Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2017

Η Βραζιλία των κοινωνικών ανισοτήτων σε μια φωτογραφία

i-brazilia-twn-koinwnikwn-anisotitwn-se-mia-fwtografia
Το 2004 ο βραζιλιάνος φωτογράφος Τούκα Βιέιρα αποτύπωσε σε μια διάσημη, σήμερα, φωτογραφία την Βραζιλία των κοινωνικών ανισοτήτων.
Το 2004 ο βραζιλιάνος φωτογράφος Τούκα Βιέιρα αποτύπωσε σε μια διάσημη, σήμερα, φωτογραφία την Βραζιλία των κοινωνικών ανισοτήτων.
Ο Βιέιρα απαθανάτισε την εικόνα της φαβέλα της Παραϊσόπολις, στο Σάο Πάολο, δίπλα ακριβώς στην έυπορη γειτονιά Μορούμπι, όπου διαμένουν οι οικονομικές ελίτ της πόλης.
Μιλώντας σήμερα για τη φωτογραφία αυτή, που έφτασε να συμβολίζει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, ο φωτογράφος λέει πως "τράβηξα την συγκεκριμένη φωτό για την εφημερίδα Folha de São Paulo με αφορμή τα 450 από την ίδρυση της πόλης. Τραβήχτηκε από ενα ελικόπτερο και δεν είχα ιδέα πως μετά από τόσα χρόνια θα είναι ακόμη τόσο δημοφιλής".
"Η φωτογραφία αποτελεί μια εικόνα της κοινωνικής ανισότητας, που σήμερα αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας. Η άδικη και σχεδόν βίαιη διαφορά ανάμεσα στη ζωή πλουσίων και φτωχών, αποτελεί την ρίζα πολλών άλλων προβλημάτων: της βίας, την ελλιπούς εκπαίδευσης και των κοινωνικών προκαταλήψεων", τονίζει ο Βιέιρα.
"Χαίρομαι που πήρα αυτή την φωτογραφία που εκφράζει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Στην πραγματικότητα όμως, θα ήθελα να μην υπήρχε η φωτογραφία αυτή [σ.σ: γιατί δεν θα υπήρχε και το πρόβλημα]", καταλήγει με νόημα ο φωτογράφος http://www.thetoc.gr/new-life/city/article/i-brazilia-twn-koinwnikwn-anisotitwn-se-mia-fwtografia

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg