Το δικό μου κανάλι

Το δικό μου κανάλι
You tube

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Ταξίδια στην Ελλάδα: Πηγές της Αγίας Βαρβάρας

Στα 60 καλύτερα πάρκα της Ευρώπης εντάσσεται ο χώρος αναψυχής και σήμα κατατεθέν της Δράμας, η Αγία Βαρβάρα. Το πάρκο έχει παρουσιαστεί στην έκθεση "Πλατείες της Ευρώπης, πλατείες για την Ευρώπη" στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για μια έκθεσηστην οποία παρουσιάστηκαν 60 επιλεγμένες πλατείες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας της Δράμας. Η έκθεση οργανώθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το πανεπιστήμιο της Βενετίας, το πολυτεχνείο της Καταλονίας, το Πανεπιστημιακό Ευρωπαϊκό Κέντρο Μελετών και άλλους φορείς.

 
 
 
Η διαμόρφωση του χώρου βασίστηκε σε μελέτη του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης η οποία πήρε το πρώτο βραβείο στο Αμβούργο ως καλύτερη μελέτη - αξιοποίηση τουριστικού χώρου. Στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας λειτουργεί το πρώτο κέντρο ενημέρωσης επισκεπτών, ενώ σύντομα θα λειτουργήσει σε περίοπτη θέση και δεύτερο θεματικό κέντρο ενημέρωσης.
Η Δράμα είναι μια πόλη που χτίστηκε πάνω σε νερά. Οι κεντρικές πηγές των νερών αυτών βρίσκονται στον Κήπο και στην Αγία Βαρβάρα.
Τα πεντακάθαρα νερά της Αγίας Βαρβάρας έχουν ενδιαφέρον ζωικό πλούτο: μπορεί κανείς τα βράδια να διακρίνει στα υπόγεια φώτα καραβίδες και μικρές μπριάνες, ενώ στα πιο ορμητικά νερά υπάρχουν πέστροφες και ποταμοκέφαλοι.
Μέσα νερά της Αγίας Βαρβάρας διακρίνει κανείς θεμέλια ενός κτίσματος που σύμφωνα με τον θρύλο ήταν τα ερείπια της παλαιάς εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας από τα οποία ανέβλυσε νερό όταν οι τούρκοι την γκρέμισαν για να χτίσουν τζαμί. Από την εξέδρα γίνεται κάθε χρόνο η ρίψη του Σταυρού των Φώτων.
Θα έλεγε κανείς ότι η γιορτή της Πολιούχου της Δράμας είναι αφιερωμένη και στα παιδιά. Το απόγευμα αρχίζει η περιφορά της εικόνας από την Μητρόπολη προς την εκκλησία της Αγ. Βαρβάρας (που βρίσκεται στις πηγές). Μετά την λειτουργία, όταν έχει πλέον βραδιάσει, τα παιδιά αφήνουν στα νερά καραβάκια από φελιζόλ στα οποία έχουν βάλει αναμμένα κεράκια. Κάθονται και απολαμβάνουν το θέαμα με τις ώρες, μαλώνοντας ταυτόχρονα για το ποιός έχει φτιάξει το καλύτερο καραβάκι. Όταν πλέον τα κεριά λιώσουν το φελιζόλ ανάβει και το καραβάκι βυθίζεται. Αυτό το γλέντι μπορεί να κρατήσει ένα ολόκληρο βράδυ: τα παιδιά θα φτάσουν στο σπίτι παγωμένα όπου θα μπορέσουν να κοιμηθούν αφού πρώτα δοκιμάσουν την ζεστή "βαρβάρα" (ένα παραδοσιακό φαγητό που τιμά τη μνήμη της Αγίας).
 

 
 
 
 

 
 

Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Δράμας καλύπτει χρονολογικά την ανθρώπινη παρουσία στον νομό Δράμας από τη Μέση Παλαιολιθική Εποχή (50.000 χρόνια από σήμερα) με τα ίχνη ζωής των παλαιολιθικών κυνηγών στο σπήλαιο Πηγών του αγγίτη μέχρι τους νεότερους χρόνος (1913).
Το κτίριο του Μουσείου παραχωρήθηκε από τον Δήμο Δράμας στο υπουργείο Πολιτισμού, δείχνοντας την έντονη επιθυμία των Δραμινών να αποκτήσουν το δικό τους κέντρο πολιτιστικής κληρονομιάς.Με αρκετές τροποποιήσεις στο αρχικό κτίριο, οργανώθηκε το εκθεσιακό πρόγραμμα του Μουσείου, έπειτα από τη συνεργασία της IH΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών αρχαιοτήτων, της 12ης Εφορείας Βυζαντινών αρχαιοτήτων, της 4ης Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων και της Εφορείας Σπηλαιολογίας με τη γενική διεύθυνση και χρηματοδότηση της IH΄ Εφορείας αρχαιοτήτων που πραγματοποίησε το σύνολο των εργασιών.O εκθεσιακός χώρος αποτελείται από τρεις κύριες αίθουσες. Στην πρώτη τα αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν την παρουσία νομάδων κυνηγών της Μέσης Παλαιολιθικής Εποχής στο σπήλαιο Πηγών του αγγίτη, ενώ στη συνέχεια παρουσιάζουν τη ζωή στους μόνιμους γεωργοκτηνοτροφικούς νεολιθικούς οικισμούς της πόλης της Δράμας και των Σιταγρών (5500-3000 π.X.). H αναπαράσταση μιας νεολιθικής κατοικίας με την οικοσκευή της όπου περιγράφεται η καθημερινή ζωή με τις δραστηριότητες του νεολιθικού ανθρώπου αποτελεί το κέντρο του ενδιαφέροντος των επισκεπτών κάθε ηλικίας.
Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας 
Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας 
Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας
Πρόκειται για μια μονόχωρη πήλινη, ορθογώνια κατοικία, η οποία διαθέτει μικρό φούρνο εσωτερικά και αρκετά αγγεία καθημερινής χρήσης μαζί με εργαλεία, λίθινα, κοκάλινα, πήλινα, απαραίτητα για τις καθημερινές ανάγκες του νεολιθικού ανθρώπου.
Ένας λιτός, κάθετος αργαλειός υπήρχε σε κάθε σπίτι, όπως και κοσμήματα και ειδώλια και τελετουργικά αγγεία μαζί με ξύλινους πάγκους, στρωσίδια και καλάθια. Στην ίδια αίθουσα συνεχίζεται το ταξίδι στον χρόνο, στη χαλκοκρατία, στην Εποχή του Σιδήρου και στους μετέπειτα ιστορικούς χρόνους μέχρι την Ύστερη Pωμαϊκή Εποχή.
Στην πόλη της Δράμας, όπως και στον οικισμό των Σιταγρών συνεχίζεται η ζωή μέχρι και την Πρώιμη Xαλκοκρατία (3000-2000 π.X.), εποχή που αναπτύσσονται πολιτιστικές σχέσεις με την Κεντρική Ευρώπη και το BΑ αιγαίο.
Από την Ύστερη Xαλκοκρατία ξεχωρίζουν τα ευρήματα των ταφικών τύμβων της περιοχής των ποταμών και της Εξοχής που φανερώνουν επικοινωνία με τα Βαλκάνια και την Κεντρική Μακεδονία.
Τα κτερίσματα των τάφων από τη Βιομηχανική Ζώνη της Δράμας ταξιδεύουν τον επισκέπτη στην Πρώιμη Εποχή Σιδήρου (1050-700 π.X.).
Tα ευρήματα των ιστορικών χρόνων (700 π.X. - 4ος αι. μ.X.) προέρχονται από την ανασκαφική έρευνα και περισυλλογή σε όλον τον νομό, όπως από την πόλη της Δράμας, την περιοχή της Καλής Βρύσης, την περιοχή της Γραμμένης, της Προσοτσάνης, της Πλατανιάς, των Ποταμών κ.ά.
Ευρήματα οικισμών και τάφων φανερώνουν την δραστηριότητα των ανθρώπων και την πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου. από την περιοχή των Ποταμών προέρχεται ένας «θησαυρός» 860 ασημένιων νομισμάτων που φανερώνει την κυριαρχία των νομισμάτων του Μακεδόνα Βασιλιά Φιλίππου B΄ και τον εκτοπισμό των παλαιότερων νομισμάτων της Θάσου και των αποικιών της. H συστηματική ανασκαφική έρευνα στη θέση «Μικρή Τούμπα» στην Καλή Βρύση αποκάλυψε τοπικό ιερό διονυσιακής λατρείας, που χρονολογικά ανήκει στους Πρώιμους Ελληνιστικούς Χρόνους. H λατρεία του Διονύσου είναι γνωστή στην ευρύτερη περιοχή μέχρι και τους ρωμαϊκούς χρόνους με απόηχο της λατρείας το παραδοσιακό καρναβάλι της Καλής Βρύσης, συνέχεια των αρχαίων αγροτικών Διονυσίων που λατρεύονταν στην περιοχή. Ξεχωρίζει κεφαλή Διονύσου γενειοφόρου τοπικού εργαστηρίου. Εξίσου γνωστή είναι η διονυσιακή λατρεία και μέσα στη σημερινή πόλη της Δράμας.
Περισυλλέγησαν μια ρωμαϊκή προτομή Διονύσου και αναθηματικές επιγραφές υστεροελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων διάσπαρτες που φανερώνουν την ύπαρξη ιερού του Διονύσου, χωρίς να έχει εντοπισθεί ακόμη η θέση του.
από την πόλη της Δράμας προέρχονται και τα κτερίσματα τάφων ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν αυτά που βρέθηκαν σε μακεδονικό τάφο ελληνιστικών χρόνων του 2ου αι. π.X.
O επισκέπτης μπορεί να περιεργασθεί τα περίτεχνα χρυσά κοσμήματα του τάφου μαζί με τα αγγεία και τα νομίσματα.
Στους ρωμαϊκούς χρόνους ανήκουν δύο εξαίρετης τέχνης χάλκινα γλυπτά που κοσμούν μια μικρή προθήκη. Πρόκειται για ένα αγαλματίδιο Δία κεραύνιου από τη Mαρμαριά και ένα λυχνάρι με μορφή αιχμαλώτου από το Κεφαλάρι. Το θαυμαστό όμως κόσμημα των ρωμαϊκών χρόνων στο βάθος της αίθουσας είναι η περίφημη επιτύμβια στήλη της Γραμμένης που περιγράφει τις στρατιωτικές επιτυχίες του Ρωμαίου λεγεωνάριου Τιβέριου Κλαύδιου Μάξιμου. Τελειώνοντας τη διαδρομή στους ρωμαϊκούς χρόνους ο επισκέπτης σταματά σε ένα μιλιοδείκτη και ένα σταδιοδείκτη της Εγνατίας Οδού που βρέθηκε στην περιοχή του Καλαμπακίου.
Bυζαντινά τα νεότερα
Στη δεύτερη αίθουσα αρχιτεκτονικά γλυπτά, κεραμική και νομίσματα βεβαιώνουν τη συνέχεια της ζωής στη Δράμα και σε ολόκληρο τον νομό κατά τους παλαιοχριστιανικούς βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους. από τη βυζαντινή πόλη της Δράμας σώζονται λίγα και διάσπαρτα μνημεία. Παρουσιάζονται τα βυζαντινά τείχη, ο ναός της αγίας Σοφίας, ο ναός των Ταξιαρχών και τμήμα λουτρώνα στις πηγές της αγίας Βαρβάρας. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν δύο θησαυροί νομισμάτων που βρέθηκαν στη Δράμα και στο Βώλακα με χάλκινα και χρυσά σκυφωτά νομίσματα του 12ου και 13ου αι.
O επισκέπτης ταξιδεύει στα νεότερα χρόνια με τη φωτογραφική έκθεση που αναφέρεται στην πόλη της Δράμας, στα εκτός Δράμας αστικά κέντρα και στους ορεινούς οικισμούς από την αρχή της τουρκοκρατίας μέχρι τα μέσα του 19ου αι. Ξεχωρίζει μια ζωγραφισμένη οροφή από οικία της πόλης του 1860 με φυτικό διάκοσμο.
Γλυπτά
Στην τρίτη αίθουσα του εκθεσιακού χώρου που είναι στεγασμένο αίθριο, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει γλυπτά οργανωμένα σε τρεις ενότητες. H πρώτη περιλαμβάνει αρχιτεκτονικά γλυπτά από τους αρχαίους χρόνους μέχρι τους ύστερους βυζαντινούς. H δεύτερη περιέχει αναθηματικά μνημεία που συνδέονται με τη λατρεία διαφόρων θεών του ελληνορωμαϊκού πανθέου και των τοπικών θεοτήτων με ιδιαίτερη αναφορά στον Διόνυσο. Θεματική εξαίρεση αποτελεί μια αμφίγραφη στήλη που σώζει στρατολογικό διάταγμα του Φιλίππου E΄.
Στην τρίτη ενότητα ανήκουν επιτύμβια μνημεία ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων που προέρχονται από την πόλη της Δράμας και ολόκληρο τον νομό.
O επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει την ποικιλία των ταφικών μνημείων από τον 4ο π.X. μέχρι και τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους. Oι ρωμαϊκές σαρκοφάγοι, οι επιτύμβιες κιβωτιόσχημες στήλες, τα Imαgo Clipeαtα με τα πορτρέτα των νεκρών, τις ανάγλυφες παραστάσεις φέρουν επιγραφές ελληνικές και λατινικές. Στο κέντρο του αίθριου βρίσκεται ένα ακέφαλο άγαλμα ιματιοφόρου ρωμαϊκών χρόνων από την περιοχή Mικρομηλιάς Ποταμών.
Τα γλυπτά του στεγασμένου αίθριου μαρτυρούν τον συνδυασμό της εξαίρετης τοπικής τέχνης με τις επιδράσεις των μεγάλων αστικών κέντρων.
Το αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας λειτουργεί καθημερινά, 8.30 π.μ. - 15.00 μ.μ. εκτός Δευτέρας, είναι ένα μικρό, διαχρονικό μουσείο που συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
 
 
 

 
 

Χιον/μικό Κέντρο Φαλακρού

Το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρό βρίσκεται βορειοδυτικά του Νομού Δράμας σε απόσταση 46 χιλιομέτρων από την πόλη της Δράμας. Καλύπτει μια συνολική έκταση 600 τετραγωνικών χλμ. ενώ οι εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου βρίσκονται στο οροπέδιο του Αγίου
Πνεύματος σε υψόμετρο 1.720 μ. Λειτουργεί από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Μάρτιο - Απρίλιο τα σαββατοκύριακα και καθημερινά την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων και του νέου έτους. Πρόκειται για το βορειότερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας, που αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι κλιματολογικές συνθήκες, το υψόμετρο και η γεωμορφολογία, ευνοούν ώστε το χιονοδρομικό κέντρο να έχει την μακρύτερη χιονοδρομική περίοδο στην Ελλάδα. Το όρος φαλακρό το οποίο είναι άδενδρο στις κορυφές του συνέπεια του ονόματος του είναι ένα τεράστιο βραχώδες αμφιθέατρο με υψηλότερη κορυφή αυτή του προφήτη Ηλία, στα 2.232 μ.
Ιδρύθηκε το 1980 με πρωτοβουλίες του Ορειβατικού Συλλόγου Δράμας, με στόχο να καλύψει τις βασικές ανάγκες αναψυχής και άθλησης της γύρω περιοχής. Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων, το Χιονοδρομικό Κέντρο απέκτησε τη δική του δυναμική και ένα φανατικό κοινό που το ανέδειξε σε ένα από τα πιο σημαντικά χιονοδρομικά κέντρα της χώρας και βασικό τουριστικό πόλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης.
Σήμερα το Χιονοδρομικό Κέντρο διαθέτει 21 πίστες, διαφορετικού βαθμού δυσκολίας συνολικού μήκους 17 χλμ με μήκη που ποικίλουν από 230μ μέχρι 1500μ. αλλά και διαδρομές μεγάλων αποστάσεων μήκους πάνω από 2500μ. και μεγάλης υψομετρικής διαφοράς από 2232 μ έως 1615 μ σε βορινές πίστες, που είναι κατάλληλες και για αθλητικές διοργανώσεις.

Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού 
Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού
Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού 
Στο χιονοδρομικό Κέντρο λειτουργούν:
  • τρείς συρόμενοι αναβατήρες,
  • μία τετραθέσια εναέρια αποσυμπλεκόμενη καρέκλα,
  • μία εναέρια διθέσια και
  • τρία baby lift,
που εξυπηρετούν τις 21 πίστες του χιονοδρομικού κέντρου.
Επίσης υπάρχει και μία πίστα snowmobile και τρία σαλέ, δύο στη βάση του χιονοδρομικού και ένα στον τερματισμό της τετραθέσιας καρέκλας, με πανοραμική θέα σε υψόμετρο 2110μ. Στο ένα από τα σαλέ στη βάση του κέντρου (καταφύγιο Ε.Ο.Σ Δράμας), λειτουργεί εστιατόριο και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες διανυκτέρευσης 80 ατόμων. Σημεία εστίασης. Σημεία πώλησης και ενοικίασης ειδών χιονοδρομίας με σχολές εκμάθησης σκι.
Το Χιονοδρομικό Κέντρο διαθέτει:
  • Πάρκινκ Συνολικής χωρητικότητας 600 θέσεων
  • Δίκτυα κινητης τηλεφωνίας Cosmote, Panafon, Telestet και σταθερό Οτε.
Αφήστε τα πέδιλα σας να κυλήσουν στις μεγαλύτερες πίστες της Β Ελλάδας θαυμάζοντας τον ποταμό Νέστο, το Φαράγγι των Πύργων, τη Θάσο, τον Aθω και τον Όλυμπο.
Οι άδενδρες πλαγιές του αποτελούν ιδανικές φυσικές πίστες κάθε βαθμού δυσκολίας, ικανοποιώντας έτσι το αίσθημα για ασφάλεια και εξοικείωση με το χιόνι του άπειρου χιονοδρόμου, και δοκιμάζοντας τα όρια και τις αντοχές και του πιο δεινού σκιέρ.
Στο φαλακρό εκτός από το εκτεταμένο αλπικό πραγματικά τοπίο που συναντά κανείς και τις απέραντες εναλλαγές φυσικού τοπίου καθ΄όλη την διάρκεια της διαδρομής έχει την ευκαιρία να ζήσει μοναδικές εμπειρίες σε ένα χιονοδρομικό κέντρο στο οποίο πραγματοποιούνται επενδύσεις δισεκατομμυρίων δραχμών και φιλοδοξεί να γίνει πόλος έλξης επισκεπτών από όλη την Ελλάδα. Η πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο εξασφαλίζεται από ένα άριστα ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο, το οποίο με μέριμνα της Νομαρχίας Δράμας έχει προσφάτως διαπλατυνθεί και έχουν τοποθετηθεί προστατευτικές μπάρες κατά μήκος της διαδρομής, ενώ ειδικοί χιονοδείκτες μας πληροφορούν για το ύψος του χιονιού. Ο επισκέπτης μπορεί με ασφάλεια να φτάσει σε 45 περίπου λεπτά από το κέντρο της πόλης της Δράμας παίρνοντας τον δρόμο προς το Νευροκόπι. 
Δραστηριότητες στο Φαλακρό:
Το Φαλακρό εκτός από τις δυνατότητες χιονοδρομίας παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για διαδρομές με οχήματα 4x4, πεζοπορία, ορειβασία, ορειβατικό σκί, αναρρίχηση, ποδήλατο βουνού, αεραθλητισμό, παρακολούθηση πουλιών και περιήγηση.

 
 
 
 
 
 
 

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg