Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2016

ΘΑΣΟΣ: Η φωτιά στη Θάσο, όπως φαίνεται από Σκάλα Πρινου
Stavros Karantolas 

Σε συναγερμό...

Θάσος: Μεγάλη πυρκαγιά σε τέσσερα μέτωπα

Θάσος: Μεγάλη πυρκαγιά σε τέσσερα μέτωπα 

Εκκενώθηκε ο ορεινός οικισμός Καζαβίτι στον Πρίνο

Μεγάλης έκτασης πυρκαγιά σε τέσσερα διαφορετικά μέτωπα βρίσκεται σε εξέλιξη από τα ξημερώματα στο νησί της Θάσου, ενώ ήδη με εντολή της πυροσβεστικής υπηρεσίας και του Δήμου Θάσου δόθηκε εντολή για άμεση εκκένωση του ορεινού κατάφυτου οικισμού του Καζαβιτίου Πρίνου.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της πυροσβεστικής λόγω των κεραυνών που έπεφταν στην περιοχή τα ξημερώματα ξέσπασαν πυρκαγιές σε τέσσερα διαφορετικά μέτωπα και ειδικότερα στο Ραχώνι, τον Πρίνο, τις Αλυκές και τον Λιμενάρια δυσχεραίνοντας το έργο των δυνάμενων κατάσβεσης.

Οι πυρκαγιές και στα τέσσερα μέτωπα ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα σε δασικές ορεινές περιοχές και για την κατάσβεση τους επιχειρούν συνολικά 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα και έξι αεροσκάφη. Για τις ανάγκες της κατάσβεσης της πυρκαγιάς πυροσβεστικές δυνάμεις μετακινήθηκαν από την Καβάλα και την Ελευθερούπολη νωρίς το πρωί με κατεύθυνση το νησί της Θάσου.

Σε συναγερμό βρίσκεται ο Δήμος Θάσου καθώς υπάρχει ο κίνδυνος εξάπλωσης της πυρκαγιάς και προς άλλους ορεινούς οικισμούς. Ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ δεν έκρυψε την ανησυχία του για την εξέλιξη της φωτιάς καθώς όπως είπε οι εστίες είναι πολλές και δύσκολα μπορούν να τεθούν σε έλεγχο.

Η προσπάθεια που καταβάλλεται από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές είναι μεγάλη καθώς ζωντανεύουν μνήμες του 1985 όταν από πυρκαγιά καταστράφηκε ένα πολύ μεγάλο μέρος του δασικού πλούτου του νησιού.

http://www.protothema.gr/greece/article/609400/purkagies-se-exelixi-se-agion-oros-kai-thaso/ 

Καίγονται Θάσος και Άγιον Όρος
 
Φλεγόμενη η Θάσος από τα ξημερώματα. Αμέτρητες εστίες έχουν ξεσπάσει στο νησί εξαιτίας κεραυνών. Καίγονται δασικές εκτάσεις σε Αλυκές, Πρίνο και Λιμενάρια
Κεραυνοί ακόμη και τώρα προκαλούν νέες εστίες. Αναστατωμένοι οι κάτοικοι. Εκκενώνεται το χωριό Κασαβίτη.
Η πυροσβεστική ενισχύει την κατάσβεση με δυνάμεις από όλη την περιφέρεια. Δυσκολία για τα εναέρια μέσα εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.
Εγκλωβισμένοι οι οδηγοί 5 βυτίων με καύσιμα και 2 με υγραέριο. Δεν μπορούν να φύγουν από το νησί εξαιτίας απαγόρευσης απόπλου από τον Πρίνο.
Από Κεραμωτή γίνονται δρομολόγια για ΙΧ, απαγορεύεται όμως η διέλευση βυτίων.

Καίγεται το Άγιον Όρος

Άνιση μάχη με τις φλόγες και τον αέρα δίνουν οι πυροσβέστες στο Άγιον Όρος.
Ανεξέλεγκτη πυρκαγιά που ξέσπασε από πρωινή καταιγίδα κατακαίει δασική έκταση πάνω από τη Μονή Χιλανδαρίου. Όπως φαίνεται η καταστροφή είναι μεγάλη και χωρίς τέλος.
Από τη φωτιά που ξέσπασε χθες το βράδυ και σβήστηκε τα ξημερώματα κάηκαν 25 στρέμματα στο βόρειο τμήμα του Αγίου Όρους.

Νωρίτερα

Αμέτρητες εστίες φωτιάς έχουν ξεσπάσει στο νησί από τα ξημερώματα εξαιτίας κεραυνών. Αναστατωμένοι οι κάτοικοι στον Πρίνο. Βλέπουν τις φλόγες να πλησιάζουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους.
Η πυροσβεστική ενισχύει την κατάσβεση με δυνάμεις από όλη την περιφέρεια. Συνεχίζουν κεραυνοί να πέφτουν αυτή την ώρα, προκαλώντας και νέες εστίες φωτιάς.
Στη μάχη της κατάσβεσης εθελοντές και κάτοικοι.
Εγκλωβισμένοι στο λιμάνι του Πρίνου οι οδηγοί πέντε βυτίων με καύσιμα και δύο με υγραέριο. Δεν μπορούν να φύγουν από το νησί εξαιτίας απαγόρευσης απόπλου.
Όπως καταγγέλλει στο ΡΘ οδηγός βυτιοφόρου «μας λένε ότι έχει απαγορευτικό εξαιτίας του καιρού από τον Πρίνο ωστόσο γίνονται δρομολόγια προς Κεραμωτή. Όμως εξαιτίας απόφασης του περιφερειάρχη, δεν επιτρέπει να διέρχονται βυτιοφόρα από εκεί και έτσι, παραμένουμε εγκλωβισμένοι», καταλήγει ο κ.Στέλιος Χατζής. 

C
 
 
 http://www.rthess.gr/articles_det.asp?artid=74433

ΤΩΡΑ Θάσος: Ο άνεμος ωθεί τις φωτιές σε κατοικημένες περιοχές

Συνεχίζουν να κατακαίνε δασικές περιοχές της Θάσου, ακόμη και ελαιόδενδρα, οι πυρκαγιές που προκλήθηκαν μάλλον από κεραυνούς τα ξημερώματα.  
 
η φωτο απο το χωριό Πρίνος Θάσου 
Κώστας Φιλίδης – Συνεχίζουν να κατακαίνε δασικές περιοχές της Θάσου, ακόμη και ελαιόδενδρα, οι πυρκαγιές που προκλήθηκαν μάλλον από κεραυνούς τα ξημερώματα. Η ένταση του ανέμου είναι μεγάλη, οι κεραυνοί δεν έφεραν βροχή και αυτήν την ώρα ο άνεμος αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση και ωθεί την φωτιά προς κατοικημένες περιοχές. Συνεχίζεται η εκκένωση του χωριού Καζαβίτι (άνω Πρίνος) λόγω του μεγάλου μετώπου πυρκαγιάς, μεταξύ Πρίνου-Ραχωνίου, ενώ μέτρα λαμβάνονται και για τα υπόλοιπα ορεινά χωριά. Ήδη βρίσκονται και επεμβαίνουν πυροσβεστικές δυνάμεις από την Καβάλα και την Ελευθερούπολη, καθώς και 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο, ενώ αναμένονται δυνάμεις και από άλλες περιοχές. Ο Δήμος Θάσου καλεί όσους διαθέτουν οχήματα μεταφοράς νερού να συνδράμουν στην πυρόσβεση. Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι άλλες δυό πυρκαγιές στη Θάσο, στις Αλυκές και στα Λιμενάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, και η πυρκαγιά στις Αλυκές είναι μεγάλη. Σημειώνεται ότι οι πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σχεδόν την ίδια ώρα. 
 
(Στην φωτογραφία η φωτιά στον Πρίνο)
 

ΤΩΡΑ Τέσσερις φωτιές από κεραυνούς στη ΘάσοΜε τέσσερις πυρκαγιές ξύπνησε σήμερα η Θάσος

 
Κώστας Φιλίδης - Με τέσσερις πυρκαγιές ξύπνησε σήμερα η Θάσος, οι οποίες καίνε δασικές εκτάσεις στο Ραχώνι, στον Πρίνο, στις Αλυκές και στα Λιμενάρια. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχει προκληθεί μεγάλο μέτωπο πάνω από το Ραχώνι και τον Πρίνο, όπου ενώθηκαν οι δύο φωτιές, μεγάλη είναι η φωτιά και στις Αλυκές, ενώ μικρότερη αυτή στα Λιμενάρια. Υπάρχει κινητοποίηση όλων των πυροσβεστικών δυνάμεων της ευρύτερης περιοχής.. 
 
(φωτογραφία αρχείου)
 
 

Πύρινος εφιάλτης: Μεγάλη φωτιά στο Άγιο Όρος – Εκκενώνονται χωριά και στη Θάσο!

 

Τέσσερις πυρκαγιές κατακαίνε από τα ξημερώματα τη Θάσο. Στις φλόγες και το Άγιο Όρος.Από άκρη σε άκρη καίγεται η Θάσος.
Μεγάλης έκτασης πυρκαγιά σε τέσσερα διαφορετικά μέτωπα βρίσκεται σε εξέλιξη από τα ξημερώματα στο νησί ενώ ήδη με εντολή της πυροσβεστικής υπηρεσίας και του Δήμου Θάσου δόθηκε εντολή για άμεση εκκένωση του ορεινού κατάφυτου οικισμού του Καζαβιτίου Πρίνου αλλά και του Αγίου Παντελεήμονα.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της πυροσβεστικής λόγω των κεραυνών που έπεφταν στην περιοχή τα ξημερώματα ξέσπασαν πυρκαγιές σε τέσσερα διαφορετικά μέτωπα και ειδικότερα στο Ραχώνι, τον Πρίνο, τις Αλυκές και τον Λιμενάρια δυσχεραίνοντας το έργο των δυνάμεων κατάσβεσης.

Οι πυρκαγιές και στα τέσσερα μέτωπα ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα σε δασικές ορεινές περιοχη. Για τις ανάγκες της κατάσβεσης της πυρκαγιάς πυροσβεστικές δυνάμεις μετακινήθηκαν από την Καβάλα και την Ελευθερούπολη νωρίς το πρωί με κατεύθυνση το νησί της Θάσου. Στην επιχείρηση κατάσβεσης στο νησί της Θάσου συμμετέχουν: 63 πυροσβέστες με 30 οχήματα, 41 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 4 ΟΤΑ, 4 Α/Φ(CL), 2 Α/Φ(PZL), 2 Ε/Π.

tha1 

Σε συναγερμό βρίσκεται ο Δήμος Θάσου καθώς υπάρχει ο κίνδυνος εξάπλωσης της πυρκαγιάς και προς άλλους ορεινούς οικισμούς. Ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ δεν έκρυψε την ανησυχία του για την εξέλιξη της φωτιάς καθώς όπως είπε οι εστίες είναι πολλές και δύσκολα μπορούν να τεθούν σε έλεγχο.
Ήδη έχει διαταχθεί απαγορευτικό απόπλου των επιβατικών πλοίων και των φέριμποτ ανοιχτού τύπου από τα πορθμεία της Καβάλας και της Κεραμωτής.
Οι υπηρεσίες της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και το κέντρο της Πυροσβεστικής προκειμένου μπορέσει να υπάρξει συντονισμός για τον έλεγχο των εστιών της φωτιάς.
Η προσπάθεια που καταβάλλεται από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές είναι μεγάλη καθώς ζωντανεύουν μνήμες του 1985 όταν από πυρκαγιά καταστράφηκε ένα πολύ μεγάλο μέρος του δασικού πλούτου του νησιού.
Φωτιά και στο Άγιο Όρος
Πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 7:20 το πρωί, στο Άγιον Όρος.

Στην περιοχή επιχειρούν -μέχρι στιγμής- εννέα οχήματα με 18 άτομα, ένα πεζοπόρο τμήμα 16 ατόμων κι ένα ελικόπτερο, ενώ αναμένεται και η συνδρομή πυροσβεστικών αεροσκαφών.

athensmagazine.gr
http://www.youweekly.gr/koinonia/megali-fwtia-agio-oros-thasos/ 

Επιμέλεια : Παύλος Π.Νούνης

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg