Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016

Νηστίσιμες συνταγές για την Μεγάλη Εβδομάδα

 Μπριάμ στο φούρνο

Μπριάμ στο φούρνο

Το μπριάμ με τη μεγάλη ποικιλία λαχανικών και ζαρζαβατικών αποτελεί 
ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα στο ελληνικό τραπέζι, ειδικά το καλοκαίρι.
Πολύχρωμο και γαργαλιστικό συνοδεύεται τέλεια με φέτα και κρύα μπυρίτσα!

Συστατικά:

1 κιλό ώριμες ντομάτες
1/2 κιλό πατάτες
1/2 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
1/2 κιλό μικρά κολοκυθάκια
1/2 κιλό μπάμιες
3 κομμένα κρεμμύδια
200 ml λάδι
2 κ.σ. κομμένος μαϊντανός
1 κ.σ. κομμένο σκόρδο
2 κ.σ. κομμένη πράσινη πιπεριά
αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες:

  • Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε όχι πολύ λεπτές ροδέλες.
  • Κάνουμε το ίδιο με τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες.
  • Πλένουμε πολύ καλά τις μπάμιες και ρίχνουμε λίγο ξίδι.
  • Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες.
1. Απλώνουμε τις μισές ντομάτες πάνω από τις πατάτες και αλατοπιπερώνουμε.
2. Βάζουμε τα υπόλοιπα λαχανικά πάνω από τις ντομάτες και αλατοπιπερώστε τα.
3. Βάζουμε τις υπόλοιπες ντομάτες από πάνω.
4. Αλατοπιπερώνουμε ξανά, περιχύνουμε με λάδι και προσθέτουμε νερό μέχρι τη μέση.
5. Ψήνουμε για περίπου 45 - 60 λεπτά προσθέτοντας, αν χρειαστεί κι άλλο νερό.

 Ντομάτες γεμιστές - Γεμιστά

Ντομάτες γεμιστές - Γεμιστά

Σήμα κατατεθέν του ελληνικού, καλοκαιρινού τραπεζιού και μία από από τις 
πιο αγαπημένες συνταγές γενικότερα. Όταν οι ντομάτες είναι στην εποχή τους, 
η γεύση και το άρωμα είναι ανεπανάληπτα.

Συστατικά:

12 ντομάτες
1/2 κιλό πατάτες
1 φλ. ελαιόλαδο
1 φλ. ρύζι γλασέ
1 φλ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
4 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
αλάτι, πιπέρι

Οδηγίες:

Διαλέγουμε μεγάλες στρογγυλές ντομάτες, τις πλένουμε και κόβουμε με ένα μυτερό μαχαιράκι ένα "καπάκι" από το μέρος του κοτσανιού.
Αδειάζουμε τους σπόρους και με ένα κουταλάκι αφαιρούμε τη σάρκα τους και τη βάζουμε σε μπολ.

Αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά τις ντομάτες και τις τοποθετούμε στο ταψί που θα ψήσουμε το φαγητό.

Στύβουμε τη σάρκα από τις ντομάτες μέσα σε σήτα.
Βάζουμε το κρεμμύδι με το μισό λάδι, να ξανθύνει και προσθέτουμε το ρύζι να σοταριστεί λίγο μαζί με το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε το μισό πολτό από τις στυμμένες ντομάτες, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, το μαϊντανό και 1/2 φλιτζάνι νερό και τ’ αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά.
Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε κάθε ντομάτα κατά τα 2/3.
Τις σκεπάζουμε με τα καπάκια τους και τις επανατοποθετούμε στο ταψί, τη μια κοντά στην άλλη.

Ρίχνουμε στις ντομάτες το υπόλοιπο λάδι και τις πασπαλίζουμε με φρυγανιά.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε κυδωνάτες τις πατάτες.
Τις αλατοπιπερώνουμε και τις τοποθετούμε ανάμεσα στις ντομάτες.
Περιχύνουμε το φαγητό με τον υπόλοιπο πολτό από τις στυμμένες ψίχες και το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 45-60 λεπτά.

πατάτες, μυρωδικά, συνοδευτικό

Πατάτες φούρνου με δενδρολίβανο

Το απόλυτο συνοδευτικό. Αυτό ξέρουμε αυτό εμπιστευόμαστε και αγαπάμε.
Πατάτες στο φούρνο με μυρωδικά.
Μπορείτε να κάνετε τις δικές παραλλαγές με λίγο λεμόνι ή κρασί, κρεμμύδάκι ή σκόρδο.
Πατάτες παντού, με τα πάντα για κάθε στιγμή της ημέρας!

Συστατικά:

1 κιλό πατάτες
2-3 κ.σ. λάδι
1 κ.γλ.  πάπρικα
3 κ.γλ.  δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
1 κ.γλ.  σκόρδο λιωμένο
1/2 κ.γλ. αλάτι

Οδηγίες:

Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις απλώνουμε στο ταψί.
Τις περιχύνουμε με το λάδι και πασπαλίζουμε με την πάπρικα, το σκόρδο και το περισσότερο
 από το δεντρολίβανο.
Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια και τις πασπαλίζουμε με αλάτι και το υπόλοιπο 1 κουταλάκι γλυκού δεντρολίβανο.
Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 220°C για 20-30 λεπτά μέχρι οι πατάτες
να μαλακώσουν.
Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά να πάρουν χρώμα, ανακατεύοντας 2-3 φορές.

Γαρίδες με κάπαρη, άνηθο και μουστάρδα


Συστατικά:

7 κ.σ. ελαιόλαδο
500 γρ μεγάλες ωμές γαρίδες, χωρίς το κέλυφος
3 κ.σ. χυμό λεμονιού
2 κ.σ. μουστάρδας τύπου Dijon
2 κ.σ. φρεσκοκομμένο άνηθο
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
3 κ.σ. κάπαρη
2 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
λεπτές φέτες λεμονιού και κλωναράκια άνηθου για διακόσμηση

Οδηγίες:

1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε μέτρια φωτιά.
2. Αλατίζουμε τις γαρίδες και σοτάρουμε μέχρι να ασπρίσουν, περίπου 5 λεπτά. Τις
μεταφέρουμε σε ένα πιάτο.
3. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τη μουστάρδα,
το σκόρδο, τον άνηθο και πιπέρι, προσθέτοντας το υπόλοιπο λάδι.
4. Βάζουμε στο μπολ τις γαρίδες, το ζουμί που έχει μείνει στο τηγάνι, τις κάπαρες και
τα κρεμμυδάκια.

5. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες περίπου.

Χταπόδι με σάλτσα από μουστάρδα

Χταπόδι με σάλτσα από μουστάρδα

Μία εντελώς αλλιώτικη συνταγή για χταπόδι που αξίζει να δοκιμάσετε.

Συστατικά:

1 κιλό χταπόδι
6 κουτ μουστάρδα
1/2 λίτρο κρέμα γάλακτος
χυμός 1 λεμονιού
τζίντζερ τριμμένο
μαύρο πιπέρι
πράσινο πιπέρι
πάπρικα

Οδηγίες:

Κόβετε το χταπόδι, το τυλίγετε με τη μουστάρδα, το κλείνετε σε ασημόχαρτο
και το ψήνετε σε χαμηλή φωτιά επί 1 1/2 ώρα.
Πετάτε τη σάλτσα, το καθαρίζετε από την πέτσα του και το περιχύνετε με
 την κρέμα που έχετε χτυπήσει με λίγο νερό, το χυμό του λεμονιού και τα πιπέρια.
Το ψήνετε σε δυνατό φούρνο για 15-20 λεπτά.
Σερβίρετε αμέσως.

Σουπιές με σπανάκι και σταφίδες

Σουπιές με σπανάκι και σταφίδες

Το κλασσικό πιάτο της σαρακοστής αλλά και πολύ νόστιμος μεζές για όλο το καλοκαίρι.

Συστατικά:

1 ½ κιλό σουπιές (φιλέτο)
200 ml κόκκινο κρασί, της αρεσκείας μας
1 κιλό σπανάκι
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια (και το πράσινο μέρος)
100 γρ. σταφίδα μαύρη και ξανθιά
50 γρ. κουκουνάρια
2 ντομάτες
1 ματσάκι φρέσκο άνηθο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι & πιπέρι

Οδηγίες:

Βάζουμε τις σταφίδες σε ζεστό νερό. Καβουρδίζουμε τα κουκουνάρια. Κόβουμε τα φιλέτα σουπιάς σε μακριές λωρίδες. Ξεπλένουμε και στεγνώνουμε το σπανάκι. Πλένουμε και κόβουμε σε κομμάτια τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι τηγανίζουμε τα φιλέτα σουπιάς. Αλατοπιπερώνουμε και, όταν μαλακώσουν, τα βγάζουμε από το τηγάνι. Ντεγκλασάρουμε το τηγάνι με το κρασί, προσθέτουμε τη σταφίδα στραγγισμένη, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε για λίγο τη σος να πήξει σε χαμηλή φωτιά, χωρίς να σκεπάσουμε το τηγάνι.

Σ’ ένα άλλο τηγάνι ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές λάδι, σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σπανάκι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε να μαλακώσει το σπανάκι με τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τις τομάτες (ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες) κομμένες σε κυβάκια και αλατοπιπερώνουμε. Μετά από λίγο αποσύρουμε από τη φωτιά. Τα λαχανικά πρέπει να είναι τραγανά.

Τελική φάση
Σερβίρουμε τα φιλετάκια σουπιάς με τα σοταρισμένα λαχανικά, περιχύνουμε με τη σος κρασιού και πασπαλίζουμε με τα καβουρδισμένα κουκουνάρια. Στολίζουμε με άφθονο άνηθο, ψιλοκομμένο.

Γιατί, όταν ρίχνουμε το κρασί στη σος, δεν πρέπει να σκεπάσουμε το σκεύος; Για να δώσουμε στο κρασί το χρόνο να εξατμιστεί το αλκοόλ του. Αν σκεπάσουμε αμέσως, η σος θα έχει μια γεύση κρασιού δυνατή, χωρίς φινέτσα, που θα σκεπάζει όλα τ’ άλλα αρώματα.
 
Γίγαντες πλακί στο φούρνο

Γίγαντες πλακί στο φούρνο

Οι γίγαντες πλακί είναι η καλύτερη συνταγή με όσπρια και στο φούρνο
με ντομάτα είναι ακόμα καλύτεροι! Χρησιμοποιείστε
 γίγαντες Πρεσπών που είναι πιο νόστιμοι.

Συστατικά:

1/2 κιλό φασόλια γίγαντες
2 κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
1 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας και λίγη φρέσκια ντομάτα σε φέτες ή κονσέρβα
3 κοτσάνια σέλινο
1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
2-3 μέτρια καρότα σε ροδέλες
αλάτι, πιπέρι, μια πρέζα καγιέν και λίγο θυμάρι

Οδηγίες:

  • Μουλιάζουμε τα φασόλια στο νερό από το προηγούμενο βράδυ.
1. Σε μια κατσαρόλα με νερό βάζουμε τα φασόλια να πάρουν μια βράση.
2. Σουρώνουμε και ξαναγεμίζουμε την κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και βράζουμε τα φασόλια μέχρι να μισογίνουν για 45-60 λεπτά. Τα στραγγίζουμε
3. Σε μια άλλη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο με το ελαιόλαδο.
4. Προσθέτουμε το σέλινο, το μαϊντανό, τα καρότα και τη συμπυκνωμένη ντομάτα, που έχουμε διαλύσει με νερό, το αλάτι, το θυμάρι, το καγιέν και το πιπέρι και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
5. Βάζουμε τα φασόλια σε ένα πυρίμαχο σκεύος μαζί με τη φρέσκια ντομάτα και από πάνω τη σάλτσα που φτιάξαμε με λίγο λάδι. Τα μαγειρεύουμε στο φούρνο για 45 λεπτά περίπου.
Τρώγονται ζεστά ή και κρύα.

Tips

<p>Τρώγονται πολύ ταιριαστά με φέτα και ακόμα και το καλοκαίρι είναι απο τα 
φαγητά που αγαπάμε να απολαμβάνουμε.</p> 
 
Μαγειρίτσα Παραδοσιακή Πελοποννήσου


Μαγειρίτσα Παραδοσιακή Πελοποννήσου

Η παραδοσιακή μαγειρίτσα, αγαπημένη σούπα για το τραπέζι της Ανάστασης!
Χαρίστε φίνα γεύση με το καπνιστό αλάτι που ισορροπεί
τέλεια με το γιαούρτι στο τελείωμα.

Συστατικά:

1 συκωταριά με τα έντερα (2 κιλά περίπου)
100g ξίδι
200g βιολογικό ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
15 κρεμμύδια φρέσκα (κομμένα σε φέτες)
αλάτι
πιπέρι μαύρο τριμμένο
1κ.σ. πάπρικα γλυκιά
200g λευκό κρασί
2λίτρα ζωμό κότας
2 μεγάλα μαρούλια (κομμένα σε φέτες)
200g ρύζι γλασέ
3κ.σ. μαϊντανός
3κ.σ. άνιθος
1 λεμόνι (ξύσμα)
2 λεμόνια (χυμό)
2 αυγά
200g γιαούρτι στραγγιστό
μπολ σερβιρίσματος

Οδηγίες:

Bήμα 1: Ετοιμάστε τη συκωταριά. Πλένετε τη συκωταριά καλά και τη βάζετε να βράσει για 10 λεπτά σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό και τη μισή ποσότητα ξίδι. Σουρώνετε και την αφήνετε λίγο να κρυώσει. Στη συνέχεια την κόβετε σε μικρά κομματάκια και την κρατάτε στην άκρη.
Bήμα 2: Ετοιμάστε τα έντερα. Πλένετε τα έντερα εξωτερικά με μπόλικο νερό. Στην συνέχεια γεμίζετε το έντερο με νερό και σπρώχνετε πιέζοντας το με το χέρι, να βγει το νερό, παρασύροντας μαζί του και τις ακαθαρσίες. Επαναλάβετε την διαδικασία 2-3 φορές. Ψιλοκόψτε τα έντερα και βάλτε τα σε ένα μπολ με το υπόλοιπο ξίδι.
Bήμα 3: Ετοιμάστε τη μαγειρίτσα. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέστε τα κρεμμύδια και σοτάρετε για 6-7 λεπτά, μέχρι να μαραθούν καλά. Στη συνέχεια προσθέστε τη ψιλοκομμένη συκωταριά και τα ψιλοκομμένα έντερα, αλάτι, πιπέρι και την πάπρικα και σοτάρετε για άλλα 5-6 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Σβήστε με το κρασί και αφήστε το να εξατμιστεί για 1-2 λεπτά.
Bήμα 4: Προσθέστε το ζωμό και αφήστε τα να μαγειρευτούν σε χαμηλή θερμοκρασία για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα έντερα και η συκωταριά. Στη συνέχεια προσθέστε τα μαρούλια, ανακατέψτε και αφήστε τα να μαγειρευτούν για 10 λεπτά.
Bήμα 5: Ρίξτε το ρύζι, τα αρωματικά και αφήστε τα να μαγειρευτούν για άλλα 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Αν χρειαστεί προσθέστε κι άλλο ζωμό ή νερό, γιατί θέλουμε να είναι σούπα.
Bήμα 6: Ετοιμάστε το αυγολέμονο. Βάλτε σε ένα μπολ το χυμό λεμόνι, το ξύσμα, τα αυγά και το γιαούρτι και ανακατέψτε καλά με ένα σύρμα χειρός. Αρχίστε να ρίχνετε σιγά-σιγά κουταλιές από το ζουμί της μαγειρίτσας μέχρι να πάρουν θερμοκρασία τα αυγά. Τέλος ρίξτε το μείγμα με τα αυγά μέσα στην κατσαρόλα, ανακατέψτε καλά και κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά.
Bήμα 7: Σερβίρετε τη μαγειρίτσα ζεστή.
http://www.gourmed.gr 







 
 
 

 
 

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg