Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2016

Θεσσαλονίκη: Πού να φάτε το καλύτερο έθνικ φαγητό στην πόλη

sdim2051

Όταν ακούμε για έθνικ φαγητό το μυαλό μας ταξιδεύει και αλλάζει Ήπειρο, φεύγει απ΄την Ευρώπη και τη Μεσόγειο και ο ουρανίσκος αναζητά το διαφορετικό. Αρμένικα μαντί και ινδικά ταντούρι , αργεντίνικες πικάνιες και μεξικάνικα μπουρίτο, πάπια πεκίνου και σούσι ρολς. Στη Θεσσαλονίκη που έχει καθιερωθεί για την γαστρονομική της παράδοση, τα έθνικ εστιατόρια δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα. Εμείς συγκεντρώσαμε τις καλύτερες έθνικ γεύσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε στη Θεσσαλονίκη, μαγειρεμένα με τον παραδοσιακό τρόπο και σας τις προτείνουμε. Τολμήστε το.
El Burrito – Viva Mexico
el buritoΤο καυτερό είναι ο καλύτερος τρόπος για να δροσιστείς λένε στο Μεξικό. Δοκιμάστε αγαπημένα mexican πιάτα και cocktails στο πολύχρωμο El Burrito. Βολευτείτε στα τραπεζάκia με θέα το Θερμαϊκό και θα δείτε πως το chili con carne και μία sangria especial είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να δροσιστείτε. Για ακόμη μεγαλύτερη απόλαυση ζητήστε επιπλέον spicy sauce στο πλάι. Και τώρα που κρυώνει ο καιρός το El Burrito σε κάνει να χαίρεσαι που μετακομίζεις εντός. Στέκι από την πρώτη μέρα, στη Χρυσοστόμου Σμύρνης, ο Μικρός Γάιδαρος του Ηλία Λόγκου, με προϋπηρεσία για χρόνια στο bar tending είναι Μεξικάνικος με τα όλα του: στα χρώματα στους τοίχους, τα έπιπλα, τη μοναδική ταπετσαρία που συνοψίζει σε ένα τοίχο όλη την ιστορία του Μεξικό. Στους δύο χώρους του, από τους πιο καλαίσθητους στην πόλη,  με διαφοροποιημένα concepts αλλά κοινές γεύσεις. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα Πάντσο Βίγια Μπουρίτο, Τσίκεν Μόλε και τη σαλάτα Μάγκο και τένα ή περισσότερα από τα εξήντα θεϊκά κοκτέιλ. Αδυναμία το μεγάλο τραπέζι. Κλείστε το από πριν αν είστε μεγάλη παρέα.
*Χρυσοστόμου Σμύρνης 5, Τηλέφωνο: 2310220622
Massaya – Η αυθεντική συριακή κουζίνα της Μαριάμ
12038208_1699590610261294_6499621831518104223_n
Πάμε για Σους Μπαράκ, Καμπάπ, Ούζι μπάσα, Φρίκε, Σακρίε, Μφάρακε, Μααλούμπε…Δεν έχει σημασία αν δυσκολεύεσαι να τα προφέρεις. Θα μάθεις να τα παραγγέλνεις περιγραφικά. Σους Μπαράκ (κιμάς τυλιγμένος σε ζύμη, μαγειρεμένος σε γιαούρτι με κομμάτια από μοσχάρι) Ούζι (κοτόπουλο ή αρνί με αρωματικό ρύζι και καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς) και Ούζι μπάσα (το ούζι του πασά με σπυρωτό ρύζι μαγειρεμένο με κομματάκια μοσχαριού, μυρωδικά και καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς, γαρνιρισμένο με τρυφερά κομματάκια από αρνί), Φρίκε (φρέσκο σιτάρι ψημένο με αρνάκι ή κοτόπουλο), Μααλούμπε (αρνί και μελιτζάνα ή κοτόπουλο και κουνουπίδι), Σακρίε (μοσχαράκι με κρεμμύδια μαγειρεμένα σε πρόβειο γιαούρτι), Άμπλαμα,(κολοκυθάκια γεμισμένα με κρέας και κουκουνάρι, μαγειρεμένα σε γιαούρτι), Μσάκα (πιπεριές και μελιτζάνες που αφού τηγανιστούν μπαίνουν στο φούρνο πάνω από φέτες ντομάτας και περιχύνονται με σάλτσα), Μφάρακε, χοντροκομένος κιμάς από μοσχαράκι με κολοκυθάκια και αυγά, Μχάμαρα (η κόκκινη), ο πικάντικος αραβικός μεζές από πιπεριά Φλωρίνης και ψιλοκομμένο καρύδι που παντρεύονται με το ταχίνι και το σιρόπι ροδιού και φυσικά τα κλασικά φαλάφελ, τα συκωτάκια με πιλάφι με σταφίδα και κουκουνάρι, το μπαμπαγκανούς και το χούμους, τα πεντανόστιμα παστουρμαδοπιτάκια, σις ταούκ, το κεμπάπ και το εξαιρετικό σουάφ. Και μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την αραβική μαϊντανοσαλάτα, ταμπούλε, με την αυθεντική συριακή συνταγή και τη σαλάτα Φατούς με γλυστρίδα, μαρούλι, ρόκα, ντομάτα και αγγουράκι με σιρόπι ροδιού και σουμάκ. Για επιδόρπιο κνάφε φυσικά. Και είναι όλα πεντανόστιμα. Βλέπετε ο Γιάννης και η Μαριάμ αποφάσισαν να κάνουν επάγγελμα αυτό που αγαπούσαν πολύ και οι δυο τους. Να κάνουν τραπέζια στο σπίτι αραδιάζοντας στους φίλους τους πιάτα από μια μεγάλη λίστα φαγητών από την συριακή κουζίνα, χώρα καταγωγής της Μαριάμ. Το Μασάγια θα το βρείτε στην Χειμάρρας, έναν πεζόδρομο κάθετο στην Μπότσαρη ακριβώς πάνω από τη Νέα Εγνατία με θέα σε μια παιδική χαρά.
*Massaya, Χειμάρρας 22, τηλ. 2310904202. Ανοιχτό κάθε μέρα, για μεσημέρι και βράδυ.
Erebuni – Αρμένικη βίζιτα
erebuni
Η αλήθεια είναι ότι η επίσκεψή σας σ΄αυτό το εστιατόριο θα καταλήξει …αρμένικη (τελειωμό δεν θα έχει δηλκαδή). Λίγο οι φιλόξενοι ιδιοκτήτες, λίγο το νοστιμότατο φαγητό, λίγο οι χαμηλές τιμές που σε κάνουν να παραγγέλνεις ξανά και ξανά μέχρι να τα δοκιμάσεις όλα. Ε δεν θέλει και πολύ για το Θεσσαλονικιό που του αρέσει το τραπέζωμα. Η διακόσμηση είναι απλή, θυμίζει λίγο οικογενειακή ταβέρνα άλλων εποχών, χωρίς τίποτα το ιδιαίτερο αν και μερικές φολκλορ πινελιές ζεσταίνουν την ατμόσφαιρα. Ο χώρος εκτείνεται σε δυο ορόφους, ο επάνω με μπαλκόνι και με τον καλό καιρό και τραπεζάκια έξω με θέα την Πλατεία Ναβαρίνου. Γεύσεις; Αρμένικες φυσικά και σε χορταστικές μερίδες. Παστουρμαλί, λαχματζούν, μαντί (χειροποίητα ζυμαρικά με κιμά), το κλασικό κεμπάπ και εξαιρετικά κρέατικά, μαριναρισμένα με ανατολίτικα μπαχαρικά, όπως αρμένικες παντσέτες και σουβλάκια στα κάρβουνα. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τη σαλάτα με το όνομα του μαγαζιού, το χούμους, τον ταμπουλέ και τη μελιτζάνα με καρύδι. Ποικιλία από αρμένικα φρουτώδη κρασιά που ίσως σας φανούν λίγο γλυκά αλλά για το έθνικ της υπόθεσης έχεις πάει. Να τα δοικιμάσεις. Το Erebuni έκλεισε τον Δεκέμβριο του 2016.
*Γρ. Παλαμά 16, Πλ. Ναυαρίνου. Τηλ. 2310274744
Στη Σιβηρία της κυρίας Γαλήνης
sdim2051
Η κ. Γαλήνη επένδυσε στην επιστροφή στην εθνική της κουζίνα εδώ και 5 χρόνια και μέχρι σήμερα προσφέρει φρέσκα πιάτα ημέρας με παραδοσιακές συνταγές από την Σιβηρία και τον Καύκασο, στο «Σιβηρία Πελμένι». Το μικρό εστιατόριο, που συναντάμε σε ένα δρομάκι πάνω από την Εγνατία, αν και κρυμμένο καλά, έχει καταφέρει να γίνει γνωστό για την ποιότητα των πιάτων του, καθώς όλα ετοιμάζονται με ιδιαίτερη φροντίδα και αγνά υλικά, ενώ δίνει την δυνατότητα να γνωρίσει κανείς φαγητά από την ρώσικη, ουκρανική, γεωργιανή αλλά και αραβική κουζίνα, καταφέρνοντας να χωρέσει σε ένα βασικό μενού με 35 είδη φαγητού τις πιο ενδιαφέρουσες και κλασικές γεύσεις από τις χώρες αυτές. Με πιάτα που έχουν σαν βάση τις ζύμες, είτε πρόκειται για τα βραστά πελμένι και χινκάλι, με γέμιση κιμά, ψάρι ή γαρίδες, μέχρι τα πιροσκί, το λαχματζούν και την γνωστή της χορτόπιτα, όλα παρασκευάζονται την στιγμή της παραγγελίας με φρέσκα υλικά από την ίδια την κ. Γαλήνη και τις βοηθούς της. Και να μην ξεχάσουμε τα γλυκά βαρένικι με φράουλα ή βύσσινο, ή το παραδοσιακό γλυκό μεντόκ με μέλι. το 95% της πελατείας της είναι Έλληνες που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν την κουζίνα του Καύκασου, καθώς ειδικά η διάδοση της ρώσικης γλώσσας τα τελευταία χρόνια έκανε πολλούς να αναζητήσουν ένα δείγμα αυτού του πολιτισμού. Ερχόμενοι λοιπόν να δοκιμάσουν κλασικά πιάτα, όπως το μπορς, η ρώσικη σούπα από παντζάρι, καταλήγουν τακτικοί θαμώνες του εστιατορίου αποκτώντας τα αγαπημένα τους φαγητά. Όπως αναφέρει, ανάμεσα σε αυτά που προτιμούνται είναι τα πελμένι, γεμιστές ζύμες που μοιάζουν με ραβιόλια, η κρέπα με μυζήθρα και σταφίδες, το μορς, ένα ποτό από μαύρο φραγκοστάφυλλο και ξινόμουρο, η σμετάνα, ένα είδος υψηλού σε λιπαρά γιαουρτιού με υφή κρέμας, αλλά και η βότκα με καυτερή πιπεριά και μέλι που φτιάχνει η ίδια.
*Ιουστινιανού 12, 2313006216, Ώρες: Δευτ.-Παρ. 12.00-00.00, Σαβ.-Κυρ. 14.00-00.00
Nargis – Τσίμπα λίγο Bollywood
nargisTην Καπέτάν Πατρίκη δεν πρόκειται να την βρεις αν δεν σου εξηγήσει επακριβώς ένας Θεσσαλονικιός πώς θα πας. Είναι ένα μικρό αδιέξοδο στενό στη Σβώλου στο οποίο δεν έχεις κανένα λόγο να μπεις. Εκτός κι αν ψάχνεις το Nargis, το μοναδικό ινδικό κουτούκι της πόλης. O Διογένης μετά της συζύγου ζούσαν παλιά στην Ινδία και αποφάσισαν να την κουβαλήσουν μαζί τους επιστρέφοντας στην Θεσσαλονίκη και να μας της προσφέρουν στο πιάτο. Το μαγαζί εντός μυρίζει κάρυ φυσικά και η διακόσμησή του έχει την απαραίτητη δόση ινδικού κιτς. Με τα έντονα χρώματα της σάλας και τα δυνατά αρώματα από την κουζίνα νιώθεις να βρίσκεσαι σε ενα τοπικό γλέντι. Μην τρομάζετε με τον χαρακτηρισμό ινδική κουζίνα. Οι ιδιοκτήτες ξέρουν πως στην Ελλάδα δεν σηκώνουν όλοι τα πολύ καυτερά και έχουν φροντίσει να απαλύνουν τις γεύσεις χωρίς να χαλάσουν τις αυθεντικές συνταγές. Το κοτόπουλο Ταντούρι είναι ίσως το καλύτερο πιάτο τους. Δοκιμάστε ακόμη σαμόζες λαχανικών και κοτόπουλο μασσάλα, αλλά και ένα υπέροχο κοτόπουλο μαριναρισμένο στο φούρνο, σαλάτα με ρεθύθια, νααν με σκόρδο και βούτυρο, ρύζι (μπασμάτι εννοείται) λεμονιού ή με λαχανικά. Αν δεν θέλετε αλκοόλ (έχουν μια ινδική μπύρα αρκετά ελαφριά) θα σας προτείνουν να πιείτε ένα lassy, με mango, φρεσκοστιμμένο λεμόνι ή ό,τι άλλη γεύση θέλετε. Σας επιδόρπιο θα φάτε το παραδοσιακό κιρ, το ινδικό ριζόγαλο).
*Καπετάν Πατρίκη 18, Tηλ. 2310228502
 El Correo – Don’t cry for me Argentina
El_Correo_Thessaloniki_1
Πρόκειται για το εστιατόριο του ξενοδοχείου Bristol στα Λαδάδικα.. Σε ένα από τα πιο παλιά κτίρια της πόλης που χρονολογείται από το 1860 και στέγασε το Οθωμανικό Ταχυδρομείο της πόλης κάτω από το όνομα Hotel des Postes et Telegraphes. Εξ ου και το όνομα του εστιατορίου (El Correo σημαίνει Ταχυδρομείο). Σημαντική η θέση του δίπλα στην Πλατεία Ελευθερίας και στα μετέπειτα ανεγερθέντα κτίρια των τραπεζών. Έφθινε με την ανάπτυξη των Λαδάδικων ως τόπος ψυχαγωγίας, αλλά με τη νέα υποδειγματική ανακαίνισή του έλαμψε και πάλι. αργεντίνικη χειροποίητη κουζίνα με επιρροές από τη δική μας μεσογειακη διατροφή.Οι τιμές κάπως τσουχτερές αλλά το περιβάλλον ατμοσφαιρικό με μια πατίνα αρχοντιάς. Δοκιμάστε Embanadas (ένα είδος πίτας με διαφορετική γέμιση) Mendoza (με κιμά) και Empanadas de Choclo (με καλαμπόκικαι μπεσαμέλ), τις αργεντίνικες μπρουσκέτες, την Σαλάτα “El Correo”, τη μοσχαρίσια πικάνια και τα βοδινά παϊδάκια, το σουβλιστό ζουμερό φιλέτο και φυσικά αργεντίνικο Chorizo (λουκάνικο), τις παπαρδέλες με black angus και τα ραβιόλια με ανθότυρο. Ακαταμάχητα τα επιδόρπια. Χειροποίητη κρέμ καραμελέ, κρέπα με καραμέλα και πανακότα
*Οπλοποιού 2 και Κατούνη, τηλ. 2310506506
Σουσίγια – Μα τώρα τρώγεται το ωμό ψάρι;
sushiΥπάρχουν ακόμη Έλληνες που δεν έχουν καν δοκιμάσει σούσι και μερικοί υποστηρίζουν με πάθος πως ούτε πρόκειται. Κι ας βγήκαν μέχρι και οι γιαγιάδες στη γνωστή τηλεοπτική διαφήμιση και τύλιξαν φύκια για τα εγγόνια που σπουδάζουν στη μεγάλη πόλη. Η αλήθεια είναι πως το καλό σούσι είναι πανάκριβο και απλησίαστο για τον περισσότερο κόσμο αν και υπάρχει αλυσίδα ασιατικής διατροφής, κάτι σαν γιαπωνέζικο φαστφουντάδικο, στην Κούσκουρα με τιμές λογικές (Mongo Sushi Spots). Το όνομα ”σούσι” κυριολεκτικά σημαίνει «με ξινή γεύση», αντικατοπτρίζοντας τις απαρχές του στα ζυμωμένα θαλασσινά. H πιο παλιά μορφή σούσι στην Ιαπωνία είναι το παραδοσιακό ”Narezushi”, και παρασκευάζεται με μια αρκετά παρόμοια τεχνική στην οποία το ψάρι τοποθετείται μέσα σε ξυδάτο ρύζι για να ζυμωθεί. Οι πρωτεΐνες των ψαριών διαλύονται εξαιτίας της ζύμωσης σε αμινοξέα. Η γεύση τους γίνεται ξινή. Μια παραλλαγή αυτής της μεθόδου εμφανίστηκε τον 15ο και 16ο αιώνα, και περιελάμβανε το πάστωμα του ψαριού χωρίς ρύζι. Αυτές οι δύο τεχνικές αποτελούν τη βάση του σημερινού σούσι. Το Σουσίγια στην Μητροπόλεως σερβίρει παραδοσιακό σούσι αλλά και εκτός του κλασικού, αυθεντικού Ιαπωνικού Sushi, σερβίρεται και New Style Sushi όπου το ψάρι ψήνεται (ιδανικό για τους Ελληνάρες που επιμένουν ότι ωμό το ψάρι δεν τρώγεται και η μανούλα τους ή ψαρόσουπα το έκανε ή στο τηγάνι το έριχνε). Δοκιμάστε τα Maki Rolls (ρολά με φέτες από ψάρι και λαχανικά τυλιγμένα με ρύζι και περιτυλιγμένα με τραγανά λεπτά φύλλα από φύκι., τα Rainbow New Style rolls, (καβούρι καλυμμένο με τόνο, σολομό, λαβράκι και σος από χέλι) και τα Boston Rolls (γαρίδα tempura, αγγούρι, μαρούλι και μαγιονέζα). Kι όταν φτάσετε στο επιδόρπιο παραγγείλτε Cheesecake (ίσως το καλύτερο που έχετε φάει ποτέ).
*Μητροπόλεως 70 & Μητροπολίτου Ιωσήφ γωνία, τηλ. 2310 229000.
 Χουάνγκ – Πιάσε τα chop sticks
χουανγκ
Ανοικτό από το 1999, έχει γίνει αγαπημένο στέκι για κινέζικο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το περιβάλλον δεν σε ενθουσιάζει, μερικοί παραπονιούνται για την όχι και τόσο καθαρή κουζίνα, αλλά η αλήθεια είναι ότι και στην Κίνα, η μπίχλα δεν λείπει από τα λαϊκά αυθεντικά κινέζικα εστιατόρια. Το φαγητό κρατά τις παραδοσιακές κινέζικες γεύσεις από το Σετσουάν. Κλασικό γλυκόξινο κοτόπουλο, και χοιρινό, πάπια Πεκίνου και σετσουάν, spring rolls και ανάμεικτα λαχανικά Chop Suey. Δοκιμάστε την κινέζικη μπύρα.
*Γ. Θεοτοκά 1, έναντι ΧΑΝΘ, Τηλ. 2310221114
Φαλάφελ από το Λίβανο 
Falafel (10)
Το ολοκαίνουργιο Falafel Taste Middle East στο τέλος της οδού Μητροπόλεως, στο ύψος του Λευκού Πύργου είναι το αποτέλεσμα της δημιουργίας της Μαρίας που πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, πάντα αγαπούσε την περιπέτεια και έκανε μια στροφή στη γαστρονομία και ο Ραέντ, γεννημένος και μεγαλωμένος στο Λίβανο, μάγειρας σε εστιατόρια της πόλης όπως το Μπιτ Μπαζάρ και τις ανατολίτικες βραδιές του The Met. Η κουζίνα της Μέσης Ανατολής, μια συναρπαστική κουζίνα πρωταγωνιστεί εδώ από ένα άξιο τέκνο της μεγαλωμένο σε μια οικογένεια που η γαστρονομία πρωταγωνιστούσε σε μεγάλα spots, ξενοδοχεία και εστιατόρια της περιοχής.
Στο νέο στέκι του κέντρου λοιπόν με βάση το φαλάφελ στήθηκε ένας ολόκληρος κόσμος σε τρεις εκδοχές. Μια πιο spicy για τους μυημένους, μια πιο ελληνική light για όσους το γνωρίζουν έτσι και μια πιο αμερικάνικη, με προσθήκη λάχανου και μαγιονέζας. Με όλα τα μυστικά του θεϊκού εδέσματος της κοντινής μας ανατολής.  Σε τρία μεγέθη, pocket, large και extra large και σε ανάλογες μερίδες αν το επιθυμείς σε πιάτο. Αν μιλάμε για αυθεντικό φαλάφελ από αυτά που δοκιμάζεις στη Βυρητό, το Κάιρο ή το Αμάν και γλύφεις τα δάκτυλα σου. Δεν λείπουν φυσικά το χούμους, το ταμπουλέ και μια πράσινη σαλάτα με cranberries για συνοδεία.
http://parallaximag.gr/geysi/estiatoria/pou-na-fate-to-kalitero-ethnik-fagito-stin-poli



Επιμέλεια: Παύλος  Π. Νούνης
 

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg