Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018

Η ημέρα που συμφώνησαν Ελλάδα-πΓΔΜ: Το παρασκήνιο της υπογραφής της συμφωνίας στις Πρέσπες και οι αντιδράσεις


Πριν καιρό όταν ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκαν στο χιονισμένο Νταβός, σχεδόν κανείς δεν πίστευε πως οι επαφές τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην υπογραφή μιας συμφωνίας, δίνοντας τέλος στην ουσία σε μια διένεξη που κρατά εδώ και 27 χρόνια.
Έξι περίπου μήνες μετά, κατά τη διάρκεια μιας άρτια οργανωμένης τελετής στη Μεγάλη Πρέσπα υπεγράφη τελικά η συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ, η οποία πλέον θα ονομάζεται εφεξής «Βόρεια Μακεδονία», εφόσον εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις.
 
Η υπογραφή της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε παρουσία του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, της Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φ. Μογκερίνι και του Επιτρόπου Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν.

Το καπέλο του Κοτζιά, η «κόκκινη» Μοργκερίνι, η γραβάτα του Ζάεφ, τα φιλία και οι αγκαλιές. Τα παραπολιτικά από τις Πρέσπες και όσα είδε ο φακός

 

Ένα γεγονός διπλωματικό γεγονός σαν την υπογραφή της συμφωνίας για το το Σκοπιανό μεταξύ της Ελλάδος και της πΓΔΜ στις Πρέσπες δεν θα μπορούσε να μην έχει και τα παραπολιτικά του αλλά και τα πολύ ιδιαίτερα φωτογραφικά καρέ του. 
Η ίδια η επιλογή του χώρου βοηθάει για πλήθος φωτογραφικών στιγμιότυπων, όπως οι αφίξεις και αναχωρήσεις των δύο πρωθυπουργών με σκάφη, η συνάντηση στην ξύλινη προκυμαία. 
Ξεχωριστή στιγμή και η άφιξη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά ο οποίος φορούσε ένα αρκετά μεγάλο ψάθινο καπέλο για να προστατευτεί από τον ήλιο ή η άφιξη της Φρεντερίκα Μοργκερίνι ως υπεύθυνης της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής η οποία επέλεξε να φορέσει ένα πολύ φωτεινού χρώματος σακάκι που έκανε τους πάντες να την προσέξουν. 
Σίγουρα εκεί που άστραψαν τα φλας των φωτογράφων ήταν για τις παραδοσιακές χαιρετούρες και τις υπογραφές αλλά την παράσταση έκλεψε μάλλον το δίδυμο Τσίπρα-Ζάεφ όταν ο δεύτερος έβγαλε τη γραβάτα του και την έδωσε στον πρώτο, προφανώς ως ευχή να διευθετηθεί άμεσα το θέμα του ελληνικού χρέους. 
Μια ξεχωριστή οπτική και αυτή από τις προετοιμασίες για την τελετή και φυσικά ας μην ξεχνάμε και τις selfie του Ζάεφ. 

Ιδού και τα φωτογραφικά ντοκουμέντα...


          
         

          
         

          
         

          
         

          
         

          
         

          
         

          
         

          
         

          
         

          
         

          
         

          
         

          
         

          
         

          
         

          
         

          
         

          
         

          
         

          
         

          
         

          
         

          
         

          
         

          
         

          
         

          
         
https://www.huffingtonpost.gr/entry/e-emera-poe-semfonesan-ellada-pydm-to-paraskenio-tes-epoyrafes-tes-semfonias-stis-prespes-kai-oi-antidraseis_gr_5b26b1c1e4b0783ae12a3867 

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg