Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2016

ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΕΣΤ DNA ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΙΔΙΑ ΓΟΝΙΔΙΑ

Συγγενείς του «ανθρώπου των πάγων» Οτζι, εντοπίστηκαν στην Αυστρία

Συγγενείς του «ανθρώπου των πάγων» Οτζι, εντοπίστηκαν στην Αυστρία


Ο Οτζι, ο «άνθρωπος των Πάγων» έζησε πριν 5.300 χρόνια και το μουμιοποιημένο σώμα του βρέθηκε σε έναν παγετώνα στις ιταλικές Άλπεις το Σεπτέμβριο του 1991. Πρόσφατη έρευνα ωστόσο αποκαλύπτει πώς ο μυστηριώδης κυνηγός της Εποχής του Χαλκού έχει ζωντανούς συγγενείς στην Αυστρία.
Συγκεκριμένα, οι Αυστριακοί επιστήμονες εντόπισαν 19 κατοίκους του Τιρόλο, των οποίων το DNA έχει γενετικές ομοιότητες με το σώμα του Οτζι το οποίο φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Νότιου Τιρόλο, στην πόλη Μπολζάνο της Ιταλίας.
Τουλάχιστον 3.700 άνδρες από το Τιρόλο υποβλήθηκαν σε εξέταση DNA και όπως αποδείχθηκε, οι 19 από αυτούς είχαν συγγένεια με τον Οτζι. Στην μελέτη δεν συμπεριλαμβάνονται γυναίκες επειδή θα έπρεπε να ακολουθηθεί μια διαφορετική επιστημονική διαδικασία.
Οπως αποκάλυψε ο Βάλτερ Πάρσον, βιολόγος στην ιατρική σχολή του Ινσμπρουκ: «Αυτοί οι 19 Τιρολέζοι και ο Οτζι είχαν τους ίδιους προγόνους και θα προστεθούν στους υπόλοιπους «συγγενείς» του Ότζι με παρόμοιο DNA από την πόλη Ενγκαντίν στην Ελβετία και την Βόρεια Ιταλία, αλλά θα συνεχίσουμε την έρευνά μας».
http://www.iefimerida.gr Ο άνθρωπος των πάγων τρεφόταν με κατσικίσιο κρέας

Ο άνθρωπος των πάγων τρεφόταν με κατσικίσιο κρέας 

Ο Έτσι, ο άνθρωπος των πάγων, το μουμιοποιημένο σώμα του οποίου βρέθηκε πριν από 20 χρόνια σ' έναν παγετώνα στα σύνορα της Αυστρίας με την Ιταλία, είχε πιθανότατα φάει... κατσικάκι λίγη ώρα πριν από το θάνατό του, αποκάλυψε σήμερα ένας συντηρητής του Αρχαιολογικού Μουσείου του Νότιου Τιρόλο.

Στο στομάχι της μούμιας, η ηλικία της οποίας υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 5.300 χρόνια, οι ειδικοί βρήκαν "ένα πολύ λιπαρό πολτό με ίχνη μυών" που τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το γεύμα του αποτελείτο από αγριοκάτσικο, είπε ο συντηρητής Έντουαρντ Εγκάρτερ Φιγκλ σε συνέντευξη που έδωσε στο αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA.

Κατά τα φαινόμενα ο Έτσι έφαγε το τελευταίου του γεύμα 30-45 λεπτά πριν από το θάνατό του. Οι ειδικοί βρήκαν μάλιστα ίχνη τερηδόνας στα δόντια του. Στην εξέταση της μούμιας συμμετείχαν πολλά ευρωπαϊκά ινστιτούτα από το Μπολζάνο της Ιταλίας, το Ίνσμπρουκ της Αυστρίας, το Μαγδεμβούργο της Γερμανίας και το Μπορντό της Γαλλίας.

Τα πλήρη αποτελέσματα της ανάλυσης θα ανακοινωθούν σε ένα συνέδριο στα μέσα Οκτωβρίου.

Η καλοδιατηρημένη μούμια βρέθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 1991. Μέχρι σήμερα οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Έτσι σκοτώθηκε σε κάποια σύγκρουση όταν ήταν 45 ετών, ότι είχε καστανά μάτια και, αν ζούσε στις μέρες μας, θα φορούσε παπούτσι νούμερο 38. Είχε ύψος 1,60 και βάρος 50 κιλά, ήταν δηλαδή αντιπροσωπευτικό δείγμα των ανθρώπων της εποχής του.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέα στοιχεία για τον Ότζι τον «άνθρωπο των πάγων»

Νέα στοιχεία για τον Ότζι τον «άνθρωπο των πάγων» έρχονται στην επιφάνεια μετά την ανάλυση του DNA του. Ο Ότζι αποτελεί το πρώτο γνωστό θύμα δολοφονίας, περίπου πριν από 5.300 χρόνια, και βρέθηκε το 1991 στις Άλπεις, μεταξύ Αυστρίας και Ιταλίας.
Ο Albert Zink από το  "Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για τις Μούμιες και τον Άνθρωπο των Πάγων" και η ομάδα του ανέλυσαν το DNA του Ότζι, δημοσιεύοντας σχεδόν ολόκληρο το γονιδίωμα του, με στόχο να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες για τον ίδιο και τη ζωή του.

Σύμφωνα με το BBC, οι επιστήμονες μελέτησαν αυτή τη φορά το πυρηνικό DNA, ενώ σε αντίστοιχη παλαιότερη έρευνα είχαν εξετάσει το μιτοχονδριακό DNA.

Για παράδειγμα, από τα ευρήματα της έρευνάς τους, που δημοσιεύθηκε στο  «Nature Communications», αποκαλύπτεται πως ο Ότζι είχε καστανά μάτια και ομάδα αίματα «Ο». Παράλληλα, σε αυτόν διαγνώστηκε πως είχε μολυνθεί από το βακτήριο της νόσου του Lyme.

Επιπλέον, όπως αναφέρει το New Scientist», φαίνεται πως είχε δυσανεξία στη λακτόζη. «Ενδέχεται εκείνη την εποχή οι περισσότεροι να είχαν δυσανεξία στη λακτόζη, σε αντίθεση με τους σημερινούς Ευρωπαίους», σημειώνει ο Albert Zink.

Από την ανάλυση προκύπτει πως ο Ότζι είχε και προδιάθεση για καρδιακές παθήσεις, καθώς είχε μία γενετική μετάλλαξη, που στους σύγχρονους ανθρώπους αυξάνει τον κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου κατά 40%. Ακόμη, εξαιτίας δύο άλλων γενετικών μεταλλάξεων, ο Ότζι ήταν επιρρεπείς σε συσσώρευση λιπιδίων στις αρτηρίες.

Η επιστημονική ομάδα συνέκρινε επιπλέον το ΔΝΑ του Ότζι με εκείνο 1300 Ευρωπαίων, 125 Βορειοαφρικανών και 20 Αράβων. Από την έρευνά τους προέκυψε πως οι στενότεροι συγγενείς του Ότζι βρίσκονται στη Σαρδηνία και την Κορσική.

«Μελετάμε τον άνθρωπο των πάγων εδώ και 20 χρόνια και πλέον γνωρίζαμε πολλά πράγματα για αυτόν. Που έζησε, που πέθανε. Ωστόσο οι γενετικές πληροφορίες ήταν περιορισμένες», δήλωσε στο BBC ο Albert Zink. «Έχουμε να μάθουμε πολλά ακόμα από την ανάλυση του DNA του. Είμαστε ακόμα στην αρχή», πρόσθεσε ενθουσιασμένος.

http://tvxs.gr/news/sci-tech/nea-stoixeia-gia-ton-otzi-ton-anthropo-ton-pagon 

Χαρτογράφηση γονιδιώματος 5.300 χρόνων!


 
Νέες πληροφορίες για τη ζωή των Ευρωπαίων της Χαλκολιθικής Εποχής προκύπτουν από την έρευνα του «Ανθρώπου των Πάγων», γνωστού και ως Ότζι.

Η επιστημονική ομάδα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για τις Μούμιες και τον Άνθρωπο των Πάγων που εργάζεται στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία του Bolzano της Ιταλίας (EURAC) ολοκλήρωσε τις εργασίες πάνω στην ανασύνθεση του γονιδιώματός του και όπως ανακοίνωσε πλέον κατέχει «τον πλήρη γονιδιακό χάρτη του ανθρώπου που έζησε πριν από 5300 χρόνια για να βρεθεί φυσικά μουμιοποιημένος μέσα σε παγετώνα το 1991».
Η ολοκλήρωση της σύνθεσης του γονιδιώματος επιτεύχθηκε με την συνεργασία του επικεφαλής του Ινστιτούτου, Albert Zink, του Ινστιτούτου Ανθρώπινης Γενετικής του Πανεπιστημίου Tübingen της Γερμανίας καθώς και του Andreas Keller της βιοτεχνολογικής εταιρείας Febit.
Σήμερα οι επιστήμονες μπορούν αν απαντήσουν σε πλήθος ερωτημάτων για τον «Άνθρωπο των Πάγων», όπως ποιο ήταν το χρώμα των ματιών και των μαλλιών του αλλά και το πιο εντυπωσιακό... αν υπάρχουν ζωντανοί συγγενείς του! Με τη βοήθεια του γονιδιώματος είναι δυνατόν να εντοπιστούν οι απόγονοι του Ότζι!
Μέχρι σήμερα ήταν δυνατόν να αναζητηθούν ζώντες απόγονοι του Ότζι μέσω του μιτοχονδριακού DNA του, ενός τμήματος του όλου γονιδιώματός του, που προέρχεται από τη μητέρα του. Η έρευνα δεν έφερε αποτελέσματα, και οι επιστήμονες εικάζουν ότι το γένος που σχηματίζουν οι θηλυκές απόγονοι του Ότζι έχει χαθεί. Δεν απογοητεύονται όμως.
Μάλιστα σύντομα θα χαρτογραφηθεί και το γονιδίωμα που βρίσκεται στον πυρήνα των κυττάρων του Ότζι, που είναι πολύ περισσότερο λεπτομερειακό από το μιτοχονδριακό, και ο Albert Zink ελπίζει, συγκρίνοντας το με το σύνολο του σύγχρονου γονιδιώματος που κατέχει το Ινστιτούτο Ανθρώπινης Γενετικής του EURAC, να αποκαλύψει αν τελικά οι σύγχρονοι Ευρωπαίοι κουβαλούν μέσα τους κάτι από εκείνον τον προϊστορικό κυνηγό που πέθανε στις Άλπεις πριν από 5300 χρόνια.
* Στη φωτογραφία ο μουμιοποιημένος «Άνθρωπος των Πάγων, Ότζι»


Ο Ότζι έμεινε θαμμένος για περίπου 5.000 χρόνια σε έναν παγετώνα στα σύνορα Αυστρίας-Ιταλίας, ώσπου τον ανακάλυψαν δύο ορειβάτες το 1991 στις Άλπεις Ötztal, εξ ου και το παρατσούκλι του. Τώρα βρίσκεται σε παγωμένο δωμάτιο σε ένα μουσείο της Ιταλίας.
otzi1
Έχει εκτιμηθεί ότι έζησε γύρω στο 3.300 π.Χ. Πολλοί πίστευαν ότι πέθανε από το κρύο ενώ βοσκούσε τα πρόβατά του. Αντίθετα πρόκειται για θύμα πολέμου, δολοφονίας ή ανθρωποθυσίας. Βρέθηκε με τραύμα στον αριστερό του ώμο από αιχμή βέλους. Πέθανε σε ηλικία περίπου 45 ετών. Είχε ύψος 1,65 μέτρα, ενώ ζύγιζε περίπου 50 κιλά.
Στο σώμα του είχε αρκετά τατουάζ από άνθρακα, όπως ένα σταυρό πίσω από το δεξί του γόνατο και διάφορα σημάδια γύρω από τους δύο αστραγάλους.
otzi3
Φορούσε ένα μανδύα φτιαγμένο από χόρτο, και παλτό, ζώνη, κολάν και αδιάβροχα παπούτσια, ειδικά κατασκευασμένα για περπάτημα στο χιόνι. Όλα αυτά ήταν φτιαγμένα από διαφορετικά δέρματα. Φορούσε επίσης ένα καπέλο φτιαγμένο από αρκουδοτόμαρο με ένα δερμάτινο λουρί στο πηγούνι.
otzi2Βρέθηκε μαζί με διάφορα εργαλεία όπως ένα μαχαίρι με λεπίδα από πυριτόλιθο και ένα τσεκούρι με λαβή φτιαγμένη από πουρνάρι και κεφαλή από 99,7% καθαρό χαλκό.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης και το αποτέλεσμα που προέκυψε έπειτα από ανάλυση του εντερικού του περιεχομένου. Σύμφωνα με αυτό, ο Ότζι είχε καταναλώσει δύο γεύματα πριν το θάνατό του, αποτελούμενα-μεταξύ άλλων- και από κρέας κόκκινου ελαφιού και ψωμί από βότανα, κάτι που μάς δίνει ίσως και αρκετές πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες της εποχής. Επιπλέον, φαίνεται πως η διατροφή του ήταν πλούσια σε υδατάνθρακες, ενώ είχε και δυσανεξία στη λακτόζη, σύνηθες φαινόμενο της εποχής εκείνης, παρά το γεγονός ότι η γεωργία και η παραγωγή γάλακτος ήταν ιδιαίτερα εξαπλωμένη.
Οι επιστήμονες προσπάθησαν μέσα από μελέτες να ανακατασκευάσουν το πρόσωπό του. Το αποτέλεσμα που προέκυψε ήταν το εξής:
Πηγές:
http://www.nationalgeographic.gr/0202/geographica.html
http://en.wikipedia.org/wiki/%C3%96tzi


Ο άνθρωπος των πάγων… μίλησε! (ηχητικό – βίντεο)
Ο άνθρωπος των πάγων... μίλησε! (ηχητικό - βίντεο)

Ο άνθρωπος των πάγων… μίλησε! (ηχητικό – βίντεο)

Δημοσιεύτηκε από Γιάννης Κωτσαλάςστις Ιταλοί επιστήμονες κατάφεραν να ακούσουν τη φωνή του ανθρώπου των πάγων, του Iceman Otzi του ανθρώπου που έζησε περίπου το 3300 πχ στην εποχή του Χαλκού και που εντοπίστηκε σαν μούμια το 1991 στις Άλπεις.
Τον Ötzi είχαν ανακαλύψει το 1991 δύο Γερμανοί τουρίστες στις Άλπεις Ötztal στα σύνορα Αυστρίας – Ιταλίας.

In Focus: Ötzi "The Ice Man" 

Ο άνθρωπος των πάγων ήταν περίπου 5-46 ετών κατά τη στιγμή του θανάτου του.
Με την επέτειο των 25 ετών από την εύρεσή του οι Ιταλοί επιστήμονες αποκάλυψαν ότι έχουν καταφέρει να αναπαράγουν τη φωνή του Iceman του.
Μελετώντας τις φωνητικές χορδές κατέληξαν σε ένα αποτέλεσμα για το οποίο δεν μπορούν να είναι σίγουροι 100% αλλά έχουν κάνει μια κοντινή προσέγγιση της χροιάς της φωνής του και ιδού:
http://www.unblock.gr/uncategorized/o-antropos-ton-pagon-milise/

Επιμέλεια: Παύλος  Π.Νούνης 
 

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg