Το δικό μου κανάλι

Το δικό μου κανάλι
You tube

Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

"ΠΡΩΤΗ είδηση" (ηλεκτρονική εφημερίδα) : ΤΑ ΚΑΣΑΠΙΘΚΑ του ΠΑΝΑΓΙΏΤΗ "Διδυμότειχο μπλουζ"

Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, περιλαμβάνεται ο Παναγιώτης Κασάπης, , τα οποία χαμογελούν, γένι και κείμενο 
"Διδυμότειχο μπλουζ"

Κάποτε, θυμάμαι στις καλές εποχές, που όρεξη καθώς και διάθεση είχαμε περισσότερη, με το κορμί πιο υπάκουο και με τις τσέπες φυσικά γεμάτες, που το χουβανταλίκι διακατείχε τους λάτρεις των ταξιδιών και της διασκέδασης, μπλέξαμε με μια τρομερή παρέα από αξιόλογους φίλους και διοργανώναμε συχνά εκδρομές. Συνήθως διήμερα ή τριήμερα ταξιδάκια σε όμορφα μέρη κυρίως της Μακεδονίας μας.
Την πρώτη και τη δεύτερη βραδιά, μετά τις τουριστικές περιπλανήσεις και επισκέψεις, καταλήγαμε σε μουσικές ταβέρνες για φαγητό και διασκέδαση. Το δίναμε και καταλάβαινε με ποτό, φαί και φυσικά χορό. Το κλου της βραδιάς ήταν το μπλουζ μεταξύ των ζευγαριών και με ένα καβαλιέρο να έχει σα ντάμα ένα σκουπόξυλο. Σε συνεννόηση με την ορχήστρα ξαφνικά σταματούσαν κάθε τόσο τα όργανα και υποχρεωτικά μέσα σε δευτερόλεπτα άλλαζαν οι καβαλιέροι ντάμα και τανάπαλιν. Η αλλαγή έπρεπε να γίνεται γρήγορα προς αποφυγή του μουντζούρη- σκούπας. Εδώ ήταν τα αστείο της υπόθεσης καθώς ο καθένας ζευγάρωνε χωρίς να βλέπει ποιον αρπάζει με μοναδικό σκοπό να αποφύγει το σκουπόξυλο και γίνει βορά πειραγμάτων από τους άλλους. Έβλεπες δυο άντρες μαζί, δυο γυναίκες, νέους με ηλικιωμένους, κοντούς με ψηλές και το αντίθετο, ένα αστείο ανακάτωμα ανθρώπων αλλά με ένα κοινό στοιχείο, την διάθεση για κέφι, γέλιο και τη διασκέδαση.
Κάτι παρόμοιο αλλά γραφικό και πολλάκις τραγικό παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια να διαδραματίζεται στη χώρα μας. Ένα διδυμότειχο μπλουζ με ανθρώπους εταιρόκλητους, κωμικοτραγικές φιγούρες της πολιτικής ζωής που το μόνο που τους ενώνει δεν είναι το γλέντι και η διασκέδαση αλλά η δίψα για εξουσία. Σάπια φρούτα από τα τελάρα, όπως λέει και το λαϊκό άσμα, που ταιριάσανε και συμπεθεριάσανε και έσκασαν μούρη με τον ψεύτη ντελάλη να διαλαλεί για την άριστη ποιότητα των προϊόντων. Όμως πηγαίνοντας ο πελάτης στο σπίτι διαπιστώνει ότι τα περισσότερα των προϊόντων είναι ακατάλληλα προς βρώση. Πολλά τα πετάει και από μερικά διαλέγει το καλό κομμάτι γιατί αφού τα πλήρωσε λυπάται να τα ρίξει στον κουβά. Αφρίζει ξαφρίζει τα τρώει ο φουκαράς μιας και του απαλλοτριώσανε την τσέπη οι χορτάτοι καβαλιέροι της συμφοράς. Επανέρχομαι στο πολιτικό μπλουζ της αταίριαστης παρέας και βλέπω αγκαλιές και φιλιά στην πίστα αλλά μαλλιοτραβήγματα το βράδυ στην κρεβατοκάμαρα. Χαϊδολογήματα λάγνα μπρος το κοινό αλλά γρονθοκοπήματα και σφαλιάρες πίσω στο σπίτι. Όμως οι μαζοχιστές δε χωρίζουν, υπομένουν τον αδιάντροπο έρωτά τους γιατί αν το κάνουν θα χάσουν τη μαμαλίγκα τους, την έρμη κουτάλα και την καρέκλα της εξουσίας. Μέχρι την τελευταία σταγόνα θα φαν και θα πιουν τον καρπό του παράνομου έρωτά τους. Τα σάπια φρούτα αλλάζουν τακτικά καφάσι για να κρυφτούν και να αφομοιωθούν σε άλλα. Ένα γελοίο αλισβερίσι και μεταγραφικό παζάρι που θα το ζήλευαν οι επαγγελματίες πραματευτάδες της λαϊκής.
Εμείς τι κάνουμε; Θα συνεχίσουμε να αγοράζουμε σάπια φρούτα; Θα ανεχόμαστε να ξεπουλάν τζάμπα την περιουσία μας, τη γη μας, τη Μακεδονία μας; Θα ανεχόμαστε τη ρετσινιά του ακροδεξιού όταν διαφωνούμε με αυτούς; Τα παρά φύση ζευγάρια πρέπει να χωρίζουν, τα σάπια φρούτα να πετιούνται κι εμείς να βάλουμε λίγο μυαλό παραπάνω στο κεφάλι μας. Όχι στο μουντζούρη....Ας χορέψουμε ένα μπλουζ όμορφο, αισθησιακό, χαρούμενο.
………ντιμπέι ρε ντιμπέι…. ( Αλέφαντος).


Παναγιώτης Δ. Κασάπης

"ΠΡΩΤΗ είδηση" (ηλεκτρονική εφημερίδα)  

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg