Το δικό μου κανάλι

Το δικό μου κανάλι
You tube

Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Το "προσύμφωνο" της Μάλτας: Τα μέτρα και οι γκρίζες ζώνες

to-prosumfwno-tis-maltas-ta-metra-kai-oi-gkrizes-zwnes
Τα μέτρα για το χρέος δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμη. Τι είναι τελικώς αυτό που συμφωνήθηκε στη Μάλτα; Οι απαντήσεις στα 10 βασικά ερωτήματα.
H επιβολή των αρνητικών μέτρων, δηλαδή της μείωσης των συντάξεων και του αφορολογήτου είναι βέβαιη. Η ενεργοποίηση των θετικών μέτρων από την άλλη, προϋποθέτει ότι θα εκπληρώσουμε τους σκληρούς δημοσιονομικούς στόχους το 2018, το 2019 αλλά και το 2020. Τα μέτρα για το χρέος δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμη ενώ και οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος για μετά το 2018 παραμένουν προς διευκρίνιση. Τι είναι τελικώς αυτό που συμφωνήθηκε στη Μάλτα;

Οι απαντήσεις στα 10 βασικά ερωτήματα έχουν ως εξής:

1.Ποιο θα είναι το ύψος των «αρνητικών» μέτρων που θα ισχύσουν κατά τη διάρκεια του 2019;
Στην καλύτερη περίπτωση, θα αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ ποσό που θα εξοικονομηθεί από την περικοπή των συντάξεων. Μπορεί χθες ο υπουργός Οικονομικών να μίλησε για 1,8 δις. ευρώ αλλά κατά την τελική σύνταξη του κειμένου της τεχνικής συμφωνίας, θα φανεί ότι το 1% του ΑΕΠ θα υπολογιστεί με βάση το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας το 2019 και όχι αυτό του 2016. Έτσι, το «πακέτο» των μέτρων θα πρέπει να φτάσει στα 2 δις. ευρώ. Ενδεχομένως και να τα ξεπεράσει καθώς η απόδοση των μέτρων θα πρέπει να είναι «καθαρή». Αν εκτιμηθεί ότι από τη μείωση των συντάξεων θα χαθούν και φορολογικά έσοδα, τότε θα προσμετρηθούν στα μέτρα και οι απώλειες από τα φορολογικά έσοδα.
2.Υπάρχει περίπτωση να έχουμε και μείωση του αφορολογήτου από την 1/1/2019;
Ναι υπάρχει. Αν εκτιμηθεί το καλοκαίρι του 2018 ότι το πρωτογενές πλεόνασμα πέφτει κάτω από το 2,5%, τότε όχι μόνο δεν θα ενεργοποιηθεί κανένα θετικό μέτρο αλλά θα έχουμε και επίσπευση στη μείωση του αφορολογήτου. Η μείωση θα είναι τέτοια ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό και να διασφαλιστεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα παραμείνει στο επίπεδο του 3,5%
3.Υπάρχει περίπτωση να μην επιβληθούν τα αρνητικά μέτρα; 
Καμία απολύτως. Ακόμη και αν ο προϋπολογισμός κλείσει με τεράστιο πλεόνασμα το 2018, τα αρνητικά μέτρα θα ενεργοποιηθούν καθώς οι δανειστές προβάλουν το επιχείρημα ότι πρέπει να γίνει αναδιανομή των φορολογικών βαρών. Το μόνο θετικό είναι ότι σε περίπτωση υπεραπόδοσης, θα δημιουργηθεί ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος για την ενεργοποίηση των θετικών μέτρων.
4.Τι πρέπει να συμβεί για να ενεργοποιηθούν τα θετικά μέτρα;
Να συμφωνηθεί μέσα στο 2018 ότι το πλεόνασμα του 2019 μπορεί να φτάσει στο 3,5% του ΑΕΠ χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η απόδοση από τη μείωση των συντάξεων. Δηλαδή, ουσιαστικά θα πρέπει να προβλεφθεί ότι το 2019 το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορεί να φτάσει στο 4,5% ώστε με την ενεργοποίηση των θετικών μέτρων να διατηρηθεί στο 3,5% . Ακόμη και στο 3% να εκτιμηθεί το ΑΕΠ θα υπάρχει χώρος για θετικά μέτρα ύψους περίπου  1 δις. ευρώ. Αν εκτιμηθεί όμως κάτω από το 2,5%, δεν θα υπάρξει κανένα θετικό μέτρο.
5. Ποια θα είναι τα θετικά μέτρα του 2019;
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ένα πακέτο που θα αντιμετωπίζει την παιδική φτώχεια (σ.σ πιθανότατα αύξηση του επιδόματος τέκνων από τα 40 ευρώ ανά μήνα που είναι σήμερα), ένα πακέτο για την κάλυψη των αναγκών στέγασης, ένα πακέτο δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας ειδικά για νέους, ένα επενδυτικό πακέτο αλλά και η μείωση της συμμετοχής των συνταξιούχων στη φαρμακευτική δαπάνη. Για ορισμένους, η συμμετοχή θα είναι ακόμη και μηδενική.
6. Ποιος θα εκτιμήσει το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019;
Οι θεσμοί από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση σε μια διαβούλευση η οποία θα γίνει το καλοκαίρι του 2018 αμέσως μόλις ολοκληρωθεί το 3ο μνημόνιο. Η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη καθώς, όπως συνέβη και για το πλεόνασμα του 2016, οι θεσμοί θα «φιλτράρουν» τη δημοσιονομική απόδοση της χώρας ώστε να εξαιρέσουν τα λεγόμενα μη επαναλαμβανόμενα μέτρα. Ουσιαστικά, οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν βάσει προβλέψεων καθώς δεν θα υπάρχει καν σαφής εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2018.
7.Και πότε θα αποφασιστεί τι θα γίνει το 2020;
Η ίδια ακριβώς διαδικασία θα επαναληφθεί στα μέσα του 2019 για το 2020. Η μεθοδολογία θα είναι ακριβώς ή ίδια απλώς θα αλλάξει το περιεχόμενο των μέτρων που θα συζητούνται. Για το 2020, θα γίνει οπωσδήποτε η μείωση του αφορολογήτου (αν δεν έχει ήδη γίνει από το 2019) ενώ αν υπάρξει χώρος για θετικά μέτρα, θα μειωθεί ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 29% στο 26%, θα μειωθεί η εισφορά αλληλεγγύης αλλά και ο βασικός συντελεστής της φορολογικής κλίμακας από το 22% που είναι σήμερα, στο 20%. Για το 2020 μετατίθεται και η όποια ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ (περίπου κατά 200 εκατ. ευρώ).
8.Πότε θα ψηφιστούν τα μέτρα;
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο που θα έρθει και πάλι στην Αθήνα μέσα στις επόμενες ημέρες. Παρά το γεγονός ότι ειδικά τα θετικά μέτρα θα εφαρμοστούν μόνο αν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις, όλες οι διατάξεις θα ψηφιστούν από τώρα. Είναι προφανές ότι δοκιμάζεται το ελληνικό σύνταγμα το οποίο δεν επιτρέπει την ψήφιση μέτρων υπό προϋποθέσεις.
9.Τι θα γίνει με το χρέος;
Με βάση τον υπουργό Οικονομικών, τα μέτρα θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020 αν έχουν εφαρμοστεί τα μέτρα για το χρέος με τη λήξη του 3ου μνημονίου. Θα ισχύσει δηλαδή αυτό που είχε αποφασιστεί στο Eurogroup του Μαίου του 2016: τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, θα ενεργοποιηθούν με τη λήξη του 3ου μνημονίου. Το ποια θα είναι αυτά τα μέτρα, δεν είναι σαφές αν θα αποφασιστεί τώρα. Το ΔΝΤ ζητά δεσμεύσεις αλλά το αν θα φτάσουμε σε μεγάλη εξειδίκευση, θα φανεί πιθανότατα μέχρι τις 21 Απριλίου οπότε και θα πραγματοποιηθεί η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ.
10.  Έχουν κλειδώσει οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018;
 Όχι αλλά το 2019 και το 2020 θεωρείται δεδομένο ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα είναι στο 3,5%. Το τι θα συμφωνηθεί για μετά το 2020, δεν είναι ακόμη σαφές καθώς η συζήτηση συνδέεται και με τα μέτρα για το χρέος.
koufeta-apo-ti-baleta-ta-metra-36-dis-kai-oi-perikopes

«Κουφέτα» από τη Βαλέτα: Τα μέτρα 3,6 δισ. και οι περικοπές

Η συμφωνία, η επιστοφή των θεσμών και η επιχείρηση διαχείρισης των επώδυνων μέτρων από την κυβέρνηση μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Υπάρχουν πράγματα που θα στεναχωρήσουν τον ελληνικό λαό». Με αυτή τη φράση ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επιχείρησε να προκαταβάλει τις αντιδράσεις και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την πικρή συνειδητοποίηση ότι αυτό που μέχρι πρότινος απευχόταν η κυβέρνηση έγινε πραγματικότητα. Ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου σε άλλο τόνο επέμενε πως η συμφωνία παράγει ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα χωρίς αυτή τη φορά να επαναλάβει το «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα λιτότητας»

Μέτρα 3,6 δισ. τη διετία 2019-2020 - Η option αν ξεφύγουν οι στόχοι του 2018 

Μέτρα 3,6 δισ. μέσα στη διετία 2019-2020 και μάλιστα με τα 1,8 δισ. από περικοπή συντάξεων το 2019 και περί τα 1,8 δισ. από μείωση του αφορολόγητου το 2020. Υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2018 δεν ξεφύγουν από τους στόχους. Ειδάλλως, το σύνολο των μέτρων θα μεταφερθεί το 2019.
Η κατ'αρχήν συμφωνία, που ουσιαστικά προέκυψε από τις προπαρασκευαστικές συναντήσεις που είχαν οι διάφοροι εμπλεκόμενοι παράγοντες τις ημέρες και ώρες που προηγήθηκαν του Eurogroup, θα επιτρέψει την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα. Η ακριβής ημερομηνία αυτής της επιστροφής δεν έχει ωστόσο ακόμη καθοριστεί, χωρίς να αποκλείεται κάτι τέτοιο να συμβεί τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Η κυβέρνηση βάζοντας στη ζυγαριά από τη μία πολιτικό κόστος των σκληρών μέτρων, μέτρων που παραβιάζουν για ακόμη μία φορά αυτά που μέχρι χθες εμφανίζονταν ως κόκκινες γραμμές, και από την άλλη την ραγδαία επιδείνωση των δεικτών της οικονομίας από την παρατεταμένη καθυστέρηση προχώρησε στο κλείσιμο μιας συμφωνίας που δεν αφήνει πολλά περιθώρια παρερμηνειών.

Το εσωτερικό crash test στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή  

Το αν η εν λόγω επιλογή θα δημιουργήσει ή όχι αναταράξεις στο κόμμα είναι κάτι που αναμένεται να φανεί σχετικά άμεσα, καθώς για την Κυριακή είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και ομιλία του πρωθυπουργού.
Οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν πάντως στο ότι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα λειτουργήσει ως μέσο απορρόφησης των κραδασμών για το ιδιαίτερα επαχθές φορτίο των μέτρων, καθώς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνουν έτοιμοι να καταψηφίσουν τα μέτρα.
Σε μια πρώτη προσπάθεια να προβάλουν την εικόνα μιας επιτυχίας, αρκετά κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν να κάνουν δηλώσεις μετά το πέρας του Eurogroup, με τον Νίκο Βούτση να σημειώνει ότι «μπαίνουμε στις ράγες της ανάπτυξης» και τον υπουργό Οικονομίας κ. Σταθάκη να μιλά για «θετική κατάληξη» στο Eurogroup.
Την ίδια στιγμή, με ομοβροντία ανακοινώσεων τα κόμματα της αντιπολίτευσης έσπευσαν να στηλιτεύσουν τις νέες υποχωρήσεις της κυβέρνησης και τα νέα, σκληρά μέτρα που έρχονται.

Τι προβλέπει η κατ'αρχήν συμφωνία

Ειδικότερα, με βάση τη συμφωνία, η κυβέρνηση θα κληθεί να πιει το πικρό ποτήρι της μείωσης των συντάξεων μέσα στο προεκλογικό 2019. Η συνταξιοδοτική δαπάνη θα πρέπει να μειωθεί ακόμη και πάνω από δύο δις. ευρώ μέσα στο 2019 ώστε να εξοικονομηθεί ποσοστό της τάξεως του 1% του ΑΕΠ –στην τελική συμφωνία το ποσοστό μπορεί να είναι οριακά μικρότερο- ενώ η μείωση του αφορολογήτου που αγγίζει και τους μισθωτούς αλλά και τους συνταξιούχους μετατίθεται για το 2020.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι θα έχουν μείωση εισοδήματος και το 2019 –η περικοπή της προσωπικής διαφοράς εκτιμάται ότι θα επηρεάσει από 900 χιλιάδες έως 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχους- αλλά και το 2020 καθώς από μόνη της η μείωση του αφορολογήτου θα περιορίσει το όποιο καθαρό εισόδημα απομείνει από τις μειώσεις του 2019 κατά 600 ευρώ ετησίως ή 50 ευρώ μηνιαίως.
Σε μια προσπάθεια, πάντως, να αποτρέψει ακραία ποσοστά μειώσεων η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να περάσει «πλαφόν» περικοπών στον εφαρμοστικό νόμο το οποίο τοποθετείται στην περιοχή του 20%.
Εάν η Ελλάδα δεν πετύχει το δημοσιονομικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, τότε το όποιο κενό θα καλυφθεί και με την περικοπή του αφορολογήτου. Το αν θα υπάρχει κενό ή όχι, θα αποφασίζεται από μια επιτροπή στην οποία θα μετέχουν η ελληνική κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των θεσμών.

Ο μηχανισμός πρόβλεψης

Οι βασικές αρχές λειτουργίας του θα είναι οι εξής:
1. Το φθινόπωρο κάθε έτους –αρχής γενομένης από το φθινόπωρο του 2018- θα γίνεται η εκτίμηση για το «κλείσιμο» του πρωτογενούς πλεονάσματος με βάση τους μνημονιακούς όρους
2. Αν το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμηθεί το φθινόπωρο του 2018 στο 3,5%, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα αποκτά το δικαίωμα εκτός από τα αρνητικά μέτρα του 2019 (μείωση συντάξεων) που ληφθούν ούτως ή άλλως, να θέσει σε εφαρμογή και το πρώτο πακέτο μέτρων με τα θετικά μέτρα ύψους επίσης 1% του ΑΕΠ.
3. Αν το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμηθεί στο 2,5% του ΑΕΠ, δεν θα ενεργοποιείται κανένα θετικό μέτρο και οι πολίτες θα αντιμετωπίσουν το 2019 μόνο την περικοπή των συντάξεων.
4. Αν το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμηθεί σε κάτω από 2,5% του ΑΕΠ, τότε όχι μόνο δεν θα υπάρξουν θετικά μέτρα αλλά η ελληνική πλευρά θα υποχρεωθεί να καλύψει το όποιο δημοσιονομικό κενό και με τη μείωση του αφορολογήτου από την 1/1/2019.

Τι προβλέπουν τα αντίμετρα εάν εφαρμοστούν

Από τη μεριά του πάντως, ο κ. Τσακαλώτος επιχείρησε να δώσει έμφαση στα θετικά μέτρα, εάν αυτά βεβαίως εφαρμοστούν. Όπως ανέφερε, τα λεγόμενα «αντίμετρα» για το 2019 θα είναι από τη μεριά των δαπανών, κάνοντας λόγο για ένα πακέτο 1,8 δισ. ευρώ που θα αντιμετωπίζει την παιδική φτώχεια, το πρόβλημα της στέγασης, τα προβλήματα της νέας γενιάς για την απασχόληση και μέτρα για την αναπτυξιακή πολιτική.
Ταυτόχρονα, σημείωσε, θα μειωθεί η συμμετοχή των συνταξιούχων στα φάρμακα και θα υπάρξει ένα αναπτυξιακό πακέτο. Το 2020 οι αλλαγές θα αφορούν στον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος. Αυτό το μείγμα κατά κάποιο τρόπο αντισταθμίζει τα σκληρά μέτρα και δημιουργεί τη βάση για ένα κράτος πρόνοιας, εκτίμησε. Όπως είπε, συμφωνήθηκε και ο μηχανισμός που θα ενεργοποιήσει τα θετικά μέτρα.
Επίσης, ο υπουργός δήλωσε ότι στα εργασιακά δεν θα υπάρξει η νομοθέτηση lockout και αύξηση στις ομαδικές απολύσεις. Οι συλλογικές συμβάσεις θα επιστρέψουν σε «κάτι που προσεγγίζει την κανονικότητα» στα μέσα του 2018, με επαναφορά της επεκτασιμότητας, τόνισε ο κ. Τσακαλώτος. Τέλος, όπως είπε, όλη η συμφωνία θα τρέξει αν και μόνο αν υπάρξουν προηγουμένως τα μέτρα για το χρέος.

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

«Η παράσταση της κυβέρνησης έπεσε με μία δήλωση: ”Ευκλείδης Τσακαλώτος: Τα μέτρα θα δυσαρεστήσουν τον ελληνικό λαό”.  Τόσοι χαμένοι μήνες, που κόστισαν δις στην πραγματική οικονομία, για να ομολογήσει κυνικά η Κυβέρνηση των κ. Τσίπρα – Καμμένου, ότι κόβει συντάξεις και μειώνει το αφορολόγητο.  Καλό Πάσχα στους 153 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.  Ας πάνε τώρα στις περιφέρειές τους, να εξηγήσουν στους Έλληνες πώς η αύξηση των συντάξεων και του αφορολόγητου και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, μετατράπηκαν σε υπερφορολόγηση, περικοπές και φτώχεια», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Κικίλιας.
Για μέτρα που είχαν ήδη συμφωνηθεί και για λόγια του αέρα που προορίζονταν για τα non paper Μαξίμου κάνει λόγο σε ανακοίνωσή το Ποτάμι σχολιαζόντας τα αποτελάσματα του σημερινού Eurogroup. Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του το Ποτάμι αναφέρει τα εξής:
«Το ύψος του λογαριασμού έχει συμφωνηθεί εδώ και καιρό. Είναι τα 3,6 δισ. που ζητούσε το ΔΝΤ από την αρχή. Η διαπραγμάτευση επί της ουσίας έχει κλείσει. Το μόνο που παζάρευε ο κ.Τσίπρας είναι το πότε θα εφαρμοστούν τα μέτρα. Θέλει να εξαντλήσει το χρόνο παραμονής στην εξουσία ως την τελευταία μέρα και να χρεωθεί το κόστος ο επόμενος. Σε αυτό πράγματι κάνει μεγάλη προσπάθεια. Όλα τα υπόλοιπα για ανυποχώρητες μάχες και σκληρή διαπραγμάτευση είναι λόγια του αέρα για τα non paper του Μαξίμου. Όπως και τα αντίμετρα… “αν και εφόσον” …προκειμένου να έχουν μια δικαιολογία οι βουλευτές για να σηκώσουν το βάρος άλλης μιας επιλογής που κόστισε ακριβά στους πολίτες

i-wra-tis-alitheias-gia-ta-nea-metra-sti-malta

Eurogroup: Συμφωνία για επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι θεσμοί θα επιστρέψουν πιθανότατα, την ερχόμενη εβδομάδα, πριν από το Πάσχα.

Σε συμφωνία για επιστροφή των κλιμακίων των Θεσμών προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση, μετά την πρωινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τους επικεφαλής των Θεσμών, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών του Eurogroup στη Βαλέτα της Μάλτας.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι θεσμοί θα επιστρέψουν πιθανότατα, την ερχόμενη εβδομάδα, πριν από το Πάσχα.
Η επιστροφή των κλιμακίων «κλείδωσε» στη συνάντησή αυτή και λίγο αργότερα ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα ενημερώσει για τις αποφάσεις μετά τη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ.
Η συνάντηση έγινε σε μια προσπάθεια για μια καταρχήν συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει στους εκπροσώπους των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα το συντομότερο δυνατό ώστε να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.
Είχε προηγηθεί η συνάντηση του γερμανού υπουργού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο Βερολίνο, λίγες ώρες πριν μεταβούν στη Μάλτα.

Ντάισελμπλουμ: Έχουμε θετική διάθεση σήμερα

«Έχουμε επιτύχει αποτελέσματα και θα ενημερώσω γι' αυτά τους υπουργούς» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
«Εργαστήκαμε εντατικά την τελευταία εβδομάδα και θα ενημερώσω για τα αποτελέσματα τους υπουργούς Οικονομικών. Γιατί πέτυχαμε αποτελέσματα» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι σήμερα δε θα υπάρξει μια «συνολική πολιτική συμφωνία» που είναι «μεγαλύτερη» από το πακέτο των μέτρων που συζητιέται.
Ερωτηθείς εάν μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, ανέφερε πως πρώτα πρέπει να ενημερωθούν οι υπουργοί και μετά να γίνουν οι ανακοινώσεις, δηλώνοντας, ωστόσο, πως είναι σε «θετική διάθεση». «Είμαι αισιόδοξος, γιατί σημειώθηκε πρόοδος» κατέληξε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Ντομπρόβσκις: Το πρόγραμμα υπεραποδίδει

Την ελπίδα ότι θα σημειωθεί «πρόοδος» κατά τη σημερινή συνεδρίαση, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόφσκις προσερχόμενος στο Eurogroup, στη Βαλέτα της Μάλτας.
«Eλπίζω ότι θα σημειώσουμε καλή πρόοδο σήμερα, σε ό,τι αφορά τις βασικές παραμέτρους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να γίνει «σε σύντομο χρονικό διάστημα και το αργότερο μέχρι το επόμενο Eurogroup».
Όπως εξήγησε, η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τους στόχους της για το 2015 και το 2016, ενώ είναι σε τροχιά επίτευξης των στόχων της γι' αυτή τη χρονιά. Τέλος, ανέφερε πως τα «ανοιχτά ζητήματα», που αφορούν τη δημοσιονομική πορεία για το 2018 και τα επόμενα χρόνια, επιλύονται.

Θολό τοπίο

Σε θολό τοπίο πραγματοποιείται στη Μάλτα το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, καθώς η αισιοδοξία της κυβέρνησης φαίνεται πως ακυρώνεται από το Βερολίνο και το ΔΝΤ, το οποίο σκληραίνει την στάση του, αμφισβητώντας τόσο τα αισιόδοξα στοιχεία των Βρυξελλών για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας όσο και την πρόταση για εφαρμογή των προτεινόμενων περικοπών από το 2019 άποψη που φαίνεται να συμμερίζεται και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Οι προσδοκίες της Αθήνας

Η Αθήνα είχε δημιουργήσει προσδοκίες για προκαταρκτική συμφωνία στη Μάλτα, η οποία θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή στην Αθήνα των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φερόταν να είχε αποδεχθεί ουσιαστικά τα μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ.
Η ίδια πηγή τόνισε ότι το σενάριο του συμβιβασμού βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτό που περιέγραφε νωρίτερα σήμερα τηλεγράφημα του Bloomberg, το οποίο προβλέπει προσαρμογή 1% του ΑΕΠ το 2019 μόνο από περικοπές συντάξεων και 1% του ΑΕΠ από το περικοπή του αφορολόγητου. Η Αθήνα πρότεινε να γίνουν το 2019 περικοπές συντάξεων στο ύψος του 0,8% του ΑΕΠ και 0,2% στο αφορολόγητο και το 2020 να γίνουν περικοπές 0.8% στο αφορολόγητο και 0,2% στις συντάξεις.
Η Κομισιόν έριξε στο τραπέζι μια συμβιβαστική πρόταση για περικοπή των συντάξεων την 1η Ιανουαρίου του 2019 και η μείωση του αφορολόγητου την 1η Ιανουαρίου του 2020, υπό την προϋπόθεση ότι θα πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2018. Σε αντίθετη περίπτωση, η Κομισιόν προτείνει να αποφασιστεί από τώρα επίσπευση των μειώσεων κατά ένα έτος.

Το φρένο από το ΔΝΤ και τον Σόιμπλε

Το ΔΝΤ σε μια νέα κίνηση άσκησης πίεσης φέρεται να ζητά πλέον η εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων να γίνει από το 2018, αμφισβητώντας την αισιοδοξία για επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,8% του ΑΕΠ για την ίδια χρονιά. Σύμφωνα μάλιστα με το ΑΠΕ δεν αποκλείεται υπέρ της εφαρμογής των μέτρων από το 2018 να ταχθεί από την Μάλτα και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος αν και θεωρεί ότι «βλέπει» συμφωνία σύντομα, τονίζει ότι αυτό δεν πρόκειται να επιτευχθεί την Παρασκευή στη Μάλτα.
Αντιστοίχως, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αναγνώρισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά για να υπάρξει κάποια συμφωνία. Απαντώντας στην ερώτηση για το πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι θεσμοί, ο κ. Ράις τόνισε ότι δεν γνωρίζει λέγοντας χαρακτηριστικά, «ελπίζουμε σύντομα, όμως θα επαναλάβω ότι και πάλι χρειάζεται περισσότερη δουλειά».
Ερωτηθείς σχετικά με δημοσιεύματα που φέρουν το ΔΝΤ να βλέπει δημοσιονομικό κενό για το 2018 και να ζητά πρόσθετα μέτρα για το επόμενο έτος ο Ράις δεν επιβεβαίωσε τις σχετικές πληροφορίες, λέγοντας, «όλοι εργάζονται για να υπάρξει ένα πρόγραμμα που θα στηρίζει την ανάπτυξη και την απασχόληση. Όλοι εμπλέκονται με καλή πρόθεση. Μπορώ να μιλήσω μόνον εκ μέρους του ΔΝΤ. Εμείς εστιάζουμε στα οικονομικά μεγέθη»
pote-upologizei-i-axtsioglou-na-kleisei-sunoliki-sumfwnia

Πότε υπολογίζει η Αχτσιόγλου να κλείσει συνολική συμφωνία

Θα εντατικοποιηθεί η συζήτηση για τα μέτρα για το χρέος και θα πάμε σε συνολική συμφωνία, κατά πάσα πιθανότητα με έκτακτο Eurogroup εκτιμά η υπουργός Εργασίας.

Έχουμε μια συμφωνία στα βασικά και δυσκολότερα ζητήματα της διαπραγμάτευσης - τις μεταρρυθμίσεις εντός του προγράμματος και μετά το τέλος του προγράμματος. Το πράγμα φαίνεται να κλείνει. Ανοίγει ένας καθαρός διάδρομος για την β' αξιολόγηση δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.
Θα εντατικοποιηθεί η συζήτηση για τα μέτρα για το χρέος και θα πάμε σε συνολική συμφωνία, κατά πάσα πιθανότητα με έκτακτο Eurogroup πριν το προγραμματισμένο, ανέφερε.
Η συμφωνία είναι πως θα υπάρχει και μια σοβαρή ρύθμιση για το χρέος - τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Τα θετικά και τα αρνητικά μέτρα θα νομοθετηθούν μαζί και θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, υπογράμμισε ακόμη η υπουργός Εργασίας.
Για τις συντάξεις η υπουργός Εργασίας είπε ότι το συμφωνημένο πλαίσιο προβλέπει η παρέμβαση να γίνει εφάπαξ. Είναι αρνητικό ότι θα υπάρξει περικοπή στις προσωπικές διαφορές. Αρνήθηκε ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες λέγοντας ότι οι λεπτομέρειες είναι υπό συζήτηση.
Στα θετικά μέτρα στάθηκε στο επίδομα για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, την επιδότηση ενοικίου, την κάλυψη για βρεφονηπιακούς σταθμούς και προγράμματα εργασίας για τους νέους ανθρώπους.
«Καταφέραμε να σταματήσουμε την περαιτέρω απορρύθμιση του εργασιακού πλαισίου. Ειδικότερα για το ζήτημα του ορίου των ομαδικών απολύσεων, δεν υπάρχει αλλαγή όπως ζητούσε το ΔΝΤ. Καταφέραμε να αποκρούσουμε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για το λοκ άουτ, ανέφερε για τα εργασιακά και υπογράμμισε πως «στον συνδικαλιστικό νόμο θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές στα λεγόμενα συνδικαλιστικά προνόμια - κάποιες αλλαγές στις συνδικαλιστικές άδειες».
Η συμφωνία που έχει γίνει με τους δανειστές προβλέπει πως θα μπορέσουμε να νομοθετήσουμε από τώρα την αρχή της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης απ' τον Σεπτέμβριο του 2018 ανέφερε και τόνισε πως με τη λήξη του προγράμματος επανέρχεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο στη χώρα.


Επιμέλεια:Παύλος Π.Νούνης

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg