Κυριακή, 30 Απριλίου 2017

Πρώτη Σερρών : ΜΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ: ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ. Δ. ΚΑΣΑΠΗ

Φωτογραφία του Paul P Nounis. 

η εικόνα προφίλ του Παναγιώτης Κασάπης
Παναγιώτης Κασάπης 

ΜΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ
ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ. Δ. ΚΑΣΑΠΗ
Αγαπητοί φίλοι, επειδή το άρθρο είναι αρκετά μακροσκελές, θα παρακαλούσα, όσοι δεν έχουν την υπομονή να το διαβάσουν, να μη το τσεκάρουν μόνο από ευγένεια.
΄΄Περί ηρώων και υδάτων.΄΄
Παραφράζοντας τον τίτλο της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς, ’’περί ανέμων και υδάτων’’, θα σχολιάσω δυο έννοιες εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, αλλά συνάμα μεταφορικώς συνδεδεμένες. Αφορμή μου έδωσε η εκλεκτή συμμαθήτριά μου Αλεξανδρή Βίλμα, όταν αναφερόμενη στην απώλεια επωνύμων και ανωνύμων την ίδια σχεδόν μέρα, η προβολή των μέσων ενημέρωσης και η ανταπόκριση του κοινού, επικεντρώθηκε στο χαμό γνωστού ηθοποιού, ενώ για τους αδικοχαμένους πιλότους η αναφορά και η οδύνη ήταν ήσσονος σημασίας.
Η απώλεια ανθρώπινης οντότητας, οποιαδήποτε είναι αυτή, είναι οδυνηρή τόσο για τους οικείους, όσο και για τους γνωστούς και φίλους. Η ζωή δεν ζυγίζεται από κανένα καντάρι, ούτε αποτιμάται από τα πλούτη, τη δόξα, τη θέση και το αξίωμα του καθενός από εμάς. Δυο μέτρα γης αναλογούν σε κάθε άνθρωπο, που τίποτε δεν παίρνει μαζί του. Αφήνει όμως παρακαταθήκη το έργο του και το όνομά του. Υπήρξαν πολλοί, με μικρό ή ασήμαντο έργο και προσφορά, που έφυγαν πλήρεις τιμών από το λαό, όχι για το έργο και την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο, αλλά γιατί έγιναν επώνυμοι από τα μέσα ενημέρωσης και την ασύδοτη τηλεοπτική προπαγάνδα και διαφήμιση. Αλλά και σε πολλούς εν ζωή επώνυμους, ανοήτως και άνευ κριτικής σκέψης, αποδίδονται τίτλοι υπέρ του δέοντος καταχρηστικοί, και σε πολλές περιπτώσεις άνευ αντικρίσματος. Ήρωας ο ποδοσφαιριστής που έβαλε το νικητήριο γκολ της ομάδας. Ήρωας ο τερματοφύλακας που απέκρουσε το πέναλτι. Ήρωας ο αθλητής του στίβου που έκανε ρεκόρ κι έλαβε χρυσό μετάλλιο. Ήρωας για κάποιους ο αναρχικός σύντροφος που με τη βόμβα του αφαίρεσε ανθρώπινες ζωές. Ήρωας ο ληστής που απαλλοτριώνοντας την τράπεζα, μοιράζει μέρος των κλεμμένων σε φτωχούς. Απεναντίας άνθρωποι με σημαντικό και ουσιαστικό έργο, με προσφορά ανεκτίμητης αξίας για το λαό, έμειναν άγνωστοι, ατίμητοι τόσο από τον κόσμο όσο και από την επίσημη πολιτεία. Αποδίδοντας λοιπόν τα του Καίσαρος τω Καίσαρα, ξεχωρίζω τους Ήρωες από τους λοιπούς επώνυμους.
Ήρωες είναι αυτοί που με τη δράση τους, τους αγώνες τους, την ίδια τους τη ζωή ωφέλησαν το κοινωνικό σύνολο και την πατρίδα. Ήρωες ήταν οι τριακόσιοι του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες, οι μαχητές του Μαραθώνα και της Σαλαμίνας που πρόσφεραν τη ζωή τους υπέρ βωμών και εστιών. Ήρωες ήταν οι αγωνιστές του ηρωικού 21, που θυσιάστηκαν για μια πατρίδα ελεύθερη. Ήρωες ήταν οι Μακεδονομάχοι που ελευθέρωσαν τη Μακεδονία μας για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα τους καρπούς της ελευθερίας. Ήρωες ήταν οι φαντάροι μας που αψηφώντας το κρύο στα παγωμένα βουνά της Πίνδου, έγραψαν με χρυσά γράμματα την εποποιία του 40. Ήρωες ήταν οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που με τη δράση τους και τη ζωή τους μας χάρισαν το πολύτιμο δώρο της λευτεριάς. Ήρωες ήταν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου και οι αντιστασιακοί της επτάχρονης δικτατορίας, ώστε να επανέλθει και πάλι η Δημοκρατία στον τόπο. Ήρωες τέλος είναι σημερινοί απλοί άνθρωποι, γνωστοί και άγνωστοι, που προσφέρουν με πράξεις ηρωικές ακόμη και την ίδια τους τη ζωή για την πατρίδα, για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας που κινδυνεύουν. ΟΙ πιλότοι που τα αεροπλάνα τους καταρρίπτονται, οι στρατιωτικοί που χάνουν τη ζωή τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, οι πυροσβέστες που ρίχνονται με αυτοθυσία στις φλόγες, οι αστυνομικοί που χάνουν τη ζωή τους σε ώρα καθήκοντος, οι γιατροί χωρίς σύνορα που αψηφούν τον κίνδυνο μεταδοτικών ασθενειών και όλοι αυτοί που χάνουν τη ζωή τους , προσφέροντάς την στην υπηρεσία του λαού που τους έχει ανάγκη.
Υπάρχουν και πολλοί, άνθρωποι του πνεύματος και της επιστήμης, καλλιτέχνες, συγγραφείς, αθλητές, μουσικοί, συνθέτες στιχουργοί και τραγουδιστές όλων των ειδών, που με τη σκληρή τους δουλειά προσφέρουν τα μέγιστα στη διασκέδαση και ψυχαγωγία, στην καλλιέργεια του ανθρώπου, στην αν γένει πρόοδο και ευημερία του λαού. Σε όλους αυτούς θα αποδώσουμε τα εύσημα, θα τους χειροκροτήσουμε, θα τους επευφημήσουμε, θα τους σφίξουμε με θαυμασμό το χέρι….αλλά ως εκεί. Δεν θα τους ονομάσουμε ήρωες, γιατί ότι κάνουν το κάνουν και για τη δόξα και για το χρήμα.
Για το δεύτερο σκέλος του άρθρου ‘’περί υδάτων’’, θα είμαι συντομότερος. Το ύδωρ(νερό), όπως γνωρίζετε είναι το πολυτιμότερο αγαθό της ζωής, ανθρώπινης, ζωικής και φυτικής. Είναι αυτό που έκανε τον πλανήτη μας να διαφέρει από τους άλλους και κατοικήσιμο. Εκτός όμως από το καθάριο, κρυστάλλινο και πόσιμο νερό, υπάρχει και το μίαρο, το μολυσμένο, το ακάθαρτο, αυτό που με το πάτημα του κουμπιού στο καζανάκι της τουαλέτας μας, αποβάλουμε μετά βδελυγμίας από το σπίτι μας. Στην πρώτη κατηγορία, του καθαρού νερού, κατατάσσω όλους αυτούς ήρωες και μη, που με την άριστη, χρηστή και τίμια παρουσία τους στην κοινωνία, όχι μόνο δε βλάπτουν κανέναν αλλά ως συνεπείς και υπεύθυνοι πολίτες αποτελούν τμήμα του οικοδομήματος που λέγεται υγιές κράτος. Στη δεύτερη κατατάσσω όλους τους ανήθικους, εγκληματίες απατεώνες, τυχοδιώκτες και ψεύτες…που με την παρουσία τους μολύνουν αδιάντροπα και τους υπόλοιπους. Όλους αυτούς πρέπει με κάποιον τρόπο να τους αποβάλλουμε όχι μόνο πατώντας το καζανάκι…
Αγαπητοί φίλοι, ευχαριστώ για την υπομονή σας που διαβάσατε ως εδώ. Τώρα μπορείτε να κάνετε την επιλογή σας.

Επιμέλεια : Παύλος Π.Νούνης

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg