Το δικό μου κανάλι

Το δικό μου κανάλι
You tube

Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

"ΠΡΩΤΗ είδηση" (ηλεκτρονική εφημερίδα) : ΤΑ ΚΑΣΑΠΙΘΚΑ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ - Οι ταχύτητες.

Η εικόνα ίσως περιέχει: τον Παναγιώτης Κασάπης, χαμογελάει, αυτοκίνητο

Παναγιώτης Κασάπης

Οι ταχύτητες.
Πριν από σαράντα- πενήντα χρόνια, που για μας τους μεγαλύτερους μοιάζουν σα να ήταν μόλις χτες, που πέρασαν θαρρείς και ήταν ένα ανοιγόκλειμα των κουρασμένων ματιών μας, η ταχύτητα βρισκόταν στο γρήγορο βάδισμα ανθρώπων αλλά και τετράποδων. Αγχωμένοι και νευρικοί εραστές της μάνας γης, δουλευταράδες χωρικοί, πάμφτωχοι κατακτητές του άγονου χώματος, ολημερίς και ολονυχτίς έτρεχαν σε ένα αγώνα δρόμου χωρίς σταματημό, χωρίς έπαθλο νικητή, χωρίς δαφνοστέφανα για την πύρρειο νίκη τους. Νίκη για αυτούς ήταν η επιβίωση, το ένα κομμάτι ψωμί, η μία ακόμη μέρα με μισογεμάτο στομάχι, η ελπίδα, το όνειρο.
Καραβάνια κατέβαιναν τα ζωντανά στον κάμπο και ανάλογα με το αφεντικό τους έμαθαν κι αυτά άλλα να πηγαίνουν αργά και άλλα γρήγορα χωρίς φλας προσπεράσματος αλλά με ένα απλό τράβηγμα του χαλιναριού.
Τα αυτοκίνητα σπάνια για την εποχή. Ένα τρακτέρ του αγροτικού συνεταιρισμού, ένα αγοραίων ταξί, κανα δυο φορτηγά και εκείνα τα παλιά λεωφορεία με τη σχάρα στην οροφή. Θυμάμαι το παιδομάνι που μαζεύονταν τριγύρω όταν οι μουντζούρηδες ταλαιπωρημένοι οδηγοί τους έβγαζαν τα λάστιχα για να μπαλώσουν τις τρύπιες σαμπρέλες. Με βαριοπούλες και μοχλούς βαρούσαν ασταμάτητα τις ρόδες ενώ ο ιδρώτας έτρεχε αλύπητα στα λιπόσαρκα μαυρισμένα από τον ήλιο κορμιά τους.
Σήμερα γέμισε ο τόπος αυτοκίνητα, σύγχρονα, γρήγορα, εντυπωσιακά με αιρ- κοντίσιον , με τέσσερις, πέντε αλλά και έξι ταχύτητες, που κάνουν το ταξίδι άνετο και γρήγορο για τον ταξιδιώτη.
Όμως η ταχύτητα δε είναι χαρακτηριστικό μόνο των οχημάτων, των δίποδων και των τετράποδων. Είναι ένα όχημα ανάπτυξης και προόδου των λαών και των κρατών τους. Κάποια κράτη με εξατάχυτο σασμάν τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα το δρόμο της ανάπτυξης, του εκσυγχρονισμού, της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των λαών τους, του εξωραϊσμού δομών λειτουργίας τους, της περιβαλλοντικής προστασίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών τους. Με ανεπτυγμένο το αίσθημα της αγάπης για την πατρίδα τους , την τήρηση των νόμων και των υποχρεώσεών τους, δόμησαν τα κράτη τους και λειτουργούν με κανόνες και αρχές προς όφελος του κοινωνικού τους συνόλου. Οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των πολιτών είναι συνειδητώς συνδεδεμένα με σκοπό την πρόοδο του συνόλου της κοινωνίας και του κράτους με αποτέλεσμα να ωφελούνται ατομικά και οι ίδιοι.
Τουναντίον εμείς οι Έλληνες προτάσσουμε το προσωπικό συμφέρον εις βάρος του συνόλου και της κοινωνίας. ‘’ας βολευτώ εγώ και οι άλλοι ας πάνε να πνιγούνε’’ λέει ο εξυπνάκιας ο Έλληνας. Προστρέχουμε σε πολιτικούς και πολιτικάντηδες για το ρουσφέτι προσπαθώντας να προσπεράσουμε άλλους με προσόντα περισσότερα από τα δικά μας. Αλλά τι να διδαχτούμε από τους νομείς της εξουσίας που άρπαξαν τα ύπατα αξιώματα με ψεύτικες υποσχέσεις και ταξίματα και κοιτάζουν να βολέψουν εαυτούς και το συγγενολόι τους σε θέσεις περιζήτητες και υψηλά αμειβόμενες.
Περνάνε οι τετραετίες, το ένα κόμμα διαδέχεται το άλλο, οι υποσχέσεις μένουν κενού γράμματος, η ελπίδα εξαντλείται, ο λαός αγριεύει, γίνεται ξενοφοβικός και συντηρητικός, απαξιώνει τους νόμους και το ίδιο το άδικο κράτος και…. έτσι ο κατήφορος της παρακμής μας οδήγησε στα μνημόνια, στη φτώχια, στην απαξίωση.
Οι ταχύτητές μας χαμηλές, το σασμάν της κρατικής μηχανής τρίζει χωρίς βαρβολίνες και το όχημα που λέγεται Ελλάδα ανεβαίνει την ανηφόρα σκούζοντας και αγκομαχώντας βγάζοντας από την εξάτμιση μαύρο καπνό από τα καμένα λάδια της ταλαιπωρημένης μηχανής. Πρώτη, δεύτερη, τρίτη το πολύ και μετά όπισθεν ολοταχώς, πίσω στη μιζέρια και στα προβλήματα.
Όμως η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και… ίσως κάποτε κάποιοι βάλουν στο όχημα της χώρας καινούρια μηχανή και πατήσουν γκάζι οδηγώντας με ταχύτητες μεγάλες στην πρόοδο και την ευημερία. Εκσυγχρονισμός, επανίδρυση, ανάπτυξη για μια Ελλάδα σύγχρονη και δυνατή.
Καλό βόλι λοιπόν φίλοι μου στις επερχόμενες εκλογές με την ελπίδα ότι το όχημα θα πάει μπροστά.


Συγνώμη για την απουσία μου....

Παναγιώτης Δ. Κασάπης 

"ΠΡΩΤΗ είδηση" (ηλεκτρονική εφημερίδα)  

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg