Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2017

H Μέρκελ, ο Σουλτς και ο γόρδιος δεσμός της γερμανικής κρίσης

h-merkel-o-soults-kai-o-gordios-desmos-tis-germanikis-krisis
Όλα θα κριθούν την ερχόμενη Πέμπτη οπότε το SPD θα ψηφίσει για να λύσει την γερμανική κρίση και θα αποφασιστεί αν η Γερμανία θα πάει πάλι σε εκλογές
Το SPD κι ο Μάρτιν Σουλτς θα λύσουν στις 30 Νοεμβρίου τον γόρδιο δεσμό της γερμανικής πολιτικής ακυβερνησίας; 
Οι αρχές του Δεκέμβρη θα βρουν την Γερμανία με μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού ή η χώρα θα πάει -επισήμως πλέον- σε νέες εκλογές;
Αυτο αναρωτιούνται όλοι στην Ε.Ε. έχοντας εναποθέσει τα... ρέστα τους πάνω στην επικείμενη συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τον ηγέτη των Χριστανοκοινωνιστών της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ και τον Μάρτιν Σουλτς των Σοσιαλδημοκρατών την επόμενη Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου.

Ανθρωπος-κλειδί ο Μάρτιν Σουλτς

Μέχρι σήμερα, ο επικεφαλής του κόμματος Μάρτιν Σουλτς είχε κατηγορηματικά αρνηθεί κάθε ιδέα παράτασης του "Μεγάλου Συνασπισμού" στον οποίο συμμετείχαν τα CDU/CSU της Αγγελα Μέρκελ και το SPD μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Αντίθετα, ο Σουλτς είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών.
Ωστόσο, οι εσωκομματικές πιέσεις αλλά και οι συνομιλίες που είχε την Πέμπτη με τον Γερμανό πρόεδρο φαίνεται ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην... κωλοτούμπα αλά-γερμανικά που έπραξε ο Σουλτς.
Ειναι χαρακτηριστικό πως ο γενικός γραμματέας του κόμματος Χουμπέρτους Χάιλ τόνισε πως "το κόμμα είναι έτοιμο να μπει στην διαδικασία των συζητήσεων ξανά", μετά από μια οκτάωρη σύσκεψη των επιτελών της παράταξης στο Βερολίνο, τρανή απόδειξη πως στο εσωτερικό του κόμματος αυξάνονται οι πιέσεις για αλλαγή κατεύθυνσης, κυρίως αφότου ο πρόεδρος της Γερμανίας, ο σοσιαλδημοκράτης Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, δήλωσε ότι επιδιώκει την αποφυγή νέων εκλογών και κάλεσε όλα τα κόμματα να επιδείξουν ανοικτό πνεύμα.
«Θα αναμείνουμε την περαιτέρω διαδικασία από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από σεβασμό στον θεσμό του προέδρου, το κόμμα είναι διατεθειμένο να συζητήσει με τα άλλα κόμματα. Tο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) έχει τη σταθερή πεποίθηση ότι πρέπει να γίνουν συζητήσεις. To SPD δεν θα μείνει έξω από αυτές» δήλωσε ο Χάιλ.
Δια του λόγου το αληθές, ο Σουλτς είπε ότι "το κόμμα θα μπορούσε να βοηθήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης με επικεφαλής τη Μέρκελ" αλλά τόνισε ότι η βάση του SPD είναι αυτή που θα κληθεί να αποφασίσει τελικά για τη συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση συνασπισμού, παραπέμποντας σε εσωκομματική ψηφοφορία. 
«Σε μια δραματική έκκληση ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος κάλεσε τα κόμματα σε συνομιλίες. Εμείς δεν θα τις αρνηθούμε. Για το εάν αυτές οι συνομιλίες οδηγήσουν στην συμμετοχή μας με οποιονδήποτε τρόπο σε έναν σχηματισμό κυβέρνησης, θα ψηφίσουν τα μέλη του SPD», έγραψε συγκεκριμένα ο Σουλτς στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

CDU και SPD θέτουν τους όρους τους 

Ενόψει της συνάντησης, η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ θέτει τις πρώτες κατευθυντήριες γραμμές για τις διαπραγματεύσεις: προσήλωση στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, αλλαγές στον φόρο αλληλεγγύης για τα πρώην ανατολικά κρατίδια, αύξηση των επιδομάτων για τα παιδιά. Την ίδια ώρα στο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών προειδοποιούν ότι «το SPD αναλαμβάνει την ευθύνη του, αλλά δεν θα είναι φθηνό», ενώ οι Πράσινοι δηλώνουν «παρόντες» και έτοιμοι για συνομιλίες.
Μιλώντας νωρίτερα σήμερα σε κομματική συγκέντρωση στην εκλογική της περιφέρεια, το Μεκλεμβούργο-Πομερανία, η κυρία Μέρκελ χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Ομοσπονδιακού Προέδρου και σημείωσε ότι ο «μεγάλος» συνασπισμός λειτούργησε καλά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, παρά το γεγονός ότι το SPD «δεν βρίσκει ούτε έναν καλό λόγο για αυτόν», ενώ τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξαχθούν με σεβασμό. Η Καγκελάριος επανέλαβε πάντως ότι δεν πρέπει να γίνουν νέες εκλογές και τόνισε ότι η Γερμανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση, αλλά και μια κυβέρνηση η οποία θα προχωρήσει πραγματικά τη χώρα μπροστά.
«Τώρα χρειαζόμαστε χρόνο για πολύ δύσκολες και ανοιχτές ως προς το αποτέλεσμα συνομιλίες», δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του SPD Ραλφ Στέγκνερ, σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του Ομίλου Funke. «Δεν μπορεί να υπάρξει μια συνέχεια ως έχει, δεν υπάρχει αυτοματισμός», τόνισε. Από την πλευρά της η Πρωθυπουργός της Ρηνανίας-Βεστφαλίας Μαλού Ντράιερ δήλωσε στην «Trierscher Volksfreund» ότι κυρία Μέρκελ «δεν είναι, όπως έχουν τα πράγματα, σε θέση να βάζει προϋποθέσεις». Αρνητική πάντως στην προοπτική συμμετοχής του SPD σε έναν ακόμη «μεγάλο» συνασπισμό είναι η Νεολαία του κόμματος. Κατά το χθεσινό τους Συνέδριο, την ώρα που ανέβηκε στο βήμα ο κ. Σουλτς, οι νέοι του SPD τραγουδούσαν «όχι πάλι μεγάλος συνασπισμός».

Ναι μεν, αλλά...

Είναι όμως οι προοπτικές τόσο ευοίωνες; Κάποια γερμανικά ΜΜΕ διαφωνούν: «Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα υπάρξει τώρα ένας μεγάλος συνασπισμός. Όσον αφορά το περιεχόμενο της συμφωνίας, το SPD θα έχει μαξιμαλιστικές αξιώσεις για να συμμετάσχει στην κυβέρνηση. Λόγω του επίσης χαμηλού ποσοστού που έλαβε στις ομοσπονδιακές εκλογές αλλά και μετά από τις αποτυχημένες διερευνητικές επαφές για το σχηματισμό της λεγόμενης κυβέρνησης Τζαμάικα, εσωκομματικά η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν έχει ανεξάντλητα περιθώρια για να δώσει στους Σοσιαλδημοκράτες όσα ζητήσουν. Επικεφαλής κομμάτων (σ.σ. όπως οι Μέρκελ και Σουλτς) που τελούν υπό πιέσεις πρέπει να συνεργάζονται. Και εν τέλει, στο SPD, τον τελευταίο λόγο θα τον έχει η κομματική βάση. Τα κόμματα βρίσκονται αντιμέτωπα με δύσκολες συζητήσεις αλλά τουλάχιστον συζητούν», σχολιάζει η Berliner Zeitung, όπως αναφέρει η Ντόιτσε Βέλε. 
Το ίδιο θέμα σχολιάζει και η Badische Neueste Nachrichten: «Προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία, τα κόμματα CDU και CSU θα πρέπει να είναι έτοιμα για μεγάλες παραχωρήσεις. Αυτό όμως προϋποθέτει οι Σοσιαλδημοκράτες να αλλάξουν στάση. Να μην είναι οπισθοδρομικοί, αλλά να βγουν μπροστά με αυτοπεποίθηση και νέες ιδέες για μια νέα εποχή».

Καθησυχαστική κι αισιόδοξη η Μέρκελ

Αισιόδοξη ότι σύντομα θα σχηματιστεί κυβέρνηση εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.
«Η Ευρώπη χρειάζεται μια ισχυρή Γερμανία, είναι επιθυμητό να έχουμε γρήγορα μια κυβέρνηση» είπε η κ. Μέρκελ σε κομματική συγκέντρωση το Σάββατο, προσθέτοντας πάντως πως η υπηρεσιακή κυβέρνησή της είναι ικανή να φέρει σε πέρας τις καθημερινές κυβερνητικές δραστηριότητες στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε πως είναι έτοιμη να μιλήσει με τους Σοσιαλδημοκράτες αφού το κεντροαριστερό κόμμα ακύρωσε προηγούμενη απόφασή του και ανακοίνωσε πως είναι έτοιμο να μιλήσει με τους συντηρητικούς.
Η καγκελάριος υπογράμμισε, όμως, ότι οποιεσδήποτε συνομιλίες πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό.

Μετά την «Τζαμάικα»... η «Κένυα»;

Στο μεταξύ, την διερεύνηση της δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης «Κένυα» (η σημαία της οποίας έχει πράσινο, μαύρο και κόκκινο χρώμα), με την συμμετοχή της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU, το μαύρο χρώμα), των Σοσιαλδημοκρατών (SPD, το κόκκινο) και των Πρασίνων προτείνουν με ανοιχτή επιστολή τους προς τον Αρχηγό Μάρτιν Σουλτς και την επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αντρέα Νάλες δύο ιστορικά στελέχη του SPD, η Γκεζίνε Σβαν και ο Βόλφγκανγκ Τίρζε.
Κάτι τέτοιο θα ήταν «μια δημιουργική διέξοδος από την σημερινή δύσκολη κατάσταση», γράφουν τα δύο στελέχη στην επιστολή τους, η οποία δημοσιεύεται από την «Berliner Zeitung», και υποστηρίζουν ότι μαζί με τους Πράσινους θα μπορούσαν να υπάρξουν ουσιαστικές δυνατότητες οι οποίες δεν θα υπήρχαν με έναν «μεγάλο» συνασπισμό.
Σχολιάζοντας την πρόταση, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων 'Αντον Χοφράιτερ δήλωσε ότι βλέπει «περιορισμένα πλεονεκτήματα» σε ένα τέτοιο σχήμα, καθώς τα άλλα τρία κόμματα του συνασπισμού θα είχαν μεγάλη πλειοψηφία.
Η καλύτερη λύση ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, ένας συνασπισμός «Τζαμάικα» και κάθε άλλο σχήμα θα ήταν «πολύ μακριά» από το ιδανικό, ενώ μια κυβέρνηση μειοψηφίας θα ήταν πλέον η προτιμότερη επιλογή, αλλά όχι και η καλύτερη.

Υπέρ του μεγάλου συνασπισμού ο Τσίπρας - Τηλεφωνική επικοινωνία με Σουλτς

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μάρτιν Σουλτς, είχε ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Κατά την διάρκεια της συζήτησης ο κ.Τσίπρας φέρεται να ζήτησε από τον συνομιλητή του να μην χαθεί η ευκαιρία σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία.
Ο επικεφαλής του SPD ενημέρωσε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, μετά την κατάρρευση συνομιλιών για σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ CDU, FDP, και Οικολόγων.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας, αφού εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανότητα παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας στη Γερμανία, ενόψει μάλιστα κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον της ΕΕ και για αλλαγές στην ευρωζώνη, ενεθάρρυνε τον επικεφαλής του SPD να επιστρέψει με ισχυρότερη διαπραγματευτική δύναμη στη συζήτηση για σχηματισμό κυβέρνησης.
«Η πραγματικά αριστερή και προοδευτική στάση δεν είναι να διατηρείς τη καθαρότητα των θέσεων σου αλλά να δίνεις μάχες για εφικτές αλλαγές προς όφελος των πολλών. Αν τώρα μπορείς αυτό να το πετύχεις, είναι ίσως μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί», φέρεται να είπε στον κ. Σουλτς ο πρωθυπουργός σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
http://www.thetoc.gr/diethni/article/h-merkel-o-soults-kai-o-gordios-desmos-tis-germanikis-krisis 

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg