Το δικό μου κανάλι

Το δικό μου κανάλι
You tube

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Πρώτη Σερρών: ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΓΙΑΤΙ ΛΑΔΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

Σχόλιο:Marita Iosifidou
Μια καταπληκτική συλλογή και είναι 100% ιδιωτική και ανιδιοτελής πρωτοβουλία . Έχει όλο τον κύκλο της ζωής του χωριού. Από το ξημέρωμα με την προετοιμασία για να πάνε στους σταύλους οι κτηνοτρόφοι και στο σχολείο τα παιδιά με την πλάκα και το κοντίλι ως το χάραμα που κινούσαν για το χωράφι όπου έσπασαν τον καπνό και.παστάλιαζαν στο κατώι του σπιτιού.

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΓΙΑΤΙ ΛΑΔΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ
ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΓΙΑΤΙ ΛΑΔΙΑ
Το λαογραφικό μουσείο ΧΑΓΙΑΤΙ ΛΑΔΙΑ βρίσκεται στον παραδοσιακό οικισμό της Πρώτης του Δήμου Αμφίπολης, σε κοντινή απόσταση από την κεντρική πλατεία του χωριού. Δημιουργήθηκε με ιδιωτική πρωτοβουλία και δαπάνες της Βασιλικής Λαδιά και του Χρήστου Τσιφούτη, αποκλειστικό κίνητρο των οποίων αποτελεί η αγάπη στην ιστορία του τόπου τους, στην οικογένειά και στην πολιτισμική μας παράδοση.
 
Τα αντικείμενα της έκθεσης στεγάζονται σε δύο ισόγεια δώματα, εντός της αυλής της οικίας των Αχιλλέα και της Δάφνης Λαδιά, τα οποία οικοδομήθηκαν το 1920 για να λειτουργήσουν επί δεκαετίες ως καπναποθήκες, με αξιόλογα και σπάνια αισθητικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά. Τα κτίσματα είναι λιθόκτιστα από έξω και από μέσα, με την πέτρα και το ξύλο να ανάγονται σε κυρίαρχα δομικά υλικά.


Το μουσείο άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό τον Ιούλιο του 2014 συγκεντρώνοντας τη θερμή υποδοχή της τοπικής κοινωνίας, μια που το εγχείρημα αποτελεί μία κοιτίδα διάσωσης και διάδοσης του πολιτισμικού της πλούτου.
Σε κατάλληλους διαμορφωμένους χώρους μπορεί κανείς να εντρυφήσει σε συλλογές με κεντήματα, φωτογραφίες, υφαντά, αυθεντικά έπιπλα, αντιπροσωπευτικά εργαλεία της καλλιέργειας καπνού(καλλιέργεια που για πάνω από έναν αιώνα ήταν η κύρια ασχολία των κατοίκων), αντικείμενα αμπελουργίας, εργαλεία θερισμού, κεραμικά, καλάθια, χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα, φορεσιές κ.α.
 
Το λαογραφικό μουσείο Χαγιάτι Λαδιά προσφέρει μία φιλόξενη στέγη σε όλα εκείνα τα υλικά που σκιαγραφούν με αγάπη και μεράκι μία ολόκληρη εποχή, αποτελώντας ταυτόχρονα ένα ζωντανό οργανισμό, μια καρδιά που κτυπά, για τους κατοίκους του χωριού και όχι μόνο, οι οποίοι με την πίστη τους σε αυτό και την αμέριστη συμπαράσταση τους προσπαθούν να κρατήσουν ακέραιες τις παραδόσεις τους και να τις μεταδώσουν στις επόμενες γενιές.
Η προσφορά της κυρίας Λαδιά, η οποία διαθέτει ένα πολύ μεγάλο μέρος του προσωπικού της χρόνου για να συντηρήσει και να αναπτύξει το λαογραφικό μουσείο, καθιστά το μουσείο έργο ζωής για την ίδια και παράδειγμα προσφοράς για όλους εμάς.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23240-61676 & 6977924671
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: vasialadia@hotmail.com
Ιστοσελίδα: hayatiladia.gr 

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg