Το δικό μου κανάλι

Το δικό μου κανάλι
You tube

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

Πρίνος Θάσου : Ευαγγελίδη, μία οικογένεια φωτογράφων από τη Μακεδονία. Μέρος τρίτο: στην ΑθήναΑς  γυρίσουμε όμως τη φωτογραφία για να δούμε και την εικόνα.

 

 Πρόκειται για ένα πολύ εκφραστικό πορτραίτο, τριών τετάρτων, του ηλικιωμένου Κωστή Παλαμά. Η φωτογράφιση έγινε στο σπίτι του ποιητή όπου οι φωτιστικές συνθήκες δεν ήταν ιδανικές, όπως σε ένα στούντιο, όμως το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Μεγεθύνοντας τη φωτογραφία μπορούμε να διακρίνουμε με ευκρίνεια την οικεία ανάγλυφη σφραγίδα του Ευαγγελίδη, την ίδια που χρησιμοποιούσε και στην Καβάλα, με τη μόνη διαφορά ότι εδώ αλλάζει η πόλη και είναι η Αθήνα. 

Ανάγλυφη σφραγίδα του φωτογραφείου Φωτο-Εύα του Ιωάννη Ευαγγελίδη στην Αθήνα, περί το 1935.

Λίγα χρόνια αργότερα, γύρω στο 1940, ο Ιωάννης πρέπει να ξαναεπισκέφθηκε τον ποιητή στο σπίτι του και η συνάντηση των δύο ανδρών έδωσε το παρακάτω αριστουργηματικό πορτραίτο. Ο ποιητής κάθεται αποκαμωμένος, θα λέγαμε, στην κουνιστή του πολυθρόνα δίπλα στο παράθυρο, τη μοναδική πηγή φωτός στο δωμάτιο. Το φως, πριν φθάσει στον ποιητή, φωτίζει τις στοίβες βιβλίων που ξεκινούν από το πάτωμα και καλύπτουν όλο τον τοίχο. 

Ο γέροντας Παλαμάς βρίσκεται στο κέντρο της σκηνής, στριμωγμένος ανάμεσα σε φιλικές συμπληγάδες βιβλίων, με το μισό του πρόσωπο στη σκιά και το άλλο μισό φωτισμένο σε αδιαβάθμιστο chiaroscuro, να στοχάζεται.

 Στην κάτω αριστερή γωνία της εικόνας, διακρίνεται με μαύρο μελάνι η σφραγίδα

 PHOTO-EVA, ATHEN. 

Την ίδια πάνω-κάτω εποχή που ο Ιωάννης Ευαγγελίδης φωτογράφιζε τον Κωστή Παλαμά, ο εξάδελφός του Ευάγγελος φωτογράφιζε έναν άλλο ποιητή της ίδιας γενιάς, τον Γεώργιο Δροσίνη.

 


Ο Δροσίνης, αν και ένα μόνο χρόνο νεότερος του Παλαμά, δείχνει λιγότερο καταβεβλημένος. Ίσως η αίσθηση αυτή να οφείλεται στο χαμόγελο και στον εξωτερικό άπλετο φωτισμό. Εδώ το λογότυπο του φωτογράφου αλλάζει: είναι Foto EVANS, Athens, και η διεύθυνση που αναγράφεται στο πασπαρτού είναι η Ευαγγελιστρίας 9. 

Τα δύο φωτογραφεία με τα παρόμοια λογότυπα μας προκάλεσαν σύγχυση παλιότερα, ιδιαίτερα επειδή κάποια στιγμή έχουν και κοινή διεύθυνση.

Για παράδειγμα, στον επαγγελματικό οδηγό της Αθήνας του 1939 βρίσκουμε τον Ιωάννη Ευαγγελίδη στην οδό Ευαγγελιστρίας 9, με το ίδιο τηλέφωνο. Τη χρονιά αυτή απουσιάζει ο Ευάγγελος από τον κατάλογο των φωτογραφείων. Όμως δέκα χρόνια αργότερα, σε επαγγελματικό οδηγό του 1949, εμφανίζονται και τα δύο στούντιο. Αυτό του Ευάγγελου στην οδό Ευαγγελιστρίας 9, ενώ του Ιωάννη έχει μεταφερθεί στην πλατεία Συντάγματος, στον αριθμό 5. 

Επαγγελματικός οδηγός Αθήνας-Πειραιά, 1939 

Από τα τεκμήρια που είχαμε στη διάθεσή μας φαίνεται ότι τα δύο ξαδέλφια συνεργάσθηκαν ίσως κάποια περίοδο, μετά όμως χώρισαν και διατηρούσε ο καθένας το δικό του στούντιο με άλλη επωνυμία.

Περισσότερα και πιο λεπτομερή στοιχεία ελπίζουμε να προκύψουν όταν ολοκληρώσουμε την έρευνα για τους φωτογράφους Ευαγγελίδη. Επικοινωνήσαμε με απογόνους του Ιωάννη Ευαγγελίδη που είναι πρόθυμοι να μας βοηθήσουν. Από εκείνους μάθαμε ότι ο πατέρας του Ευάγγελου, ο Μιχαήλ Ευαγγελίδης με Θασίτικη καταγωγή, υπήρξε ζωγράφος και φωτογράφος στην Ξάνθη. ( βλ. Ο ζωγράφος Μιχαήλ Ευαγγελίδης στην Ξάνθη, του Γεωργίου Τσιγάρα, Ξάνθη 2012). Παράλληλα, ελπίζουμε να μπορέσουμε να αντλήσουμε σχετικές πληροφορίες από τον συνεργάτη και διάδοχο στο Φωτογραφείο του Ιωάννη Ευαγγελίδη, τον κύριο Μιχάλη Κάλτσα.  Εάν όλες αυτές οι προσδοκίες ευοδωθούν, φαντάζομαι ότι θα υπάρξει και 4ο μέρος στη σειρά των δημοσιεύσεών μας για την οικογένεια Ευαγγελίδη. 

Σημ. Ευχαριστίες οφείλω στην Αλίκη Τσίργιαλου, υπεύθυνη του Φωτογραφικού Αρχείου  του Μουσείου Μενάκη, που μου παρείχε τα στοιχεία επικοινωνίας με την οικογένεια Ευαγγελίδη. 


Σχόλιο του blog : 7/2/2022 

Ένα μεγάλο ευχαριστώ 

στην αγαπητή Έλλη Ζωγράφου κόρη του Νίκου Ζωγράφου από τον Πρίνο Θάσου μετά από  έρευνα της έχει βρει στοιχεία για μια οικογένεια που 

μας πάει πίσω 90 χρόνια για τα ξαδέλφια Ευαγγελίδη  από τον Πρίνο Θάσου που μεγαλούργησαν ως επαγγελματίες φωτογράφοι 

Καβάλα και Αθήνα .

Η Ελλη μένει μόνιμα στην Θεσσαλονίκη είναι εγγονή της Σωτηρίας και του Γιώργου Ζωγράφου λίγες οι επαφές της με το χωριό και αναζητάει τις ρίζες της από την πλευρά του πατέρα της ,είναι συγγενείς με την οικογένεια Ευαγγελίδη , Απο πληροφορίες του πατέρα της Νίκου όσο μπορεί να θυμάται  ο μεγαλος Ευαγγελίδης είχε 7 παιδιά. Τα 6 απο μια Βασίλω και 

τον πρωτότοκο, τον Δημητρό, απο άλλη γυναίκα.

Ακόμη συγγενική σχέση με τον Κώστα και την  Άννα Συροπούλου με την οικογένεια Τάσου Κωνσταντινίδη .

Επιθυμεί να γνωριστεί μαζί τους τυχόν απογόνους των οικογενειών .

Την έρευνα -αφιέρωμα στην οικογένεια Ευαγγελίδη (φωτογράφους ) έχει κάνει η 

Βασιλική ΧηΓεωργίου η οποία έχει πάρει πολλές πληροφορίες από τον Μιχάλη Καλτσά (σύζυγο της Νίνας ;;;) ηηη κάποιος ξάδελφος που ζούσε μόνιμα στην Αθήνα ;;;

Βέβαια δύσκολο να βρούμε τι ; ημερομηνία έγινε και που αυτή η συνέντευξη .

Όσοι γνωρίζουν κάτι για την οικογένεια Ευαγγελίδη 

Παρακαλώ ας γράψουν στην ομάδα 

η στο message  του προφίλ μου : 

Paul P Nounis 

…..Συνεχίζεται ……..

Ευχαριστώ θερμά 

Παύλος Π.Νούνης 


Βασιλική Αθ. Χατζηγεωργίου

Φωτογραφικό Αρχείο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg