Σάββατο, 2 Απριλίου 2016

Η πρώτη δήλωση Φαμπρ στα βελγικά μέσα για την παραίτηση Παραιτήθηκε ο Γιαν Φαμπρ με δηλώσεις του στα βελγικά ΜΜΕ. Τι λένε στο TheTOC οι «εμπλεκόμενοι» φορείς.

plirofories-gia-paraitisi-tou-gian-fampr
Την παραίτησή του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών έδωσε ο Γιαν Φαμπρ στα βελγικά μέσα ενημέρωσης.
 «Αποδέχθηκα την εντολή που μου έδωσε ο Έλληνας υπουργός πολιτισμού, υπό την προϋπόθεση να γίνουν οι καλλιτεχνικές επιλογές μου με πλήρη ελευθερία», λέει ο Γιαν Φαμπρ σε μια σύντομη δήλωση στην βελγική εφημερίδα L'avenir, μια από τις μεγαλύτερες του Βελγίου. «Αυτό φαίνεται ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει στην Ελλάδα. Δεν θέλω να εργαστώ σε ένα εχθρικό καλλιτεχνικό περιβάλλον στο οποίο εγώ ήρθα μ' ανοιχτό μυαλό και καρδιά».

Το χρονικό 

  Από νωρίς σήμερα το πρωί κυκλοφορούσαν πληροφορίες ότι ο Γιαν Φαμπρ έχει υποβάλλει την παραίτησή του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του «Διεθνούς Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου» πριν ακόνα αναλάβει καλά καλά τα καθήκοντά του. Ηταν πολύ έντονες οι αντιδράσεις των καλλιτεχνών και σύσσωμου του καλλιτεχνικού κόσμου ο οποίος  αποκλείστηκε - πλην θεσμών - από την πρώτη χρονιά του Φεστιβάλ. Μετά από μια πολύωρη συνάντηση στο θέατρο Σφενδόνη την Παρασκευή 1η Απριλίου, πεντακόσιοι και πλέον ΄Ελληνες καλλιτέχνες συνυπέγραψαν δυο κείμενα που ζητούσαν την παραίτηση του Γιαν Φαμπρ και του υπουργού Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά.
Ο Γιαν Φαμπρ φέρεται να είχε στείλει επιστολή παραίτησης η οποία όμως δεν είχε δημοσιοποιηθεί.
  Το Μέγαρο Μαξίμου ούτε διέψευσε ούτε επιβεβαίωσε ότι έχει δεχτεί παραίτηση.
 Το TheTOC επικοινώνησε με τη διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Κατερίνα Κοσκινά, η οποία διέψευσε ότι ο Γιαν Φαμπρ ανέφερε σε εκείνη την παραίτησή του όπως ανέφεραν σχετικά δημοσιεύματα. «Εχω να μιλήσω με τον Φαμπρ από τότε που έφυγε από την Ελλάδα», ανέφερε στο TheTOC. «Δεν είμαι κηδεμόνας του για να στείλει σε μένα την παραίτησή του».
 Το TheTOC επικοινώνησε και με το υπουργείο Πολιτισμού. «Μέχρι πριν από λίγο δεν είχαμε δεχτεί καμία παραίτηση», μας είπαν εκ μέρους του υπουργείου.
  Εν τω μεταξύ, το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ «άδειασε» με επιστολή του τον Φλαμανδό καλλιτέχνη και την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού αναφέροντας περί «αστοχίας» στις επιλογές τους.
  «Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ ζητά από από βέλγο αιρετικό δημιουργό να καλύψει το κενό της ελλιπούς ενημέρωσής του και να συνεργαστεί τόσο με τους καταξιωμένους όσο και με τους νεότερους Έλληνες δημιουργούς», ανέφερε η επιστολή.
http://www.thetoc.gr/politismos/article/plirofories-gia-paraitisi-tou-gian-fampr 

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg