Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου 2016

Σε ΣΚΑΪ, Καλογρίτσα, ΑΝΤ1 και Μαρινάκη οι τέσσερις τηλεοπτικές άδειες

Σε ΣΚΑΪ, Καλογρίτσα, ΑΝΤ1 και Μαρινάκη οι τέσσερις τηλεοπτικές άδειες
Τους κατόχους των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας ανακοίνωσε λίγα λεπτά πριν από τις 3:00 τα ξημερώματα ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, έπειτα από μία μαραθώνια δημοπρασία που κράτησε περισσότερες από 70 ώρες. Το συνολικό ποσό που έδωσαν οι τέσσερις υπερθεματιστές ανέρχεται στα 246 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση οι κάτοχοι των τεσσάρων αδειών είναι: 
Γιάννης Αλαφούζος - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ) - Τίμημα: 43.600.000 ευρώ


Θοδωρής Κυριακού - ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - Τίμημα: 75.900.000 ευρώ

Ιωάννης Καλογρίτσας - ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)
- 52.600.000 ευρώ

Βαγγέλης Μαρινάκης - ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.). - 73.900.000 ευρώ

Εκτός τηλεοπτικών αδειών έμειναν οι εξής υποψήφιοι:
Γιάννης Βαρδινογιάννης - ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.) - τίμημα 13.000.000 ευρώ
Γιάννης Βαρδινογιάννης - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP) - τίμημα 18.000.000 ευρώ
Δημήτρης Κοντομηνάς - ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA) - τίμημα 61.000.000 ευρώ
Ιβάν Σαββίδης - DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED - τίμημα: 61.500.000 ευρώ
Πρώτος αποχώρησε ο Βαγγέλης Μαρινάκης χωρίς να κάνει δηλώσεις. Ο Θοδωρής Κυριακού του ΑΝΤ1 αποχώρησε από την πίσω πόρτα του κτιρίου της ΓΓΕΕ χωρίς να κάνει δηλώσεις. Από την άλλη, ο Ιωάννης Καλογρίτσας, αποχώρησε καθώς έφευγαν οι υπάλληλοι της γενικής γραμματείας δίχως να γίνει αντιληπτός.

Κιμπουρόπουλος: Διαπραγματευτήκαμε λύτρα

Ακολούθησε ο διευθύνων σύμβουλος του ΣΚΑΪ Κώστας Κιμπουρόπουλος, ο οποίος επεσήμανε πως «ο ΣΚΑΪ πήρε την πρώτη άδεια» και έκανε λόγο για ψυχοφθόρα διαδικασία. Σημείωσε ταυτόχρονα πως η πιο χρονοβόρα διαδικασία ήταν αυτή της τρίτης και της τέταρτης άδειας. «Εμείς δεν διεκδικήσαμε άδεια, διαπραγματευτήκαμε λύτρα για να συνεχίσει να λειτουργεί ένα μέσο και να παράγει έργο», επεσήμανε.

Σαββίδης: Εκπλήρωσα την αποστολή μου

Τρίτος από το κτίριο της ΓΓΕΕ  εξήλθε ο Ιβάν Σαββίδης ο οποίος συνεχάρη τους νικητές της διαδικασίας ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για τα έσοδα τα οποία ελπίζει να βοηθήσουν ανασφάλιστους υπερήλικες πόντιους.
Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ αναφέρθηκε στην όλη διαδικασία δημοπράτησης την οποία χαρακτήρισε πρωτότυπη , ωστόσο του θύμιζε φυλακή. «Ακόμη και στη τουαλέτα πηγαίναμε με τους αστυνομικούς» δήλωσε αστειευόμενος. Εν συνεχεία ο κ. Σαββίδης πρόσθεσε :«Σίγουρα με ενδιαφέρει ο χώρος των media, ωστόσο ξέρω πόσο κοστίζει και έγινε κατανοητό από την διαδικασία».
Για το ύψος των χρημάτων που προσέφερε τόνισε: Έφτασα μέχρι εκεί που έπρεπε. Στην τελευταία φάση έδωσα μηδενικά ποσά» και έκλεισε τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους λέγοντας: «Εκπλήρωσα την αποστολή μου». 


Φουρλεμάδης: Ο ALPHA θα κινηθεί δικαστικά

Ο Δημήτρης Φουρλεμάδης, διευθύνων σύμβουλος του ALPHA χαρακτήρισε τη διαδικασία «απάνθρωπη, πολύ κουραστική και επίμονη». Σημείωσε πως ο σταθμός έχει ήδη κινηθεί δικαστικά κατά της διαδικασίας. «Δεν το χωράει ο νους μας το τι έγινε εκεί πέρα, ήταν χειρότερα απ ότι τα φανταζόμασταν», είπε.


Αλκαλάι: Δεν περιμέναμε να πάει τόσο ψηλά το τίμημα της άδειας

Ο γενικός διευθυντής του τηλεοπτικού σταθμού STAR Κάρολος Αλκαλάι, επεσήμανε πως «θα ήταν καλύτερα να έχει αποφανθεί πριν τον διαγωνισμό η δικαιοσύνη» και πρόσθεσε:
Το τίμημα ήταν υψηλό. Δεν περιμέναμε να πάει τόσο ψηλά. Θα περιμένουμε τώρα τα νομικά ζητήματα και θα δούμε (…) Η εκτελεστική εξουσία ψήφισε έναν νόμο και όσοι θεωρούν ότι είναι θίγονται προσφεύγουν στη δικαιοσύνη.
Τα ερωτήματα για την επόμενη ημέρα

Σε πρώτη φάση φαίνεται πως η κυβέρνηση έκανε πράξη μια προεκλογική της εξαγγελία κάτι που ο πρωθυπουργός θα χρησιμοποιήσει στην ομιλία του στη ΔΕΘ αλλά κάνεις δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι η νέα μέρα θα φέρει πολυπόθητες αλλαγές, και την λεγόμενη διαφάνεια που εξαγγέλλει η κυβέρνηση με τα νέα πρόσωπα. Η εξαντλητική πρωτοφανής διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών, βρήκε θαυμαστές στο πρόσωπο αρκετών υποστηριχτών του κυβερνητικού έργου που μίλησαν για «επανάσταση στο χώρο των ΜΜΕ», αλλά και φανατικούς εχθρούς από το χώρο της αντιπολίτευσης που μίλησαν για ολιγαρχία και χειραγώγηση στην ενημέρωση.
Το βέβαιο είναι πως πρέπει να απαντηθούν δεκάδες ερωτήματα. Τι θα κάνουν όσοι δεν πήραν άδεια; Πως διαχειριστούν την αγορά οι νέοι παίχτες; Ποιο είναι το μέλλον των εργαζομένων; Ποιες συμμαχίες θα σχηματιστούν; Αν η κυβέρνηση επιμένει στη θέση της να μην δώσει θεματικές άδειες αλλά να προχωρήσει στη ρύθμιση των περιφερειακών καναλιών μετά τη πάροδο των 3 μηνών, κατεβαίνουν οι διακόπτες;
Εάν ακόμα ερώτημα έχει να κάνει με την σύσταση του Ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου, που θα επικυρώσει τις άδειες, με την εξέταση των πόθεν έσχες που θα ζητηθεί ( άλλη πρωτοτυπία αυτή να διεξάγεται διαγωνισμός χωρίς πλήρη κατάθεση φακέλων) αλλά και με τις ενστάσεις όλων εναντίον όλων που δεν έχουν ακόμα συζητηθούν....
http://newpost.gr/entertainment/media/556694/oloklhrwthhke-h-dhmoprasia-aytoi-pairnoyn-tis-tesseris-thleoptikes-adeies 

Άδειες καναλιών: Μέσα στη δημοπρασία – Πότε και πως κρίθηκαν τα πάντα

Άδειες καναλιών: Μέσα στη δημοπρασία – Πότε και πως κρίθηκαν τα πάντα 

Μετά από 70 ώρες τελείωσε το θρίλερ της δημοπρασίας για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες. Μεγάλοι κερδισμένοι οι Γιάννης Αλαφούζος, Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, Θοδωρής Κυριακού και Βαγγέλης Μαρινάκης. Εντυπωσιακά είναι όσα έρχονται στο φως για το πως εξελίχθηκε η διαδικασία.
Η δημοπρασία της κυβέρνησης για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες έβγαλε... λευκό καπνό στις 02:50 τα ξημερώματα της Παρασκευής 2 Σεπτεμβρίου. Στην επόμενη μέρα του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, θα υπάρχουν δυο... παλιοί (Κυριακού - ΑΝΤ1 και Αλαφούζος - ΣΚΑΙ) και δυο νέοι (Καλογρίτσας και Μαρινάκης).
Πως όμως δόθηκε η κάθε άδεια και πόσος χρόνος χρειάστηκε για να στο... τριπλό χτύπημα του σφυριού (δημοπρασία γαρ). Τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας λίγες ώρες μετά το τέλος της διαδικασίας είναι άκρως ενδιαφέροντα. Όπως και το ποιος πλήρωσε τα λιγότερα, ποιος τα περισσότερα, ποιοι και με ποιο σκεπτικό έκαναν προσφορές και ποιος προσέφερε τα λιγότερα χρήματα.
Έχουμε και λέμε λοιπόν
Δεδομένο πρώτο: τηλεοπτικές άδειες πήραν ο ΑΝΤ1, ο ΣΚΑΙ, η εταιρία του Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα και η Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη.
Δεδομένο δεύτερο: Η πρώτη άδεια κατέληξε στον ΣΚΑΙ και τον Γιάννη Αλαφούζο έναντι 43,6 εκατ. ευρώ
Δεδομένο τρίτο: Την τελευταία άδεια πήρε ο Βαγγέλης Μαρινάκης δίνοντας 73,9 εκατ. ευρώ (σ.σ. δυο λιγότερα από τον ΑΝΤ1 που πήρε την τρίτη άδεια) και μάλιστα μόλις 15 λεπτά πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία!
Δεδομένο τέταρτο: Εκτός τηλεοπτικού τοπίου μένουν Alpha και Star, με την πλευρά Βαρδινογιάννη να κάνει τις χαμηλότερες προσφορές
Τι έγινε πίσω από τις κλειστές πόρτες
Για την πρώτη και τη δεύτερη άδεια χρειάστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 20 ώρες. Και για τις τέσσερις άδειες υπήρξε και δεύτερος γύρος με δυο έγγραφες προσφορές των δυο πρώτων. Η πιο δραματική διαδικασία ήταν εκείνη για την τέταρτη και τελευταία άδεια, την οποία πήρε ο Βαγγέλης Μαρινάκης και για την οποία χρειάστηκαν 117 γύροι! Το πιο υψηλό τίμημα πάντως δόθηκε από τον Θοδωρή Κυριακού για την τρίτη άδεια (75,9 εκατ. ευρώ).
Η διαδικασία για την πρώτη άδεια τελείωσε στις 20:50 το απόγευμα της Τρίτης 30 Αυγούστου. Απαιτήθηκαν 56 γύροι στο στάδιο 1 και δυο γύροι στο στάδιο 2 και το αντίτιμο έφτασε στα 43,6 εκατομμύρια ευρώ, καταλήγοντας στον ΣΚΑΙ του Γιάννη Αλαφούζου.
Η δεύτερη άδεια δόθηκε στις 15:25 το μεσημέρι της Τετάρτης 31 Αυγούστου, μετά από σχεδόν 20 ώρες διαδικασίας και 78 γύρους του σταδίου 1 και 2 γύρων του σταδίου 2. Την κέρδισε ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας έναντι 52,6 εκατ. ευρώ.
Στις 11:20 το πρωί της Πέμπτης 1ης Σεπτεμβρίου δόθηκε και η τρίτη άδεια. Άλλες δυο 20 ώρες χρειάστηκαν και 99 γύροι στο στάδιο 1 και 2 γύροι στο στάδιο 2. Την πήρε ο ΑΝΤ1 με τον Θοδωρή Κυριακού, που ήταν παρών στη δημοπρασία, να δίνει το ποσό των 75,9 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι το υψηλότερο όλων.
Και φτάσαμε στα ξημερώματα της Παρασκευής 2 Σεπτεμβρίου. Ήταν 02:35 τα ξημερώματα. 15 ώρες μετά την έναρξη της δημοπρασίας και 111 γύρους (οι περισσότεροι της διαδικασίας γενικά) στο στάδιο 1 και 2 γύροι στο στάδιο 2 ο Βαγγέλης Μαρινάκης με την εταιρία Alter Ego πήρε την τελευταία τηλεοπτική άδεια που απέμενε, έναντι του ποσού των 73,9 εκατ. ευρώ.
Ένα 15’ αργότερα, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος έβγαινε από το κτίριο της ΓΓΕ όπου για σχεδόν 70 ώρες ήταν κλεισμένοι οι υποψήφιοι καναλάρχες και οι εκπρόσωποί τους, για να ανακοινώσει ποιοι πήραν τις τέσσερις άδειες. Το κράτος θα βάλει τα ταμεία του το ποσό των 246 εκατ. ευρώ, που ούτε η ίδια η κυβέρνηση δεν περίμενε όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.
Το επόμενο στάδιο της διαδικασίας περιλαμβάνει τον έλεγχο πόθεν έσχες των εταιρειών για την τελική κατοχύρωση της άδειας.
Οι επιλαχόντες και η τακτική τους
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, έχουν και οι κινήσεις των υποψηφίων που βγήκαν «ηττημένοι» από τη ΓΓΕΕ. Ο Ιβάν Σαββίδης και η πλευρά του Δημήτρη Κοντομηνά για τον Alpha έκαναν τις μεγαλύτερες προσφορές από εκείνους που έμειναν εκτός, ενώ ο όμιλος Βαρδινογιάννη, που συμμετείχε στο διαγωνισμό με δυο εταιρίες.
Πρώτος επιλαχών της διαδικασίας είναι ο Ιβάν Σαββίδης με την εταιρία DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED που προσέφερε 61,5 εκατομμύρια ευρώ. Αποχωρώντας από της διαδικασία ο ομογενής επιχειρηματίας αποκάλυψε πως από ένα σημείο και μετά θεώρησε τα ποσά εξωφρενικά και έκανε μηδενικές προσφορές.
Δεύτερος επιλαχών είναι ο Δημήτρης Κοντομηνάς με την εταιρία ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA) και προσφορά 61 εκατομμύρια ευρώ.
Τρίτος επιλαχών η εταιρία ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP) συμφερόντων Γιάννη Βαρδινογιάννη, που προσέφερε 18 εκατομμύρια ευρώ
Και τέταρτος επιλαχών το STAR (ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ N.T.V.), επίσης συμφερόντων του ομίλου Βαρδινογιάννη που έδωσε 13 εκατομμύρια ευρώ.
http://www.newsit.gr/media/Adeies-kanalion-Mesa-sti-dimoprasia-Pote-kai-pos-krithikan-ta-panta/646226 

Ο νέος μιντιακός χάρτης οι άδειες, οι παίκτες και τα κόμματα

Η «ευφάνταστη» διαδικασία με την οποία δόθηκαν οι 4 τηλεοπτικές άδειες δεν ήταν το τέλος. Αντιθέτως πυροδοτεί μια νέα σκληρή παρτίδα για τη...νέα διαπλοκή.
o-neos-mintiakos-xartis-oi-adeies-oi-paiktes-kai-ta-kommata 
Η παρτίδα του σκακιού μόλις άρχισε για τους μυημένους και δεν τελείωσε με την ολοκλήρωση της δημοπράτησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών.
Η ανακατανομή της εξουσίας των ΜΜΕ σηματοδοτεί μια νέα περίοδο για το οικονομικό και πολιτικό τοπίο στον τόπο και ανοίγει μια νέα σελίδα, όπου την λεγόμενη παλαιά «διαπλοκή», θα αντικαταστήσει μια νέα…«διαπλοκή», δίνοντας βεβαίως ο καθένας τη διάσταση που επιθυμεί!

Το δεδομένο όμως είναι ότι, στην ιστορία «ελληνικά ΜΜΕ» αρχίζει και γράφεται ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο, όπου κεντρική θέση θα έχουν δυο νέοι παίκτες, ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης και η οικογένεια του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα και δυο παλαιοί, η οικογένεια Αλαφούζου και η οικογένεια Κυριακού.

Από αυτή τη μάχη, τίθενται εκτός παιχνιδιού, προσώρας, καθώς υπάρχει ακόμα το δικαστικό σκέλος σε εξέλιξη, ο Δημήτρης Κοντομηνάς του Alpha, ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης και η οικογένεια Βαρδινογιάννη.

Παράλληλα, όλοι αναμένουν να δουν τις παρενέργειες από την όλη ιστορία στα σχέδια της οικογένειας Μπόμπολα που φαίνεται ότι αρχίζει και απομακρύνεται σταδιακά από το χώρο των ΜΜΕ, ενώ ουδείς μπορεί να προβλέψει εάν θα επιφέρει και σε ποιο βαθμό πλήγμα και στο ΔΟΛ η διαμορφωθείσα κατάσταση.

Και αυτό διότι η παλαιά πανίσχυρη τριανδρία: Μπόμπολας, Βαρδινογιάννης και Ψυχάρης βρίσκεται αυτή τη στιγμή ενώπιον μιας νέας κατάστασης και μέχρι στιγμής αυτό που εκπέμπεται είναι αμηχανία ως προς το αύριο. Και οι τρεις παλαιοί παίκτες εμμένουν ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κυβερνά καλλιεργώντας την αντίθεση με τα μέσα ενημέρωσης και επιδιώκοντας μέσω αυτής την αναδιάταξη των οικονομικών δυνάμεων της χώρας.

Όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν ψηλά στην ατζέντα η επίκληση του εσωτερικού εχθρού, όπου κυρίαρχη θέση στη στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ από την εποχή ακόμα της αντιπολίτευσης, είχαν τα συστημικά ΜΜΕ της κατά την Κουμουνδούρου και σήμερα το Μαξίμου, παλαιά διαπλοκή που ξεδοντιάζεται.

Οι παλαιοί παίκτες, όπως μεταδίδεται, θεωρούν ότι όλα ακόμα είναι ρευστά, καθώς θεωρείται υπερβολικό το τίμημα των περίπου 250 εκατ. ευρώ σε μια καθημαγμένη αγορά και ουδείς γνωρίζει και μπορεί να εξηγήσει πως σε μια νεκρή οικονομία, μπορεί να παραχθεί μεγάλος τζίρος στο χώρο των ΜΜΕ και θα εισρεύσουν χρήματα. «Εκτός και εάν η νέα διαπλοκή» λένε κάποιοι από το χώρο του επιχειρείν χρησιμοποιήσει τα ΜΜΕ για αλλότριους σκοπούς και έχουν ερωτηματικά ποια θα είναι η στάση της έναντι της κυβέρνησης!

Εξάλλου, όπως ειπώθηκε σε μια σύναξη το μεσημέρι της Παρασκευής, παρόντος και ενός εκ των βασικών παικτών τα τελευταία 30 έτη στο χώρο των ΜΜΕ, όσο δεν εξασφαλίζεται πρόοδος και δεν δημιουργείται νέος πλούτος, ακόμη και τα καλύτερο σχέδιο αποτυγχάνει.

«Αν το βάρος των φόρων προκαλέσει άρνηση καταβολής των επαυξημένων φόρων και γιγάντωση της φοροδιαφυγής τότε το όλο εγχείρημα θα αποτύχει, παρασύροντας τους πάντες στον όλεθρο, με πρώτους τους ενοίκους του Μαξίμου» ειπώθηκε σε αυτή σύναξη.

Αναμφίβολα, όπως παραδέχονται «νικητές» και «ηττημένοι» το δώρο που έλαβε ο Πρωθυπουργός από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά είναι πανάκριβο και δίνει την ευκαιρία στον Αλ. Τσίπρα, που ήδη το έκανε χθες, να εμφανιστεί το επόμενο Σάββατο στη ΔΕΘ, και- ελλείψει κυβερνητικού έργου και πειστικών υποσχέσεων για επιστροφή στην ανάπτυξη, για μείωση φόρων και για ρύθμιση του χρέους - να καυχηθεί δημόσια  ότι υποχρέωσε κάποιους από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες της χώρας να  πληρώσουν στο κράτος συνολικά σχεδόν 250 εκατομμύρια ευρώ για τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

Η κυβέρνηση εξάλλου έχει επενδύσει στη σύγκρουση με τη λεγόμενη διαπλοκή και εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία συμπολιτών μας που θεωρεί ότι καλώς κτυπά το κατεστημένο.

Το ερώτημα όμως που τίθεται από πολλές πλευρές είναι σχετικά με τα σχέδια του νέου κατεστημένου και του παλαιού. Η είσοδος του Βαγγέλη Μαρινάκη στο χώρο των ΜΜΕ φέρνει μια νέα κατάσταση, αφού ο εφοπλιστής και ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός έχει προνομιακή σχέση με τμήμα της κεντροδεξιάς και συγκεκριμένα με την Ντόρα Μπακογιάννη. Αυτό έχει τη σημασία του για πολλούς λόγους που αφορούν και τα εσωκομματικά της Ν.Δ., ενώ ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι και η στάση του, ειδικά το πρώτο διάστημα, έναντι της κυβέρνησης.

Μια άλλη παράμετρος είναι η οικογένεια Κυριακού που παραδοσιακά κινείται στο χώρο της κεντροδεξιάς, κατά πόσο θα επενδύσει στον τομέα της ενημέρωσης και εάν θα βρεθεί απέναντι στον Αλ. Τσίπρα. Η σχέση με τον Κυρ. Μητσοτάκη είναι πολύ καλή, αλλά μένει να φανεί πόσο αυτό θα λειτουργήσει.

Ο Γιάννης Αλαφούζος, εκ των νικητών της διαδικασίας, επένδυσε στην σύγκρουση με την κυβέρνηση, αλλά πολλοί προβλέπουν ότι από εδώ και πέρα θα ρίξει τους τόνους, θα υπάρχει λελογισμένη κριτική και στιγμές ουδετερότητας. Εξάλλου και τα μηνύματα που λαμβάνει από τους πιστωτές είναι ότι ο Αλ. Τσίπρας για ένα διάστημα από τώρα έως τις γερμανικές εκλογές το επόμενο φθινόπωρο δεν πρέπει να κλονιστεί, για πολύ συγκεκριμένους λόγους.

Αντίθετα, η οικογένεια Καλογρίτσα για την οποία γίνεται και η μεγαλύτερη συζήτηση σχετικά με τα δημόσια έργα που λαμβάνει τεχνική εταιρεία του πατέρα Χρήστου, θα στηρίξει το ΣΥΡΙΖΑ.

Μένει να φανεί όμως ποιες θα είναι οι συνέργιες από εδώ και πέρα και ποιοι θα συνεργαστούν με ποιους. Π.χ. ο Βαγγ. Μαρινάκης θα…«πατήσει» στο Star ή στο  Μέγκα και θα θελήσει να αξιοποιήσει το τεχνολογικό οπλοστάσιο του σταθμού και να προσλάβει τους δημοσιογράφους και τεχνικούς. Π.χ. ο Καλογρίτσας θα συνεργαστεί με τους Φ.Βρυώνη και Γιώργο Κουρή και θα…πατήσει στο «Ε»;
Ουδείς γνωρίζει ποιο θα είναι το τοπίο στο πεδίο των συνεργιών και των συνεργασιών. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα διαμορφωθούν και νέες συμμαχίες κόντρα στις παλαιές, θα αναπροσαρμοστούν στρατηγικές και θα στηθούν νέες…επιχειρηματικό-πολιτικές φιλίες, αγνώστου κατάληξης.

Μένει να γίνουν όλα αυτά και να φανεί πως θα εξελιχθεί το σχέδιο, υπάρχουν και πολλές εκκρεμότητες ακόμα για τις επόμενες 88 μέρες. Πέρα από τις έντεκα αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που θυροκολλήθηκαν στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και αναμένεται να κριθούν σύντομα , εκκρεμεί για το επόμενο μήνα και η  απόφαση του  ΣτΕ  για την συνταγματικότητα της διενέργειας του διαγωνισμού για τις άδειες και της ουσιαστικής κατάργησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από την κυβέρνηση . Παράλληλα έπεται ασφαλώς και η εκδίκαση της υπόθεσης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αλλά και οι αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Κοινότητας σε σχέση με την κοινοτική νομοθεσία .

Πολλοί εικάζουν ότι η κυβέρνηση θα δεχθεί δριμεία κριτική και θα έχει να αντιμετωπίσει σφοδρές αντιδράσεις ,στο εσωτερικό και το εξωτερικό , από την απόφασή της να μειώσει τον αριθμό των καναλιών σε τέσσερα  και να ρίξει "μαύρο" στα υπόλοιπα!

Μάλιστα προτάσσουν το επιχείρημα ότι οι αντιδράσεις θα είναι σε πολιτικό επίπεδο από όλους αυτούς που συνεχίσουν να την κατηγορούν ότι  φιμώνει  την ελευθερία της έκφρασης και τον πλουραλισμό των μέσων και ότι επέλεξε να πουλήσει τις άδειες ενημέρωσης του ελληνικού λαού σ αυτούς που έχουν την πιο "παχουλή πορτοφόλα" κι όχι σε εκείνους που έχουν πρότερο έντιμο βίο ή έχουν σχέση με την ενημέρωση του κόσμου .

Υπάρχει και το άλλο ενδεχόμενο: οι αντιδράσεις σε επίπεδο κόσμου. Και αυτό διότι το μαύρο στα κανάλι θα σημάνει και την ανεργία για περισσότερους από 1.500 εργαζόμενους - δημοσιογράφους, εικονολήπτες , τεχνικούς, διοικητικούς, οδηγούς, καθαρίστριες, κ.α. με μισθούς περίπου στα 1000 ευρώ.

Εάν θα υπάρξει η λεγόμενη νέα διαπλοκή που στήνεται με τις ευλογίες του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, μένει να φανεί σε βάθος χρόνου και κυρίως εάν κάποιοι εκ των νέων παικτών στα ΜΜΕ (είτε από όσοι πήραν άδεια είτε από όσοι συμμετείχαν, είτε από όσοι πάρουν περιφερειακή ή θεματική άδεια) θα εκμεταλλευτούν για ίδιο όφελος τις στενές σχέσεις τους με την κυβερνητική πλειοψηφία.

Η ιστορία του διαγωνισμού έφερε στο τραπέζι μια σειρά ερωτημάτων, όπως πως μπορεί να είναι κερδοφόρο ένα κανάλι σε μια αγορά και οικονομία όπως η σημερινή σε βαθιά ύφεση. Π.χ. με εξαίρεση τον Antena και τον Σκάι που  ήδη λειτουργούν, υπάρχουν ερωτήματα πως θα είναι βιώσιμα τα κανάλια των Μαρινάκη και Καλογρίτσα με 73,9 εκατομμύρια ευρώ  και 52,6 εκατομμύρια ευρώ κόστος αντίστοιχα κόστος αδειοδότησης.

Η αγορά είναι…νεκρή, ενώ η διαφημιστική πίτα είναι πολύ μικρή, ενώ οι νεοεισελθόντες στο χώρο των ΜΜΕ, πρέπει να πληρώσουν εκτός από την άδεια λειτουργίας και για νέα μηχανήματα, εγκαταστάσεις ,κτίρια και νέο πρόγραμμα.
Η κυβέρνηση όμως επαίρεται…
«Ήταν μια από τις βασικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή μιλώντας για την αδειοδότηση των καναλιών εθνικής εμβέλειας, σαν να ήταν ειδικά η συγκεκριμένη δέσμευση, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, η απόδειξη από την οποία θα κρινόταν η πολιτική συνέπεια της κυβέρνησής του.

Αυτή ακριβώς η δέσμευση θα υπερπροβληθεί στη Θεσσαλονίκη κατά την παρουσία του Πρωθυπουργού σε μια εβδομάδα στη ΔΕΘ. Εξάλλου, η διαδικασία του διαγωνισμού, ήταν η τελευταία πράξη μιας σειράς εξαγγελιών για πόλεμο «κατά της διαπλοκής», «των μιντιαρχών» και για «θέσπιση κανόνων στο καθεστώς ανομίας που επί 25 χρόνια έχτισαν, κατά το ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Το πολιτικό αποτύπωμα θα φανεί το επόμενο διάστημα, καθώς για αυτή τη μάχη, ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίχτηκε και στους καραμανλικούς.
Πολλοί θυμούνται ότι τον περασμένοι Νοέμβριο ο υπουργός Επικρατείας επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο – τον εμπνευστή του βασικού μετόχου- και φέρεται να του είπε: «Συνεχίζουμε το έργο σου ως παιδιά σου».

Μένει να δούμε την κατάληξη…
http://www.thetoc.gr/politiki/article/o-neos-mintiakos-xartis-oi-adeies-oi-paiktes-kai-ta-kommata 

Στο Μαξίμου εκλήθησαν τη Δευτέρα οι νέοι καναλάρχες

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του κ. Παππά, μετά τη λήξη της μαραθώνιας διαδικασίας
sto-maksimou-eklithisan-ti-deutera-oi-neoi-kanalarxes 
 
Με τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, στο Μέγαρο Μαξίμου, αναμένεται να συναντηθούν οι εκπρόσωποι των 4 νέων καναλαρχών την Δευτέρα στις 15:00. Παρόντες στη συνάντηση θα είναι η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και ο Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος.

Στη συνάντηση θα συζητηθούν τα επόμενα διαδικαστικά βήματα, μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό εάν όλα αποδειχθούν σύννομα βάσει του επανελέγχου των πόθεν έσχες τους, τότε οι τέσσερις νέοι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών αδειών θα κληθούν να καταβάλουν το 30% του τιμήματος της κάθε άδειας σε διάστημα 20 ημερών.
http://www.thetoc.gr/politiki/article/sto-maksimou-eklithisan-ti-deutera-oi-neoi-kanalarxes 

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg