Κυριακή, 26 Ιουνίου 2016

Πανορθόδοξη: Ομοφωνία για τις σχέσεις των χριστιανικών Εκκλησιών

Αμερικής Δημήτριος για τις απουσίες στην Πανορθόδοξη: H σκιά τους είναι πάρα πολύ αδύνατη

Αμερικής Δημήτριος για τις απουσίες στην Πανορθόδοξη: H σκιά τους είναι πάρα πολύ αδύνατη
Οι ιεράρχες δεν πρέπει να μείνουν κλεισμένοι στα καθαρώς εκκλησιαστικά θέματα δήλωσε στο ΡΙΚ ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος αναφερόμενος στα θέματα που συζητούνται στο περιθώριο των εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας.
Πρέπει οι συμμετέχοντες να φανούν πρακτικοί διότι όπως είπε, οι άνθρωποι πεινάνε, διψάνε, έχουν δυσκολίες.
AdTech Ad
Ο ίδιος, είπε, όπως και άλλοι προκαθήμενοι, μιλούν απλά, καθαρά στο λαό του Θεού. Όχι μόνο στους ανθρώπους που πιστεύουν αλλά σ’ όλους τους ανθρώπους που ζούνε σε αυτό το ωραίο δημιούργημα που λέγεται πλανήτης, που έχουνε τόσες δυσκολίες. Αν τους δώσουμε τα δικά μας θεολογικά προβλήματα θα μας πουν ευχαριστούμε πάρα πολύ αλλά δεν μας άγγιξε τίποτα απ’ αυτά που είπατε.
Στο ΡΙΚ μίλησε και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος. Ανέφερε πως οι συζητήσεις των προκαθημένων και των ιεραρχών γίνονται σε ένα πολύ δυνατό σώμα, με τρόπο που συνδυάζει την επιστημονικότητα, την ακρίβεια, αλλά και την ποιμαντική διάσταση. Όπως είπε, «λέμε και κάνουμε πράγματα τα οποία αποβλέπουν στο τί είναι καλύτερο για το λαό, τον οποίο διακονούμε». Σημείωσε πως «το θέμα είναι να είμαστε η φωνή του Χριστού σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο. Οι διαφορές είναι τεράστιες και ταχύτατες και η Εκκλησία πρέπει να έχει την ευαισθησία να ανταποκρίνεται σε αυτά. Δεν είναι πάντα εύκολο».
Ο Αμερικής Δημήτριος ερωτηθείς για τη σκιά που φαίνεται να αφήνει η απουσία τεσσάρων Εκκλησιών από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, απάντησε πως «η σκιά είναι πάρα πολύ αδύνατη, όταν το φως του ηλίου είναι πάρα πολύ δυνατό». Πρόσθεσε πως είναι μια σκιά η οποία δεν μπορεί να αγνοηθεί, αλλά η οποία στην ουσία κάνει ωραιότερο το φως του ήλιου, όπως διαβάζουμε στο www.vimaorthodoxias.gr.

Συνεχίζονται για πέμπτη ημέρα οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου

Συνεχίζονται για πέμπτη ημέρα οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου 
Για πέμπτη ημέρα η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος συνεχίζει τις εργασίες της στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, στο Κολυμπάρι Χανίων.
Στην σημερινή πρωινή συνεδρία, τους Προκαθημένους απασχόλησε η εγκύλιος της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και με το μικρό μήνυμα το οποίο θα διανεμηθεί άμα τη λήξει των εργασιών της.
AdTech Ad
Χθες, υπεγράφησαν τα κείμενα «Το Αυτόνομον και ο τρόπος ανακηρύξεως αυτού» και «Η Ορθόδοξος Διασπορά», ενώ αργότερα σήμερα θα υπογραφούν τα κείμενα «Η σπουδαιότης της νηστείας και η τήρησις αυτής σήμερον» και «Η αποστολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας εν τω συγχρόνω κόσμω».
Επιπρόσθετα, χθες το βράδυ ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις σχετικά με το κείμενο «Το Μυστήριον του γάμου και τα κωλύματα αυτού» και σύντομα θα οδεύσει προς υπογραφή, ενώ παράλληλα άρχισαν οι συνομιλίες για τις «Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν χριστιανικόν κόσμον».


Χανιά: Αρχίζουν οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Χανιά: Αρχίζουν οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Αρχίζουν σήμερα Πέμπτη (16/05) οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Ιεράς Συνόδου των Ορθοδόξων Εκκλησιών, που θα διεξαχθούν στην Κρήτη.
Πρόκειται για την πρώτη Σύνοδο μετά το σχίσμα των Εκκλησιών, το 1054, ωστόσο αναμένονται να υπάρξουν απουσίες από Ορθόδοξα Πατριαρχεία και Εκκλησίες.
AdTech Ad
Δεκατέσσερα Πατριαρχεία και Αυτοκέφαλες Εκκλησίες (Οικουμενικό, Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ιεροσολύμων, Ρωσίας, Ρουμανίας, Σερβίας, Βουλγαρίας, Γεωργίας, Κύπρου, Ελλάδος, Αλβανίας, Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβακίας), συγκροτούν το σύνολο της Ορθοδοξίας.
Από αυτά θα απουσιάσουν από τη Σύνοδο, τα Πατριαρχεία Αντιοχείας, Ρωσίας, Σερβίας, Βουλγαρίας, Γεωργίας.
Σύμφωνα με παρατηρητές, βασικός λόγος αυτών των απουσιών, είναι οι διαμάχες για την πρωτοκαθεδρία των Προκαθημένων. 
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Σύναξης των Προκαθημένων, πλην των Προκαθημένων, στη Σύνοδο θα πάρουν μέρος από κάθε Πατριαρχείο και Εκκλησία έως 23 αρχιερείς, έξι κληρικοί, μοναχοί και λαϊκοί, και τρία βοηθητικά στελέχη.
Πρόεδρος της Συνόδου θα είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, απαγορεύεται οποιαδήποτε συζήτηση εκτός θέματος (εκτός και αν το ζήτημα είναι διαδικαστικό ή προσωπικό), κανένας δεν μπορεί να μιλήσει εάν προηγουμένως δεν έχει την έγκριση του Προέδρου, δεν επιτρέπονται άσχετες διαλογικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
Κατά την έναρξη και κατά τη λήξη της Συνόδου θα πάρουν μέρος ως παρατηρητές εκπρόσωποι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και των άλλων χριστιανικών ομολογιών.
Οι εκπρόσωποι των άλλων χριστιανικών Εκκλησιών δεν έχουν δικαίωμα λόγου και ψήφου.
Δείτε ΕΔΩ το πρόγραμμα της Πανορθόδοξης
Στα Χανιά ο Νίκος Κοτζιάς
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αναμένεται σήμερα στα Χανιά, ο οποίος στις 9 το βράδυ θα παραθέσει εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης επίσημο δείπνο προς τιμήν των Προκαθήμενων των εκκλησιών.
Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο τύπου της Συνόδου στην Κρήτη, κατέφθασαν χθες ο αρχιεπίσκοπος Τσεχίας και Σλοβακίας Ραστίσλαβ, o πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος και ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος. Σήμερα, αναμένονται ο πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ, ο αρχιεπίσκοπος Πολωνίας Σάβα, ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος καθώς και ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος.
Χθες το βράδυ, στο Τσατσαρωνάκειο Ίδρυμα Κισάμου η Ιερά Μητρόπολη Κισάμου - Σελίνου και οι τοπικές Αρχές παρέθεσαν δείπνο προς τιμήν του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου και των ιεραρχών που βρίσκονται στο νησί.
O Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε και τον χώρο της Ορθόδοξης Ακαδημίας όπου θα τελεστούν οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου συνομίλησε με το προσωπικό και για μια ακόμα φορά εξέφρασε την ευχή στη Σύνοδο να προσέλθουν όλοι οι ορθόδοξοι ιεράρχες.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έφτασε χθες Τετάρτη στα Χανιά και στον χαιρετισμό του ανέφερε τα εξής:
«Μόλις πάτησα το πόδι μου στην ηρωοτόκο Κρήτη μεταφέρω σε όλους σας με πολύ χαρά και συγκίνηση την ευλογία και τον ασπασμό της μητρός εκκλησίας, του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου.
Ασπάζομαι έναν έκαστον προσωπικά από τους ευλογημένους Κρήτας, οι οποίοι δια μέσου των αιώνων, ανέκαθεν αποτελούν καύχημα δια το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο.
Εάν κάθε φορά έρχομαι στην Κρήτη με χαρά και συγκίνηση, και ήρθα πολλές φορές, αυτή την φορά είναι αυτονόητον ότι διακατέχομαι από αισθήματα μεγαλυτέρας χαράς και συγκινήσεως και ενθουσιασμού. Δια την ιερότητα του εγχειρήματος το οποίο ευρίσκεται ενώπιόν μας και εννοώ την Αγίαν και Μεγάλην Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αλλά και για το αίσθημα της ευθύνης η οποία βαρύνει τους ώμους ημών των προκαθημένων, αλλά και όλων των Αγίων αδελφών ιεραρχών, δια την εκπλήρωση αυτής της ιεράς αποστολής μας.
Βεβαίως την χαρά του ιστορικού αυτού γεγονότος επισκιάζει η απόφαση ορισμένων αδελφών εκκλησιών, να μην προσέλθουν και να μην συμμετάσχουν εις την Αγίαν και Μεγάλην Σύνοδο.
Η ευθύνη για την απόφασή τους βαρύνει τας ιδίας τας εκκλησίας αυτάς και τους προκαθημένους των διότι μόλις προ πενταμήνου εις την Γενεύη κατά την σύναξη των Ορθοδόξων προκαθημένων αποφασίσαμε και υπογράψαμε να έρθουμε τον Ιούνιο στην Κρήτη και να πραγματοποιήσουμε αυτό το πολυχρόνιο όραμα που έχουμε όλες οι Εκκλησίες εις διακήρυξην και διαδήλωση της ενότητος της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας και εις εξέτασιν και απόφαση από κοινού δια τα προβλήματα τα οποία απασχολούν σήμερα τον Ορθόδοξον κόσμον.
Εύχομαι οι Εκκλησίες αυτές, έστω και εκ των υστέρων, έστω και την ύστατη στιγμή να αναθεωρήσουν την απόφασήν των, να σεβαστούν τας υπογραφάς των και να βρεθούν εδώ εις την Κρήτη, όπου μαζί με την χαρά της εκπληρώσεως της ιστορικής αποστολής μας, να έχουμε και την χαρά να γευθούμε την φιλοξενία και την αρχοντιά όλων των Κρητών, από του μεγαλυτέρου, μέχρι και του μικροτέρου παιδιού.
Και το λέγω αυτό διότι έχω προσωπικήν πείραν από τας πολλάς εδώ επισκέψεις μου...
Εύχομαι εις όλους σας όλα τα καλά του Θεού.
Εύχομαι ο Θεός να ευλογήσει τας εργασίας μας.
Εύχομαι το Πανάγιον Πνεύμα του οποίου την κάθοδο εις τον κόσμον εορτάζομε τας ημέρας αυτάς της Πεντηκοστής να μας φωτίσει όλους να πράξουμε εις το ακέραιον το χρέος μας και το καθήκον μας και να αναχωρήσουμε από την Κρήτην εις το τέλος των εργασιών μας, έχοντας δώσει το μήνυμα το οποίο περιμένει από ημάς όλος ο κόσμος...
Ευχαριστώ όλους αυτούς οι οποίοι εκοπίασαν όλας αυτάς τας ημέρας, τας εβδομάδας και τους μήνας από τον Ιανουάριον και εντεύθεν, αφόρου απεφασίσθει εις την Γενεύη να πραγματοποιηθεί η Σύνοδός μας εις την Κρήτη... Ιδιαιτέρως ευχαριστώ την έντιμον ελληνική πολιτείαν η οποία παρέστη κατά το προπαρασκευαστικό αυτό στάδιο όλας τα διευκολύνσεις για την οργάνωση της Συνόδου μας. Ευχαριστώ την υπό την προεδρία του αγαπητού αδελφού Αρχιεπισκόπου Κρήτης τοπικήν οργανωτική επιτροπή και όλους ανεξαιρέτως τας τοπικάς αρχάς».

Στην Κρήτη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος-Το πρόγραμμα της Πανορθόδοξης

Στην Κρήτη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος-Το πρόγραμμα της Πανορθόδοξης
Στην Κρήτη έφτασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με την αντιπροσωπία της Συνόδου του Οικομενικού Πατριαρχείου να τον περιμένει στο αεροδρόμιο Χανίων.
Στο αεροδρόμιο βρίσκονται πολλοί επίσημοι ενώ δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας και έντονη η παρουσία αστυνομικής δύναμης.
AdTech Ad
Ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας συνομίλησε με εκπροσώπους της Εκκλησίας της Κρήτης, δημοσιογράφους και πολιτικούς που τον περίμεναν.
O Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε μία σύντομη δήλωση λέγοντας ότι η απόφαση κάποιων να μην έρθουν θα τους ακολουθεί και στη συνέχεια αναχώρησε από το αεροδρόμιο "Δασκαλογιάννης".
Το πρόγραμμα
Παρασκευή 17 Ιουνίου
09.30 Ξεκινούν οι εργασίες της Πανορθόδοξης Συνόδου. Θα συμμετάσχουν οι προκαθήμενοι όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών οι οποίοι θα συνοδεύονται από δύο ιεράρχες. Θα γίνει θεώρηση του Μηνύματος της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.
Σάββατο των Ψυχών 18 Ιουνίου
Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κισάμου Κρήτης. Θεία Λειτουργία υπό του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου Β’ και μνημόσυνο υπέρ της αναπαύσεως των ψυχών όλων όσοι αγωνίσθηκαν για την Ορθόδοξη πίστη. Αναχώρηση με ιδιωτική πτήση από τον αερολιμένα Χανίων για τη στρατιωτική βάση του Ηρακλείου. Ο κάθε προκαθήμενος θα συνοδεύεται από εννέα συνοδούς. Το απόγευμα θα γίνει δοξολογία στην Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τίτου. Η προσφώνηση θα γίνει από τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο και στον Εσπερινό θα χοροστατήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης συγχοροστατούντων των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.
Κυριακή της Πεντηκοστής 19 Ιουνίου
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα χοροστατήσει στη Θεία Λειτουργία στην Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο. Παρών θα είναι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Το μεσημέρι ο κ. Παυλόπουλος θα παραθέσει γεύμα στους Προκαθήμενους των Ορθοδόξων Εκκλησιών.
Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος 20 Ιουνίου
Όρθρος και Θεία Λειτουργία στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Κυρίας Θεοτόκου Αγγέλων Γωνιάς. 11.00 – 14.00 Εναρκτήρια συνεδρίαση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης. Θα είναι παρόντες και οι παρατηρητές της Συνόδου.
Τρίτη 21 Ιουνίου
Θεία λειτουργία στα Αραβικά στην Ι.Μονή Γωνιάς. Λαμβάνουν μέρος οι κληρικοί της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Αντιοχείας. Συνεδρίαση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.
Τετάρτη 22 Ιουνίου
Θεία Λειτουργία στα Σλαβικά στην Ι.Μ Γωνιάς. Θα λάβουν μέρος οι κληρικοί των αντιπροσωπειών των σλαβόφωνων Εκκλησιών. Συνεδρίαση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.
Πέμπτη 23 Ιουνίου
Θεία Λειτουργία στα Ρουμανικά στην Ι.Μ Γωνιάς. Συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.
Παρασκευή 24 Ιουνίου
Θεία Λειτουργία στα Γεωργιανά στην Ι.Μονή Γωνιάς. Συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Το βράδυ ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης θα παραθέσουν γεύμα στους Ορθόδοξους Προκαθημένους.
Σάββατο 25 Ιουνίου
Θεία Λειτουργία στα Αλβανικά στην Ι.Μονή Γωνιάς. Ολοκλήρωση των εργασιών της συνεδρίασης της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.
Κυριακή 26 Ιουνίου
Συλλείτουργο των Προκαθημένων στον Ιερό Ναό Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Χανίων. Επίσημο γεύμα από τον μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνού.

Η Ρωσία τορπιλίζει την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης

Η Ρωσία τορπιλίζει την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Δεν θα πάρει μέρος ο Πατριάρχης Μόσχας στην Πανορθόδοξο – Πλήρης επιβεβαίωση του Newsbomb.gr που έκανε λόγο για «άρωμα» σχίσματος

Η ιστοσελίδα μας είχε πρώτη από όλους αποκαλύψει πως η Πανορθόδοξος απειλείται με σχίσμα, τη στιγμή που από τη μια, οι σλαβόφωνες εκκλησίες έλαβαν απόσταση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και από την άλλη το Πατριαρχείο Μόσχας συνεδρίαζε εκτάκτως για να αποφασίσει αν ο Ρώσος Πατριάρχης θα πάρει μέρος στην Αγία και μεγάλη Σύνοδο ή αν θα στείλει απλά μια αντιπροσωπεία στην Κρήτη.
Της Μαρίας Γιαχνάκη
AdTech Ad
Στις 18:00 το απόγευμα ολοκληρώθηκε τελικά η σύνοδος των ιεραρχών της Ρωσικής εκκλησίας.
Όπως δήλωσε ο μητροπολίτης Ιλαρίωνα του Βολοκολάμσκ, εκπρόσωπος της Ρωσικής Εκκλησίας, η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θα προτείνει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο την αναβολή σε μεταγενέστερη ημερομηνία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Κρήτη. Όπως υπογραμμίζει, θα πρέπει να συγκληθεί έπειτα από προσεκτική προετοιμασία.
«Η Ρωσική εκκλησία επιμένει στην αναβολή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και δεν θα συμμετάσχει αν δεν πάρουν μέρος και οι υπόλοιπες εκκλησίες», αναφέρει ο μητροπολίτης Ιλαρίωνα του Βολοκολάμσκ βομβαρδίζοντας την Πανορθόδοξο.
Ωστόσο στην έκτακτη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξη της Εκκλησίας της Ρωσίας, που συνήλθε υπό την προεδρία του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου, ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας είπε απευθυνόμενος προς τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου:
«Συγκεντρωθήκαμε για να συζητήσουμε τα σοβαρά θέματα που σχετίζονται με ότι συμβαίνει γύρω από την σύγκληση της Αγίας Συνόδου. Υπάρχουν ήδη Εκκλησίες που αρνούνται να συμμετάσχουν στην Σύνοδο διαμαρτυρόμενοι για τα έγγραφα των κειμένων, ζητώντας σχετικές τροπολογίες. Η πρόταση μας απορρίφθηκε, και πρέπει να λάβουμε μια τελική απόφαση σχετικά με την συμμετοχή της Ρωσικής Εκκλησίας στην Αγία Σύνοδο».
Αμέσως μετά και για πέντε ολόκληρες ώρες τα μέλη της συνόδου συζητούσαν το θέμα, θέτοντας νέες προτάσεις στο τραπέζι. Τελικά, όμως, αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν στη Σύνοδο, βάζοντας «βόμβα" στα θέμελια της Πανορθόδοξου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η μονή περίπτωση να συμμετάσχουν είναι εάν και εφόσον δώσουν το «παρών» και οι υπόλοιπες εκκλησίες.
Τι ζητάει η Ρωσική Εκκλησία από το Οικουμενικό πατριαρχείο
Η Ρωσική εκκλησία μετά την πολύωρη συνεδρίαση της εξέδωσε κείμενο σύμφωνα με το οποίο αποφασίζει να:
1. Υποστηρίξει την πρόταση των Πατριαρχείων Αντιοχείας, Γεωργίας, Σερβίας και Βουλγαρίας για αναβολή της Πανορθοδόξου σε χρόνο κατά τον οποίον θα έχει υπάρξει κοινή βάση ανάμεσα στις Ορθόδοξες Εκκλησίες.
2. Να αποστείλει άμεσα στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στους επικεφαλείς των Εκκλησιών τις προτάσεις
3. Αν η πρόταση δε γίνει δεκτή από το Φανάρι, και δεν υπάρξει αναβολή τότε η Ρωσική Εκκλησία δε θα δώσει το παρών στην Πανορθόδοξη.
4. Με κάθε δυνατό τρόπο να συνεχιστούν οι προσπάθειες τέλεσης της Πανορθόδοξης Συνόδου με στόχο την ενότητα της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας.
5. Για άλλη μια φορά εκφράζει την άποψη ότι το επιτυχές αποτέλεσμα της Συνόδου θα είναι προς όφελος όλων των Ορθοδόξων, καθώς μέσω αυτής θα λυθούν τρέχοντα ζητήματα και προβλήματα
6. Αναγνωρίζει τις ιδιαίτερες επιθυμίες, λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις που έγιναν από Ορθόδοξες Εκκλησίες και τις οποίες μια Πανορθόδοξη Γραμματεία της Συνόδου θα εξετάσει χωρίς διακρίσεις και θα προσδώσει μεγαλύτερη αξιοπιστία στο Ορθόδοξο Συμβούλιο.

Παγκόσμιες διαστάσεις παίρνει η Πανορθόδοξος που θα γίνει στην Κρήτη

Παγκόσμιες διαστάσεις παίρνει η Πανορθόδοξος που θα γίνει στην Κρήτη

Ιστορικής σημασίας η συνάντηση των θρησκευτικών ηγετών - Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας - Αποκλειστικό ρεπορτάζ από τον τόπο της Συνόδου
Ένα ιδιαίτερα σημαντικό παγκόσμιο γεγονός αποτελεί η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος που θα λάβει χώρα στην Κρήτη από τις 16 ως και τις 27 Ιουνίου και συγκεκριμένα στο Κολυμπάρι Χανίων στην Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου.
AdTech Ad
Αποστολή Κρήτη Μαρία Γιαχνάκη
Είναι ίσως το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός των τελευταίων 1300 χρόνων από την 7η Οικουμενική Σύνοδο μέχρι σήμερα.
Κατά την διάρκεια της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου θα συνέλθουν όλοι οι προκαθήμενοι και επίσκοποι της Ορθοδοξίας ώστε να δώσουν κοινή μαρτυρία για την Μία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, με αποτέλεσμα να καταστεί η Κρήτη το κέντρο του πλανήτη.
Έτσι 14 θρησκευτικοί ηγέτες, προκαθήμενοι εκκλησιών και οι αντιπροσωπίες τους ( τα μέλη των οποίων δεν θα υπερβαίνουν τα 6 συν 3 βοηθητικά και οι Παρατηρητές ) θα μεταβούν στην Κρήτη από τις 16 Ιουνίου και για 10 μέρες θα συνεδριάζουν για θέματα που αφορούν την ορθοδοξία και ευαίσθητες πτυχές αυτής προκειμένου να ληφθούν κοινές αποφάσεις για την ζωή και την μαρτυρία των ορθοδόξων Χριστιανών.
Της Συνόδου θα προεδρεύσει ο ΑΘΠ Οικουμενικός Πατριάρχης κκ Βαρθολομαίος , του οποίου ήταν και ο διακαής πόθος να γίνει αυτή η Σύνοδος και υπό την αιγίδα του θα γραφεί νέα σελίδα στην ιστορία της παγκόσμιας Ορθοδοξίας.
Η Πανορθόδοξος Σύνοδος απασχόλησε αρκετά την εκκλησία λόγω των θεμάτων συζήτησης που θα τεθούν, όμως το ίδιο απασχολεί και τις υπηρεσίες ασφαλείας, των οποίων τα μέτρα θα είναι δρακόντεια λόγω της έλευσης θρησκευτικών ηγετών.
Ήδη στην Κρήτη βρίσκονται απεσταλμένοι των αμερικανικών, ρωσικών και ελληνικών μυστικών υπηρεσιών προκειμένου να ερευνηθούν οι χώροι να ελεγχθούν οι τόποι μετακινήσεων και να σχεδιάσουν το πρόγραμμα ασφάλειας αφού λόγω και των μετακινήσεων των θρησκευτικών ηγετών από το νομό Χανίων στο νομό Ηρακλείου, θα είναι αρκετά απαιτητικά τα μέτρα για την ασφάλεια.
Η έλευση του προέδρου της ελληνικής Δημοκρατίας κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου δίνει ένα ιδιαίτερο στίγμα στην Πανορθόδοξο όσον αφορά την απήχησή της και στα πολιτικά πράγματα της χώρας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι από τους ηγέτες - όπως ο Πατριάρχης Μόσχας κκ Κύριλος - θα έχει ιδιαίτερα αυξημένη προστασία μετά από εντολή του Ρώσου προέδρου ,Βλαντιμίρ Πούτιν όχι μόνο στις μετακινήσεις του ή στον χώρο διαμονής του αλλά ακόμη και στην διατροφή του.
Ο νέος αστυνομικός διευθυντής Κρήτης κύριος Δασκαλάκης που έχει μόλις λίγο καιρό αναλάβει την θέση αυτήν θα έχει να αντιμετωπίσει ένα από τα δυσκολότερα γεγονότα φύλαξης στην θητεία του.
Οι αμερικανικές δυνάμεις ασφαλείας μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες , διεκδικούν να έχουν το πάνω χέρι στην ασφάλεια και την επιλογή ανδρών φύλαξης και προστασίας, κάτι το οποίο δεν μπορεί σαφώς να πραγματοποιηθεί 100% αφού στην Πανορθόδοξο όπως προαναφέραμε θα είναι και ο Ρώσος Πατριάρχης γεγονός που έχει δημιουργήσει μια αναστάτωση στις συνεννοήσεις με βασικό αποδέκτη των προβλημάτων την ελληνική αστυνομία.
Ακόμη και η επιλογή των δημοσιογράφων θα περάσει από κόσκινο σύμφωνα με πληροφορίες μας, ενώ ήδη διαμορφώνονται οι όροι επιλογής αυτών για την πολυπόθητη διαπίστευσή τους για την Πανορθόδοξο αφού έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον διεθνών ανταποκριτών.
Το μεγάλο βάρος τώρα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου για την οποία ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από εκκλησιαστικούς κύκλους λόγω διαφωνιών του περιεχομένου των συζητήσεων που θα γίνουν , έχει πέσει αναμφίβολα στην Μητρόπολη Κισσάμου και Σελίνου καθώς και στην Ακαδημία Κρήτης όπου θα λάβει χώρα η Πανορθόδοξος.
Στην Ακαδημία Κρήτης όπου θα φιλοξενηθεί η Σύνοδος γίνονται πυρετωδώς εργασίες για την καταλληλότητα των χώρου και ήδη σύμφωνα με τον πρόεδρό της, Κωνσταντίνο Ζορμπά: «είναι έτοιμες οι αίθουσες των εργασιών ενώ τακτοποιούνται ζητήματα τεχνικού εξοπλισμού κι επικοινωνίας καθώς και οι καμπίνες μεταφραστών ώστε να είναι όλα έτοιμα τις ημέρες της Συνόδου. Είναι γεγονός τονίζει ο κύριος Ζορμπάς ότι με την συνάντηση αυτή τερματίζεται ένα μεγάλο Συνοδικό κενό και αποκαθίσταται η συνοδική ιερουργία του συνόλου της ορθοδοξίας.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ορθόδοξης ακαδημίας Κρήτης καυτηριάζει όλους όσους προσπάθησαν να παραπληροφορήσουν για το κόστος της Συνόδου εξυπηρετώντας προφανώς κάποια συμφέροντα χωρίς ουσιαστική ενημέρωση αλλά διάθεση για κουτσομπολιό.»
Ο Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου κκ Αμφιλόχιος βρίσκεται διαρκώς σε συσκέψεις με το υπουργείο εξωτερικών και όλους τους φορείς που συνεργάζονται για την έκβαση της Συνόδου , ενώ όπως μας δήλωσε : «Η Σύνοδος αυτή θα αποτελέσει ένα μεγάλο παγκόσμιο γεγονός το οποίο θα γραφτεί στην ιστορία και προσπαθούμε όλοι για την επιτυχία της αφού είναι πολύ σημαντικό ότι σε μια τέτοια κρίσιμη εποχή θα συναντηθούν οι Ορθόδοξοι ηγέτες για το συμφέρον και το καλό της παγκόσμιας Ορθοδοξίας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα φανούμε αντάξιοι αυτού του γεγονότος που θα λάβει χώρα στην Μητρόπολή μας και θα στιγματίσει σίγουρα παρά τα προβλήματα που υπάρχουν γενικότερα.»
Όσον αφορά τώρα στο πολυσυζητημένο θέμα του κόστους αυτής της Συνόδου για το οποίο γράφτηκαν αρκετές ανακρίβειες σύμφωνα με ασφαλείς μας πληροφορίες , έχει δημιουργηθεί ένα ταμείο για την Πανορθόδοξο όπου σε αυτό συνεισφέρουν όλες οι εκκλησίες κι ένα ταμείο για το οικουμενικό πατριαρχείο στο οποίο αποταμιεύονται χρήματα για τις δραστηριότητες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου που θα πρέπει να καλύψει το Οικουμενικό .
Ήδη αρκετά από τα τεχνικά συστήματα ( υπολογιστές , οθόνες, φωτοτυπικά , καμπίνες κλπ έχουν εξασφαλιστεί από την Αμερικανική πλευρά ενώ η κάθε αποστολή με τους προκαθήμενους και τις συνοδείες τους θα καλύπτει από μόνη της τα έξοδα διαμονής και διατροφής της.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας το κόστος της Συνόδου θα ανέλθει περί τα 5 εκατομμύρια ευρώ το ανώτερο, συνολικά για τα όσα θα λάβουν χώρα κατά την διάρκεια αυτής.
Την πρώτη και τελευταία ημέρα της Συνόδου οι δημοσιογράφοι θα συναντηθούν με τους ηγέτες ενώ όλες τις άλλες ημέρες θα ενημερώνονται από εκπροσώπους κάθε μεσημέρι σε συνέντευξη τύπου για την πορεία των συζητήσεων. Είναι γεγονός ότι η απόφαση να μην γίνονται οι εργασίες ενώπιον δημοσιογράφων έχει προκαλέσει συζητήσεις εστιάζοντας στην ενδεχόμενη επιλεγμένη ενημέρωση.
Το πρόγραμμα της Συνόδου σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες περιέχει εκτός βεβαίως από τις εργασίες , Θείες λειτουργίες ,στα αραβικά ,ρωσικά , ρουμανικά, γεωργιανά και αλβανικά , Συλλείτουργα κι Εσπερινούς των Προκαθήμενων χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη , παρουσία και του προέδρου της ελληνικής Δημοκρατίας κ Προκόπη Παυλόπουλου , προσφωνήσεις δημάρχων , επίσημα δείπνα και προσφωνήσεις και συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κκ Ειρηναίο αλλά και με τοπικούς Επισκόπους.
Είναι γεγονός πάντως ότι υπάρχει μια ανησυχία για την καλή έκβαση της Συνόδου λόγω της απόφασης του Πατριάρχη Αντιοχείας να μην πάρει μέρος στην Σύνοδο εξαιτίας των προβλημάτων που έχει με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων για εσωτερικά τους ζητήματα. Κάτι τέτοιο σίγουρα θα δημιουργήσει πρόβλημα αν και γίνονται προσπάθειες να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο.
Παραθέτουμε αποκλειστικό φωτορεπορτάζ από τους χώρους και την Ακαδημία που θα γίνει η Σύνοδος.
Το σήμα της Πανορθοδόξου σε αποκλειστική προβολή
Και φωτογραφίες από τον πρόεδρο της Ορθόδοξης Ακαδημίας που έχει την ευθύνη του χώρου καθώς και του Επίκοπου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιου που έχει την ευθύνη για το οικουμενικό Πατριαρχείο για τις εργασίες της Συνόδου.

Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/ekklhsia/story/705479/xania-arxizoyn-oi-ergasies-tis-agias-kai-megalis-synodo-tis-orthodoxis-ekklisias#ixzz4CggH95KH

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg