Κυριακή, 25 Μαρτίου 2018

Θεσσαλονίκη :Μπακαλιάρος τηγανητός με σκορδαλιά.


Αγαπητές μου φίλες και φίλοι, η Ελληνική παράδοση, απαιτεί, την ημέρα
της 25ης Μαρτίου να τρώμε ψάρι και συγκεκριμένα συνηθίζεται να
μαγειρεύουμε μπακαλιάρο τηγανητό με σκορδαλιά.
Της Μαριέτας Ιωσηφίδου
Υλικά
1 κιλό μπακαλιάρο ξαρμυρισμένο
1 κουτάκι (330 ml)μπίρα
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά κέτσαπ ketchup
1 κούπα ψιλοκομμένο άνηθο
λίγο αλάτι
λάδι για το τηγάνισμα (εγώ χρησιμοποιώ καλαμποκέλαιο)
λίγο αλεύρι για να βάλω στα κομμάτια του μπακαλιάρου πριν τα τοποθετήσω στο κουρκούτι.
Εκτέλεση της συνταγής






Βγάζουμε την πέτσα από τον αλμυρό μπακαλιάρο, τον πλένουμε καλά . Τον κόβουμε σε κομμάτια και τον βάζουμε σε μία μεγάλη λεκάνη ή τάπερ με νερό για να ξαρμυρίσει.

Αλλάζουμε το νερό κάθε 3-4 ώρες (συνολικά 4 φορές) για να πετύχουμε το ξαρμύρισμα που πρέπει να έχει. Βγάζουμε τον μπακαλιάρο από το νερό και τον πιέζουμε με τα χέρια μας να φύγουν τα υγρά και το νερό που έχει.
 
Ετοιμάζουμε το κουρκούτι για τον μπακαλιάρο: 

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τις 2 κούπες αλεύρι, λίγο αλάτι (1κουταλάκι του γλυκού), το κουτάκι τη μπύρα, 1 κουταλιά ketchup και τον άνηθο ψιλοκομμένο. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά, μέχρι να γίνει ένας ελαφρύς χυλός.
Για να τηγανίσουμε τον μπακαλιάρο,
·         ζεσταίνουμε μπόλικο ελαιόλαδο σε τηγάνι
·         Περνάμε πρώτα τα κομμάτια του μπακαλιάρου  από αλεύρι
·         βουτάμε μέσα στο χυλό
·         τηγανίζουμε στο καυτό λάδι, μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές.
Βάζουμε τα έτοιμα κομμάτια σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να απορροφηθούν τα πολλά λάδια και σερβίρουμε με σκορδαλιά.

σκορδαλιά 



Υλικά


·         3-4 σκελίδες σκόρδο
1/2 κούπας ελαιόλαδο
1/4 κούπας ξίδι
αλάτι
2 κούπες μπαγιάτικο ψωμί, μόνο την ψίχα, μουλιασμένη σε νερό και στυμμένη πάρα πολύ καλά
1 κούπα καρύδια καθαρισμένα
Εκτέλεση συνταγής για σκορδαλιά
Μουλιάζουμε την ψίχα του ψωμιού σε ένα μπολ.
Βάζουμε στο blender το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το αλάτι ,τα καρύδια και χτυπάμε πολύ καλά.
Ρίχνουμε λίγο-λίγο το ξίδι.
Στη συνέχεια προσθέτουμε και το μουλιασμένο και καλά στυμμένο ψωμί.
Χτυπάμε, ώσπου να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Σε περίπτωση που είναι πολύ σφιχτό, ρίχνουμε λίγο ακόμη λάδι και ξίδι.
Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει .

Cod fried with garlic sauce





Ingredients
1 pound cod soaked
1 box (330 ml) beer
2 cups flour
salt
Oil for frying
flour
Execution
I put the cod (fish) in water for 24 hours, after removing the skin and cut into pieces.
I change the water 3-4 times in the 24hours until the cod to be out of very salt (not to be salty)


Remove cod from water and push with our hands to go out of the cod the most of liquids. I put the cod in the kitchen paper for 1-2 minutes to be very dry. .
In a bowl, add the 2 cups flour, salt and a similar need as much beer (almost the whole box), 1 tablespoon ketchup. Mix the ingredients well, until a light batter. 



 

To fry the haddock, Heat plenty of olive oil (vegetable oil)in a pan and after passing the first bits of flour, dip in batter and fry in hot oil until well browned on both sides.
Place the finished pieces on a platter with absorbent kitchen paper to absorb the many oil and serve with garlic sauce.




garlic sauce





Ingredients
3-4 cloves of garlic
1/2 cup olive oil
1/4 cup vinegar
salt
2 cups stale bread, only bread, soaked in water and squeezed too well
1 cup nuts
  1. Execution
       
  1. Soak the bread crumbs in a bowl.
  1.  Put in blender olive oil, garlic, salt, vinegar, nuts and beat well.
  1.   Then add the soaked bread and well wrung.
Beat until the sauce becomes a homogeneous. 
If it is too tight, add a little more oil and vinegar.

Put the sauce in the fridge to cool down.

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg

2 σχόλια:

ποιώ - ελένη είπε...

Σε ακολούθησα κατά βήμα

φιλάκια πολλά ♥♥♥

Dimiourgia Epikinonia είπε...

Καλησπέρα Ελένη
Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου στην συνταγή μας
Καλό μήνα καλό Πάσχα με υγεία
Παύλος