Το δικό μου κανάλι

Το δικό μου κανάλι
You tube

Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Φέρει τον τίτλο "Γλυπτό του Έλληνα μετανάστη". Τοποθετείται στο Μόντρεαλ. (Του Ζώη Μαρίνου)

Φωτογραφία της Evie Diamant.Evie Diamant 

Και είναι το δώρο των Ελλήνων ομογενών του Μόντρεαλ στη φετινή επέτειο των 375 χρόνων από την ίδρυση της πόλης. Το γλυπτό φιλοτεχνείται στην Αθήνα, βρίσκεται στην τελική του φάση, από τον διακεκριμένο γλύπτη, καθηγητή στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Γιώργο Χουλιάρα.
Πριν λίγες ημέρες, στις 31 Μαρτίου, ολοκληρώθηκε η ερανική προσπάθεια για την κάλυψη των δαπανών μεταφοράς και τοποθέτησης του γλυπτού, στη συμβολή των οδών Jean Talon και Park Avenue, στο κεντρικότερο σημείο του Parc Extension, περιοχής συνδεδεμένης άρρηκτα με την παρουσία του Ελληνισμού στο Μόντρεαλ.
Το γλυπτό θα τοποθετηθεί σε χώρο που έχει παραχωρηθεί από τον δήμο Μόντρεαλ απέναντι ακριβώς από τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, σημείο με συμβολική σημασία, καθώς εκεί έφταναν κατά κύματα οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες της μεταπολεμικής περιόδου.
Η ιδέα για την ανέγερση του Γλυπτού του Έλληνα μετανάστη, καθώς και ο συντονισμός όλων των ενεργειών ανήκουν στο δραστήριο παράρτημα Μόντρεαλ του Λυκείου Ελληνίδων. Και προήλθε μετά από δέσμευση που ανελήφθη, από το 2014 ήδη, όταν ο δήμαρχος του Μόντρεαλ Ντενί Κοντέρ είχε ζητήσει, σε συνάντησή του με τους γενικούς προξένους διαφόρων χωρών ανάμεσά τους και ο τότε γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ Θάνος Καφόπουλος κάθε εθνική κοινότητα της πόλης να συμμετάσχει στον εορτασμό για τα 375 γενέθλιά της με μια δράση της επιλογής της.
<<Το Γλυπτό του Έλληνα μετανάστη>> θα αποτελέσει ένα διαχρονικό σημείο για όλους τους Έλληνες μετανάστες που έφτασαν στο Μόντρεαλ αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.
Το γλυπτό θα έχει ύψος 3 μέτρα και κατασκευάζεται από μείγμα μπρούντζου. Η τοποθεσία που επελέγη για να τοποθετηθεί, βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Gare Jean Talon, τον σταθμό του τρένου. Εκεί έφταναν οι Έλληνες μετά το ταξίδι τους από το Χάλιφαξ όπου τους έφερναν τα μεγάλα υπερωκεάνια. Εκεί αντίκριζαν τη νέα τους πόλη στην οποία όφειλαν να προσαρμοστούν για το νέο ξεκίνημα μιας ζωής που άρχιζε από το μηδέν.
Ο ίδιος ο γλύπτης κ. Χουλιάρας, σε σημείωμά του προς το Λύκειο Ελληνίδων Μόντρεαλ, περιγράφει το γλυπτό ως εξής: Η ιδέα είναι μια οικογένεια μεταναστών με βαλίτσες στα χέρια τους. Είναι μια οικογένεια συμπαγής (πατέρας, μητέρα, παιδί) και θέλει να δείξει την ελληνική οικογένεια που ο ένας ακουμπάει στον άλλο και περνούν μια πύλη η οποία συμβολίζει το πέρασμα στο Νέο Κόσμο.
Συνοδοιπόροι της προσπάθειας, μαζί με το Λύκειο Ελληνίδων, είναι η Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ και το Ελληνικό Επαρχιακό Κογκρέσο του Κεμπέκ. Το γλυπτό υπολογίζεται να τοποθετηθεί έως το καλοκαίρι, ο δε γλύπτης αφιλοκερδώς προσέφερε τις υπηρεσίες του. Οι δαπάνες που θα καλυφθούν από τις δωρεές φυσικών προσώπων, επιχειρήσεων και συλλόγων αφορούν στην αγορά των υλικών, στη μεταφορά και στη σύνθεση του γλυπτού στο Μόντρεαλ καθώς και στις αμοιβές των βοηθών του κ. Χουλιάρα.
Σε ειδική βάση που θα τοποθετηθεί πλάι από το γλυπτό θα σκαλιστούν τα ονόματα όλων των δωρητών. Επόμενος στόχος είναι η δημιουργία του Μουσείου του Έλληνα Μετανάστη στο Μόντρεαλ.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ


Το διάβασα απο την αγαπητή μας Εύη στο προφίλ της.

Σχόλιο του blog:Καταπληκτική δουλειά του Έλληνα Γλύπτη πολλά χρόνια εμπρός.....ο Καναδάς για 
την Ελλάδα και τους Έλληνες....Εύη μου....
Ο Έλληνας έξω δημιουργεί και μάχεται για την Πατρίδα σε οικουμενικό πνεύμα..
Στην Ελλάδα η προσπάθεια του… στραγγαλίζετε και αφανίζετε!!!
Ως φαίνετε ο Πρωθυπουργός  του Καναδά και ο Δήμαρχος του Μόντρεαλ
Και όλοι οι εμπλεκόμενοι για να δώσουν το στίγμα της Ελληνικής μετανάστευσης
στα δύσκολα χρόνια, δείχνουν αισθήματα πολιτισμού και αγάπης στους Έλληνες
που έρχονται αιώνες πίσω από μια λαμπρή Ιστορία….

Επιμέλεια:Παύλος Π.Νούνης
 

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg