Το δικό μου κανάλι

Το δικό μου κανάλι
You tube

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο νόμος για τις άδειες – Σκληρή αντίδραση Γεροβασίλη – Συνέπειες, πρωτοβουλίες και αντιδράσεις


Σύμφωνα με πληροφορίες, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε με ψήφους 14 έναντι 11 ως αντισυνταγματικό το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Εν αναμονή τώρα της ακριβούς διατύπωσης της απόφασης, που αναμένεται να καθαρογραφεί την Πέμπτη. Με αυτήν την απόφαση γυρνάμε στο καθεστώς ανομίας των προηγούμενων 27 χρόνων, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη η οποία επισήμανε τις συνέπειες αυτής της απόφασης με την επιστροφή των χρημάτων που μπήκαν στα δημόσια ταμεία. Σημείωσε ότι θα υπάρξει τη Δευτέρα νομοθετική πρωτοβουλία για την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών για τις άδειες. Σεβόμαστε τις δικαστικές αποφάσεις αλλά η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση είναι εκείνη που νομοθετεί. 

Οι 25 αντιπρόεδροι και σύμβουλοι Επικρατείας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατά την σημερινή πέμπτη κατά σειρά διάσκεψη, μετά από έντονες αντιπαραθέσεις αποφάνθηκαν μετά από διάσκεψη 5,30 ωρών ότι ο νόμος Παππά προσκρούει στις επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος που καθορίζει ως μόνο αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών το ΕΣΡ. Σύμφωνα με πληροφορίες, κρίθηκε αντισυνταγματική η διοικητική πράξη που άλλαζε το τηλεοπτικό τοπίο. Είναι μια καθαρή απόφαση που δεν έχει αστερίσκους, λένε δικαστικοί κύκλοι, όπως είπε η ρεπόρτερ Μαρία Σρταυροπούλου. Έγινε μια μόνο ψηφοφορία για τη συνταγματικότητα ή αντισυνταγματικότητα του νόμου.

 Γεροβασίλη: Τη Δευτέρα νέο σχέδιο νόμου στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες - ΒΙΝΤΕΟ
Η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου

Το ΣτΕ -με οριακή πλειοψηφία- έλαβε πριν από λίγο μια απόφαση που προσωρινά παρεμποδίζει τη ρύθμιση του εδώ και 27 χρόνια ασύδοτου τηλεοπτικού τοπίου. Πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο, το οποίο:
* έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, που διέλυσαν την Ελλάδα,
* έκρινε συνταγματικό το «μαύρο» στην ΕΡΤ,
* έκρινε συνταγματικό το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις της δεν κρίνονται. Κρίνονται τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από τον ελληνικό λαό που της έδωσε την πλειοψηφία στη Βουλή προκειμένου να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό χάος και να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής. Ειδικά η συγκεκριμένη απόφαση κρίνεται και από τις συνέπειες που προκαλεί:
*Η επιστροφή της ήδη καταβληθείσας πρώτης δόσης:
-στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών.
-εμποδίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών που θα στελέχωναν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία χρειάζονται προσωπικό
-στερεί από το δημόσιο προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ, πόρους αναγκαίους ιδίως σε μια περίοδο που η κοινωνία τους έχει ανάγκη και τους επιστρέφει στους λογαριασμούς τεσσάρων πολύ πλουσίων επιχειρηματιών.

* Η σημερινή απόφαση του ΣτΕ οδηγεί τη χώρα στο προηγούμενο αντισυνταγματικό -σύμφωνα με τη δική του νομολογία- καθεστώς. Αυτό, όμως, δε θα το επιτρέψουμε να συμβεί. Η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Τη Δευτέρα φέρνουμε στη Βουλή σχέδιο νόμου που προβλέπει την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών, μέχρις ότου χορηγηθούν οι πρώτες νόμιμες τηλεοπτικές άδειες με βάση το Νόμο 4339/2015.
Τίποτα δεν θα εμποδίσει τη βούληση της Κυβέρνησης να βάλει τάξη, με αρχές και κανόνες ισονομίας, στο ασύδοτο τηλεοπτικό τοπίο. Η ασυδοσία δεν είναι ούτε συνταγματικά προβλεπόμενη, ούτε ηθικά και πολιτικά ανεκτή. Η δωρεάν νομή και χρήση των δημοσίων συχνοτήτων ανήκει οριστικά στο παρελθόν.

Αντιδράσεις των κομμάτων
Καθοριστικό γεγονός στον δημόσιο βιο της χώρας, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σημειώνει η ΝΔ. Ο νόμος Παππά, ο διαγωνισμός παρωδία ακυρώθηκε, τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το Ποτάμι, σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση. Να σεβαστεί το ΕΣΡ και να μην επιμείνει στον παραλογισμό ότι στην Ελλάδα θα εκπέμπουν μόνο 4 κανάλια. Ο κ.Παππάς, με την άδεια του κ.Τσίπρα όμως, θεώρησε ότι μπορεί να παραβιάσει το Σύνταγμα προκειμένου να στήσει ένα ελεγχόμενο τοπίο στην ενημέρωση. Με εργολάβους και «λαγούς» που θα έδιναν βοσκοτόπια και θα έστηναν «SIRIZATV». Οι προσπάθειες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να εκβιάσουν τους δικαστές απέτυχαν. Τώρα ήρθε η στιγμή των ευθυνών. Ο κ.Παππάς πρέπει να παραιτηθεί και ο κ.Τσίπρας πρέπει να απολογηθεί. Και αφού αναγνωρίσουν το λάθος τους να αναζητήσουν την πρόταση που κατέθεσε «Το Ποτάμι» στον Πρόεδρο της Βουλής. Περισσότερα κανάλια – περισσότεροι εργαζόμενοι – περισσότερα λεφτά στα δημόσια ταμεία – περισσότερη διαφάνεια στην προέλευση των χρημάτων των καναλαρχών και κυρίως περισσότερη Συνταγματική νομιμότητα».

Την παραίτηση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά ζήτησε με δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του νόμου για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών σταθμών. Δηλώνοντας ότι τώρα χρειάζεται συναίνεση τόνισε ότι «Μαύρο στην ενημέρωση δεν θα υπάρξει!.. Τώρα ο δρόμος για συναίνεση σε ό,τι αφορά το ΕΣΡ είναι ανοικτός… Η συναίνεση, όμως, αυτή αποτελεί μια κοινοβουλευτική διαδικασία και δεν συμπεριλαμβάνει τον κ. Παππά» ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος και συμπλήρωσε ότι ο υπουργός Επικρατείας έπαιξε με τους δημοκρατικούς θεσμούς, δεν άκουσε την Βουλή επί ένα ολόκληρο χρόνο, δεν συνεκτίμησε τις προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ. «Τώρα ο υπουργός Επικρατείας είναι αντιμέτωπος με τις πολιτικές του ευθύνες. Κι όποιος έχει πολιτικές ευθύνες παραιτείται. Δεν συνεχίζω, όμως, άλλο με τον κ. Παππά. Ο λαός λέει πως τους ξαρμάτωτους δεν τους χτυπάμε. Και ο ίδιος είναι θεσμικά και πολιτικά μια τέτοια περίπτωση», κατέληξε.
Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ
Ρεπορτάζ; Μαρία Σταυροπούλου

http://www.ert.gr/ste-antisyntagmatikos-o-nomos-gia-tis-adies-skliri- 

Σχόλιο του blog:

Ο Εκβιασμός της Δικαιοσύνης και του Ελληνικού 
λαού που ζει σε απόγνωση, δεν πέρασε. 
Νίκησε η Δημοκρατία και όχι η 
"σιδηρά εξουσία" με αυταρχισμό.

Μέσω της δήλωσης της εκπροσώπου τύπου 
να θέλει να καταστρατηγεί το Σύνταγμα με
 σκληρές δηλώσεις εναντίων  των ανωτάτων Δικαστών.

Χωρίς Δικαιοσύνη, πυλώνας της
Δημοκρατίας δεν μπορεί……

"Με το Θάρρος της γνώμης"
   

Επιμέλεια:Παύλος Π.Νούνης

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg