Το δικό μου κανάλι

Το δικό μου κανάλι
You tube

Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Ζητείται πλεόνασμα «μαμούθ» 11 δισ. για να εφαρμοστούν τα αντίμετρα

ziteitai-pleonasma-mamouth-11-dis-gia-na-efarmostoun-ta-antimetra

Οποιοδήποτε ποσό κάτω από τα 11 δις. ευρώ, θα υποχρεώσει την τότε ελληνική κυβέρνηση να «κόψει» από τα καλά μέτρα.
Πρωτογενές πλεόνασμα ακόμη και άνω των 11 δις. ευρώ θα πρέπει να εμφανίσει ο κρατικός προϋπολογισμός το 2019 προκειμένου να ολοκληρωθεί ολόκληρο το πακέτο με τα «αντίμετρα» που θέλει να περάσει η κυβέρνηση.
Οποιοδήποτε ποσό κάτω από τα 11 δις. ευρώ, θα υποχρεώσει την τότε ελληνική κυβέρνηση να «κόψει» από τα καλά μέτρα καθώς «βρέξει χιονίσει» το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα πρέπει να διατηρηθεί πάνω από το επίπεδο του 3,5% του ΑΕΠ.
Οι χθεσινές  δηλώσεις Νταϊσενμπλουμ, μόνο ως κεραυνός εν αιθρία δεν έπεσαν στο ελληνικό «στρατόπεδο» το οποίο από τη συνεδρίαση του Eurogroup τον Φεβρουάριο έχει κατανοήσει πλήρως το περιεχόμενο της συμφωνίας: Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019, παραμένει κλειδωμένος στο 3,5% του ΑΕΠ.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, κατ’ απαίτηση των θεσμών, θα ενεργοποιηθούν σε κάθε περίπτωση, η μείωση του αφορολογήτου στα 5910 ευρώ –η οποία και αποδώσει περίπου 1% του ΑΕΠ- αλλά και περικοπή των συντάξεων για να αποφέρει και αυτή 1% του ΑΕΠ. Με βάση την εκτίμηση του ΔΝΤ, αυτά τα μέτρα θα χρειαστούν για να στείλουν το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% και όχι υψηλότερα.
Με βάση την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης, το πλεόνασμα του 2019, θα ήταν και χωρίς αυτά τα μέτρα στο 3,5% κάτι που σημαίνει ότι λόγω της νέας αύξησης των φόρων αλλά και της νέας περικοπής της συνταξιοδοτικής δαπάνης, θα φτάσουν ακόμη και στο…5,5% του ΑΕΠ (σ.σ για πρωτογενές πλεόνασμα χώρας είναι εξωφρενικά υψηλό ειδικά για μία χώρα η οποία προέρχεται από μακροχρόνια ύφεση. Από το ποια πλευρά θα δικαιωθεί, θα εξαρτηθεί και το ποια από τα «αντίμετρα» θα υλοποιηθούν.

Από το '19 και ...βλέπουμε για τα αντίμετρα

Αν δικαιωθεί το ΔΝΤ, τότε η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ενεργοποιήσει ούτε ένα από τα αντίμετρα αλλά οι φορολογούμενοι θα υποστούν τις συνέπειες από τη μείωση του αφορολογήτου ενώ και οι συνταξιούχοι θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται. Αν υπάρξει μερική δικαίωση της Ελλάδας, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει ποια από τα αντίμετρα θα ενεργοποιήσει και ποια θα αφήσει στα συρτάρια. Πλεόνασμα της τάξεως του 4,5% του ΑΕΠ για το 2019 (και πάλι πρόκειται για ποσό μαμούθ της τάξεως των 9 δις. ευρώ) σημαίνει ότι θα πρέπει να «ξεχαστούν» θετικά μέτρα περίπου 2 δις. ευρώ.
Έτσι, ενώ το επόμενο διάστημα το επικοινωνιακό βάρος της κυβέρνησης θα πέσει στο να προβληθούν παρεμβάσεις όπως η δωρεάν είσοδος στους παιδικούς σταθμούς, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, οι θετικές παρεμβάσεις για τις επιχειρήσεις ή χορήγηση αυξημένου αφορολόγητου σε γονείς με παιδιά, το αν θα υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα δεν πρόκειται να αποφασιστεί πριν υπάρξουν σαφή δείγματα για την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος μέσα στο 2019. Πότε θα γίνει αυτό; Στην καλύτερη περίπτωση μέσα στο καλοκαίρι του 2018 με την ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου.
Σχεδιάζεται ένας μηχανισμός πρόβλεψης του πρωτογενούς πλεονάσματος πριν ξεκινήσει το 2019 ώστε και να διευκολυνθεί η σύνταξη του κρατικού προϋπολογισμού για το συγκεκριμένο έτος αλλά και για να μην χρειαστεί να φτάσουμε στον Απρίλιο του 2019 προκειμένου να επικυρωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα του προηγούμενου έτους από την Eurostat και τότε να αποφασιστεί αν και ποια από τα θετικά μέτρα θα ενεργοποιηθούν

http://www.thetoc.gr/oikonomia/article/ziteitai-pleonasma-mamouth-11-dis-gia-na-efarmostoun-ta-antimetra 

Επιμέλεια:Παύλος Π.Νούνης

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg