται στα βάθη του παρελθόντος. Οι πρώτες αναπαραστάσεις σεξουαλικής επαφής ανάγονται στην παλαιολιθική εποχή. Τα σχέδια αιδοίων που ανακαλύφτηκαν στη Δορδόνη της Γαλλίας χρονολογούνται πριν από 35.000 χρόνια, ενώ πριν από περίπου 20.000 χρόνια φαίνεται πως είχαν την τιμητική τους οι... κύριοι, καθώς σπηλαιογραφίες φαλλών που βρέθηκαν στο Πριγκιπάτο των Αστούριας (Ισπανία) ανάγονται σε εκείνη την εποχή. Τα δείγματα πορνογραφίας δε λείπουν ούτε από τους πρώτους ιστορικούς χρόνους. Όπως ο πάπυρος του Τορίνου Νο 55001, από την περίοδο του Ραμσή Β΄ (πριν από 3.200 χρόνια), όπου απεικονίζονται γυναίκες να ικανοποιούν τα ερωτικά γούστα του Φαραώ. Με ένα ρεαλισμό που κάποιοι θα χαρακτήριζαν πρόστυχο, δείχνει εικόνες στριπτίζ και άμαξες που μεταφέρουν γυναίκες οι οποίες επιδίδονται σε διάφορες ερωτικές πράξεις. Πηγή: Απόσπασμα από το Focus (επεξεργασία).
Και στην αρχαία Ελλάδα;
 
 


 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg