Σάββατο, 24 Μαρτίου 2018

Ομογένεια, Μοντρεάλ: Ελληνίδα της Χρονιάς η Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη, Φιλέλληνας ο Ιταλός Tony Loffreda


Ελληνίδα της Χρονιάς η Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη, Φιλέλληνας ο Ιταλός Tony Loffreda

Με το επίσημο γκαλά της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μοντρεάλ ξεκίνησαν χθες οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Εθνικής Επέτειο της 25ης Μαρτίου στο Μοντρεάλ του Καναδά, που θα κορυφωθούν την Κυριακή με την παρέλαση στη λεωφόρο Jean Talon.
Η βραδυά άρχισε με τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδας και του Καναδά, ενώ συνεχίσθηκε με απαγγελίες απο μαθητές των ημερήσιων σχολείων και των σχολείων της συμπληρωματικής εκπαίδευσης της ΕΚΜΜ.
Κορυφαία στιγμή της εκδήλωσης ήταν η απονομή της τιμητικής διάκρισης στον Ελληνα της Χρονιάς, που φέτος ήταν η δημοσιογράφος και συγγραφέας Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη.
Η Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη που ζεί κι εργάζεται στο Μοντρεάλ απο το 1989 , συνεισφέροντας με όλες τις δυνάμεις της στην διατήρηση και διάδοση του Ελληνισμού τιμήθηκε απο την Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μοντρεάλ «για την πολύμορφη, πολυετή κοινωνική προσφορά της και τη συμβολή της στον εδώ Ελληνισμό», όπως αναγράφει η τιμητική πλακέτα που της απονεμήθηκε απο τον πρόεδρο της ΕΚΜΜ Νικόλα Παγώνη.
Πρόκειται για τη σπουδαιότερη διάκρση εκ μέρους της Ελληνικής Κοινότητα σε άτομο και η ίδια παραλαμβάνοντας τον τιμητικό τίτλο είπε μεταξύ άλλων: «Είμαι περήφανη που είμαι Ελληνίδα κι όσο κι αν είναι το βάρος της ιστορίας μας, εγώ νιώθω ανάλαφρη σήμερα που σας αντικρύζω. Και νιώθω να πετάω γιατί σήμερα γιορτάζουμε την απελευθέρωση του Γένους μας, την κραυγή της Ελευθερίας, την αρχή της διάλυσης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στην Ευρωπαϊκή ήπειρο.»

Η τιμητική διάκριση του Φιλέλληνα της Χρονιάς απονεμήθηκε στον τραπεζίτη Tony Loffreda, ο οποίος συνεισφέρει επί δεκαετία στην διατήρηση των ελληνόφωνων σοχλείων του Μοντρεάλ. Ο ίδιος λαμβάνοντας την πλακέτα απο τον πρόεδρο Νικόλα Παγώνη είπε ότι το σπουδαιότερο γι αυτόν είναι οι φιλίες που έχει κτίσει μέσα στην ΕΚΜΜ με τη συνεισφορά της τράπεζας στις προσπάθειες της ελληνικής παιδείας.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ Νικόλας Σιγάλας αναφέρθηκε στις παραμέτρους της εχθρότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα στο διεθνή χώρο, στις επιθέσεις που δέχεται απο την Τουρκία και στις επιβουλές των γειτόνων της. Ο πρόεδρος της ΕΚΜΜ Νικόλας Παγώνης στον πανηγυρικό της ημέρας συνέδεσε το παρελθόν με το παρόν, εστίασε στον ηρωισμό μιας χούφτας Ελλήνων το 1821 που ξεκίνησαν την Ελληνική Επανάσταση ξηλώνοντας τον τουρκικό ζυγό, ενώ τόνισε πως η Ελληνική παροικία του Μοντρεάλ θριαμβεύει στις επάλξεις της διάδοσης του Ελληνισμού από το 1909 διατηρώντας την εθνική ταυτότητα με τα σχολεία και το έργο της.

Το παρόν στο γκάλα έδωσαν ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος καθώς και αντιπροσωπεία απο το Δήμο Σάμου, η υπουργός Ανωτάτης Παιδείας και Γυναικείων θεμάτων του Κεμπέκ Helene David, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοίκησης του Κεμπέκ Pierre Arcand, οι ομοσπονδιακοί βουλευτές Εμμανουέλλα Λαμπρόπουλος και Faycal El Khoury, οι επαρχιακοί βουλευτές Τζέρρυ Σκλαβούνος και Guy Ouellette , οι δήμαρχοι Gulliana Fumagalli και Allan De Souza, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαίρη Ντέρος, Εφη Γιάννου, Αγλαία Ρεβελάκη, Βασίλης Καρυδόγιαννης κα.

Μόντρεαλ: Τα πρόσωπα της χρονιάς στην ελληνική παροικία

 

Αναμφισβήτητα η χρονιά που πέρασε σημάδεψε την Ελληνική παροικία του Μόντρεαλ με πολλά γεγονότα που θα περάσουν στην ιστορία και με πρόσωπα που υπήρξαν καταλυτικά στην πραγμάτωση διαφόρων  στόχων.
Σημαντικό πρόσωπο της χρονιάς υπήρξε η Εμανουέλλα Λαμπρόπουλος, η 27χρονη πολιτικός που κατόρθωσε να κερδίσει την έδρα του Saint Laurent Cartier Ville στις επαναληπτικές ομοσπονδιακές εκλογές της άνοιξης του 2017. Κόντρα σε κάθε πρόβλεψη η νεαρή πολιτικός εξουδετέρωσε την εκλεκτή του Κόμματος των Φιλελευθέρων Γιολάντ Τζέιμς κατακτώντας με το σπαθί της τη θέση της στο Καναδικό Κοινοβούλιο.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Νικόλας Παγώνης  ανέδειξε το ηγετικό του προφίλ δρομολογώντας, μεταξύ άλλων, το έργο της αναστύλωσης του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου, συμμετέχοντας δυναμικά στη δημιουργία του Γλυπτού του Έλληνα Μετανάστη και προωθώντας το ζήτημα της Ελληνικής Παιδείας με διάφορους τρόπους.Η έκδοση του βιβλίου του «Διηγούμαι» τον κατατάσσει στους συγγραφείς της αιωνιότητας.
Η Εφη Γιάννου-Καρμίρη, που απρόβλεπτα μεταπήδησε από το χώρο της διαφήμισης και της επικοινωνίας στο χώρο της δημοτικής πολιτικής κατακτώντας την έδρα της δημοτικής συμβούλου στο BordeauxCartierVille με το εντυπωσιακό ποσοστό του 60%. Η χθεσινή σύζυγος και μητέρα πάλεψε με σθένος και δυναμικότητα κατακτώντας τους ψηφοφόρους της περιοχής της αλλά και τον Ελληνισμό του Μόντρεαλ και σήμερα κατέχει τη θέση της δημοτικής συμβούλου στο δημαρχείο του Μόντρεαλ.
Ο Τζίμ Μπέης, ο οποίος εν μέσω της κατακραυγής για τον δήμαρχο Ντενί Κοντέρ στην ομάδα του οποίου ανήκε, επανεκλέχθηκε δήμαρχος της περιοχής Πιερφόντ, κατακτώντας μια περιζήτητη έδρα στην αγγλόφωνη κοινωνία του Δήμου του Μόντρεαλ. Σιωπηρά δυναμικός κατόρθωσε να επικρατήσει παρά το αρνητικό ρεύμα που είχε η υποψηφιότητα του δημάρχου του Ντενί Κοντέρ.
Η Μαίρη Ντέρος, που επανεκλέχθηκε για έκτη φορά δημοτική σύμβουλος στην περιοχή του Παρκ Εξτένσιον , δείχνοντας την ανθεκτικότητά της στα σημεία των καιρών και κόντρα στο αρνητικό ρεύμα του δημάρχου Ντενί Κοντέρ που καταδίκασε  στη μη επανεκλογή την υποδήμαρχο Ανί Σαμσόν καθώς και άλλους δημοτικούς συμβούλους της περιοχής της.
Ο Νίκος Καταλειφός, διευθυντής δημοτικού σχολείου , ο οποίος πάλεψε και παλεύει με τον αυτισμό του γιού του Μανώλη, οριοθετώντας νέους στόχους για την συμπαράσταση της κοινωνίας στα αυτιστικά παιδιά. Η μεγάλη εαρινή εκδήλωση για το σχολείο Giant Steps εξειδικευμένο στα αυτιστικά παιδιά όχι μόνο απέδωσε καρπούς στο ίδιο το σχολείο, αλλά προσέφερε μια γενναιόδωρη επιταγή για τα Ελληνικά σχολεία του Μόντρεαλ.
Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη, που πήρε την άυλη ιδέα ενός δώρου για τα 375ά γενέθλια του Δήμου του Μοντρεάλ και την υλοποίησε μέσω του Λυκείου Ελληνίδων Μόντρεαλ με την αρωγή της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μοντρεάλ και του Ελληνικού Κογκρέσου του Κεμπέκ, συντονίζοντας τον έρανο και τη δημιουργία του Γλυπτού του Ελληνα Μετανάστη. Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο μνήμης και τιμής στον ‘Αγνωστο ‘Ελληνα Μετανάστη (δια χειρός του γλύπτη Γιώργου Χουλιάρα) που ήρθε στο Μόντρεαλ με αδειανές βαλίτσες έχοντας ένα όνειρο μόνο:να κατακτήσει τη ζωή του. Το γλυπτό βρίσκεται στη συμβολή των οδών Παρκ Αβενιου και Ζαν Ταλόν.
Ο πρώην πρέσβυς του Καναδα στην Ελλάδα Ρόμπερτ Πέκ, ο οποίος πρωταγωνίστησε με την ομάδα του στη συγκέντρωση ενός μεγάλου ποσού προκειμένου να ανακαινισθεί το «Σπίτι της Μυτιλήνης» για να φιλοξενήσει παιδιά ενός κατώτερου Θεού, παιδιά της προσφυγιάς και της ορφάνιας στην περιοχή της Μυτιλήνης που εξακολουθεί να δέχεται κύματα λαθρομεταναστών.
Ο επιχειρηματίας Τζόν Καούσιας, που αναβίωσε με επιτυχέστατο τρόπο το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου το οποίο είχε περάσει στην ανυπαρξία για μερικά χρόνια έπειτα από τη λαμπρή του πορεία των πρώτων χρόνων της λειτουργίας του.
Η διευθύντρια του οργανισμού «Η Ασπίδα της Αθηνάς» Μέλπα Καματερού, που προωθεί την ίδρυση ενός δεύτερου καταφύγιου για κακοποιημένες γυναίκες στο Λαβάλ, υποστηρίζοντας κάθε προσπάθεια για την καταπολέμηση της οικογενειακής βίας μέσα από τη δυναμική της οργάνωση.
Η Βρησηίς Μαύρου-Παιδούση, που μέσω του οργανισμού «Magic Mission” έδωσε το πράσινο φως να συνεισφέρει μαζικά η παροικία στον έρανο για τα θύματα της βιβλικής καταστροφής στη Μάντρα Αττικής συγκεντρώνοντας ένα κοντέινερ με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τα θύματα του βίαιου φυσικού φαινομένου της παραμελημένης Αττικής.
Η μαθήτρια Αθηνά Νικολή που με την παρουσία της και τα άψογα ελληνικά της έδωσε μάθημα ιστορίας κατά τον επίσημο εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου αφήνοντας άφωνο το ακροατήριο για τον ώριμο λόγο της σχετικά με το Επος του 40 και την επιλογή της Ελλάδας να γιορτάζει επετειακά όχι το τέλος αλλά την αρχή του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρουντό, ο οποίος δέχθηκε να γίνει τελετάρχης της εθνικής παρέλασης επί της Ζαν Ταλόν, οδεύοντας αδιαμαρτύρητα στον παγωμένο χειμώνα του Καναδά πλάι στους συλλόγους και τους μαθητές των Ελληνικών σχολείων του Μόντρεαλ. Αυτό που εντυπωσίασε ήταν η σεμνή παρουσία του και η σεπτή παρακολούθηση της θείας λειτουργίας και της Δοξολογίας στο κατάμεστο ναό του Ευαγγελισμού στο Παρκ Εξτένσιον.
O επιχειρηματίας Βασίλης Μουδάκης, ιδιοκτήτης της εταιρείας επίπλων ALTEA, ο οποίος επιλέχθηκε από τον πρέσβυ της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον Καναδά ως success story της νέας εφαρμοσμένης συνθήκης CETAμεταξύ Καναδά και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Βασίλης Μουντάκης εισάγει έπιπλα που επεξεργάζονται Ελληνες τεχνίτες στην Ελλάδα και έχουν τη σφραγίδα της μοντέρνας άποψης ενώ πρόκειται ανακατασκευασμένες αντίκες.
Όλα αυτά τα πρόσωπα και ακόμη περισσότερα  πλούτισαν την Ελληνική παροικία το 2017 με τον προσωπικό τους μόχθο, την ιδιαίτερη προσφορά τους, την πρωτοποριακή τους σκέψη,  αλλά και με την πεποίθηση πως η ζωή είναι ένα μωσαϊκό στο οποίο ο καθένας πρέπει να βάζει το λιθαράκι του για να την στολίζει!
πηγη Greekpost.ca

http://www.globalview.gr/2017/12/30/montreal-ta-prosopa-tis-chronias-stin-elliniki-parikia-2/ 

 Επιμέλεια:Παύλος Π.Νούνης

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg