Παρασκευή, 14 Απριλίου 2017

ΚΑΤΑΝΥΞΗ και ΔΕΟΣ για εκατομμύρια πιστούς τη Μ. Παρασκευή

Ξεκινάει η περιφορά των Επιταφίων σε όλη την Ελλάδα

Με κατάνυξη και δέος εκατομμύρια πιστοί παρακολούθησαν την αναπαράσταση του Θείου Δράματος σε εκκλησίες όλης της χώρας, ενώ σε πολλές περιοχές αναβίωσαν έθιμα και τοπικές χριστιανικές παραδόσεις.
Μεγάλη Παρασκευή σήμερα και το σώμα του Ιησού αποκαθηλώνεται από το σταυρό του μαρτυρίου. Είναι η κορύφωση του Θείου Δράματος και ημέρα πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη.
Οι ιερείς στις εκκλησίες όλης της χώρας τύλιξαν τον Θεάνθρωπο στη λευκή σινδόνη. Το σκήνωμά Του τοποθετείται στην κρύπτη για να ταφεί και να σφραγιστεί. Θα ανοίξει, όμως, σε λίγες ώρες, σκορπώντας το ελπιδοφόρο μήνυμα της Ανάστασης και της ελπίδας.
Δεκάδες πιστοί σε κλίμα συγκίνησης παρακολούθησαν την αναπαράσταση της αποκαθήλωσης στη Μονή Πεντέλης, ενώ στο Δρυόβουνο Κοζάνης, πλήθος κόσμου κατευθύνθηκε στον λόφο του Γολγοθά για να παρακολουθήσει της συγκινητική τελετή αναπαράστασης της αποκαθήλωσης.
Στην Τρίπολη, ο Επιτάφιος σχεδιαζόταν από τον Αύγουστο. Κοσμείται από 7.000 πράσινα χρυσάνθεμα και πέρλες, ενώ στη Σκάλα της Κεφαλονιάς ο Ιούδας «τιμωρήθηκε», πέφτοντας στην πυρά, ως είθισται κάθε χρόνο.

Στα Γιάννενα αναβίωσε το μοιρολόι της Παναγίας. Απο τις πρώτες πρωινές ώρες της Μεγάλης Παρασκευής, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, φορώντας παραδοσιακές στολές, τραγούδησαν τα πένθιμα κάλαντα της Μ. Παρασκευής, με τους κατοίκους να τους φιλεύουν αυγά και κουλουράκια.
Στη Ναύπακτο, εκατοντάδες πιστοί στόλισαν τον Επιτάφιο και ψάλλουν τα πάθη του Χριστού.
Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, υπό το φως των κεριών, οι πιστοί παρακολούθησαν την περιφορά του Εσταυρωμένου στην Πατριαρχική Μονή στη Χίο, το βράδυ της Μ. Πέμπτης, ενώ σήμερα,  μέσω του ψαλμού, ανέβηκαν τον μαρτυρικό Γολγοθά.
Όλοι οι Χριστιανοί ετοιμάζονται να παρακολουθήσουν την περιφορά των Επιταφίων το βράδυ της Μ. Παρασκευής, σε κλίμα πένθιμο και κατανυκτικό. 

http://www.star.gr/ellada/366446/katanyksh-kai-deos-gia-ekatommyria-pistoys-th-m-paraskeyh


Μεγάλη Παρασκευή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αγιογραφική αναπαράσταση της σταύρωσης, από τον Θεοφάνη τον Κρητικό, 16ος αιώνας

Γενικά

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, απόλυτης αργίας και νηστείας, η μέρα που γίνεται η κορύφωση του Θείου Δράματος, όπου κορυφώνονται τα Πάθη του Χριστού και γίνεται η σταύρωση του Χριστού το ξημέρωμα τις ίδιας μέρας.

Λειτουργία

Την Ενάτη Ωρα της ημέρας λέει το «Τετέλεσται». Η θεία ψυχή Του κατεβαίνει στον Άδη. Το «Πρωτευαγγέλιο», η πρώτη χαρμόσυνη υπόσχεση του Θεού στους πεσμένους Προπάτορες, αρχίζει να εκπληρώνεται.[1] Μέχρι λίγο πριν τις 11:00 το πρωί τελείται η λειτουργία των Μεγάλων Ωρών όπου οι γυναίκες μοιρολογούν και κλαίνε για τον Χριστό ενώ άλλοι προσκυνούν και αποτείνουν φόρο τιμής στον σταυρωθέντα Χριστό. Απ' τα ξημερώματα τις ίδιας μέρας ετοιμάζεται ο επιτάφιος και τελείται ολονυχτία στις περισσότερες εκκλησίες της Ελλάδας. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο Χριστός αποκαθηλώνεται και τοποθετείται στον Επιτάφιο όπου θα γίνει η περιφορά του το βράδυ.

Έθιμα - Συνήθειες

Περιφορά του Επιταφίου
Το κάψιμο του Ιούδα
Στην Κρήτη συνηθίζουν να βράζουν σαλιγκάρια και να πίνουν το ζουμί τους, που είναι σαν χολή.[2] Το μεσημέρι, μετά την Αποκαθήλωση του Κυρίου,νεαρά κορίτσια στολίζουν τον επιτάφιο με ανοιξιάτικα λουλούδια (βιολέτες, τριαντάφυλλα και μενεξέδες) και φτιάχνουν στεφάνια ή γιρλάντες, ενώ ψέλνουν το μοιρολόι της Παναγίας. Μετά το στολισμό του επιταφίου οι πιστοί προσέρχονται στις εκκλησίες για να προσκυνήσουν και, όπως συνηθίζεται, άντρες, γυναίκες και παιδιά περνάνε από κάτω όχι μόνο “για να τους πιάσει η χάρη”, αλλά για να δηλώσουν υποταγή, ομολογία στον Χριστό. Όλη την ημέρα οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε όλη την Ελλάδα και παραδοσιακά απαγορεύεται πάσα εργασία και γίνεται αυστηρότατη νηστεία και απαγορεύεται και η κατάποση του λαδιού. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας εκείνη τη μέρα, φτιάχνεται ένα ομοίωμα του Ιούδα το οποίο είτε καίγεται είτε πυροβολείται και εν συνεχεία καίγεται. Επίσης την ίδια μέρα πολλοί πιστοί επισκέπτονται τους τάφους συγγενών και φίλων ή πραγματοποιείται η εκταφή των νεκρών αν έχει περάσει το απαιτούμενο διάστημα.


Επιμέλεια : Παύλος Π.Νούνης 

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg