Το δικό μου κανάλι

Το δικό μου κανάλι
You tube

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

Πρίνος Θάσου : Ευαγγελίδη , μια οικογένεια φωτογράφων από την Μακεδονία .Μέρος πρώτο :στην ΚαβάλαΌταν αναζητήσει κάποιος σε επαγγελματικό οδηγό της Καβάλας του 1930 τους φωτογράφους που υπήρχαν στην πόλη, θα βρει την παρακάτω καταχώριση.


Ο πρώτος στην αλφαβητική λίστα είναι ο Ιωάννης Ευαγγελίδης, ο γνωστότερος πορτραιτίστας της δεκαετίας του 1930 στην Καβάλα.  Στις εφημερίδες ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ και ΚΗΡΥΞ, υπήρχαν καθημερινά διαφημιστικές αγγελίες του. Το ατελιέ του ήταν γνωστό και ως Φωτο Εύα.Στο Αρχείο μας έχουμε μόνο δύο δείγματα της τέχνης του Ιωάννη Ευαγγελίδη ως πορτραιτίστα. Ένα γαμήλιο πορτραίτο, και ένα ομαδικό πορτραίτο, τριών νέων γυναικών. Και στις δύο φωτογραφίες τα πρόσωπα, δυστυχώς, μας είναι άγνωστα. 

Ιωάννης Ευαγγελίδης (Φωτό Εύα), Καβάλα π. 1930Ιωάννης Ευαγγελίδης (Φωτό Εύα), Καβάλα π. 1930


Ο Ευαγγελίδης  φαίνεται πως εφάρμοζε όλες τις τεχνικές της διαφήμισης. Καθημερινές αγγελίες, εκπτώσεις, προσφορές. Οι αναγνώστες των ημερήσιων εφημερίδων στην Καβάλα δεν θα μπορούσαν να μείνουν ασυγκίνητοι στις δελεαστικές διαφημίσεις του Φωτο-Εύα. Είχε καθιερώσει μάλιστα και ετήσιο λαχνό με πρώτο δώρο μία μηχανή Κόντακ, όπως διαβάζουμε στον Κήρυκα.

Κήρυξ, Καβάλα 27/5/1930

 Δεν γνωρίζω εάν κάποιο μέλος της οικογένειας της Καβαλιώτισας γιαγιάς μου στάθηκε τυχερό και κέρδισε στις κληρώσεις του φωτογραφείου, πάντως  υπήρξαν πελάτες του, μια και στο οικογενειακό μου αρχείο υπάρχουν πολλές φωτογραφίες του Ευαγγελίδη, όλες της δεκαετίας του 1930.

Η γιαγιά μου, Βασιλική Παπαδοπούλου, το γένος Γεωργίου Βαλασιάδη, φωτογραφημένη στο στούντιο του Ι. Ευαγγελίδη. Καβάλα 1931. (αρχείο Β. Χατζηγεωργίου) Κάτω δεξιά διακρίνεται η ανάγλυφη σφραγίδα του φωτογράφου: Ευαγγελίδης Καβάλλα την οποία μπορούμε να δούμε σε μεγέθυνση παρακάτω. 

  

  Στην αρχή του έτους του 1931 το φωτογραφείο ανακοίνωνε ότι στους πελάτες που θα φωτογραφίζονταν στο ατελιέ του μέχρι το Πάσχα θα διένειμε δώρα συνολικής αξίας 10.000 δρχ, ποσό διόλου ευκατοφρόνητο.   

Διαφημιστική αγγελία του Ι. Ευαγγελίδη στην εφημερίδα ΚΗΡΥΞ της Καβάλας 13/1/1931 

Δεν ήταν όμως μόνον ο Ιωάννης φωτογράφος. Ο εξάδελφός του, Ευάγγελος Ευαγγελίδης, διέπρεπε στην Αθήνα. Στην εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ της Καβάλας φύλλο 10 Φεβρουαρίου 1932 διαβάζουμε ότι ο Ευάγγελος έφθασε στην πόλη. Αλλά για τον Ευάγγελο Ευαγγελίδη θα μιλήσουμε σε προσεχή δημοσίευση.


Σχόλιο του blog : 5/2/2022 

Ένα μεγάλο ευχαριστώ 

στην αγαπητή Έλλη Ζωγράφου κόρη του Νίκου Ζωγράφου από τον Πρίνο Θάσου μετά από 

ερευνα της έχει βρει στοιχεία για μια οικογένεια που 

μας πάει πίσω 90 χρόνια για τα ξαδέλφια Ευαγγελίδη  από τον Πρίνο Θάσου που μεγαλούργησαν ως επαγγελματίες φωτογράφοι Καβάλα και Αθήνα .

Η Ελλη μένει μόνιμα στην Θεσσαλονίκη είναι εγγονή της Σωτηρίας και του Γιώργου Ζωγράφου λίγες οι επαφές της με το χωριό και αναζητάει τις ρίζες της από την πλευρά του πατέρα της ,είναι συγγενείς με την οικογένεια Ευαγγελίδη , απο πληροφορίες του πατέρα της Νίκου όσο μπορεί να θυμάται  ο μεγαλος Ευαγγελίδης είχε 7 παιδιά.

Τα 6 απο μια Βασίλω και τον πρωτοτοκο, τον Δημητρό, απο άλλη γυναίκα.

Ακόμη συγγενική σχέση με τον Κώστα και την  Άννα Συροπούλου με την οικογένεια Τάσου Κωνσταντινίδη .

Επιθυμεί να γνωριστεί μαζί τους τυχόν απογόνους των οικογενειών .

Την έρευνα -αφιέρωμα στην οικογένεια Ευαγγελίδη (φωτογράφους ) έχει κάνει η 

Βασιλική ΧηΓεωργίου η οποία έχει πάρει πολλές πληροφορίες από τον Μιχάλη Καλτσά (σύζυγο της Νίνας ;;;) ηηη κάποιος ξάδελφος που ζούσε μόνιμα στην Αθήνα ;;;

Βέβαια δύσκολο να βρούμε τι ; ημερομηνία έγινε και που αυτή η συνέντευξη .

Όσοι γνωρίζουν κάτι για την οικογένεια Ευαγγελίδη 

Παρακαλώ ας γράψουν στην ομάδα η στο message 

του προφίλ μου : Paul P Nounis 

…..Συνεχίζεται ……..

Ευχαριστώ θερμά 

Παύλος Π.Νούνης 


Βασιλική Χατζηγεωργίου

Φωτογραφικό Αρχείο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg